Last news in Fakti

7 Май, 2024 08:30 982 8

Война и мир! На три крачки ли е спирането на огъня в Газа?

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Споразумението е сложно и ще включва три етапа, всеки от които ще продължи шест седмици

Война и мир! На три крачки ли е спирането на огъня в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на Хамас показаха на Al Jazeera копие от египетско-катарското предложение за прекратяване на огъня, с което движението твърди, че се е съгласило.

Предложението включва три фази и предвижда прекратяване на войната на Израел срещу Газа, както и освобождаване на израелските пленници, държани в анклава, и на палестинците, държани в израелски затвори.

Съобщението на Хамас от понеделник беше посрещнато с празненства в Газа, тъй като палестинците се надяваха, че то най-накрая ще сложи край на продължилата близо седем месеца война, в която Израел е убил най-малко 34 700 души в палестинската територия.

Отговорът на Израел обаче не беше толкова ентусиазиран, тъй като той продължи да подчертава желанието си да атакува Рафах в южната част на Газа и да разгроми напълно Хамас.

При нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври загинаха около 1400 души, а 250 бяха взети в плен в Газа. Смята се, че около 100 от тези пленници все още са живи и се намират в Газа, а други са освободени или убити по време на войната.

От своя страна Съединените щати запазиха мълчание. Длъжностни лица заявиха, че разглеждат отговора на Хамас на предложението за прекратяване на огъня, но не предоставиха никакви подробности за сделката или за какво точно се е съгласила палестинската групировка.

Споразумението е сложно и ще включва три етапа, всеки от които ще продължи шест седмици.

През първата фаза ще има временно прекратяване на военните действия между Хамас и Израел, както и изтегляне на израелските сили на изток, далеч от по-гъсто населените райони на Газа, и към границата между Израел и палестинския анклав. Израелските самолети и безпилотни летателни апарати също така ще спрат да прелитат над Газа за 10 часа всеки ден и за 12 часа в дните, в които се освобождават пленници.

През първия етап Хамас постепенно ще освободи 33 пленници (живи или останки на загинали пленници). Пленниците ще бъдат жени, лица над 50-годишна възраст, болни или невоенни лица на възраст под 19 години. За всеки освободен жив цивилен израелски пленник Израел ще освободи 30 палестинци, които е задържал. За всяка освободена от Хамас жена войник Израел ще освободи 50 палестинци.

Изтеглянето на израелските сили ще позволи на разселените цивилни палестинци да се завърнат по домовете си в Газа, което ще стане постепенно, докато Хамас освобождава пленниците. Отделно от това споразумението предвижда, че на този етап трябва да започнат възстановителните работи в Газа, както и притокът на помощи, и че на UNRWA и други хуманитарни организации ще бъде позволено да работят в помощ на цивилното население.

На втория етап от сделката ще се сложи окончателен край на военните операции и ще се осъществи пълно изтегляне на Израел от Газа. Също така ще има нова размяна на затворници, този път включваща всички останали израелски мъже, включително войници, държани в плен в Газа. Израелците ще бъдат освободени в замяна на неуточнен до момента брой палестински затворници.

Третият етап ще включва размяна на останките на пленниците и затворниците, държани от двете страни. Що се отнася до развитието, тази фаза ще включва три- до петгодишен план за възстановяване на Газа и, може би най-важното, прекратяване на израелската блокада на анклава.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    5 1 Отговор
    Да в спират.От тези войни страдат невинни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БСП за България и Радев

    0 2 Отговор
    В Палестина мир може и да има, но в Европа, докато Русия не си върне изконните територии и не я денацифицира и демилитаризира, НИКОГА!

    Коментиран от #6

  • 4 Объркано Атлантиче

    3 2 Отговор
    Какво не ви казват:
    Нетаняху е поискал от Катар да финансират Хамас в писмо от 2018 г.

    Израелският премиер през 2018 г. поиска от правителството на Катар да продължи да превежда 30 милиона долара на Ивицата Газа месечно, съобщи израелският новинарски сайт Ynet, цитирайки „секретно писмо“, изпратено до ръководството на държавата от Персийския залив.
    В писмото министър-председателят каза, че финансирането на Хамас ще запази регионалната стабилност и ще предотврати хуманитарна криза.
    -- Netanyahu asked Qatar to fund Hamas in 2018 letter: report --
    --
    Ако не знаете - общата цел за подкрепата на Хамас е била, и е да се осуети създаването на палестинска държава и да се предотврати прилагането на двудържавно решение на палестинския въпрос. От гледна точка на Израел решение с две държави би намалило територията на Израел до международно признатите граници отпреди 1967 г., би забранило всяко бъдещо териториално разширение и би предотвратило признаването на Йерусалим като столица на Израел.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.