Last news in Fakti

29 Април, 2024 04:45 1 440 5

Пекин и Токио се конфронтираха заради инспекция в Източнокитайско море

  • китай-
  • япония-
  • източнокитайско море

Мисията е била организирана от градските власти на Ишигаки в префектура Окинава

Пекин и Токио се конфронтираха заради инспекция в Източнокитайско море  - 1
Снимка: YouTube

Китайската брегова охрана влезе в конфронтация с плавателен съд, с който група японски политици са изпълнявали инспекционна мисия в Източнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на китайското посолство в Токио и съобщения в японски медии.

Мисията, в която е участвал и бившият японски министър на отбраната Томоми Инада, е била организирана от градските власти на Ишигаки в префектура Окинава, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Информацията бе потвърдена и в изявление на китайското дипломатическо представителство в Япония. В текста се посочва, че плавателни съдове на китайската брегова охрана са предприели правоприлагащи мерки, без да се уточнява какви. Освен това посолството пише, че е подало официална жалба във връзка с "нарушение и провокация" от страна на Япония в близост до малките необитаеми острови, които Пекин нарича Дяоюй, а Токио - Сенкаку.

Двете страни неведнъж са се конфронтирали около администрираните от Япония острови. Засилва се и напрежението между китайските и филипинските военноморски сили в спорните води на Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Според телевизия Ен Ейч Кей групата японски политици днес е наблюдавалата района около островите в продължение на три часа, като плавателен съд на японската брегова охрана се е опитал да отблъсне китайската брегова охрана.

"Правителството и обществеността са наясно с тежката ситуация, свързана със сигурността", заяви Инада, който в момента е високопоставен представител на управляващата Либерално-демократическа партия. "Островите Сенаку са наша суверенна територия и ние трябва да имаме достъп до брега, за да правим инспекции", допълни той.

Това е първата подобна инспекция в района с участието на член на японския парламент от 2013 г. насам, отбелязва Ен Ейч Кей.

Китайското посолство заяви, че отправя решителен призив към Япония да се съобрази с "постигнатия между двете страни консенсус" и да спре с политическите си провокации. Дипломатическото представителство настоя Япония "да се върне към правилния път на овладяване на противоречията и различията чрез диалог и консултации, за да се избегне по-нататъшна ескалация на ситуацията".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    5 0 Отговор
    ЕС и Япония може да го отнесат, заради юдеосаксоните като Украина, ако не се вземат в ръце. Китайците много са им набрали на японците и има защо.
  • 2 Жълти страсти

    2 0 Отговор
    Туранагите може лесно да я объркат и да влязат в тежък конфликт с Китай, а китайците имат за какво да им връщат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: