Last news in Fakti

8 Май, 2024 08:40 1 208 12

Милиони пациенти в Европа се заразяват с инфекция при престой в болница

  • здраве-
  • европа-
  • инфекция-
  • болница-
  • пациенти

Инфекциите са значително предизвикателство за безопасността на пациентите

Милиони пациенти в Европа се заразяват с инфекция при престой в болница - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой, предаде БНР.

Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа Амон. Оповестените данни са част от изследване за периода 2022 - 2023 година, обясни ръководителят на отдела за антимикробна резистентост в организацията Доминик Монет.

"4 милиона и 300 хиляди пациенти в страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство получават поне една инфекция, свързана с медицинското обслужване, по време на престоя им в болница, сочат изчисленията. Някои пациенти имат по повече от една подобна инфекция. Общият брой на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, се изчислява на 4 милиона и 800 хиляди. Един от всеки три микроорганизма, установени при такива инфекции, е бил бактерия, резистентна към важни антибиотици. Това е ограничило възможностите за лечение на пациентите", допълни Монет.

Смята се, че най-малко 20 процента от инфекциите, свързани с медицинско обслужване, могат да бъдат избегнати. Прости мерки като добра хигиена на ръцете и наличие на диспенсъри с дезинфектант до леглото на болните могат значително да намалят броя на този вид заразявания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    15 5 Отговор
    Искате да кажете, че ги заразяват съвсем съзнателно ангелите на смъртта. С приоритет са пансионерите с високи пенсии. Слагат им изпитателни медикаменти без тяхно, или на близките съгласие и после замазват в епикризата, че умрял от баналните и недоказуеми инфаркт, инсулт, мозъчна смърт.
  • 2 Нах

    13 3 Отговор
    То и в България така по ковид истерията нямаше човек посетил лекар и някакси да не му открият ковид.
  • 3 лекар = садист

    13 4 Отговор
    Влезеш ли в БГ МБАЛ, бактериите са ти най-малката грижа. Там ще те уморят от глад и жажада без да им мигне окото, вързан за кушетката.
  • 4 Механик

    5 3 Отговор
    Начи, у дома си хората не се заразяват, а в болниците да??
    Ми това много добре говори за хигиената в демократичните болници.

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Това предполага, че отново сте направили трагична грешка.

    Коментиран от #8

  • 6 Някой

    5 0 Отговор
    Защото стаите са за много пациенти. Заразяват се един от друг. Трябва стаите да са единични.

    Коментиран от #11

  • 7 При демокрацаията

    7 1 Отговор
    медицината е бизнес! Всеки гледа колкото се може по-малко разходи и повече приходи да има.
    Пациентите само са "преминаващ фактор" от когото трябва да се вземе, колкото се може повече. Пък силно дезинфекциране е РАЗХОД! Защо им е да ХАРЧАТ много за това? Ако се е заразил, нали пак ще опре до тях? Значи още ще го доят, докато умре... Демокрация бате! Пациентите са излишни. Парите им са важни за "бизнеса" на лекарите и болниците!
  • 8 Грешката е

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    в системата!
    Важни са парите, а не лечението или здравето на хората! Това е грешката, която е основна и се иска промяна на системата. А това едва ли ще стане?
  • 9 Йо Несбьо

    3 0 Отговор
    Миналият месец лежах в болница за лека операция. Подозираха евентуално туберкулоза, но по-вероятната причина беше рак на кръвта. И все пак заради подозрението за туберкулоза ме пратиха в "Инфекциозна клиника".

    В Чехия говорим.

    Преди операцията всичко точно - чиста стая, чисти легла, вежлив персонал. След като се доказа, че не страдам от туберкулоза, т.е. не съм заразен, ме прехвърлиха в стая с двама пациенти.

    Такава смрад е трудно да се опише! На всичко отгоре единият непрекъснато се оси.аше в леглото, а другият имаше разстройство... Прозорците затворени и буквално "Наслаждавай се!".

    Такава гнус не бях изживявал никога! И ми носеха храната на обща маса с тези двамата, където бих могъл да се заразя от техните докосвания.

    Отказах да се храня и през 30 минути ползвах дезинфектант. Добре, че на другия ден ме изписаха.

    Коментиран от #10

  • 10 И в Германия и

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Йо Несбьо":

    навсякъде е същото.
    Един приятел живееше в САЩ. Една негова позната от Полша я заболяло корем. Нелегални са били, без социална осигуровка. НО, какво да правят, отишли в болница. Онези я прегледали и казали, остър апендицит, веднага е нужно срочна операция. НО, тя нито има застраховка там, нито има някакви пари! Казали й: "Ако подпишете, че нямате никакви изсиквания, ще ви оперира студент, да се учи. А когато имате пари и ще си платите операцията." Така някакъв студент я оперирал. Помня в соца при нас се лекуваха безплатно и всичките студенти от Африка, арабите и кой от където идваше тука. А сега какво е???
  • 11 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Не е от стаите, а от персонала. В стая за двама човека, заразиха майка ми с тежка диария. Две седмици след изписването се борих с нея. Стола за изхождане стоеше насред стаята. Памперса на тежко болните се сменяше след четвъртото напикаване. Санитарките се смееха ако ги повикат след първото. За лекарите бе достатъчно да знаят ,че операцията е успешна /наистина са майстори/. А какво се случва после не им пукаше.
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Всеки гледа да изкара надника, включително и лекарите и сестрите. Усещайки, че се разболява от вирус, той ще гледа да изкара деня на крак, но ще заразява колеги и пациенти! А в УМБАЛ Бургас има хлебарки. Лежал съм там през 2009 и през 2017 г. - имаше ги и в двата случая! Нощно време се появяват и лазят навсякъде!