Last news in Fakti

2 Март, 2024 18:37 1 720 7

Одобрен! Никола Шмит e кандидатът на ПЕС за председател на ЕК

  • никола шмит-
  • пес-
  • партия на европейските социалисти-
  • европейска комисия

Когато говорим за Европа като проект за мир, това не се разбира от голяма част от младото поколение, посочи Шмит

Одобрен! Никола Шмит e кандидатът на ПЕС за председател на ЕК - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никола Шмит бе избран за общ кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предстоящия евровот. Това се случи днес на конгрес на ПЕС в италианската столица Рим, съобщава БТА.

Когато говорим за Европа като проект за мир, това не се разбира от голяма част от младото поколение, посочи Шмит. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна е променила и повлияла на възприятията за мир. „Без сигурност, няма нищо“, изтъкна той. По думите му това не е важно само заради Украйна, но и за запазването на демокрацията.

Смъртта на Алексей Навални ни напомня за тези , които продължават да се борят с огромен кураж за свободата на Русия, отбеляза Шмит.

Случващото се в Газа е човешка трагедия. Това, което се случи миналата година, не може и не трябва да се забравя, каза още Шмит.

Трябва да се стремим към силен Европейски съюз, каза германският канцлер Олаф Шолц. Той коментира и войната на Русия в Украйна и отбеляза, че тя е причина много от гражданите да се чувстват притеснени за сигурността си. Границите не трябва да се променят със сила, каза Шолц и подчерта, че много европейски лидери правят така, че да подпомагат Украйна. Той акцентира и върху политиката за сигурност и отбрана във връзка с изграждането на европейската отбранителна промишленост.

По-рано подкрепа за кандидатурата на Шмит изразиха президентът на ПЕС Стефан Льовен, премиерите на Испания – Педро Санчес, на Дания – Мете Фредериксон, на Португалия – Антонио Коща.

Рим е градът, в който преди почти 70 години европейците станаха свидетели на исторически момент. Мястото, където се роди този прекрасен проект за мир, който наричаме Европейски съюз, каза Стефан Льовен, президент на ПЕС.

Съюз, който щеше да остане само една далечна идея, ако не бяха милионите граждани, водени от дълбоката решимост да преминат от годините на разруха към нова ера на мир и солидарност. Рим ни припомня за това, посочи Льовен. За нас Европа означава развитие, демокрация мир, солидарност, посочи той.

Дойде пандемията, после войната в Украйна, социалдемократичните идеи бяха тези, които ни спасиха и ни помогнаха, коментира испанският премиер Педро Санчес. Десният екстремизъм нараства, всичко, което сме постигнали досега, е заложено на карта – нашата социална икономика, нашето справедливо общество и нашите човешки права, каза още Санчес.

Антонио Коща, министър-председател на Португалия, акцентира върху настоящите предизвикателства пред Европа и неотложната нужда от прогресивни решения. В своето изказване Коща подчерта важността от справяне с инфлацията, успешния преход през две трансформации – "зелената" и дигиталната, както и предоставянето на решения, свързани с реална европейска индустриална политика за нови и по-добри работни места.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен отбеляза, че за тези европейски избори сигурността ще е от водещо значение. Тя постави акцент върху подкрепата на ЕС за Украйна.

Ние, социалдемократите бяхме тези, които извоюваха членството на страната ни в НАТО, преговорите на страната ни за присъединяване към ЕС. Успяхме да увеличим минималната заплата, да удвоим средната, да намалим безработицата, каза Димитър Ковачевски, бивш премиер на Република Северна Македония. Ние върнахме демокрацията, свободата на медиите обратно в страната, каза той.

Сергей Станишев изрази своята подкрепа за кандидатурата на кандидата на ПЕС за председател на ЕК – Никола Шмит. Попитан как може да се активизира левият вот на предстоящите европейски избори, Станишев посочи, че трябват усилия за обединение, обща листа, която е авторитетна и може да събуди проевропейска енергия.

На конгреса на ПЕС присъства и Кристиан Вигенин. Той заяви пред журналисти, че кандидатурата на Никола Шмит е подкрепена от БСП. Това е един от най-успешните еврокомисари, разпознаваемо лице на европейската социалдемокрация, каза Вигенин. Относно евроизборите Вигенин заяви, че не е говорено за листи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    6 2 Отговор
    Нагло комуне...!
  • 2 Рускиня

    5 2 Отговор
    И тези ли социалисти са били преди комунисти, както нашите боядиасни соц-ти?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Никола Шмит е едно от нещата на "Лейтенант Шмит.
    Европейски социалист с банкова сметка на Украински олигарх.
  • 5 Демократ

    1 3 Отговор
    Само Глупак може да смята че мирът на всяка црна е по добре от една Печрливша война
  • 6 Ама

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин 🇧🇬":

    На нас Костя ни каза отиваме и да викаме за Расия ,ние предатели ли сме или провокатори

    Коментиран от #7

  • 7 до6 ние предатели ли сме или провокатори

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ама":

    заблуде ни русофоборчаги на кирото и будата бълнуващи за копейки и комунисти
Новини по държави: