Last news in Fakti

16 Април, 2024 10:03 734 13

След изборите през ноември ще се разбере мястото на САЩ в НАТО, заяви Джеймс О'Брайън

  • сащ-
  • нато-
  • джеймс о'брайън-
  • избори-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Относно предстоящите избори в България и дали това може да повлияе върху подкрепата за Украйна Джеймс О`Брайън смята, че това няма да повлияе негативно

След изборите през ноември ще се разбере мястото на САЩ в НАТО, заяви Джеймс О'Брайън - 1
Снимка: Shutterstock

В САЩ винаги са се водили спорове кога трябва да се помага на другите държави и кога да се остане на страна, обясни в интервю помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън пред БНР, предаде News.bg.

На въпроса къде ще бъде САЩ и дали държавата ще е сигурен партньор в НАТО, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, държавният секретар добави, че това зависи от изхода на изборите след няколко месеца.

"В почти всички случаи сме стигали до решението да помогнем на тези, които са с нас", добави О'Брайън.

В интервюто се засяга и темата за войната в Украйна и ескалацията в Близкия изток, като помощник държавният секретар заяви, че САЩ ще продължи да помага и на Израел, и на Украйна.

Относно гласуваната помощ за Украйна от 60 млрд. долара, които още не са изпратени, въпреки наличните 70 гласа "за", О'Брайън каза, че всичко зависи от председателя на Камарата на представителите.

Той обясни, че затова е важно Украйна да се присъедини към НАТО, защото след това няма да има особено значение кой ще управлява една от държавите в Алианса.

По този повод помощник държавният секрета поясни, че на срещата през лятото на върха, по повод 75-годишнината от основаването на НАТО, ще се очертае ясен път за членството на Украйна.

Друг е въпросът дали ще се раздели гласуването за Украйна от това за подкрепата за Израел, но се надява да се знае, че става въпрос за една и съща битка, но на две бойни полета.

"Иран подкрепя Русия срещу Украйна и получава в замяна експертиза и финансови средства, които помогнаха за нападението срещу Израел. Трябва да гледаме на това като на едновременно развиващи се процеси", заключи главният секретар.

Относно предстоящите избори в България и дали това може да повлияе върху подкрепата за Украйна Джеймс О`Брайън смята, че това няма да повлияе негативно. По мнението му това е нормален процес във всяка държава, особено тази година, когато много държави провеждат избори. Той е убеден, че страната върви в правилната посока.

О'Брайън похвали България за оказаната подкрепа за Украйна и подкрепата за осигуряването на безопасни черноморски канали.

Той коментира и разпространяващото се руско влияние в Унгария, Словакия, Сърбия и Северна Македония, като е на мнение, че това зависи от хората. Те трябва да внимават с информацията и да се запитат дали някой не е платен от Русия. Същото се отнася и за западните източници на информация.

Джеймс О'Брайън даде пример с инфлуенсърите, които могат да разпространяват информацията в социалните мрежи, след като някой им е платил. Но това се отнася и за политици, на които Русия плаща, за да прокарват проруски идеи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 13 Отговор
    НАТО трябва да пази Мирът по Света

    Коментиран от #8, #10

  • 2 НАТО

    11 2 Отговор
    Създава неимоверно повече проблеми на членовете си отколкото ползи. Застрашава националната сигурност на всяка страна членка тъй като не могат да контролират външната политика едни на други. Достатъчно е едно по-агресивно правителство на власт в която и да е държава и то може да завлече всички останали във военен конфликт.
  • 3 вседрфтгъхуи

    5 2 Отговор
    Вашту нату е мъртво и като дойде пак Тръмп на власт ще го усетите... Яко... И отзад... Положението е простичко- нату умря, да живее АУКУС... Тръмп ще ликвидира нату официално, ще си прибере войските и оръжията от ивропътъ и ще ви остави на вълците Русия и Китай да ви разкъсат...

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Здрасти

    6 2 Отговор
    "Той обясни, че затова е важно Украйна да се присъедини към НАТО, защото след това няма да има особено значение кой ще управлява една от държавите в Алианса." това е твърде показателно за суверенитета на една държава членуваща в НАТО. По думите му съдя, че изборите в България са предрешени от сега.

    Коментиран от #11

  • 5 Колективното

    6 0 Отговор
    Начало рядко е добро решение, особено в сферата на сигурност. Създава много рискове. Утре ако САЩ бъдат нападнати от няколко държави трябва да ходим да воюваме заради необмислени действия на американското правителство.. или не дай Боже например Полша да влезе във война с Руската федерация, пак ще ходим да мрем заради глупавата външна политика на поляците
  • 6 Краварски игрички

    4 1 Отговор
    Подпалиха краварите половината свят и сега ще бързат да се отдръпнат, докато се поразминат нещата. Винаги са били така, стоят отстрани, поддържат огъня и се намесват само когато ще има изгода, а другите го отнасят заради тях. Затова си мисля, че това републиканци, демократи, Тръмп, Бидоня, са просто политически игри на краварите. В зависимост от това дали им е изгоден даден конфликт или не, ще се реши кой да управлява
  • 7 Глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "вседрфтгъхуи":

    Никой не се готви да "разкъсва" еврозелетата. Неоколониалните "съюзи" като НАТО и ЕС са просто политически инструменти за тотален контрол...
  • 8 Нито

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Има такъв мандат НАТО, нито такива цели си е поставило
  • 9 Съвсем

    2 0 Отговор
    Логично е САЩ да се оттеглят от НАТО на някакъв етап. Има риск глупаците от ЕС да ги завлекат в ядрена война с Русия. САЩ нямат жизнени интереси в тази част на света. НАТО е било недоразумение, предимно с цел контрол, но не са съобразени други потенциални рискове.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Ти къде си видял ВЪЛК да пази стадо 🤔❓🤔❓🤔❓🤔
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Здрасти":

    СЪВСЕМ ТОЧЕН И АНАЛИТИЧЕН КОМЕНТАР❗❗❗
    БРАВО КОЛЕГА❗ ❗
    Жалко , че мога да дам само един плюс❗
  • 12 Николай

    2 0 Отговор
    НАто е средство за проповядване външната политика на САЩ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: