Last news in Fakti

6 Май, 2024 21:18 1 253 47

Израел отбеляза Деня на памет за жертвите на Холокоста

  • израел-
  • холокост

Това стана на фона на войната и опасенията за съдбата заложниците

Израел отбеляза Деня на памет за жертвите на Холокоста  - 1
Снимка: YouTube

Израелците днес отбелязаха Деня на памет за жертвите на Холокоста на фона на война с общонационална минута мълчание в знак на почит за шестте милиона евреи, избити по време на Холокоста, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

В училищата се проведоха специални церемонии за Холокоста, законодателите четоха на глас имена в Кнесета, а телевизията излъчваше филми и документални филми за „Шоа“, както Холокостът се нарича на иврит. Общонационална минута мълчание започна точно в 10:00 часа сутринта.

Но войната с „Хамас“ и съдбата на 133-та заложници остават на преден план.

По време на церемония по полагане на венци в „Яд Вашем“, израелският мемориал и музей на Холокоста, недоволен гражданин призова премиера Бенямин Нетаняху да подаде оставка.

Във видеозапис от церемонията, разпространяван в социалните медии, мъжът вика на Нетаняху: „Не трябва да се спускаме отново в бездната. Какво друго ви е необходимо, за да си ходите? Нека народът на Израел помни своите изоставени синове“, правейки препратка към заложниците, които „Хамас“ държи в Газа.

Говорейки на церемонията, Нетаняху направи паралел между нападението на „Хамас“ от 7 октомври и Холокоста.

„Нека поясня, терористичната атака не е Холокост, но не защото намерението е било различно. Същото е. „Хамас“ се ръководи от същите цели като нацистите“, каза Нетаняху.

Обещавайки се да върне заложниците у дома, Нетаняху добави: „Ние сме решени да сложим край на тази продължаваща заплаха. Ще се борим срещу чудовищата на „Хамас“, докато организацията не бъде изкоренена. Казвам чудовища, не само заради жестоките им действия, но и защото им се наслаждават“.

Междувременно президентът на Израел Исак Херцог обърна внимание към оцелелия от Холокоста Алекс Данциг, който е сред пленниците в Газа.

75-годишният Данциг е роден във Варшава и се установява в кибуца Нир Оз. Около 180 от приблизително 400-те жители на кибуца бяха убити или отвлечени на 7 октомври. Той работи като историк и преподавател в Яд Вашем. Данциг често сътрудничи с израелски екскурзоводи, които водят годишни екскурзии на ученици до концентрационните лагери в Полша.

Денят в памет на жертвите на Холокоста отбелязва годишнината от началото на въстанието във Варшавското гето според еврейския календар. Нацисткият Холокост е извършен чрез геноцид, принудителен труд, глад, масови разстрели и лагери за унищожение.

Най-малко 1200 души бяха убити и 240 израелци и чужденци бяха взети за заложници при атаките на „Хамас“ срещу израелски общности близо до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че около 30 от 133-те заложници са вече мъртви.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оплакват

    43 3 Отговор
    Си фантастиката ли?!

    Коментиран от #4

  • 2 Д-р Ай балит

    39 4 Отговор
    Що е то "холокост" и има ли той почва у нас!?
  • 3 Иван

    47 1 Отговор
    Изглежда сам ще си го празнува.
  • 4 Хубавото Наде

    5 32 Отговор

    До коментар #1 от "Оплакват":

    Наказуемо е съмнението в Холокоста!!!

    Коментиран от #16

  • 5 гост

    54 2 Отговор
    Ционистите /не всички евреи/ са изключително извратени същества, защото освен, че избиват палестинците събарят всичко по пътя си. Градовете в Газа са по съборени дори от Сталинград. Но всички, които се считат за богоизбрани "свръхчовеци" ги очаква съдбата на оня чичко с мустачките !

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сталин

    50 1 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи, къде са масовите гробове на тези 6 милиона и защо вратите на "газовите камери" са дървени
  • 8 Сталин

    54 1 Отговор
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
  • 9 ЕДИН

    20 1 Отговор
    Истински холокост е решението за приключването на всички проблеми,гадости ,конфликти и войни които има в света
  • 10 Сталин

    46 1 Отговор
    Ционистките изверги разрушиха повече сгради в Газа за два месеца,отколкото войната в Украйна за две години

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    33 0 Отговор
    През моите дълги години достигнах до заключението ,че един безполезен човек е Шломо(еврей); двама са адвокатска кантора и трима или повече са правителство."

    Джон Адамс -сенатор
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сталин

    39 1 Отговор
    В Русия има поговорка - Евреите винаги се оплакват какво им се е случило,но никога не казват защо

    Коментиран от #39

  • 16 Да дода

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хубавото Наде":

    Та накажа ли ся? Хвани ми демокрацията и беги
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Читател

    38 0 Отговор
    Лицемерие, лъжа, кражба, лихварство, нацизъм и сатанизъм,войни, извращения, това са те поклонници на Сатана.Не ме страх да го напиша за разлика от мисирката.
  • 19 Хаха

    25 0 Отговор
    Боклуци
  • 20 Павел пенев

    32 1 Отговор
    Иранските власти твърдят,че Холокост не е имало, всичко е измищльотини на израелските терористи,които са получавали пари от Германия за всеки фиктивно убит евреин и затова изкуствено са завишавали бройката. Сега тяхната пропаганда е обърната обратно- намалят бройката на убитите палестинци в Газа,които са над 40,000 за 6 месеца.
  • 21 Откровение

    28 1 Отговор
    Гледал съм доста добре направени и трогателни филми за Холокоста. Искрено съм съчувсвал на евреите за тези нечовешки страдания. Вероятно и ще продължа да го правя занапред. Само че, понастоящем моята скръб е изцяло със страдащите цивилни палестинци в Газа.
  • 22 Лицемери

    27 1 Отговор
    Някой отбеляза ли го с тях? Вече е ясно, че или си хуманист или си евреин.
  • 23 Калпазанин

    24 1 Отговор
    Тези 80 години не се ли нареваха, малко ли хора изпоърепсхс и то тези които ги приютихс и от тези от които смукаха и още смучат, колко още човечеството ще търпи ционисти да ни превръщат в роби
  • 24 Уса

    28 0 Отговор
    В момента в който ги съжалите губите парите и здравето.Ваш е избора личен или групов губите.Стойте настрани от тези същества
  • 25 ДОСТ

    22 1 Отговор
    ХИТЛЕР Е ХУБАВО ГИ Е ПОЧНАЛ. ТРЯБВАЛО Е ДА ГИ ДОВЪРШИ. ЖАЛКО, ЧЕ НЕ Е УСПЯЛ. МНОГО ЖАЛКО.

    Коментиран от #26

  • 26 Мост

    19 2 Отговор

    До коментар #25 от "ДОСТ":

    Избил е само бедните такива и не е оставил беден евреин.
    А поговорката гласи- " Беден народ бедна държава."
    За днешното положение е виновен само Хитлер оставил е само богатите и баща си.

    Коментиран от #42

  • 27 Още новини от Украйна

    19 0 Отговор
    Евреите пренесоха в жертва над 30 000 палестинци по този случай.А жертвите на ХОХЛОкоста,кога?
  • 28 нещастници

    19 0 Отговор
    изроди.... какво да ги кометираш
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 0 Отговор
    А на жертвите по вина на Израел, няма ли?
  • 30 Иван

    22 1 Отговор
    Като гледам какво става в Палестина за 280 заложника избиха 30-40000 хиляди жени и деца и цивилни много правилно е че е имало концлагери ама явно не са избили всички
  • 31 Пудел

    8 0 Отговор
    Ха, ха, холокоста
  • 32 Мопстаксапинчер

    18 0 Отговор
    Плюя на холокоста плюя на израел страна терорист убиец бандит
  • 33 късно е

    16 0 Отговор
    Митът за Холокоста бе разбит в руините на Газа и развенчан от кръвта на хиляди невинни палестински деца. Днес светът не изпитва никакво съчувствие към евреите дори и когато те самите са били невинни жертви. Светът днес е отвратен и потресен от зверствата на евреите в уж цивилизования 21 век. Но гневът не трябва да е насочен само към Израел, а и към всички държави, които правят зверствата възможни, а между тези държави е и България. Срамът е и за нас, както и за целия свят, който безпомощно гледа касапницата, която се случва в Газа. Ако така безучастно беше гледал света и на касапницата в Батак и при потушаването на Априлското въстание, днес България щеше да съществува само в учебниците по история в частта за ранното Средновековие. Тогава все още е имало общественици и политици с морал, които са поставили българския въпрос на обсъждане в дневния си ред. Днес за Газа няма спасение въпреки напредването на информационните технологии, които предават ужаса, страданието и отчаянието. Ако човечеството може да преглътне това, значи е изгубило смисъла на съществуването си и е по-добре да изчезне завинаги.

    Коментиран от #40, #41

  • 34 Механик

    13 0 Отговор
    "Но войната с „Хамас“ и съдбата на 133-та заложници остават на преден план."
    А ония хора, 40 000, словом - (ЧЕТИРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ убити МИРНИ ПАЛЕСТИНЦИ) ??? От които повече от 60% жени, деца и старци???
    Ми, аз знам, тия, убитите деца, те не са хора... Важното е да ви жалеем вече толкова години и да сте свещени крави.
    Човечеството не си взима поуки от векове. За това от векове го и яздят едни и същи племена.
  • 35 Източна ромелия

    9 0 Отговор
    Жалко че сме го спасявали
  • 36 Много жалко,

    8 0 Отговор
    че мустакатият симпатяга не си довърши работата !!!
  • 37 Коментар

    9 0 Отговор
    Имаше платена западна пропаганда в социалните мрежи и убеждаваха,че Холокоста е измислица,а нацизъм означавало национализъм.Даже някакви бабишкери цитираха по Канал 1 Третия райх,а сега искате от нас да подкрепяме Израел?!Гледайте си работата!Евреите що спаха тогава и нищо не казаха?!
    Едните ни викат "гои",другите пък "неверници"!Работа там да взимаме страна нямаме!
    Ако ще сме съдии казвайте...трябва незабавно да спрат геноцида най-малкото,защото са преживяли същото и палестинците също носят душа.
  • 38 бай Даньо

    11 0 Отговор
    Ама какъв холокост нека сме наясно с последиците от войната в Газа
    , та остана ли някой да вярва в холокоста !?
  • 39 бай Даньо

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    същата ще е съдбата на окраинците които останат от тях да се окраинчат де ...
  • 40 прочети

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "късно е":

    Стихотворенията на Вазов: Дизраели и Жидов гроб. Преди освобождението министър председателя на кралството се обръща в парламента с насмешка към събитията тук и моли кралицата да одобри изпращане на военна част на Балканите да помогнат на ОИ срещу Русия. Това е една от причините да не влязат в Цариград войските на руснаците.

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бъркаш

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мост":

    От жидовете няма бедни!
  • 43 християнин

    4 0 Отговор
    Евреите са вкарани в концлагерите и избити там по заповед на... Ционистите – това са истинските фашисти и нацисти въроъжили хитле и подготвили Германия за война. Същите сега избиват населението на Газа по същата причина, при която избиха евреите – да изпълнят жергвоприножението, което са обещали на сатаната с потоци от кръв.
  • 44 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "прочети":

    " Преди освобождението министър председателя на кралството се обръща в парламента с насмешка към събитията тук и моли кралицата да одобри изпращане на военна част на Балканите да помогнат на ОИ срещу Русия."
    Това е министър председателя дизраели, жид. Той е и отричал за кланетата при потушяването на Априлското въстание, като ги определя като битовизми, между съседи и не са имали масов характер. За тази му работа е бил произведен в благородническа титла "лорд" и получава името "бисконфилд". Такива са предците на сегашните ни "партнь0ри"
  • 45 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО - ---ХОЛОКОСТА ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА -- ЗА МОЯ ГОЛЯМА ГОРЕСТ !!!!!!!!!!! ИМАМ СИ ПРЕКРАСНИ РОДНИНИ В ИЗРАЕЛ , А И ШОСТАКОВИЧ Е ЕВРЕИН !?!?!?!?!?!?!?
  • 46 Въпрос към етноса

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИ МРАЗИ И ПРЕЗИРА?
  • 47 Защо ли го казва човека.....

    1 0 Отговор
    „Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи.
    Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука.“ – Волтер