Last news in Fakti

29 Април, 2024 11:04 1 759 27

Китай подготвя безпрецедентна мисия до обратната страна на Луната

  • китай-
  • луната-
  • мисия-
  • обратната страна

Това ще бъде първата от трите технически сложни мисии, които ще проправят пътя за кацане на китайски екипаж и установяването на база на южния полюс на Луната

Китай подготвя безпрецедентна мисия до обратната страна на Луната - 1
Снимка: БГНЕС

В предстоящите дни Китай планира да изпрати роботизиран космически кораб на двупосочно пътуване до обратната страна на Луната, предават Ройтерс и News.bg.

Това ще бъде първата от трите технически сложни мисии, които ще проправят пътя за кацане на китайски екипаж и установяването на база на южния полюс на Луната.

След първата мисия Chang'e през 2007 г., кръстена на митичната китайска богиня на луната, Китай направи скок напред в изследването на земния спътник, стеснявайки технологичната пропаст със Съединените щати и Русия.

През 2020 г. Китай взе проби от близката страна на Луната при първото извличане на проби от над 40 години, с което за първи път потвърди, че може безопасно да върне космически кораб без екипаж на Земята от лунната повърхност.

Тази седмица се очаква Китай да изстреля Chang'e-6, като използва резервния космически кораб от мисията през 2020 г., и да вземе почва и камъни от страната на Луната, която е постоянно обърната обратно на Земята.

Без пряка видимост със Земята, Chang'e-6 трябва да разчита на релеен сателит, обикалящ около Луната, по време на своята 53-дневна мисия, включително за първи път ще направи опит за изкачване от "скритата" страна на Луната при завръщането си.

Същият релеен сателит ще поддържа мисиите без екипаж Chang'e-7 и 8 съответно през 2026 г. и 2028 г., когато Китай започне да изследва южния полюс за вода и изгради аванпост с Русия. Пекин има за цел да изпрати свои астронавти на Луната до 2030 г.

Плановете на Китай за южния полюс на Луната разтревожиха НАСА, чийто директор Бил Нелсън многократно предупреди, че азиатската страна ще предяви претенции за всички водни ресурси като свои. Пекин уверява, че остава ангажиран със сътрудничеството с всички страни за изграждането на "споделено" бъдеще.

На Chang'e-6 Китай ще носи полезни товари от Франция, Италия, Швеция и Пакистан, а на Chang'e-7 - полезни товари от Русия, Швейцария и Тайланд.

Американският закон забранява на НАСА всякакво сътрудничество, пряко или косвено, с Китай.

В рамките на отделната програма Artemis, ръководена от НАСА, американските астронавти ще кацнат близо до южния полюс през 2026 г., с което ще станат първите хора на Луната от 1972 г. насам.

"Международното сътрудничество е ключово за изследването на Луната", подчерта Клайв Нийл, професор по планетарна геология в университета Нотр Дам. "Просто Китай и САЩ не си сътрудничат в момента. Надявам се това да се случи".

Chang'e 6 ще се опита да кацне на североизточната страна на обширния басейн на Южния полюс - Ейткин, най-старият известен ударен кратер в Слънчевата система.

Най-южното кацане в историята беше извършено през февруари от IM-1 - съвместна мисия между НАСА и базираната в Тексас частна фирма Intuitive Machines.

След кацане в Малаперт А, място близо до южния полюс, за което се смяташе, че е относително плоско, космическият кораб се наклони рязко на една страна поради множество технически проблеми, показващи високорисковия характер на кацанията на Луната.

Южният полюс е описан от учените като "златния пояс" за изследване на Луната.

Полярният лед може да поддържа дългосрочни изследователски бази. Индийският Chandrayaan-1, изстрелян през 2008 г., потвърди наличието на лед в полярните кратери.

Връщането на пробата на Chang'e-6 може да хвърли повече светлина върху ранната еволюция на Луната и вътрешната слънчева система.

Липсата на вулканична активност от обратната страна на Луната означава, че има повече кратери, непокрити от древни потоци лава, което вероятно е запазило материал от ранното образуване на Луната.

Досега всички лунни проби, взети от Съединените щати и бившия Съветски съюз през 70-те години на миналия век и Китай през 2020 г., бяха от близката страна на Луната, където вулканизмът е много по-активен.

След успешно кацане Chang'e-6 ще събере около 2 килограма проби.

"Ако успее, китайската мисия Chang'e-6 ще бъде крайъгълен камък", заяви Леонард Дейвид, автор на "Moon Rush: The New Space Race". "Роботизираното достигане до далечната страна на Луната и донасянето на проби на Земята помага да се запълнят белите полета относно все още неясния произход на нашата Луна".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганин

    7 3 Отговор
    Там има извънземни

    Коментиран от #5

  • 2 Всички

    9 4 Отговор
    Искат на обратната страна на луната , защото там са извънземните тайни !
  • 3 реру

    18 0 Отговор
    "... На Change-6 Китай ще носи полезни товари от Франция, Италия, Швеция и Пакистан..."


    За първи път Китай предприема международно сътрудничество за своята лунна програма. На борда на «Change 6» ще има следните научни прибори:

    – Франция - DORN /Detection of Outgassing Radon/ за изучаване преноса на лунния прах и други летливи вещества от лунния реголит към лунната екзосфера.

    – Италия - INRRI, който е пасивен лазерен ретрорефлектор. Подобен италиански ретрорефлектор, кацна на Марс посредством спускаема мисия "InSight" на NASA през 2018 год.

    – Швеция - NILS /Negative Ions on Lunar Surface/, който може да измерва и открива отрицателно заредени йони.

    – Пакистан - ICUBE-Q, който е микроспътник и ще търси следи от воден лед.
  • 4 Плоскоземците обаче не верват

    6 3 Отговор
    Те викат земята е плоска обградна с лед и луната е холограма и не съществува 😂😂😂😂а слънцето било няква лампа де се въртяла около плоската земя😂😂😂😂

    Коментиран от #7

  • 5 Ами и ние за обитателите на луната сме

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганин":

    Извънземни😂😂😂😂извънлунни сме😂😂😂
  • 6 Мунбет

    6 15 Отговор
    Китайците или руснаците, ще са първите хора кацнали на Луната, залози?
  • 7 Аха...

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "Плоскоземците обаче не верват":

    Те плоскоземците още ще гласуват за Кирчовците и Ристовците , и ще рипат като маймуни по паветата !
  • 8 Чуй чуй

    9 12 Отговор
    Насата била разтревожена, че Китай ще предяви претенции за всички водни ресурси като свои. Как ли пък никой друг не се разтревожи освен краварите? Или според тях, всичко на тази планета им принадлежи както и в космоса!?
  • 9 Иначе казано

    7 12 Отговор
    Истината е, че Китай върви с бързи стъпки в космоса с нови технологии и пряко сътрудничество с Русия. Кравите си биха сами шамара като нямат сътрудничество с Китай а на Китай...често казано не им пука.
  • 10 Симо

    7 12 Отговор
    "Плановете на Китай за южния полюс на Луната разтревожиха НАСА, чийто директор Бил Нелсън многократно предупреди, че азиатската страна ще предяви претенции за всички водни ресурси като свои."
    Как мисли американеца!!! Алчния мисли, че всички са алчни! Крадеца мисли, че всички са крдаци! Лъжеца мисли, че всички са лъжци! ..... Американеца мисли че всички искат да заграбят всичко за себе си, както би направил ТОЙ , ако има възможност.

    Коментиран от #13, #15, #18

  • 11 реру

    15 1 Отговор
    Стартът е планиран за 3 май в 11:00 часа BG-време, а ракетата "Long March 5" заедно с капсулата са вече на стартовата площадка...

  • 12 Ха ха ха ха

    7 14 Отговор
    Обора е изолиран, Китай и Русия са ръка за ръка...какво по-хубаво от това?

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Аз да ти кажа

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    В последните две години в обора са разтревожени от всяко нещо над което нямат контрол. Безсилие е правилната дума. На фона на постоянни конфликти, санкции, изолация и пълно пренебрежение към тях те са напълно безсилилни. Пенят се на такива като нас, но срещу Русия и Китай нямат шанс.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 14 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ха":

    НАСА планира астроНАФТИ да кацнат на Обратната страна на Слънцето 😉😉😉😉
  • 15 точно така е

    7 10 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    Много точно казано, браво! Заради тази своя алчност и наглост западът със своите "ценности" ще загине............тоя процес вече върви от доста време, но в последните години се ускорява и скоро ще приключи и това ще бъде за доброто на целия останал свят!
  • 16 реру

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ха":

    "... Китай и Русия са ръка за ръка...какво по-хубаво от това?"


    По-хубаво щеше да бъде, ако Китай искаше и беше предоставил на Роскосмос достъп до «Tiangong»...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    По твоята кому-рашиска логика, Путлер си мисли, че е Хитлер...

    Коментиран от #19

  • 19 Тизе

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Па се мислиш за човек , ако още блееш и пасеш люцерна !
  • 20 Ха ха ха ха

    3 6 Отговор
    Алчността и наглостта на сащисаните хазари не знае граница. Пълен отврат са.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания