Last news in Fakti

18 Април, 2024 21:09 1 349 14

55 милиарда часа работа: рекорд за Германия

  • германия-
  • работна сила-
  • работно време-
  • икономика-
  • инфлация-
  • мигранти

От доклада става още ясно, че вероятно мнозина, работещи на непълно работно време, не увеличават работните си часове заради данъчната система

55 милиарда часа работа: рекорд за Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия се работи все повече: през 2023 година хората в страната са работили общо около 55 милиарда часа. Същевременно средното седмично работно време спада. На какво се дължи това?

Хората в Германия работят повече от всякога. Това става ясно от проучване на Германския институт за икономически изследвания (DIW), цитирано от германската обществена телевизия АРД. През 2023 година служителите са работили общо около 55 милиарда часа. Това е най-високото число от Обединението насам. През 1991 са били изработени 52 милиарда часа, а в най-ниската точка през 2005 година - едва 47 милиарда часа. В същото време обаче средните седмични работни часове на служителите непрекъснато намаляват. Анализът се основава на данни от Германския социално-икономически панел (SOEP) и от статистики за цялата страна.

Как се стигна дотук?

"Общият обем на работата е нараснал главно поради факта, че все повече жени работят", казва авторът на проучването Матис Бекмансхаген. "Почти половината от жените в Германия обаче работят на непълно работно време, въпреки че някои биха искали да работят повече." Следователно техният потенциал остава частично неизползван. Високият дял на жените, работещи на непълно работно време, води до относително ниско средно работно време от 34,7 часа седмично.

Според данните между 1991 и 2022 година делът на жените на работния пазар е нараснал с 16 пункта до 73%. Въпреки това жените все още отделят значително повече време за грижи за децата и домакинска работа, отколкото мъжете.

На работното място жените са заети средно за около 33 часа седмично, докато мъжете - 40 часа. Според DIW средното седмично работно време на мъжете леко намалява от 2011 насам, но същевременно те не отделят много повече време за децата и дома. Ако настоящата тенденция се запази, според изследователите ще минат десетилетия, преди мъжете и жените да започнат да отделят еднакво време за домашните задължения, по-специално грижи за децата.

Данъчна реформа, за да работят жените повече?

От доклада става още ясно, че вероятно мнозина, работещи на непълно работно време, не увеличават работните си часове заради данъчната система. Така например т.нар. Minijob, т.е. мини работна позиция, чието заплащане не се облага с данъци, е ограничена понастоящем до 538 евро месечно. "За да се отговори на търсенето на квалифицирани работници, потенциалът на жените на пазара на труда трябва да се използва по-добре и да се премахнат фалшивите стимули", смята авторът на проучването Аника Шперлинг. Според нея реформите на данъчните ставки бха могли да помогнат за това жените да увеличат работното си време над лимита за т.нар. Minijob. Това обаче изисква и по-справедливо разпределение на грижите за децата и домакинските задачи. Политиците биха могли да подкрепят това развитие с допълнителни места в детските градини и мерки за родителски отпуск за бащите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малко са

    8 1 Отговор
    требва да ги увеличат с поне 35%
    че нова вълна емигранти идва
  • 2 Отец Чапаев

    8 2 Отговор
    Роби на труда.
  • 3 12343211

    3 1 Отговор
    Мигранти.
  • 4 Факт

    9 4 Отговор
    Доказано е че трудолюбивите са природно потъпи от мързеливите
  • 5 Гориил

    5 1 Отговор
    Това се дължи на непостоянния характер на работата на германския трудов пазар. Предлага ви се работа с гъвкав график и временен статус. Във всеки момент ви отстраняват от работа и ви изпращат у дома.
  • 6 Атина Палада

    6 4 Отговор
    Знаете ли, че в ЕС работната седмица става шестдневна? В Гърция от юли месец..
  • 7 Сталин

    16 1 Отговор
    Работили са белите хора ,а всякакви други талибани и примати цял ден висят по моловете и плюскат Макдоналдс и дьонери с парите от белите данъкоплатци и всичко това с любезното съдействие на евреите
  • 8 Аника Шпертплат

    4 0 Отговор
    Колкото повече работят жените, толкова повече ще се обезобразяват децата в джендър-детските градини. Ще си сменят пола без да питат и ще съдят майките си, че не са ги родили от желания пол.

    Например пол: розов еднорог.

    От друга страна, колкото повече работят мъжете и жените, толкова повече Германия ще прилича на България.

    Залудо работи, залудо не стой!

    Всичките богатства в ръцете на финансово-корпоративната олигархия.

    Все повече работещи бедни!

    Путин ви е виновен, че се навеждате на капиталистите-сатанисти отвън океана и се правите на разсеяни, че вече не получавате евтин руски газ, нали?!

    Абсолютен и основен закон на капитализма: Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - непрекъснато обедняване на все по-широки народни маси. (Карл Маркс - Мордохой Леви, роден в Германия атеист, син на покръстен юдаист и внук на юдейски равин от коляното на Левитите.)

    Коментиран от #9

  • 9 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аника Шпертплат":

    Путин е виновен, защото осигурява кауза за глобалистите. Сега мнозина биха направили компромис да ги оставят на власт за да се спре Блатната орда. Консолидирането на обществата по време на опасност важи и на Запад...
  • 10 Глобалисти

    0 2 Отговор
    Дрън дрън ярина! Поредните "жреци" използващи природните закони за своя облага.
  • 11 Вярно

    2 0 Отговор
    Ако истинските данни се обявят, няма да е изненада числото на реалните работни часове да надхвърли 60 милиарда. Някаква лудница е в Германия в момента. Реално работната седмица е над 45 часа, но за данъчните се обявява 40 часа. Съвсем различно от пред пандемичната ера. Работа има. Много. Не да директори, разбира се. Но работодателите обявявят работни заплати както през 2020. И естествено - работните места стоят незаети.
  • 12 Бабаруга

    0 1 Отговор
    Лошо време, лоша храна, няма море, пълна скука. Осеян да се бъхташ в Германия няма какво друго да правиш. Пълниш банката с кинти и не знаеш защо са ти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: