Last news in Fakti

29 Април, 2024 09:38, обновена 29 Април, 2024 09:40 977 37

Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия

  • антъни блинкън-
  • саудитска арабия-
  • пристигна-
  • държавния секретар-
  • сащ-
  • обиколка-
  • близкия изток

Очаква се по време на обиколката Блинкън да обсъди с арабските партньори бъдещето на Газа

Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС

Днес държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, пристигна в Саудитска Арабия, като започна обиколка в Близкия изток, съобщи Ройтерс и БТА.

Очаква се по време на обиколката Блинкън да обсъди с арабските партньори бъдещето на Газа след войната и да окаже натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да предприеме конкретните и осезаеми стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа, за каквито настоя този месец американският президент Джо Байдън.

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания, с които ще продължи дискусиите за бъдещото управление в ивицата Газа след войната, каза висш служител на Държавния департамент.

Една от целите на близкоизточната обиколка на американския държавен секретар е насърчаването на примирие между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" и създаване на възможности за навлизането на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Очаква се също Блинкън да събере на среща представители на арабски страни и на европейските държави, за да обсъдят как Европа може да подпомогне усилията за възстановяване на Газа, опустошена при продължаващите повече от шест месеца израелски бомбардировки.

Разговори за възстановяването и управлението на Газа се водят от месеци, но все още не е договорен ясен механизъм.

САЩ са съгласни с Израел, че движението "Хамас" трябва да бъде унищожено и повече не може да играе роля в бъдещето на Газа, но Вашингтон не иска Израел да окупира отново ивицата. Вместо това той разглежда възможността за създаване на структура, която ще включва реформирана Палестинска автономна власт, с подкрепата на арабските държави.

Блинкън ще обсъди със саудитските власти също усилията за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията между кралството и Израел - мегасделка, която предвижда Вашингтон да договори с Рияд двустранни ангажименти в областта на отбраната и сигурността, както и за ядрено сътрудничество. В замяна на нормализацията арабските държави и Вашингтон настояват Израел да се съгласи с набелязването на път към палестинска държавност - нещо, което Нетаняху многократно отхвърли.

От Рияд Блинкън ще отпътува за Йордания, а след това - за Израел, като посещението му ще се съсредоточи върху усилията за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

В Аман държавният секретар ще се срещне с високопоставени йордански представители и хуманитарни организации, за да се запознае с постигнатите подобрения и да научи какво още трябва да се направи, за да предаде после тази информация на израелците.

"Блинкън ще обсъди увеличаването напоследък на хуманитарната помощ, доставяна в Газа, и ще изтъкне, че е много важно това увеличение да е трайно", посочи в изявление вчера Държавният департамент на САЩ.

Държавният секретар предприема близкоизточната си обиколка за запознаване със ситуацията с хуманитарната помощ в Газа около месец след като Байдън предупреди Нетаняху, че политиката на Вашингтон може да се промени, ако Израел не предприеме стъпки за предотвратяване на вредите за цивилното население, за справяне с хуманитарната криза и за гарантиране на безопасността на хуманитарните работници, припомня Ройтерс.

В последните седмици висши американски представители приветстваха предприетите от Израел стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация, но многократно заявиха, че е необходимо да се направи повече.

Според изявление на Белия дом в телефонен разговор с Нетаняху вчера Байдън е споменал израелската подготовка за отваряне тази седмица на нови гранични пунктове в Северна Газа, където опасността от глад остава сериозна.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам дъртия жив ли е?

    25 1 Отговор
    нали дедо джо е голям политик, защо не пуснат памперса да води преговири ами пратили младия да преговаря? той не е от ранга на президент кои президен ще говори с нисше стоящ?

    Коментиран от #31

  • 2 Цветарка на обиколка

    24 1 Отговор
    Мечтата на Денков
  • 3 Пич

    32 0 Отговор
    Ще се моли за нафта !!! И да не бият израелците по главиците ! Че ако Иран блокира Ормузкия проток.....
  • 4 Атеш айдар марийка джамбаз

    29 1 Отговор
    Арабите почнаха да си изтеглят златните резерви от сша и този веднага долетя при тях
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    24 1 Отговор
    ТОЯ ДАЛИ ЩЕ ГО ПОСРЕЩНАТ ПО САНДАЛИ
  • 6 Миндил

    23 2 Отговор
    Тръгнал като господар на света да диктува начин на живот и послушност към господаря САЩ!

    Коментиран от #14

  • 7 Да не забравяме кой Помогна на Русия

    1 26 Отговор
    който всъщност помогна на Русия през „гладните 90-те“.

    "Храстови крака"
    В края на 80-те години в СССР започва икономическа криза, която води до още по-голям недостиг на храна. Както неведнъж се е случвало, САЩ се притекоха на помощ.

    Горбачов и Буш-старши се договориха за доставка на замразени пилешки бутчета за СССР. Дори нещо толкова просто като пилешкото (считано за световната храна на бедните) беше рядкост в Съветския съюз. Хората наричаха тези крака „крака на храсти“.

    В допълнение към тях САЩ доставяха бебешка храна, инстантни зърнени закуски и пюрета, месни консерви и др. Само през 1991 г. Съединените щати доставиха безплатно на Руската федерация 241 хиляди тона храни.

    Постсъветска помощ за Русия
    През 1992 г. САЩ приеха Закона за подкрепа на свободата, според който правителството предостави икономическа и хуманитарна помощ на постсоциалистическите страни. Основният получател на помощта, отпусната за страните от Източна Европа и бившия СССР, беше Русия. Според закона Руската федерация получи:
    🟢 хуманитарна помощ, включително доставки на храна, лекарства, дрехи и други стоки от първа необходимост. През 1992 г. е организирана операция „Дай надежда“, в рамките на която в Руската федерация са доставени 100 хиляди тона храни, лекарства и други хуманитарни доставки;
    🟢 консултативна и техническа помощ, съдействие за провеждане на икономически реформи, приватизация, развитие на малкия и среден бизнес, укрепване на демокрацията и правата на чов

    Коментиран от #20

  • 8 3 години Русия превзема

    0 22 Отговор
    Едно село
    Сталин се върти и псува Путин
    Най слабият Диктатор
  • 9 Тръмп Обеща

    0 22 Отговор
    Ако стана Президент ще наведа Путин и ще му изкарам Въздуха
  • 10 Тези Руснаци

    0 23 Отговор
    Като взеха да ядът хляб и пилешко и се помислиха за велики и тръгнаха да освобождават

    Коментиран от #26

  • 11 гост

    25 1 Отговор
    Снимката на Блинкен след посещението му в Китай е изключително показателна І ПЛАЧЕ ОТ ЯД, че не е могъл да "СТРАХУВА" другаря СИ ДЗИН ПИН
  • 12 щурецъ

    17 1 Отговор
    Този все се муши и изниква все там,където не му е работа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Миндил":

    Тръгнал е да ПРОСИ ‼️‼️
    наСрАЩ отдавна не са господарите , трудни им е да си го признаят ‼️
  • 15 бай киро измамника

    16 0 Отговор
    а арабите знаят ли че е там тоя
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 само просяци останаха

    13 0 Отговор
    блинкъл видя как проси зеления наркооман и ся и той тръгна по тоя път да проси

    явно от просия добре се печели

    Коментиран от #19

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русуфили":

    А вие защо не можете да отидете пред Белия дом, да изгорите вашите паспорти и да станете граждани на СрАЩ 🤔❗ Лижете ZADNICI , a не ви пускат дори да припарите там , а❗
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "само просяци останаха":

    Ивреи, сър‼️
  • 20 Сащ кой

    0 12 Отговор

    До коментар #7 от "Да не забравяме кой Помогна на Русия":

    Когато някой Умира Сащ му протягат Ръка не веднъж на Русия
    А когато някой Умира Русия му стъпва на лицето и го довършва

    Коментиран от #22

  • 21 Про руска Измет

    0 11 Отговор
    Руската армия превзе село във Русия по погрешка
    Хахахахаха

    Коментиран от #28

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сащ кой":

    Дааа , СеРеУ убива Че Гевара и "му протяга ръка"-та, за да я отреже и представи за доказателство‼️
  • 23 Доказан Педофил

    0 6 Отговор
    Слаб диктатор
    Нисък Комплексар
    Що е то?

    Коментиран от #25, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬🇷🇺

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Доказан Педофил":

    Зелен зелю
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Механик

    7 0 Отговор
    Ама и там ще го държат прав?
    Еййй, тоя човек на луд го направихте бе! А стига сте го унижавали, ако обичате.
  • 28 Евротъпа измет

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Про руска Измет":

    Селото да не се казва Киев
  • 29 ГУР

    9 0 Отговор
    Да не стане, като в Китай :-))) Арабите не са толкова силни в символизма, колкото китайците, но това въобще не им пречи да кажат някои неща в очите. А Блинкън няма задръжки пред китайските политици да говори едно, а на журналистите друго. Кажи-речи да заплашва. Та, китайският позор мина. Сега да видим какво ще бъде в Арабията.

    Коментиран от #34

  • 30 САЩ предоставили

    8 1 Отговор
    предостави икономическа и хуманитарна помощ на постсоциалистическите страни


    И на нас предоставиха един кораб мухлясала царевица срещу който не е много години наред им даваме военни бази и пускаме войските да влизат у нас както си искат всичко това безплатно

    Организацията България за съединените щати предостави на съединените щати много милиарди за доставка на военна техника която ние ще видим когато си видим ушите

    Коментиран от #32

  • 31 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "само питам дъртия жив ли е?":

    Абе той, бай Жо Бидоня е жив, ама е дърт и не може да стои дълго прав. А саудитите не мислят да му предлагат стол.
    За това ще ходи Мигача, че е по-млад. Ще може да си поръча такси от летището до двореца. Па бай Жо, мое нещо се обърка и да фане за некоя друга Арабия.
  • 32 САЩ помага на Израел и на арабите

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "САЩ предоставили":

    На Израел дава оръжие
    На арабите дава имитация на хуманитарна помощ
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Доказан Педофил":

    Единият ПРОВЕДЕ избори, може и фалшиви , а другият ЗАБРАНИ изборите ‼️
    Що мълчиш 🤔
  • 34 Арабите са

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГУР":

    АРАБИИ

    Ще го изгонят без да го обиждат
  • 35 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Сега остава и арабите да изритат тази хазарска просякиня. Китайците добре го удостоиха с почести, достойни за него и началниците му.
  • 36 Да попитам

    3 0 Отговор
    Бе тоя, на снимката реве ли?
  • 37 Катя

    0 0 Отговор
    🍓 Г­о­­­р­­­е­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­ч­­­е­­т­­­а­­ ­в­­и ­­о­­ч­а­­­к­­­в­­­а­­­т 👉 ­𝗡­­𝗨­­­­𝟮­­𝟭­­­.­­­𝗙­­­­𝗨­­­𝗡