Last news in Fakti

29 Април, 2024 05:07 1 081 14

Буркина Фасо спира чуждестранните медии

  • буркина фасо-
  • медии-
  • убийства

Причината е отразяването на убийства

Буркина Фасо спира чуждестранните медии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Буркина Фасо е спряла излъчването на редица западни и африкански медии заради отразяването на доклад на "Хюман райтс уоч", в който армията е обвинена в убийства без съд и присъда, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА, като се позовават на изявление на Съвета по комуникации.

Това решение беше обявено след аналогични мерки срещу Би Би Си Африка и "Гласът на Америка", също заради отразяването на разследването на правозащитната организация, според което военните в Буркина Фасо са екзекутирали 223 селяни през февруари като част от кампания срещу цивилни, обвинени в сътрудничество с джихадистки бойци.

Съветът по комуникациите на ръководената от хунта западноафриканска държава заяви, че излъчванията на френската телевизионна мрежа ТВ5 Монд ще бъдат преустановени за две седмици, а достъпът до нейния уебсайт - блокиран. Уебсайтовете на германската телевизия "Дойче веле", на френските вестници "Монд" и "Уест Франс", на британския в. "Гардиън" и на африканските агенции АПА и Екофин са блокирани до второ нареждане, според същия източник.

Засега няма коментар от засегнатите медии.

В събота говорителят на правителството в Уагадугу Римталба Жан Еманюел Уедраого отхвърли твърденията на "Хюмън райтс уоч", определяйки ги като "високомерни". Той отрече властите да не желаят да проучат предполагаемите жестокости.

"Убийствата доведоха до започване на съдебно разследване", подчерта той, като се позова на изявление на регионален прокурор от 1 март.

Насилието в региона, подхранвано от десетилетната борба с ислямистки групировки, свързани с Ал Каида и "Ислямска държава", се влоши след поредицата от военни преврати в региона в периода 2020-2023 г. Според базираната в САЩ група за наблюдение на кризи АКЛЕД през 2023 г. в Буркина Фасо се е наблюдавала сериозна ескалация на насилието, със съобщения за над 8000 убити.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вейл

    26 4 Отговор
    Тези лъжци няма за какво да ги слушат , добре са направили в Буркина Фасо
  • 2 да им имам пропагандата

    32 4 Отговор
    Краварите като изтрепаха над милион в Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганистан ....там тия медии нищо не писаха .
  • 3 Крик

    18 2 Отговор
    Дойпе Зеле и тук трябва да го забранят, че на тяхната пропаганда равна няма!
  • 4 Здрасти

    12 2 Отговор
    Кога ще ги стигнем африканците..

    Коментиран от #10

  • 5 точно така тряваб да се постъпва

    7 2 Отговор
    нраво на мауймунките така се прави !!! всички пропагандни медии трябва да се забранят но уви тук не може защото сме под робство !!! вижте там като няма евреи как могат хората да си вземат сами решенията и се борят срещу тяхните групировки и тяхните медии ! ако има някой който си мисли че ал кайда и ислямска държаяа не са създадени от се ре у значи е много ама амного заблуден за живота на тази планета…

    Коментиран от #9

  • 6 Мразя до гроб Русия безплатно

    2 7 Отговор
    Като в проклетата пРосия - махаш медиите и проблемите изчезват.
    Тъпо - по руски!

    Коментиран от #7

  • 7 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

    На каква химия си? Намали темпото, че видимо не ти издържа ампеража.
  • 8 Дааааааам

    5 0 Отговор
    Пак са милостиви, щом само за два месеца ще спрат телевизиите на колонизатора. А ю назе как "Хоп!" и спряха руските телевизии? В Африка излиза са по - цивилизовани от гЕвропката.
  • 9 Абсолютно

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "точно така тряваб да се постъпва":

    си прав!
  • 10 ерго

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Здрасти":

    Разсмя ме ....но си прав !
  • 11 Като нас

    1 0 Отговор
    Ние също забраняваме неудобната преса.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.