Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 18:33 1 708 3

Внимание, мръсен въздух! В Северна Италия влязоха в сила ограниченията заради смога

  • милано-
  • ломбардия-
  • смог-
  • мръсен въздух

Властите в Ломбардия също така препоръчват на хората да прекарват възможно най-малко време навън

Внимание, мръсен въздух! В Северна Италия влязоха в сила ограниченията заради смога - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В северната италианска област Ломбардия влязоха в сила въведените вчера от италианските власти ограничения заради смога, предаде БТА.

Ограниченията включват частична забрана за движение на дизелови автомобили и пълна забрана за палене на огньове на открито, както и забрана за употреба на определени печки на дърва, съобщават местни медии. Мерките са в сила за Милано и осем други провинции в област Ломбардия.

Високото ниво на фини прахови частици от известно време причинява проблеми в гъстонаселените райони в Северна Италия. В неделя въздухът в Милано на моменти беше третият най-замърсен в света в класиране на частната швейцарска екологична компания “Ай Кю Еър“ (IQAir). Само въздухът в столицата на Бангладеш - Дака, и този в Чънду, в Китай, са били по-замърсени от този в Милано.

През зимата смогът е добре известен проблем в някои големи италиански градове.

Долината на река По в северната част на страната е частично засегната от феномена заради липсата на въздушна циркулация, което се дължи на географското ѝ положение между високи планини.

В допълнение към това, голямата гъстота на населението в този район означава, че там има много превозни средства и жилища, които са източник на вредни емисии. Липсата на вятър и дъжд влошават проблема.

В Милано местните власти насърчават гражданите да отопляват домовете си само до 19 градуса, за да намалят емисиите. Същото е в сила и за търговските обекти.

Властите също така препоръчват на хората да прекарват възможно най-малко време навън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 19 градууса, толкова топлоо

    11 1 Отговор
    15 е идеалната температура за европродажниците

    Коментиран от #2

  • 2 Ке 🚾н🇺🇲еф

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "19 градууса, толкова топлоо":

    При по-високи температури се вмирисват le fighe не само на италианките!
  • 3 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Ти да видиш, и въздуха взе да става дефицит. Скоро по магазините ще си купуваме и кислород
Новини по държави: