Last news in Fakti

29 Април, 2024 05:14 1 046 9

Хавиер Милей потвърди, че няма да закрива университетите или да спира парите им

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • университети-
  • президент

Нашите опоненти са измислили лъжа и ни критикуват въз основа на тази лъжа, заяви президентът на Аржентина

Хавиер Милей потвърди, че няма да закрива университетите или да спира парите им - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентинският президент Хавиер Милей заяви снощи отново, че няма намерение да закрива държавните университети в страната, пет дни след най-голямата демонстрация в сектора срещу политиката на икономии на неговото правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Никога не сме мислили да затваряме държавните университети, никога не сме мислили да спираме финансирането им", подчерта Милей по телевизионния канал Еле Ене Плюс. "Нашите опоненти са измислили лъжа и ни критикуват въз основа на тази лъжа", заяви президент.

"Като се има предвид, че тези, които плащат данъци, финансират държавните университети, ние изискваме одити. Такива не е имало от десет години. Кой не иска одит на разходите? Крадецът", смята Милей.

Хавиер Милей е ултралиберален икономист, който стана президент на Аржентина през декември с обещанието да намали трицифрената инфлация, която през март възлизаше на 287,9 % на 12-месечна база, по данни на аржентинския статистически институт.

Във вторник, 23 април, стотици хиляди хора, предимно студенти, дипломанти и учени, демонстрираха в столицата Буенос Айрес и основните градове на страната. Те бяха подкрепени и от синдикатите и опозиционните партии, припомня АФП.

Аржентинските университети обявиха, че са в извънредно бюджетно положение, след като правителството реши да им отпусне през 2024 г. същото финансиране като през 2023 г., въпреки инфлацията.

Според говорителя на президентството, изправен пред критиките Милей се е съгласил да "увеличи оперативните разходи със 70% през март и с още 70% през май" и да даде извънредни средства на университетските болници.

Хавиер Милей, чиято политика се основава главно на намаляване на разходите, изчисли, че месечната инфлация в Аржентина може да падне през април до равнище под 10%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 падналия ангел

    13 0 Отговор
    Милейчо просто отряза бюджетите на държавните университети с 75% бюджета, ректорите им заявиха, че могат да изкарат не повече от 3-4 месеца!
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    16 1 Отговор
    Аржентина бързо се превръща в южноамериканската Окраина. Тежко им.
  • 3 Госあ

    9 0 Отговор
    К’вото сам си натресеш, никой не може да ти го натресе ! И за аржентинците важи с пълна сила
  • 4 Дааааааам

    6 0 Отговор
    От пръв поглед си личи, че тоз милей е за въдворяване в някой психодиспансер.
  • 5 Биско Чекмеджето

    6 0 Отговор
    В най-скоро време да не чуем по новините: " В Аржентина група патриотично настроени офицери ............." Няма да им е за първи път. Те този филм често го играят.
  • 6 Атеш айдар марийка джамбаз

    2 0 Отговор
    Хаха,хората като излязоха на протести този вднага обърна палачинката
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: