Last news in Fakti

2 Май, 2024 06:12 591 0

Брюксел и Кипър ще съдействат на Ливан по въпросите на миграцията

  • ливан-
  • урсула фон дер лайен-
  • мигранти

ЕК е готова да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на бежанските потоци към Кипър и Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията, предаде БНР.

Брюксел е готов да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на мигрантските потоци към Кипър и Европа.

Съвместното посещение е по инициатива на Кипър, за който много сериозен миграционен проблем е големият брой сирийци, пристигащи по море от Ливан.

Сред основните теми на разговорите днес е предоставянето от Европейския съюз на политическа и икономическа подкрепа на Ливан срещу ангажимент на неговите власти да предприемат действия за ограничаване на трафика на мигранти към Кипър и Европа, съобщи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да направи съобщения за предлагания от Брюксел финансов пакет.

По предварителна информация първата фаза на помощта се предвижда да е на стойност 400 млн. евро. Европейските средства трябва да помогнат на Ливан в спирането на лодките с мигранти, отплаващи от неговите брегове, в борбата с действащите на територията му трафиканти, както и да създаде по-добри условия за настаняването на сирийските бежанци.

Подпомагането на Ливан е част от усилията на ЕС да договори споразумения със съседните страни за намаляване на мигрантския натиск върху държавите членки на първа линия, каквито вече има сключени с Тунис и Египет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА