Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2024 20:23 2 094 51

Войната в Украйна: Ползват ли химически оръжия?

  • химическо оръжие-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • касетъчни бомби-
  • уранови снаряди-
  • уран-
  • хлорпикрин

Ако сведенията за употреба на бойни отрови се потвърдят, би означавало, че Москва нарушава международната Конвенция за химическите оръжия

Войната в Украйна: Ползват ли химически оръжия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фосфорни и касетъчни бомби, уранови снаряди, хлорпикрин и други забранени или най-малкото оспорвани оръжия явно се ползват и във войната в Украйна. Какви сведения има за двете воюващи страни.

Хлорпикринът е отровна мазна течност с изключително силна миризма. Ако хората влязат в контакт с това вещество, то може да предизвика мехури по кожата, дразнене в очите и затруднения с дишането. Особено опасно е това, че при вдишване изпаренията засягат кръвоносните съдове в белите дробове. Последствията: белодробен оток с хрипове и пенести червеникави храчки, което в най-лошия случай може да доведе до смърт.

Ефектът на хлорпикрина е познат още от Първата световна война. Той първоначално е бил разработен като пестицид, но след това руската армия го превръща в бойно отровно вещество. Германската армия също го е използвала от 1916 година нататък в газови гранати на френския фронт.

Химически оръжия в Украйна?

Днес, повече от век по-късно, руската армия явно го е използвала отново – или най-малкото такива упреци се отправят от страна на външното министерство на САЩ. Смята се, че руските части използват и други бойни отровни вещества. Според Пентагона целта е украинските войски да бъдат изтласкани от техните позиции, за да постигне Русия тактически успехи на бойното поле.

Ако сведенията за употреба на бойни отрови се потвърдят, би означавало, че Москва нарушава международната Конвенция за химическите оръжия. Тя е в сила от 1977 година и забранява разработката, производството, съхраняването и използването на химически оръжия. Освен това регламентира, че всички съществуващи арсенали от химическо оръжия трябва да бъдат декларирани и до 2012 година да бъдат унищожени под международен надзор. Това обаче не се е случило, както стана ясно от войната в Сирия, където армията на диктатора Башар Асад през 2018 година предприе атака с отровно газово оръжие в едно предградие на Дамаск.

Някога Русия е притежавала най-големия арсенал от химически оръжия в света, но е сред държавите, подписали Конвенцията. През 2017 година Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че междувременно всички руски химически оръжия са унищожени. Кремъл от своя страна незабавно отхвърли твърденията за използване на такива оръжия в Украйна. Но както се видя от покушенията срещу Сергей Скрипал и Алексей Навални, в Русия очевидно продължават да съществуват химически оръжия, които се и използват.

Касетъчни бомби от руска и от украинска страна

Еднозначно документирано е обаче, че от началото на войната в Украйна насам многократно са били използвани касетъчни бомби. Според „Хюман Райтс Уоч“ руските войски са използвали най-малко шест вида такива бомби. Те бяха приложени и в последните дни при нападението срещу Одеса.

Украинската страна също използва такива бомби. През юли 2023 година американският президент Джо Байдън разреши доставката им за Киев. Тези бомби се взривяват във въздуха и се разделят на стотици по-малки бомби, които стигат на голямо разстояние и не избухват едновременно. Поради това могат да представляват смъртна опасност и години по-късно. Касетъчните бомби също са забранени съгласно споразумение от 2010 година. Но то не е подписано нито от САЩ, нито от Русия или Украйна.

Масово използване на мини в Украйна

Украйна е най-минираната страна в света – на нейна територия междувременно са заровени милиони експлозиви. От година насам конфликтът в източната част на страната се е превърнал в позиционна война. Фронтът почти не е изместен за това време. За да укрепят отбранителните си позиции, и двете страни залагат на противотанкови и противотранспортни мини, които са разположени в широки пояси от двете страни на фронта.

За да се затрудни разчистването им, междувременно се използват и противопехотни мини – които обаче също са забранени още от 1997 година. Украйна се е присъединила към договора, подписан от още 163 държави, но Русия не е.

Особено драматични последствия имаше взривяването на язовира „Каховка“, източно от Херсон през лятото на 2023 година. Излелите се водни маси изровиха и повлякоха безброй мини. Но не е известно какъв е техният брой и къде точно се намират те днес.

Фосфорни бомби срещу Мариупол и Бахмут?

Фосфорните бомби съдържат бял фосфор и смес от суров бензин и каучук, използват се и като запалителни бомби. При контакт с въздуха те се самовзривяват и развиват температура до 1300 градуса. Експлозията на една фосфорна бомба освобождава стотици горящи топчета, като дори и малко количество от тях може да доведе до най-тежки изгаряния, освен това изпаренията на белия фосфор са силно отровни.

Според Женевската конвенция използването на фосфорни бомби срещу цивилни граждани и населени места е забранено – но не и като цяло. Украйна обвинява руската армия, че е прилагала фосфорни бомби в боевете за металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол, както и в Бахмут. Москва отрича.

Но в миналото и Украйна е искала от държавите, които я подкрепят, доставки на фосфорни бомби за отбраната на страната – без обаче да ги е получила.

Уранови снаряди за Киев?

САЩ са доставили на Украйна бронебойни уранови снаряди. Става дума за снаряди с обогатен уран, които могат да поразяват танкови брони. Попадналият във вътрешността на танка уранов прах се възпламенява при контакт с въздуха и така опожарява цялата шофьорска кабина. Международна конвенция, която да забранява урановите снаряди, няма.

Въпреки това експертите предупреждават за трайни здравословни последствия от слабо радиоактивния уранов прах. По време на войната в Ирак през 2003 година бяха изстреляни стотици тонове уранови снаряди. Там, както се посочва в доклад на организацията „Международни лекари за предотвратяване на ядрена война“, в регионите, пострадали особено много от урановите снаряди, се е стигнало до значителен ръст на малформациите, раковите заболявания и други увреждания. Световната здравна организация и МААЕ обаче все още не са потвърдили наличието на повишен риск за цивилното население.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле ,🚮🚾

    47 2 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 2 Последния Софиянец

    26 0 Отговор
    Какъв изрод трябва да си в най святата нощ на Възкресението да оскверняваш гробове в Лозенец!?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Химик

    46 3 Отговор
    Верваме ви, са кат са замисля, последните химически не ги ли хвърляха едни демократи у Виетнам...

    Коментиран от #40, #49

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Статистик

    38 1 Отговор
    Четете последния абзац, там се казва какво се е случило със сигурност в Йрак и то предизвикано от тези, които пищят "най-вероятно, с голяма вероятност, навярно " и т.н. измишльотина!
  • 7 Терзиев

    4 1 Отговор
    Само в софия
  • 8 Зеленото Джуджи

    25 3 Отговор
    Според военкорове единственото хим.оръжие което ползват братушките е Мухозол - страшно ефикасен и удобен за употреба 😄😄😄
  • 9 ХА ХА ХА

    35 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖА НАПРАВО ! НЕ ВЯРВАМ НА ТИЯ НОВИНИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО .....ЗАЩОТО ЛЪЖАТ СЪЩО КАТО ФАКТИ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дякон Унуфрий Араллампиев

    21 2 Отговор
    Химическо оръжие се използва в селското стопанство в промишлеността медицината и фармацията защо не ревете за това Самолет с два двигателя прави четири следи в небето пак си мълчите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МИТ

    5 31 Отговор
    Няма начин да не е използвала, само дрънка за биологично оръжие на САЩ а СССР и сегашна Русия са най големия производител на биологично оръжие, а за химическо със сигурност още по време на Елцин и Путин в трите чеченски войни се използваше химическо оръжие, а за изгорените в Одеса едноличен случай на нацизъм е по малък от тероистичните групировки в Руската федерация които скоро ще извършат тероистични актове в Европа с подкрпата на Кремъл и взимат пример от Хамас, Русия е ядрено зло с огромен човешки потенциал за престъпления срещу човечеството което трябва да бъде спряно заедно с цялата гама от съюзници като БРИКС ШОС Оиента и Юга
  • 14 Зеле зеле Дойче дойче

    26 2 Отговор
    Я кажи укрофашистите вашите братовчеди ....ще победят ли РУСИЯ ???????!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Швейк

    5 27 Отговор
    Руските терористи използват абсолютно всичко.
    Няма да е чудно, ако използват и ядрено оръжие.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пич

    28 1 Отговор
    Паветните кретени са устойчиви такива !!! Цял свят увря , че НАТО е безпомощно като бебе срещу Русия , само те като Зеления са на субстанции , които предизвикват халюцинации !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ехааааааа

    27 2 Отговор
    Вмирисаното доиче зеле да каже Краварите намериха ли химическото оръжие на Ирак ! Заради което сринаха страната , убиха Садам Хюсеин и откраднаха паричния им резерв във злато , валута , скъпоценни камъни ! Защо тогава мълчаха , а сега лаят ??????

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Цензура

    24 3 Отговор
    "...за да се затрудни разчистването им, междувременно се използват и противопехотни мини – които обаче също са забранени още от 1997 година. Украйна се е присъединила към договора, подписан от още 163 държави, но Русия не е."

    Защо не кажете,че укрoпските извeрги разпръскваха десетки и стотици хиляди противопехотни мини "листенца" в Донецк, за да осакатяват и убиват мирни хора? Тия мини наподобяват листа от дърво и наистина са почти неразличими в зелените площи... Ама иначе Укpoпия се е присъединила към договорът забраняващ противопехотните мини? Огромна част от минните полета в Запорожие също са техни !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шахо

    25 0 Отговор
    Алооо ридакцийта, вий курник с мисирки ли сте бре?
    Цитат:” Става дума за снаряди с обогатен уран, които могат да поразяват танкови брони.”
    Урана у тез снаряди е ОБЕДНЕН бре, а обогатения е за атомните боНби.
    И туй доживяхме.

    Коментиран от #30

  • 26 Тази медия

    22 2 Отговор
    Дойче веле се опитва да ни облъчва. На руснаците вече лопатки не им останаха които са правени за употреба през втората световна война а те твърдят че имали химическо оръжие . Ама наистина станахте много смешни.
  • 27 запасняк

    19 2 Отговор
    ТАКА КАЗАХА И ЗА ЛИБИЯ, ИРАН И ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА , КОЯТО ОКУПИРАХА И ГРАБЯТ ПРИРОДНИТЕ И БОГАТСТВА....ПРИ НАС СЪЩО Е ТАКА....ЗЛАТОТО НИ, БАЗИТЕ ИМ....

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тонката

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ехааааааа":

    "....убиха Садам Хюсеин и откраднаха паричния им резерв във злато...."

    И на Либия, и на Либия.....144 тона злато някак си изчезнаха....😁
  • 30 От редакцията

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шахо":

    Гулю-гулю-гулю...
  • 31 Наблюдател

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "запасняк":

    Случаят между Русия и Украйна може да се оприличи и по този начин
    Две сестри еднояйчни близначки спорят за наследството от родителите си
    Посудата успяха да разделят но къде да минава оградата не могат да се разберат и това е
    Има спорове постоянно но когато и да е трябва да настъпи разбирателство

    Необяснимото В случая че се намесват съседите които нямат никакво отношение към спора между двете сестри да не говорим за далечните съседи или пък за онзи съсед от съседното село който без да му е работа опитва да се намесва на страната на една от сестрите

    Ето това е необясненото
  • 32 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Овче зле със соросоидните си Бесни Халюцинации са без значение във Праведната Пропаганда! Z
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Екатерина Втора

    2 12 Отговор
    Моите хора още пикат в кофи.През 21 век.
  • 35 Хуманист

    5 0 Отговор
    Убиването с химическо оръжие не е хуманно. хуманно е убиването по друг начин
  • 36 Марио Путински

    2 6 Отговор
    Не, не..... не...., не мога такива неща да правя !
  • 37 Българин

    6 2 Отговор
    Русия има праото, а и задължението да ползва всякакви оръжия - химически, ядрени, бактериологически, за да избие украинството. Това най-висша задача и всички средства са оправдани. Непонятния либерализъм на Путин, носи само забавяне и допълнителни жертви!
  • 38 На ... ви химиката

    14 1 Отговор
    Мръсните американски лъжци не могат и една нова лъжа да измислят. От 1991г все едно и също. То бива да си откъсан и недоук, но това е вече маймунско.
  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 10 Отговор
    НА КОМУНИСТ И РУСНАК ВЯРА НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ............. ФАКТ
  • 40 Страничен наблюдател

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Химик":

    Последната употреба на химическо оръжие беше в Идлиб (Сирия). Тогава целият запад ревна, че руснаците са използвали хлор. Само че рашките и сирийците привикаха представители на краварите да обяснят защо на контейнерите, "хвърлени от руснаците" пише "US army property"?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ха ха

    8 1 Отговор
    ползват ковид ваксини произведени от пфайзер , по ефективни са от химическите оръжия и касетъчни бомби взети заедно
  • 43 Отчаяните лузъри

    6 0 Отговор
    ще подхвърлят какви ли предполагаеми оправдания и извинения, за пред данъкоплатците си, които обираха насила повече от 2 години/както бе и с предния им бизнес проект- ковида/

    Ако едното не хване дикиш, друго се опитва. Важното е, да не им се търси отговорност за престъпленията срещу човечеството и да се заметат под чергата, до следващия им проект. Който пак ще се провали. но ще напълнят пак гушките си.

    Коментиран от #44

  • 44 Разбира се, за да им мине номера

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Отчаяните лузъри":

    трябва да нахранят журналистите!
  • 45 Тонката

    5 1 Отговор
    Страните от НАТО са установили "червени линии", чието пресичане може да доведе до пряка намеса на алианса във военния конфликт между Русия и Украйна, според италианския вестник La Repubblica.

    Според изданието, това е направено "конфиденциално и без официални съобщения". Все още няма други източници, потвърждаващи тази информация.

    Според публикувания материал няма оперативни планове за изпращане на военен персонал в Украйна, но за първи път от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна членовете на алианса обсъждат и оценяват възможните рискове в случай на извънредна ситуация.

    Първата "червена линия“ е свързана със заплахата руските войски да пробият украинската отбрана и Беларус да участва във войната, границата с която украинските въоръжени сили не могат да контролират напълно, пише изданието. Втората „червена линия“ е възможна провокация на Руската федерация срещу балтийските страни, Полша или "целенасочена атака срещу Молдова“.

    Тия няма да мирясат, докато не подпалят Европа....🤔
  • 46 син

    5 0 Отговор
    Зеленски започна да се посира и това е хим.оръжие
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 СПОКОЙНО

    6 1 Отговор
    Няма как да бъдат потвърдени, защото фронта се мести на запад. Най-много марионетките от Орг за превенция на хим. оръжия да напишат измислен доклад цез да са ходили на място, както направиха в Сирия.
  • 49 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Химик":

    Ми напомня войната в Ирак.Нали това беше причината да нападнат,а се оказа че,няма нищо…
  • 50 Моля, моля

    2 0 Отговор
    Алоу, не бяха ли първи окраинците да използват касетъчни бомби "за защита"? Или само едната страна не може да ги използва?
  • 51 Дифозген

    0 0 Отговор
    Всичко се доказва и засича. Има оръжие по опасно от Атомното но последствията няма да засегнат цялата планета. Биологично и Химическо те дават по големи поражения и са по трайни. Американците още си плащат за това което извършиха В Япония. И ще плащат още дълго време. След инцидента в Бопал Индия през 1984 г. все още има поражения от избухването на Диметил хлорида тогава. И ще има още дълго време.
Новини по държави: