Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2024 11:18 2 928 154

ISW: Украинската армия тръгва в контранастъпление към края на годината

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим-
  • володимир зеленски

Киев е много вероятно да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024-а или началото на 2025 година

ISW: Украинската армия тръгва в контранастъпление към края на годината  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили вероятно ще постигнат значителни тактически успехи през следващите седмици, докато Украйна чака американската помощ на фронта, но е малко вероятно да надделее над украинската отбрана.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), като темата продължава да е сред водещите за пореден ден.

Politico съобщи на 26 април, че украинският президент Володимир Зеленски е предупредил председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън през декември 2023 г., че украинските сили ще могат да "издържат" до април 2024 г. без допълнителна помощ за сигурността на САЩ.

Пристигането на американска помощ на фронта през следващите седмици ще позволи на украинските сили да спрат текущите руски настъпателни операции, а руските сили изглежда бързат.

Руските сили може да възнамеряват да използват нови технологични или тактически иновации точно в началото на лятната си офанзива, за да компенсират по-силните способности, които украинските сили ще притежават след пристигането на американската помощ за сигурност. Те обаче все още страдат от тактически провали и украинските сили ще могат да се възползват от това.

Украйна е много вероятно да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Руските сили продължават да използват тактическото си проникване на север и северозапад от Авдеевка и наскоро направиха допълнителен потвърден напредък в района. Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, показват, че руските сили са напреднали северно към Новокалинове (северно от Авдеевка), а руски блогъри твърдят, че селището е било превзето напълно на 27 април.

Някои блогъри също твърдят, че руските сили са напреднали в Керамик (директно северозападно от Новокалинове), въпреки че ISW все още не е видял доказателства за това. Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, също показват, че руските сили са напреднали в западно Очеретине, в югозападно Соловьово, южно от Новобахмутовка. Блогърите твърдят, че руските сили са превзели цялото Соловьове, което е в съответствие с наличните геолокационни кадри на руските сили в югозападната част на селището. Няколко руски източника също твърдят, че ожесточените боеве продължават в западни Бердичи (северозападно от Авдеевка) и че руските сили изтласкват украинските сили на запад от селището.

Украинският център за отбранителни стратегии отбеляза по подобен начин на 26 април, че руските сили са ангажирали две мотострелкови бригади и един мотострелкови полк директно в тактическото проникване в района на Очеретине, което е създало трикратно предимство в руските сили и средства над украинските сили и активи.

Руските сили обаче вероятно ще засилят настъпателните операции близо до Часов Яр през следващите седмици, тъй като той предоставя възможност за по-значителен оперативен напредък. Руските сили наскоро са използвали бойна мощ на стойност приблизително една дивизия северозападно от Авдeевка, което им е дало приблизително трикратно предимство пред наличната бойна мощ на Украйна в същия район, според неофициални украински оценки.

Ако руските сили успеят да засилят атаките и да превземат Часов Яр, ще могат да го използват за последващи настъпателни операции срещу критичните градове като Константиновка и Дружковка. По-широката оперативна цел е Покровск и Донецка област.

Руските сили нанесоха мащабни удари с крилати и балистични ракети срещу Украйна в нощта на 26 срещу 27 април и вероятно са възобновили ударите с крилати ракети "Калибър" с морско базиране след дълга пауза. Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук съобщи на 27 април, че руските сили са изстреляли 34 ракети: девет крилати ракети Х-101/555 от Саратовска област; девет крилати ракети Х-59/69 от Белгородска област и Азовско море; две ракети С-300 от Белгородска област; две балистични ракети Искандер-К, четири балистични ракети Х-47 Кинжал от Рязанска и Тамбовска области; както и осем крилати ракети "Калибър" от Черно море. Украинските сили са унищожили общо 21 ракети.

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко и най-големият украински частен енергиен оператор DTEK съобщиха, че неуточнени руски ракети са ударили украински енергийни инфраструктурни съоръжения в Ивано-Франкивска, Лвовска и Днепропетровска области и "сериозно" са повредили четири неуточнени топлоелектрически централи (ТЕЦ).

Това е първият по-мащабен руски ударен пакет от края на декември 2023 г., който не включва дронове Shahed. Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви, че тази серия от удари е едва третото потвърдено използване на ракети "Калибър" за повече от шест месеца. Руските сили са ги изстреляли от две подводници от клас "Кило" от страх да не загубят надводни кораби при украински удари.

Плетенчук заяви, че двете подводници са базирани в Новоросийск, което показва, че руската армия е подобрила достатъчно инфраструктурата на пристанището на Черноморския флот (ЧФ) в Новоросийск.

Военни служители на Украйна и Обединеното кралство (Обединеното кралство) съобщиха през февруари и март 2024 г., че военноморската база в окупирания Севастопол, Крим е единствената база с инфраструктура за "Калибър".

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки съобщи през април 2024 г., че Русия е натрупала най-малко 260 ракети "Калибър" и има за цел да произведе още 30 през април.

Украинските сили успешно нанесоха удари с дронове срещу руско летище и петролни рафинерии в Краснодарския край в нощта на 26 срещу 27 април. Анонимни източници са заявили пред украинското издание Suspilne, че Службата за сигурност на Украйна и украинските военни успешно са нанесли атаки с дронове срещу летище Кущовская, докато "десетки" руски военни самолети, радарни системи и системи за електронна война са били разположени там. ISW не е видял потвърждение за повредено оборудване на летището.

Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, показват последиците от украинския удар на летище Кушчовская и уж показват повредени комплекти за планиращи бомби.

Руски блогъри широко критикуваха руската армия за това, че не успяха да защитят летището след множество успешни удари с украински дронове по руски летища в окупирана Украйна и Русия. Източници на Suspilne заявиха, че украински дронове са ударили петролните рафинерии в Илски и Славянск, като са повредили дестилационните им колони и са причинили пожари.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратев заяви, че украинските дронове са се опитали да ударят петролни рафинерии и инфраструктурни съоръжения в Славянски, Сиверски и Кущювски райони, но че ударите не са причинили "сериозни" щети.

Директорът по сигурността на нефтената рафинерия в Славянск Едуард Труднев заяви, че 10 дрона са ударили рафинерията, причинявайки частично спиране на функционирането ѝ и отбеляза, че може да има допълнителни невидими щети.

Украинските СБУ, специални сили и сили за безпилотни системи преди това удариха петролната рафинерия в Славянск в нощта на 16 срещу 17 март.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са прехванали 66 украински дрона над Краснодарски край в нощта на 26 срещу 27 април.

Руското федерално правителство продължава усилията за кодифициране на засилен контрол върху мигрантските общности, живеещи в Русия. Държавната дума на Русия внесе на 27 април законопроект, който "предлага редица нововъведения, които ще помогнат за модернизирането на руското законодателство и ще разрешат някои въпроси за осигуряване на националната сигурност в областта на миграцията".

Предложеният законопроект също така включва разпоредби за въвеждане на режим на депортиране за мигранти, които "нямат основание" да бъдат в Русия, включително тези, които извършват определени престъпления.

Предложеният законопроект също така ще попречи на чужденците, които са обект на режим на депортиране, да купуват недвижими имоти, да откриват банкови сметки или да сключват брак.

Законопроектът за депортиране ще позволи на руското федерално правителство да определи кои чуждестранни лица или общности избере като обект на депортиране - ход, който вероятно ще позволи на правителството да разшири по-репресивен контрол върху мигрантските общности и да се погрижи за руските ултранационалисти, които често са призовавали за такова сурови политики.

Руското министерство на образованието и науката съобщи по подобен начин на 27 април, че 12-те руски университета, които са упълномощени да провеждат сертификационни изпити по руски език, са прекратили договорите си с търговски партньори. Това означава, че само университетите и държавните и общинските организации могат да администрират сертификатите по руски език.

Това развитие значително ще усложни процеса на получаване на сертификат по руски език от мигранти, което вероятно ще ограничи достъпа им до определени работни места или дори социални услуги. Ще предостави на руското правителство и по-голям контрол върху мигрантските общности. Руското правителство обаче изглежда избирателно овластява някои мигрантски общности, докато още повече лишава други от избирателни права. Съвместен проект, ръководен от руския RT и руското Министерство на вътрешните работи (МВД), наречен "Не един към един", изпраща искания до МВД за подпомагане на чужденци да получат руско гражданство в определени ограничени случаи.

Проектът RT съобщи, че е изпратил запитване до МВД относно гражданството на мигрант от Киргизстан, който е избягал от Киргизстан за Русия, след като е бил осъден за боеве за руските сили в Украйна.

Руските власти засилиха репресиите срещу мигранти от Централна Азия, живеещи в Русия, особено след атаката на Crocus City Hall на 22 март, а проектът на RT подчертава факта, че руското правителство е заинтересовано да защитава избирателно някои мигранти от централноазиатските общности, докато тъй като те са идеологически полезни в контекста на руските военни усилия.

Кремъл вероятно поставя условия за засилване на хибридните си операции срещу Молдова. Свързаният с Кремъл губернатор на проруския молдовски автономен регион Гагаузия Евгения Гуцул каза на 26 април пред ТАСС в Кремъл, че служители на молдовските правоприлагащи органи са задържали нея и трима нейни съветници за няколко часа, когато групата е пристигнала на летището в Кишинев след поредица от нападки. последните срещи в Русия и Турция.

Гуцул твърди, че молдовските правоприлагащи органи са проверили багажа ѝ и са я задържали един час, преди да я освободят, а един от съветниците на Гуцул каза пред ТАСС, че молдовските власти са разпитвали тримата съветници още два часа.

Не е ясно дали молдовските власти официално са задържали Гуцул и нейните съветници. ТАСС съобщи, че група от 100 души се събраха пред летището, за да посрещнат Гуцул и скандираха "Победа", когато Гуцул излезе от летището, вероятно имайки предвид позицията на Гуцул като изпълнителен секретар на новосформирания проруски молдовски избирателен блок "Победа".

Гуцул твърди, че молдовските власти полагат всички усилия да унижат нея и други проруски молдовци и определи неотдавнашната конфискация на над един милион долара от молдовските власти на свързани с Кремъл молдовски опозиционни политици като "предубедено" усилие за унижаване на невинни молдовци.

Гуцул и други прокремълски актьори вероятно ще продължат да се възползват от краткосрочните задържания и законните усилия на молдовското правителство да се защити срещу руски хибридни операции, за да оправдае по-нататъшната руска агресия срещу Молдова.

Правителството на Молдова също предприема стъпки за справяне с известни руски информационни операции, насочени към Гагаузия. Молдовският аудиовизуален съвет обяви на 26 април, че е глобил две регионални и местни телевизионни (TV) станции в Гагаузия, "TV-Gagauzia" и "ATV", със 100 000 молдовски леи (5 627 долара) за разпространение на дезинформация, реч на омразата и неосигуряване на " информационна сигурност" с техните предавания.

ISW продължава да оценява, че Кремъл вероятно е ангажиран в хибридни операции в Молдова и възнамерява да използва проруските сили в Гагаузия и Приднестровието, за да дестабилизира и деградира молдовската демокрация и в крайна сметка да предотврати присъединяването на Молдова към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ами

    126 5 Отговор
    ей тоя институт се разсипа да работи и да изучава войната

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    47 6 Отговор

    До коментар #1 от "Путин признава Това":

    Глупости говориш

    Коментиран от #23, #33, #44, #63

  • 5 Пирожкин вика Шайгуууу

    8 81 Отговор
    Интервю от 2023: Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може Шойгу да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин се върти

    11 86 Отговор
    Срам и позор Една никаква Украйна е непобедима за Русия Китаи Иран Техеран Беларус Северна Кореа

    Коментиран от #58, #67

  • 8 9 май🤩??

    8 73 Отговор
    Имат ли основание да празнуват 9 май след като до границите им има много от тези които уж са победили? както щете ги наречете нацисти фашисти бандеристи...и възможно ли е пак да загуби милиони войници и цивилни и пак да останат фашисти нацисти до границата и по цял свят както след последната голяма война? А възможно ли е да си признят че са РАШИСТИ които се имат за нещо повече от малцинствата в собствената им непропорционално доминирана от тях административно и силово "федерация"??

    Коментиран от #38

  • 9 Опааа

    94 8 Отговор
    Глупости! Укрите-фашисти ще бъдат смачкани!
  • 10 До тогава

    92 5 Отговор
    няма да има хора за контра.
  • 11 Хаха

    86 4 Отговор

    До коментар #2 от "ами":

    Ами 1 април мина, нещо са объркали календара с това контра нам кво си

    Коментиран от #32

  • 12 Интересно ще е да се види

    88 5 Отговор
    с кого ще го осъществяват това контранастъпление, защото пушечното месо е съвсем на привършване, а украинците, успели да се измъкнат в чужбина, нямат никакво намерение да се превръщат в такова, дори да останат без паспорти. Не виждам как западните "демокрации" ще ловят украинци и ще ги прекарват насилствено до Украйна. Или се канят да вкарат официално свои бойни части, които няма да се водят от НАТО? Не ми се вярва нещо.
  • 13 Исторически парк

    70 7 Отговор
    То дотогава няма да са останали украинци 🤣🤣🤣😂😂😆😁 старците и децата ли ще контраатакуват пак ще вземат 1 село за 6 месеца със 70 хиляди жертви 😆😂
  • 14 Рашия

    9 68 Отговор
    Тука преди време капейки предвещаваха граждански бунтове във Финландия и Швеция ако влезнат в НАТО а то се оказа че хората празнуват хаха защитени са от блатарите! НАТО ще трябва да гази блатото и да деZетифицира рашистите

    Коментиран от #50

  • 15 12340

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "ами":

    Двама-трима пенсионирани и склерозирали фелдфебели са!
  • 16 Клоуни

    53 4 Отговор
    Въпроса е тия дето ръсят тоя мозък кога ще идат на психиатър?
  • 17 Ако Сталин стане от гроба

    6 34 Отговор

    До коментар #5 от "Пирожкин вика Шайгуууу":

    ще думне кандидат-маршал шойгу.
  • 18 🔮ОраКул

    7 51 Отговор
    Зеткапейките сега точат лиги и са подготвили парадните униформи za аzвабаждението на площад Майдан НО ще бъдат много неприятно изненадани когато още в края на това 10летие вместо да се завзели Украйна ще гледат как им се разпада феодалията в резултат на битката между шепа 🔮лигарси
  • 19 Кеваджия

    58 4 Отговор
    Овце в контранастъпление още никой в света не е виждал, но американски център вярва, че може. Само като видиш как ги събират и като прочетеш какво мислят за закона за всеобща мобилизация и няма начин да не стигнеш до извода, че ще се бият като лъвове, само трябва да си американец или умен като американец.
  • 20 САЩ никога не са изоставяли Русия

    6 55 Отговор
    На сталин даваха Оръжия танкове и милиони снаряди
    И не оставиха Русия във Ръцете на Хитлер
    След Разпадът на Ссср Ги храниха направиха им заводи и работни места купуваха им стоките
    След Путин ще е същото Унищожена страна разчитаща на помоща на САЩ
  • 21 Сесесере

    7 45 Отговор
    Замисляли ли сте се как щеше да изглежда България сега ако след втората световна война вместо в червената зона с плановата икономика бяхме си останали с пазарната икономика без да сме зад желязната завеса: със свободно пътуване и достъп до ГЛОБАЛНИТЕ КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ
    на

    Коментиран от #35, #151

  • 22 Фроддо

    9 32 Отговор
    МОРДОР ще иZгуби 💣💥🔥🐻🪆🔥
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Факти

    45 5 Отговор
    Към края на годината , ще има само ос рана армия ...
  • 26 Пак ли

    44 5 Отговор
    Че последното им настъпление на запад беше!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А50

    48 3 Отговор
    НАТОто кроят планове да атакуват масирано Кримския мост, но това не им решава проблема с оптичните кабели по дъното на океаните

    Коментиран от #62

  • 29 веселба да има

    49 3 Отговор
    какъв хубав ден за вицове … развеселихте ме с този виц посмях се от сърце и даже се посмях и за предишната контраофанзива която започваше жяла година и накрая започна посока киев
  • 30 ТаУмВзе

    40 2 Отговор
    Окраинската армия със смело настъпление към Оня Свет! Z
  • 31 факуса

    37 1 Отговор
    хи хи, пак ли,предния път имаха почвече оръжия и войници,кво ще им помогне сега,сбогом питеци
  • 32 Госта..

    43 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Да не се получи същото както с предишното контра настъпление ,и най важното не е споменато в каква посока ще е ???
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Червената шапчица

    19 7 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    Питай царя защо беше с нацистите...
  • 36 Българка

    5 47 Отговор
    Русия, начело с кремълските си диктатори е Империя на злото. За да има траен мир ,руският агресор трябва да се истегли или бъдат отблъснати от цялата украинска територия. Колебливостта в подкрепата за отбраната на Украйна, закъснялите и нередовни доставки на военна помощ доведоха до руските успехи на украинския фронт и са причина за попиляната енергийна структура на Украйна
  • 37 Конструктивно предложение.

    41 4 Отговор
    Да сформират един батальон от баби, дето успяват да свалят руски дронове с буркани с кисели краставички, и още един с пенсионери с манлихери, дето пък улучват с тях руски изтребители. И успешното контранастъпление им е в кърпа вързано. Този т. нар. институт вече направи толкова нереални и несбъднали се прогнози, че нямам нерви да им чета писанията.
  • 38 А50

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "9 май🤩??":

    Даже скоро ще има още една дата, като 9май за честване.

    Коментиран от #118

  • 39 След Всеки Режим Русия е на Колене

    6 37 Отговор

    До коментар #1 от "Путин признава Това":

    И САЩ са тези които винаги са и подавали ръка да стане
    И след Путин и поредният погром на Русия единственния Партньор на Русия е САЩ

    Коментиран от #121

  • 40 Реалност

    5 30 Отговор
    Ако вп беше нормален човек и отговорен политик със съвест нямаше да прави от студен конфликт с 20000 жертви за 7 години (3000 на година) ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА със стотици хиляди жертви и милиони имигранти десетки разрушени градове села за две години..

    само че той НЕ е човек а е (морално)джудже психопат !!
  • 41 Раша техно нюZ

    4 32 Отговор
    Чух че блатните с нов продукт са допринесли за технологичното развитие на цивилизацията: измислили са нов модел телефони и таблети които СТРЕЛЯТ:Казват се БЛАТФОН.

    Новия БЛАТФОН версия 2 има вече и добавен експлозив за да Може да се мята и като граната 🤳💥.
  • 42 Наци географик

    5 27 Отговор
    Учени откриха нова зона в Черно море където Z кораби внезапно и мистериозно стават на Z подводници и нарекоха зоната Бандерски триъгълник
  • 43 Пак ще Гладувате

    6 31 Отговор

    До коментар #1 от "Путин признава Това":

    И се молете САЩ да се смили над вас и този път
    Щото китай ще ви изяде със купейките балабар
  • 44 Маршал Жуков три пъти герой на СССР :

    7 25 Отговор

    До коментар #4 от "СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ":

    "Ако не беше помоща от САЩ нямаше да можем да продължим войнъта"

    Сега САЩ да от" другата страна "

    Коментиран от #88

  • 45 Фейк след фейк

    13 4 Отговор
    Една от основните причини колко е фалшива цялата тази специална операция в кавички е че не могат Вселенски толкова време да пипнат или по точно НЕ ИСКАТ
  • 46 Гина Рускина

    4 18 Отговор
    Голям глад беше обикаляхме кофите за смет
  • 47 ЕВРОНЮЗ

    26 1 Отговор
    😂 😂 😂 Безработен изследовател съм. Търся работа в някой институт по изследвания. Колко плащат.??

    Коментиран от #69

  • 48 Иван

    29 7 Отговор
    Руснаците са "царе" на отбраната - не забравяйте - Ленинград, Москва, Москва. Ами Сталинград.

    Курск - 3 или четири пояса на отбрана.

    Безсмислено е - първо - не трябваше да им се дава дипломатически повод за война.

    Руснаците имат какво да направят.
  • 49 Историята

    4 27 Отговор
    Крим е РАЗМЕНЕН НЕ Е ПОДАРЪК! За Белгородска област. По-голяма територия от Крим, а по времето на размяната и по-богата. Крим тогава е бил пълна мизерия, полупустиня, обрасла с пелин, която постепенно е пригодена за живот с вода от река Днепър и много пари от бюджета на Украинската ССР.

    Коментиран от #104

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бог да благослови Америка!

    6 31 Отговор

    До коментар #33 от "Остави го":

    Двигател на съвременната цивилизация и пазител на световният мир!

    Коментиран от #64

  • 53 Другари комунисти

    5 22 Отговор
    Где МОЧАТА?

    Коментиран от #60

  • 54 Хахахахаха

    6 30 Отговор

    До коментар #3 от "Швейк":

    Типично по руски,
    Рускините се молят да не се върнат близките им и да получат мечтаните 800$

    Коментиран от #150

  • 55 Селянин

    21 5 Отговор
    Абе вярно ли е, че български генерал бил убит в Одеса?
    Други казват, че не бил убит ами пленен от Кадировци.
    Трети казват, че бил сменен за 3 кози и 7 кокошки.
    Съвсен други пък твърдят, че след пленяването му, не е бил сменен, а си е сменил пола на Цветница.
    Кое е вярното сега?

    Коментиран от #65, #125

  • 56 А50

    32 4 Отговор
    Окрайнците предпочитат в затвор 5г пред преспективата да умрат за сащ. Да не говорим, че по-голямата част чакат руснаците. Какви контранастъплениа, имаше такъв опит тази пролет да атакуват руската граница и убиха основно цивилни

    Коментиран от #59

  • 57 Да не ти е

    2 17 Отговор

    До коментар #50 от "ако искаш":

    лошичко?
    Киев за два дня.да?

    Коментиран от #71

  • 58 Рушлямистан

    4 27 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин се върти":

    Браво на смелите УКРАЙНА които защитават държавата си от рус наци Z , тъпи ескимоси и коzzари
  • 59 Цццц

    15 2 Отговор

    До коментар #56 от "А50":

    Нещо си се САЩисал.
  • 60 ГнуZ 200🪆☠️

    3 26 Отговор

    До коментар #53 от "Другари комунисти":

    важното е че ГруZ 200 не спира!! мобилните крематориуми са задръстени от преработване на ушшанки , ванки и козари! шефа на кенеффа разписа za още 300к ходещи трупове да праща за торр! Операторите на дронове се съзтезават кой най креативно ще затрие най много ходещи учебни zели
  • 61 Портрета на стената

    3 24 Отговор
    Zaщо не напредват Z по бърzо?С този въпрос си лягат и стават капейките гузно се питат но стар крепостен обичай: царя винаги е прав не смеят да го кажат на глас.Категорично превъзходство на УКР с използването на безпилотни летателни и наземни апарати които взривяват врага и техниката насред безкрайно откритите укр равнини. ТОС 1 като го удари дрон и има даже и една останала ракета е много красиво. Колкото и да плащат да си шофер на тостер 1 не си струва но пък смъртта е бърzzZ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Яне Сандански

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ":

    Че облъчен мозък какво да говори ?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Механик

    15 2 Отговор

    До коментар #55 от "Селянин":

    Вярно е , че си по-ПРост от Козела и Петела взети заедно . Отивай при Козите и Кокошките .
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Смотльо,

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин се върти":

    Ела и ти да се повъртиш на ...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Немаш ядове

    1 7 Отговор

    До коментар #47 от "ЕВРОНЮЗ":

    В магаданският Институт търсят идеоти.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Болшинството

    2 23 Отговор

    До коментар #50 от "ако искаш":

    Много сме не съм само аз: минимум 70% от България иска ЕС и НАТО! В противен случай щеше да има демонстрациии против защото тук за разлика от рашлямистан всеки може да си казва свободно мнението. М00ЧА бяха двайсетина души "защитниците" следва гАлоша в Пловдив 💥

    Коментиран от #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Свободен

    2 27 Отговор
    Явно Русия доста се надценява!
    Тази армия вероятно не може да се включи в първите 5 в света!
    Разбирам, че нашите фенове много страдат от това, но разберете - диктатурата е слабост!
    Не ми давайте за пример Китай, защото той съществува само благодарение на американските инвестиции!
    Без тях отново ще се хранят с кора от дърветата!
    В свободата е силата!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мишел

    22 0 Отговор
    Тези от ISW винаги са били майтапчии.😃😃😃
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Сесесере

    3 13 Отговор

    До коментар #68 от "Ассе":

    Щом не обичаш кравите чий го дръвишш тук ходи си в контакте или пък za по лесно направо бръкни с два пръста в контакта 🔌⚡🤩😇
  • 79 Факт.

    2 20 Отговор

    До коментар #72 от "Болшинството":

    Последният протест пред Козяк беше от 8 човека.Барабар с Бялата Златка и бай Йоло.Лично ги броих.
    Българите сме с ЕС и НАТО.

    Коментиран от #99

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 И на теб

    6 0 Отговор

    До коментар #77 от "Тя темата е смешна":

    Ли ти е лошичко?

    Коментиран от #86

  • 82 Урааа

    14 1 Отговор
    украинската армия е вече специалист по контранастъпленията. Дано до тогава да съществува още.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 слава неможачи

    30 1 Отговор
    Най горямата армия след турция, която 8 години я обучаваха и въоръжаваха по стандартите на нато, повече от 2 години изливане на хиляди тонове западни оръжия за стотици милиарди, всеки месец нов, супер модерен геймчейджър, поне половин милион мобилизирани, натювски инструктори, помагачи, доброволци и наемници и нито един метър на изток! За сметкапна това, руснаците регулярно ви натикват на 2 метра под земята!
  • 85 Mиcиpkи,

    24 0 Отговор
    Зле преведени взаимноизключващи се витиевати лафове, нямащи нищо общо с действителността, но добре подплатени финансово.
    Те това представлява isw.
    И тия и подобни на тях ще борят руснаците на фронта?
  • 86 така им е лошичко на троляците на САЩ

    13 1 Отговор

    До коментар #81 от "И на теб":

    Ко да правиш, като са се продали като мушмули и лазят да ги тъпчат! Няма как да им е убаво на мушмулите! :))
  • 87 А50

    23 1 Отговор
    ВСУ се изтеглят от Новокалиново и Керамик към Архангелское, после и от там живите ще се изтеглят

    Коментиран от #102

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Знаем им вече

    13 1 Отговор
    контранаступа, гледахме го...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Студопор

    13 1 Отговор
    Тази вафла май вече сме я яли.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 име

    20 2 Отговор
    Пак ще има "храстите ни пречат", "плановете ни бяха на бюрото на Путин" и други извинения!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Атеш айдар марийка джамбаз

    14 2 Отговор
    Нов рекорд, руснаците пратиха под земята 664000фашисткиурки(80000 за 2024г.)
  • 98 Не.Не съм чувал такова нещо.

    0 17 Отговор

    До коментар #88 от "ТАСС е упълномощена да заяви":

    А не съм го чувал,защото е неистина.Тоест, лъжеш.
    Чувал съм,че САЩ са опростили милиарди долари на СССР и РФ по ленд-лийза За което има и съответните документи.
  • 99 Все едно

    1 17 Отговор

    До коментар #79 от "Факт.":

    Даже няма смисъл да им се обръща внимание на каПейките
  • 100 Минувач

    26 1 Отговор
    Колкото по-рано тръгнат на контраофанзива, тоилкова по-добре. Толкова по-рано ще претърпят решителното поражение, което ще сложи край на войната.
    Това ще им е последния шанс за някйакви надежди - последна голяма помощ от Запада с тези милиарди, последна възможна мобилизация, която още не знаем, доколко ще е успешна. След това събиране на последните им възможни шансове за нещо, като успех, после след като ги разбият, както и с предната им дълго подготвяна контраофанзива, ще мирясат. Видяхме, какво се случи предния път, ще имат втори и последен шанс. После - тишина. САЩ ще ги накарат да преглътнат загубите и да си сядат на г.за. С десетилетия ще се говори за тоталния провал на Запада в Украйна, с десетилетия Украйна ще си спомня и проклина собствената си глупост да избере такава война пред това да си крета в руското влияние, но мирно, да си търгува с ЕС, без НАТО, без гражданска война в Донбас, мирно и лека-полека да си оправят държавата. Вечно ще се помни тоталния крах на западния свят, който си позволил директно да предизвика Русия, силно подценявайки ги икономически, стратегически, военно, изолационно чрез ООН и санкционно. Крах, предвестник на западането на западния свят, доведен до самоунищожение в резултат на постоянното си огромно задлъжняване, екплоатация на чужди ресурси и пренебрежение към останалите. А всичко следва парите - и ако досега САЩ имаше безграничния контрол и плащаше и привличаше умове от цял свят, създавайки ноу-хау и технологии, то
  • 101 Любопитен

    28 1 Отговор
    Коя украинска армия ще прави контранаступа тази година? Тая дето в момента отстъпва село след село от ватенки с лопати и перални?
    Какво стана с ланшния контранаступ? Кафето в Крим коя година ще се пие?
  • 102 Поясни!

    0 10 Отговор

    До коментар #87 от "А50":

    Това квартали на Киев,ли бяха?Или местности с лозови насаждения?

    Коментиран от #107

  • 103 Минувач

    20 1 Отговор
    ...то когато парите се завъртят на Изток към Китай най-вече, то и тези държави ще станат притегателни за професори, за студенти, за разработки, за технологии. Всъщност вече се усеща, как Китай дърпа супер бързо с технологиите от всеки вид, просто защото вече умовете им не бягат толкова в САЩ, а държавата си ги задържа, плаща и осигурява всичко за разработките.
  • 104 т-п трол соросоиден

    25 2 Отговор

    До коментар #49 от "Историята":

    Руснаците още от царско време, от края на 18-ти век, са водили три войни с турците, на които френските галфони и островните родосмесители са помагали, докато превземат Крим и си направят база за флота. Успех на запада да им го вземе! Не са успяли преди да ги спрат, няма и сета да успеят.

    Коментиран от #114

  • 105 РЕАЛИСТ

    2 21 Отговор

    До коментар #70 от "az #СВО":

    До края на годината Раша свършва парите.Брутален фалит.Доларът на черно удари 350 рубли.

    Коментиран от #109, #110, #123

  • 106 Хаха

    24 1 Отговор
    "Ще" тръгнат на контранаступ, ама преди това трябва да съберат "желаещ" контингент от хотелите по Слънчака и Европа, както и да спасят много удавнци в Тиса, Дунав и други погранични реки и водоеми...
  • 107 име

    11 0 Отговор

    До коментар #102 от "Поясни!":

    Точно така, това са незначителни позиции, а укрите не бягат, ви тактически отстъпват, както ппез цялата война от 2022 до сега. 1 метър не мръдна фронта на изток!
  • 108 Даааа и за това

    1 14 Отговор

    До коментар #95 от "Браво":

    Миналата година 500000 руснаци емигрираха там.Искаш ли руски блогъри от САЩ да видиш как живеят бре ка.ъф.Искаш ли видеа колко руснаци служат в US Army.Ей много си т.п Гошко.

    Коментиран от #117

  • 109 Хаха

    19 1 Отговор

    До коментар #105 от "РЕАЛИСТ":

    Е, чЕкай сега! Някакъв "експерт" Евгени и други "видни" икономисти-атлантици "познаха" за руски "фалит" още през март 22-ра госита! Кога послесно казваш идва "фалита" в Русия...

    Коментиран от #115, #129

  • 110 име

    19 0 Отговор

    До коментар #105 от "РЕАЛИСТ":

    Кога? Виналата година пак същото приказвашше, а вече сме 5ти месец 2024г. От 2014г срушам как Русия ще фалира до няколко месеза, от 2022 слушам как руската икономика ще рухне за 3 месеца под натиска на новите санкции! Успех, тролчик!
  • 111 САЩ никого

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    не спасява.САЩ търгува.Сделката се казваше ,,Петрол срещу храни".
  • 112 Читател

    16 0 Отговор
    Айде пак лонтранаступ.Аман от глупости ейй
  • 113 Доротея

    17 0 Отговор
    Под заглавието можеше да бъде един стар афоризъм - ,,Дръжте ме, ще ги избия!".
  • 114 Правило

    8 1 Отговор

    До коментар #104 от "т-п трол соросоиден":

    Постижения от миналото не са автоматична гаранция за същите постижения в настоящето или бъдещето

    Коментиран от #119

  • 115 Хага

    10 0 Отговор

    До коментар #109 от "Хаха":

    Не бързай с конфетите има още много вода да изтече
  • 116 Чума

    4 0 Отговор
    Кат почна втория мандат и ги почвам!
  • 117 Кой къде емигрира

    17 1 Отговор

    До коментар #108 от "Даааа и за това":

    няма нищо общо с това, че САЩ е зло за света!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 име

    21 1 Отговор

    До коментар #114 от "Правило":

    Постиженията от миналото са гаранция за ришимост да си затвърдат завоеванията. Както виждаш, и в Сирия си защитиха базата, и срещу Украйна и целия западнал свят не се поколебаха да тръгнат на война. А ти си напрви сам сметката колко шанс има западналия свят, не само като имаш предвид загубите, но и като имаш предвид помощта? Ти отиде ли дасе биеш срещу руснаците? Даде ли пари за оръжия на бандерите? А другите клавиатурни храбреци?

    Коментиран от #141

  • 120 запецнал евроатлантик

    20 1 Отговор

    До коментар #118 от "ЩеРю":

    За 3 месеца руската икономика ЩЕ се срине под натиска на санкциите, народа ЩЕ гладува, ЩЕ се разбунтуват, олигарсите ЩЕ се съберат и ЩЕ свалят Путин, федерацията ЩЕ се разпадне, ЩЕ изпаднат в изолация, ЩЕ свършат парите за войната защото никой няма да им купува петрола и газта, ЩЕ свършат танковете, самолетите, снарядите и ракетите, укрите ЩЕ свалят кримския мост, ЩЕ тропат на вратата на бункера на Путин, поредния геймчейнджър ЩЕ обърне хода на войната, ЩЕ бэдат изтласкани от Донбас, с е този геймчейнджъра ЩЕ ги избият, ЩЕ свършат чуалите, ЩЕ реват жените, ЩЕ им унищожат всички руски рафинерии, ЩЕ гладуват тази година защото няма да имат гориво за тракторите да сеят, ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ Ще ще ее щ
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 ОООООО ПУЯК

    9 1 Отговор

    До коментар #105 от "РЕАЛИСТ":

    ДО КРАЯ НА КОЯ ГОДИНА
  • 124 Дедо ви...

    14 3 Отговор
    Хахаха, ми те и сега настъпват ....., кръгом и напред към Киев!!!
    Руският ОТРК "Искандер" нанесе мощен удар по летище Каменка, разположено в северните покрайнини на Днепър. Съобщава се, че това съоръжение е било използвано от украинските войски като склад за безпилотни летателни апарати от авиационен тип. Според информация, получена от открити източници, за насочването на ракетата към целта е отговарял руски разузнавателен дрон, който е записал и момента на попадението на целта. Това се потвърждава от видеозаписи, разпространени в интернет.
    Ударът е нанесен с ракети от оперативно-тактическия комплекс "Искандер-М". Целите на атаката са били хангари, в които според наличната информация са били съхранявани дронове. Резултатът от ракетния удар е унищожаването на два хангара и, според източници, смъртта на до 20 военнослужещи от украинските въоръжени сили и унищожаването на пет БЛА тип Mugin.

    Коментиран от #126, #127

  • 125 стоян

    1 9 Отговор

    До коментар #55 от "Селянин":

    До 55 ком - селянин питай този дето ти го е казал това - от мутрафанова ли е информацията
  • 126 Деди

    1 12 Отговор

    До коментар #124 от "Дедо ви...":

    Много обичам трол-копейка да говори за " открити източници","според информация".

    И копейкин да ми говори за европейски ценности и европейска политика.

    И дисидент с позивна Волгата да ми се вайка,че е преследван от правителството.

    Коментиран от #136, #138

  • 127 Бабуля

    0 10 Отговор

    До коментар #124 от "Дедо ви...":

    Вчера гледам един украински танк влезе в сграда с 20 орки.Сичкото на лютика.
  • 128 хахаха

    10 1 Отговор
    ключовият израз на тоя обемен материал е: "много вероятно"...смехории...
  • 129 също кат

    1 10 Отговор

    До коментар #109 от "Хаха":

    Кабаева и Сульовейя за три дни в Киеву...
  • 130 този институт

    12 1 Отговор
    забрави ли, че в края на всяка година и началото на всяка следващата, никоя от двете страни не рискува да затъне безнадеждно в калта? От октомври до март пиши ги дъждовни! Този така наречен институт да се избърше отзад с "изследванията“ си. Дано поне е мека хартията... И в достатъчно количества. Аааа и още нещо... до тогава Осрайна ще се казва Западна Окрайна. Ако и това все още остане от нея.

    Коментиран от #133

  • 131 Руска 🐻

    12 0 Отговор
    АМА УКРИТЕ ЗНАЯТ ЛИ ИЛИ ВИЕ ЩЕ ГИ ХВЪРЛИТЕ КАТО ОВЦЕ НА ЗАКОЛЕНИЕ
  • 132 Руска 🐻

    14 0 Отговор
    КАКТО КАЗА ВОВА ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАЙНЕЦ
  • 133 НЕЕЕЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #130 от "този институт":

    Повече ще ѝ отива да се нарича ИЗТОЧНА ПОЛША!
  • 134 стоян георгиев

    0 18 Отговор
    Западната помощ ще хване руснаците в разкрачена позиция това ще доведе до големи руски загуби.

    Коментиран от #135

  • 135 Това за кой път

    15 0 Отговор

    До коментар #134 от "стоян георгиев":

    Докато Украйна е в руини и без войници! Колко още ще поддържате тази война на САЩ?

    Коментиран от #139, #148

  • 136 Троловете ако говореха истини

    12 0 Отговор

    До коментар #126 от "Деди":

    нямаше да ги наема САЩ за лъжи! А Волгин ако, че е тормозен от продажниците ПП и ДБ които продават България и се борят за диктатура, е факт! Помним протеста пред БНР, на няколкото жалки грантаджии, продадени като пилета!
  • 137 Аййййде

    7 0 Отговор
    Пак са почна......
  • 138 мачок..

    4 1 Отговор

    До коментар #126 от "Деди":

    Много обичам мачька надишана със вальериан..
  • 139 Още 3 дни

    0 8 Отговор

    До коментар #135 от "Това за кой път":

    Най много седмица🍌

    Коментиран от #140

  • 140 Аха

    12 0 Отговор

    До коментар #139 от "Още 3 дни":

    Ама САЩ ще поддържа тази война, докато Европа яко не го закъса май!
  • 141 Сесесере

    0 17 Отговор

    До коментар #119 от "име":

    Хубаво е че признаваш поне че Украйна е завоювана чужда държава от рашистите но окупаторите винаги си тръгват рано или късно
  • 142 Хи хи хи

    8 0 Отговор
    Кой ще Ви чете тази приключенска книга бре?😂😂😂
  • 143 Хаха,

    6 0 Отговор
    ама верно, ли ?! Сменете им на тези брашното...
  • 144 Ами

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вълк":

    ще посети Хага,кога господарите ти от обора я посетят, заради Ирак, Либия и т.н. !
  • 145 Инна

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вълк":

    Вие толкова настойчиво каните Владимир Владимирович в Хага, че просто не му оставяте избор. Ами ако се възползва от любезната покана и реши да ви посети?
    Но той няма да дойде сам, а с тези, които го придружават.
    Спомням си, че Шойгу беше извикан в Киев на разпит и сега крещят за някаква агресия.
    Страхувайте се от желанията си, те са склонни да се сбъдват!
  • 146 Яланджи

    10 0 Отговор
    Осраинската армия тръгва в контранастъпление към края на Века,
    но само след като получи 5ОО ООО войници от НАТЮ!
  • 147 Контраступът има само посока 270*

    8 0 Отговор
    Украинците сами ще направят контраступ към Киев за да поискат сметка от кървавия клоун
  • 148 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #135 от "Това за кой път":

    Защо на сащ?украйна се бори за оцеляването си като страна.
  • 149 Хаха

    2 0 Отговор
    Първо беше есента, после пролетта, после лятото, после..... абе омръзна ми вече. Туй като нашите политици с обещанията преди изборите.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Гладен

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    Лакто и сега. Ония с обществените поръчки лапат парите а ти мухите освен ако ме си от тях
  • 152 Бай Иван

    1 0 Отговор
    За 61млрд. по добре памперси да им пратят тогава стабилни, американски. От по голяма полза ще са от някакви си там оръжия
  • 153 Глупости

    0 0 Отговор
    Контранастъпление? Мокри сънища на Зеленски и шайката му. За опит пари не взимат ,но много украинци ще паднат марцина.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: