Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 05:10 1 214 1

Задържаха 1 000 екоактивисти в Хага

  • нидсерландия-
  • екоактивисти-
  • протест-
  • арести

Недоволните блокираха голяма градска магистрала

Задържаха 1 000 екоактивисти в Хага - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Хага съобщи, че е задържала вчера около 1000 екоактивисти, защото отново блокираха голяма градска магистрала, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Миналата година климатичната група “Бунт срещу унищожението (Extinction Rebellion/ XR) блокира десетки пъти магистрала A12 в Хага с настояване Нидерландия да намали всички държавни субсидии за изкопаеми горива като въглища, нефт и газ.

Нидерландската обществена телевизия NOS съобщи, че разчистването на блокадата, за която нямаше разрешение от кмета на града, се е проточило, тъй като демонстрантите са се залепили по пътното платно.

Градските власти съобщиха, че магистралата ще бъде почистена и след това отново отворена за движение.

След малко повече от седмица настоящият нидерландски министър на енергетиката Роб Йетен планира да представи предложения на бъдещото правителство за намаляване на субсидиите.

През октомври нидерландският парламент гласува с голямо мнозинство за намаляване на държавните субсидии за изкопаеми горива и призова правителството да представи конкретни предложения преди края на 2023 г.

Онзи ден министър Йетен помоли климатичните активисти за „няколко дни търпение“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геша

    2 0 Отговор
    Всички такива идиоти по света тежат на съвестта на спекуланта Сорос и северноамериканските левичари и джендърлиберали.Ще трябва голяма тояга да играе скоро.
Новини по държави: