Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2024 20:25 6 268 98

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • мобилизация

От украинското външно министерство обясниха, че временната мярка е свързана с наскоро приетия закон за мобилизацията и военната регистрация, който ще влезе в сила на 18 май

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Не мога да оставя жена си и трите си деца и да отида да воювам." Украйна ограничава консулските услуги за украинските мъже в наборна възраст в чужбина. Но някои откровено заявяват, че нямат намерение да се връщат.

"Добре, че миналата година си направих паспорт в Кьолн и вече не ми се налага да ходя в консулството", казва пред ДВ Олег от Киев, който сега живее в Германия със съпругата си и трите си деца. Така той коментира изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба за преустановяването на консулските услуги за украински граждани в наборна възраст, които се намират в чужбина.

Киев иска да ограничи правото на консулски услуги в чужди държави за тези украинци. "Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от неговите задължения към родината. Ето защо дадох указания да се предприемат мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в мобилизационна възраст в Украйна и в чужбина", написа Кулеба в мрежата Х на 23 април.

Какво се променя за украинците в чужбина

Още същия ден беше спряно издаването на документи в чужбина. От украинското външно министерство обясниха, че временната мярка е свързана с наскоро приетия закон за мобилизацията и военната регистрация, който ще влезе в сила на 18 май. Изключение се прави само за заявленията за издаване на лични карти за завръщане в Украйна.

Според новия закон всички украински граждани от мъжки пол, намиращи се в чужбина, са длъжни да се регистрират за военна служба. Как точно следва да го направят извън страната и какви документи трябва да представят не е много ясно, коментира за ДВ адвокат Анна Ишченко. Юристката уточнява, че законът се отнасят за всички украински граждани от мъжки пол без изключение - както за напуснали страната след началото на руската инвазия в Украйна през 2022, така и за тези, които от раждането си живеят в чужбина.

До 30 дни след приемането на правителственото постановление всички мъже с украински паспорт трябва да се регистрират за военна служба. Във въпросния документ ще бъде описана и съответната процедура за това, допълва Ишченко. Всеки, който се е записал на отчет при военните, ще разполага с 60 дни, считано от 18 май, когато законът ще влезе в сила, за да предостави на властите актуален адрес, телефонен номер, адрес на електронна поща и други лични данни.

Освен че ще бъдат лишени от консулски услуги, на нарушителите ще бъдат налагани и глоби от 510 до 850 украински гривни, а при повторно нарушение - до 1700 гривни. Според адвокат Ишченко в украинския парламент - Върховната рада - вече е внесен законопроект, с който размерът на глобата ще бъде вдигнат на 22 500 гривни, ако в страната е обявено военно положение. "Неплащането на глобата в 10-дневен срок може да доведе до образуване на изпълнително производство и вписване на лицето в регистъра на длъжниците, което води до редица други ограничения на правата, по-специално на разпореждането с имущество и правото за извършване на предприемаческа дейност.

Юристи критикуват мерките

Според адвокатката украинските власти ще бъдат изправени пред множество съдебни дела заради непропорционалната строгост на тези наказателни мерки, засягащи всички украински мъже в чужбина без изключение. "В такива случаи съдилищата трябва да установят дали властите са действали добросъвестно и в съответствие с принципа за равенство на гражданите пред закона. Макар Украйна да се намира във война, действията на властите не са съобразени с принципа на пропорционалност", казва Анна Ишченко. Според нея целите, които преследва мярката, не съответстват на последиците за гражданите.

Изпълнителният директор на Украинския хелзинкски съюз за правата на човека Олександър Павличенко също смята това за дискриминационен подход. За ДВ той каза, че след като им се отказват консулски услуги, хората могат да започнат да търсят друго гражданство - даже и като бежанци или чрез други процедури. Правозащитникът също не изключва възможността за завеждането на множество съдебни дела срещу новите норми, като в конкретния случай ищците ще могат да се позоват по-специално на Европейската конвенция за правата на човека.

Юристите, с които ДВ разговаря по темата, се съмняват, че отказът на консулски услуги ще спре онези мъже, които бягат от Украйна, за да не се бият на фронта.

Мъжете, които не желаят да се връщат

Олег, жител на Киев, баща на три деца, който е напуснал Украйна легално, няма да се регистрира за военна служба. Той се страхува, че може да му се наложи да се сражава, въпреки че според действащите разпоредби е освободен от служба като многодетен баща. "Не мога да оставя жена си сама с три деца и да отида да воювам", казва той.

Друг жител на Киев, Богдан, който също не желае да назове фамилията си, е сигурен, че новите мерки няма да повлияят по никакъв начин на мобилизацията. Той е напуснал Украйна нелегално през Молдова и в Германия е получил статут на временна закрила. Богдан в никакъв случай не планира да се върне в Украйна - чувства се добре в Германия, където учи езика и където живее с усещането, че "се грижат за теб", казва той. Украинецът е сигурен, че санкциите срещу тези, които няма да се запишат на отчет при военните, няма да променят решението им.

Подобно на Олег, Богдан също е щастлив, че наскоро е успял да си извади нов паспорт. "Надявам се, че през 2032 година, когато ще трябва да го сменя с нов, ще имам друго гражданство, може би германско", казва украинецът.

Данните на Федералната статистическа служба на Германия сочат, че сред новопристигащите от Украйна има приблизително еднакъв брой мъже и жени на възраст от 18 до 60 години. Преди две години жените са съставлявали две трети от бягащите от войната украинци. Втората по големина категория сред украинските бежанци са децата.

И още малко статистика: сред връщащите се от Германия в родината си украински граждани 39% са жени в трудоспособна възраст и 23% - мъже в наборна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 21 Отговор
    Тази вечер на Централна Гара София на специален влак товареха наемници със снайперски пушки.Имаше и говорещи на български.

    Коментиран от #9, #16, #56, #58

  • 2 да умреш за евреи

    153 8 Отговор
    си е грях, спасявайте се момчета

    Коментиран от #8, #50

  • 3 ХАХАХА

    113 0 Отговор
    Абе те лудите са в специализирани заведения ,не по хотелите в ЕСЕС ,кой ще се върне освен на сила?.

    Коментиран от #87

  • 4 Без коментар

    170 6 Отговор
    Боже, как не ги е срам, че искат да живеят! Никаква съпричастност към шайката в Киев! Срамота!
  • 5 Сандо

    167 12 Отговор
    Фалшива държава,фалшив народ,фалшив патриотизъм.Само нацизма им е истински!
  • 6 От страни

    162 2 Отговор
    Ми като са били толкова глупави да идат в Европа сега да си патят. Има го на международен закон че ако някой бяга от войната в неговата държава той не бива да бъде връщан там. Дават му подслон и т.н. А това как стана? Брадатите бягащи от Либия нямат проблеми с консулски услуги щото и паспорти нямат ама им дават и храна и пари и жилища а укрите ще ги изтласкват да се връщат при войната? Щом са наредили краварите всички европейси държави козируват и стоят мирно - на Зеления му трябва месо и Запада сега го подсигурява.
    Запада откачи окончателно и прегази всички видове норми на морал. Остава само да се натисне копчето на тоалетната и да го измиеш в канализацията.
  • 7 Укра

    83 6 Отговор
    Приключи
  • 8 Сандо

    50 13 Отговор

    До коментар #2 от "да умреш за евреи":

    Англосаксите ли са евреи?Или пък европейските им слуги по върховете на властта?Да не би нашите политици-лакеи също да са евреи?

    Коментиран от #37

  • 9 Поп Кънчо

    61 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Трябваше да викнеш някой поп, че тези за пари са си купили еднопосочен билет за влака.

    Коментиран от #17

  • 10 ТаУмВзе

    32 2 Отговор
    Окраинче у Бегаскус! ХАХАХХАХ
  • 11 Няма нищо

    103 2 Отговор
    От форума са готови да ги заместят. Пълно е с доблестни защитници на евроатлантическите ценности.
    Напред към Донбас момчета! Кога тръгваме, да дойда да помахам за сбогом?
  • 12 В-к Гжежпосполита Варшава

    71 3 Отговор
    За 3 дни в Русия са заминали 3270 украинци в призивна възраст
  • 13 1111

    57 4 Отговор
    В по голямата част на украйна няма военни действия,защо отиват на запад,

    Коментиран от #18

  • 14 Българин

    79 2 Отговор
    Украйнци в чужбина масов започнаха да се отказват от украйнско гражданство след отказа на консулските служби да им презаверят документите .
  • 15 Значи ше избегам у африка

    87 3 Отговор
    За 20 години но на война да буда осакатен или убит за благото на олигарсите нема да ида
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Безказарменик

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "1111":

    Няма но другаде има и те шутират там
  • 19 Петата колона

    7 82 Отговор
    Русофилите да ходим на фронта ,да браним господаря раша,много сме в интернета,

    Коментиран от #29, #82

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Велизар

    79 4 Отговор
    Много ясно, че нямат да се върнат, Даме са правени в арабските страни, по-добре нелегален от колкото мъртва. Зеленски е фашист
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гина Рускина

    5 54 Отговор
    Руските Мъже не стават
    И виагра не им помага

    Коментиран от #31, #45

  • 27 Бай Дън

    67 2 Отговор
    Аааа! Не така! Със Зеленски сме сключили сделка. От мене парите(много милиарди), от.нето много евтино украинско месо.
  • 28 От страни

    71 3 Отговор
    Русняците са готови да дадат руски паспорт на всеки един украинец който не може да си оправи украинския.
  • 29 Ще ходят

    38 3 Отговор

    До коментар #19 от "Петата колона":

    Всички жълти наркомани от прайда
    да защитават чифутчето 6/35
  • 30 Странно

    35 11 Отговор
    Украинците що не ходят като бежанци в Африка ,Северна Корея,Китай ,Индия,Бразилия ,а всичките искат на запад

    Коментиран от #32, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 И те като руснаците

    17 11 Отговор

    До коментар #30 от "Странно":

    На Западе.
  • 33 Пилотът Гошу

    28 1 Отговор
    Еее що тъй бе, нали каузата била топ...
  • 34 Военкур

    3 37 Отговор

    До коментар #22 от "Путинофил":

    Защо в руската армия има много негри?

    Коментиран от #38, #48

  • 35 мдаааа

    64 2 Отговор
    Е да де ама пушечното месо на укрите где е??!! ....
    7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????
    Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в Бг и Европа в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину...
    На всякъде се пише, че масово бягат от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците или при такива опити са убити от спец отряди на Азов....

    Коментиран от #41

  • 36 Бягат е Русия

    43 1 Отговор

    До коментар #30 от "Странно":

    Само там имат спасение
  • 37 Пилотът Гошу

    49 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Дърпащите конците на англосаксите са евреи. Хеле пък на останалите...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А50

    46 0 Отговор
    Няма да се върнат в 4о4, иначе патреоте и ни навират окраинския си пешкир.
  • 41 Пилотът Гошу

    54 1 Отговор

    До коментар #35 от "мдаааа":

    Трябват им нови хора, понеже старите ще ходят на почивка, не че са свършили де. Зеленийот рече, че няма загуби, просто се уморили да бият врага. Трябвало да починат...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ПРЕПОРЪКА !

    42 8 Отговор
    Нека първо мобилизират богаташите и мафиотите . Иначе бягството на украинските мъже е единствено правилната реакция . Това не са руснаци с които държавата и богатите да могат да правят каквото им скимне . Трябва отпор срещу такива държавни действия , хората не са безгласни и без права когато става въпрос за живота им . Трябваше да имат професионална армия а не наборна .

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Логос🇧🇬

    70 7 Отговор

    До коментар #26 от "Гина Рускина":

    Споко,Лойд Остин наскоро обяви,че след евровота Европа трябва да вземе трудното решение за изпращане на жива сила в Украйна,която да защитава (ценностите) и (демокрацията) които изповядва запада.
    Ха сега си отговорете ,ако пак гласувате и дадете власт на Боко тиквата 🐷Пеевски и 🏳️‍🌈п...расите от ППДБ дали тези няма пак да се коалират и първи да тръгнат да изпращат българи за пушечно месо в окопите на Украйна.
  • 46 Отец Чапаев

    45 1 Отговор
    Тагарунгела да отива незабавно да не се крие като плъх.

    Коментиран от #65

  • 47 Наблюдател

    39 7 Отговор
    В този сайт се изказват най-различните хора по какви ли не въпроси. Позволяват си често обиди и квалификации към политици, граждани или колеги. Понякога използват всевъзможни цинизми, което не им прави чест. Не разбирам обаче когато те не са цензурирани, а цензура се прилага когато някой си позволи да критикува миналото на България преди девети септември и със справедливи квалификации го определя като фашистко
  • 48 на вас лгблт само афроамериканци

    26 1 Отговор

    До коментар #34 от "Военкур":

    са в главите ви аман бе дженди Бг мъже не останаха ли
  • 49 в България има много лгблт моми

    31 1 Отговор
    който с радост ще заминат на фронта да се бият срещу лошите Руснаци ,друг е въпроса как ще го правят
  • 50 Калпазанин

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "да умреш за евреи":

    ДЗ да ни разясни също има ли украинско семейство без руска кръвна връзка, и тези които са се връщат и да се бият срещу родственици те си явно зарова не се и връщат, да се бият както правилно си го написал за еврейски каузи
  • 51 Тъпак

    12 0 Отговор

    До коментар #43 от "ПРЕПОРЪКА !":

    300%
  • 52 разбира се

    7 24 Отговор
    те и руснаците не искат да се връщат да воюват. Много добре си спомняме като чуха за мобилизация,кой с каквото намери и избяга от Русия ,те поне не трябваше да постъпват така

    Коментиран от #54

  • 53 Отец Чапаев

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Закопават ги на място с хлорна вар за да не ги хване коклюш.
  • 54 Ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "разбира се":

    Ха ха ха
  • 55 Марко Кралевичи

    41 0 Отговор
    В 21и век никой не може да те задължава да убиваш други хора като теб заради някакви никакъвци наречени ,,политици,, Винаги можеш да намериш остров на спокойствие където да избягаш от човршката лудост в която загиват най бедните обикновени войници. Децата на политици и милионери остават на завет. В същото време има мързеливци които искат да са ,,армия,,- Те да ходят да се бият като искат да живеят на аванта

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 555

    45 3 Отговор
    …Трудно е да съдиш някого, че няма смелостта да умре, пък макар и гордо за родината си…Не ги наричам страхливци, макар много от тях сигурно са точно това…Всеки човек е различен…Но поне да не се държат нахално, понякога дори нагло и безобразно в държавите в които са получили убежище. За това, със сигурност сме прави да ги обвиняваме…Никой не е длъжен да им даде всичко по подразбиране, защото бягат от война…Тук имам предвид всички бежанци, не само украинските…Ако ти се подава ръка, поне бъди смирен и благодарен. А вече сме виждали, как някои се държат сякаш приемащите ги, са им обслужващ персонал…Не…Не става така…
  • 60 Никой ли?

    16 3 Отговор

    До коментар #55 от "Марко Кралевичи":

    Ако обявят тук мобилизация днес и веднага затворят границите къде ще бягаш?

    Коментиран от #69, #71, #76

  • 61 Град Козлодуй

    18 1 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 62 Последния Софиянец

    24 1 Отговор

    До коментар #58 от "Браво":

    Бяха с камуфлажни униформи с тризъбец на рамото и калъфи със снайперски пушки.
  • 63 Щом ДВ американският рупор

    21 1 Отговор
    Реши да го каже, значи никой не могат да мобилизират
  • 64 Свърши тая

    42 1 Отговор
    Гражданинът има задължение към родината, когато и тя се грижи за него. Щом е немил, недраг в странство, значи родината се е отръскала от него и храни търтеи. Децата на търтеите да идат да воюват, заедно с Кулебата и зеленото.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Зелката на Зелю

    46 3 Отговор
    Укрииии, нали бяхте големите националисти? Що бягате бе? Я да се връщате и да си свършите работата! Имате само една задача, да отвъртите зелката на Зелю! Ако нашите наведени решат да ни пращат някъде, ще ви направим показно. Светът ще види много продажни глави, набучени на шиш
  • 69 Хмм

    35 0 Отговор

    До коментар #60 от "Никой ли?":

    Към парламента, само да пипна пушката с патроните
  • 70 Ивелина

    47 0 Отговор
    Защо Кулеба не изпрати децата и внуците си да воюват?
    Много нахални хора!!!Ще си отгледам децата и ще ги изпратя на сигурна смърт-
    никога!!!
    Левски сигурно се обръща в гроба, ако вижда какви мошеници ни управляват!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Феникс

    40 2 Отговор
    Да взима руски паспорт и тотото ще се оправи! Така или иначе украйната се връща при мама Русия :)
  • 73 Ник.а

    29 2 Отговор
    Евреина иска да приключи всички мъже в Украйна и да си направи харем,или да приюти другите хора на якуб...
  • 74 хихи

    17 1 Отговор
    Няколко милиона украински мъже пожелават на Зеленски да им направи няколко милиона кратки музикални форами....
  • 75 Име

    33 0 Отговор
    Ами да мобилизират Поляци на фронта. И без това най-много напират за ракети!
  • 76 Велизар

    30 0 Отговор

    До коментар #60 от "Никой ли?":

    Има зелени пътеки през границата, но даже и там да работят Термо визьорите, има хиляди метра, където може човек да се скрие и да доживее края на мобилизацията, има ли начин има и решение. Никой не може да те мобилизира против волята, а пък ако то станеш ти дадат пушка и така или иначе ще се мре първите изтрепани ще са тези дето насилствено те карат да отиваш някъде, където нямаш място, именно фронта

    Коментиран от #78

  • 77 Истината

    14 9 Отговор
    Не казвам че съм голям патриот,но българите винаги сме се отличавали от другите с едно нещо - където и да сме по света винаги ще се върнем при случай че родината ни е под заплаха и застрашена и точно заради това сме се запазили и като нация и като име България за 1400 години през каквито и трудности да сме минали.
    И да - обичам Русия с цялото си сърце за това с което е допринесла за нашето Освобождение.
    Но в случай че България е заплашена или атакувана ще съм един от първите завърнали се и на фронта!!
    На българска земя освен българи друго не вирее!

    Коментиран от #79

  • 78 Хем надявай се

    18 1 Отговор

    До коментар #76 от "Велизар":

    Ако е насилствено ще ти дадат пушката, ама не като те натоварят във вагоните, а чак когато те закарат в окопите. И същите тия няма да са ти придружители. Недей да плашиш гаргите, а да сме нащрек дотам да не се стига.
  • 79 За 3 к

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Истината":

    Буда лажси
  • 80 Артилерист

    22 0 Отговор
    Украинците в чужбина тепърва ще разберат какво значи по западняшки свобода, демокрация и човешки права. Американците поставиха категорично условие на Зеленски и укровермахта му да правят мащабна мобилизация срещу парите, които последно им отпуснаха. Всъщност милост няма да има до последния украинец. Сега западните послушници ще се задействат и всички украинци във възрастта, посочена в "закона", ще бъдат върнати. Между впрочем, англосаксите, когато нарушават правата на човека, ПРИЕМАТ ЗАКОН и така правят нарушението "законно". Същото стана и със "закона" за пенсиите у нас. Колеги, наивно-напористи по пехотински, се бяха организирали да съдят държавата в Страсбург, но ги разубедиха, щото сега Бойко, "нали бил "ВОЕНЕН", щял да уреди въпроса с пенсиите. У нас още от турско няма среда за народовластие. Ние сме в непрекъснати диктатури: капиталистическа, фашистка, комунистическа, преходно-демократическа или пак капиталистическа, а по-точно колониално-атлантическа. Аз имам много непосредствена представа от истинска демокрация...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Георги Тодоров

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петата колона":

    Еуроатлантиците да тръгваме към Крим да го освобождаваме.
  • 83 Ха,ха,ха

    15 0 Отговор
    Който си предизвикал войната да си воюва. Зеленски да хваща автомата . Обикновения украинец иска мир ,не ще да мре за шепа фашизирани наркомани.
  • 84 Диамантената ръка

    11 3 Отговор
    Като гледам какви са коментарите тука, пази боже някой да ни нападне, 90 процента ще избягат, 5 ще чакат с хляб и сол "освободителите" и останалите 5 ще се чудят струва ли си да се бият за такива "храбри" сънародници...

    Коментиран от #86, #90

  • 85 Тодор

    8 1 Отговор
    Това не е редно. Никой не трябва да бъде изпращан да воюва против волята му. С изключение на военни който са на служба.
  • 86 Поразяващата Ръка

    16 0 Отговор

    До коментар #84 от "Диамантената ръка":

    Зависи за какво "нападане" става дума!
    Хората от Донбас си бранят земите и семействата си, без някой да ги събира насила по пазари и кафенета.
    Тези земи са си техни, а не на Зеленски и азовците му! Още по-малко са на Бляк Рок, независимо колко са платили на бандеровците.

    Коментиран от #89

  • 87 Анализи

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Хайде набирайте доброволци измежду атлантистите от Колективния Запад за Украинския Фронт, защото северно-корейските доброволци (към 500,000) вече се изчакаха - добре обучени и нахъсани
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Диамантената ръка

    1 7 Отговор

    До коментар #86 от "Поразяващата Ръка":

    За нападение над България става въпрос без значение от кого. А Донбас все пак е в Украйна, не в Русия. Предполагам си чувал за държавен суверенитет и държавни граници.
  • 90 Крико

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Диамантената ръка":

    Нема да бегам а ще пуцам по тоя дето ме кара да ходя на война . Сега по спокоен ли си ?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: