Last news in Fakti

8 Май, 2024 17:35 4 389 147

Глас народен: Славата на САЩ като глобална сила се стопява, Москва и Пекин печелят все повече симпатии

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • владимир путин

Разделението между глобалния север и юг се проявява, когато респондентите са попитани дали смятат, че тяхната страна трябва да прекъсне икономическите връзки с Русия заради нейното нахлуване в Украйна и дали трябва да направят същото, ако Китай нахлуе в Тайван

Глас народен: Славата на САЩ като глобална сила се стопява, Москва и Пекин печелят все повече симпатии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Популярността на САЩ като глобална сила спада в световен мащаб, особено в страните с мнозинство мюсюлмани, според доклада на Индекса за възприемане на демокрацията за 2024 г., публикуван в сряда, пише европейската редакция на Politico.

Обхващайки около 63 000 респонденти в 53 държави, индексът обобщава отношението към демокрацията, геополитиката и световните сили.

Както пише Politico, международната репутация на Америка претърпя удар от началото на 2023 г., особено в мюсюлманските страни, където непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел във войната в Газа се оказа важен фактор за това.

Сега Европа се присъединява към тенденцията. "За първи път от началото на управлението на администрацията на Байдън, много западноевропейски страни се върнаха към по-скоро негативни възприятия за САЩ. Този възход и спад, от негативни нагласи към положителни [и] обратно към отрицателни нагласи, е особено рязък в Германия, Австрия , Ирландия, Белгия и Швейцария“, казва Фредерик Де Вьо, старши изследовател в компанията за проучвания Latana, която съставя Индекса.

Междувременно положителните възприятия за Китай в Азия, Северна Африка, Близкия изток и Латинска Америка продължават да растат, което довежда глобалното възприемане на Пекин до чисто положително, въпреки продължаващия европейски скептицизъм.

Русия, която се бори с огромно негативно възприятие по целия свят в първоначалните последици от военната интервенция в Украйна, също изглежда е на път към възстановяване на имиджа в повечето изследвани региони, с изключение на Европа.

"За първи път от началото на управлението на администрацията на Байдън, много западноевропейски страни се върнаха към нетните негативни възприятия към САЩ“, посочи Фредерик Де Вьо.

Колебливата популярност на Америка, съчетана с по-добрите позиции на Русия и Китай, означава, че последните сега се възприемат толкова положително, колкото и САЩ в повечето изследвани страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия.

Повече от просто глобално състезание за популярност, нагласите, изразени в индекса, могат да повлияят на способността на правителствата да възпират или реагират на агресия от глобални сили. В Германия, например, вътрешното недоволство, свързано с нарастващите цени на енергията, подхрани протести и съпротива срещу ограниченията за вноса на руски петрол след нападението на Москва срещу Украйна през февруари 2022 г.

Разделението между глобалния север и юг се проявява, когато респондентите са попитани дали смятат, че тяхната страна трябва да прекъсне икономическите връзки с Русия заради нейното нахлуване в Украйна и дали трябва да направят същото, ако Китай нахлуе в Тайван.

Отношението изглежда е смекчено, съдейки по сравнение на резултатите от 2022 г. и 2024 г. В по-ранното проучване повече респонденти подкрепиха прекъсването на икономическите връзки с Русия, отколкото се противопоставиха в 31 държави; числото вече е 23.

Освен това, с малки изключения, мнозинството, подкрепящо прекъсването на икономическите връзки, е намаляло в повечето страни.

Докато САЩ като цяло остават най-популярни, що се отнася до обществеността, на световната сцена, започват да се показват пукнатини сред населението на някогашните верни западноевропейски съюзници, докато Русия и Китай набират популярност в други региони.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    116 16 Отговор
    Аууу, тва не е Праведна Пропаганда! Как така. ХАХАХХА

    Коментиран от #116

  • 2 Атина Палада

    107 17 Отговор
    Това не е вярно, според нашите ж. Ълто паветници:))) а знаем, че те са много х.умни.:)))))и знаят всичко!

    Коментиран от #117

  • 3 гост

    26 83 Отговор
    А руZZката икономика е най-икономичната в мире!

    Коментиран от #30, #47

  • 4 Онзи

    113 20 Отговор
    Всеки знае че САЩ са пред разпадане с това безразборно печатане на пари. Балона стана огромен и няма ресурс който да покрие себестойността на парите. Затова са и войните и всичко с газ и т.н. Не че нямат пари, няма стойност парата долар.

    Коментиран от #14, #19

  • 5 Последния Софиянец

    108 11 Отговор
    Астра Зенека признава че ваксините за Ковид причиняват инсулт и ги изтегля от пазара.Милиони хора завеждат дела.
  • 6 Гост

    80 11 Отговор
    Ужас, дори не изчакахте и 10 мин след новината за демократизираният руски петрол, от Норвегия. Поне да се бяха порадвали педр0атланти4етата.
  • 7 оня с коня

    21 73 Отговор
    Според "Политико" Славата на САЩ се стопява и Русия и Китай печелят все повече симпатии,но НЕ ПОСОЧВА ОТ КОГО.Освен това и не обяснява най-важното:ЗАЩО Китай НЕИСТОВО се стреми БАШ към Америсанския пазар,а към Европейския - Башка?И за по-любопитните- Проверете в Гугъла колко е Търговията в ПРОЦЕНТИ на Китай с Русия,и колко - на Китай със "Несимпатичния" Запад!

    Коментиран от #18, #28, #40

  • 8 Бекапе

    89 15 Отговор
    Фащ и Исраель унищожиха мирни прекрасни държави ЙЕМЕН СИРИЯ ИРАК ЛИБИЯ...Всички тия държави са се отказали от долара и имат петрол бог да пази...
  • 9 няма вечно зло/САЩ и Израел/

    65 15 Отговор
    след него следва доброто/Русия и Китай/

    Коментиран от #53

  • 10 Миии

    76 9 Отговор
    За това сащ мъчат да разпалят ядреня война
  • 11 Стигнах до

    9 31 Отговор
    ..мюсюлманските страни...
  • 12 Ха ха ха

    17 80 Отговор
    Пълни глупости и пропаганда ако Америка отреже технологиите Китай загива за няколко месеца

    Коментиран от #24, #29, #34

  • 13 az #СВО

    74 13 Отговор
    Е, а добър ден! : )))

    Светът вече се дели на глобално мнозинство и на западно малцинство.

    Коментиран от #21

  • 14 ККопейкин

    10 33 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Ние сме на Янсен!
  • 15 Гост

    79 12 Отговор
    П0тин е заложил в руската конституция, младите руснаци да се възпитават в ценности като, уважение към по-възрастните и родолюбие. Приоритет на руската конституция пред международното право. Бракът е съюз между мъж и жена!!!! Минималният размер на заплащане на труда не може да бъде по-ниско от минимума на оцеляване. Заради подобни "волности" той е заклеймен от запада като държавният глава, който се опитва да наложи ценностите от времето на СССР. Как смее!

    Коментиран от #138

  • 16 112

    13 63 Отговор
    Китайският змей чака удобния момент да хапне мръвки от "дружелюбната" мечка.

    Коментиран от #43

  • 17 Софийски

    15 42 Отговор
    Ефтина пропаганда за безгръбначни
  • 18 Гост

    46 4 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Това, че кръчмарят не те харесва не означава, че не иска да ти вземе парите. Явно не си наясно с принципите на търговията.

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кресна

    14 48 Отговор
    В Америа е много лошо.Всички ги мразят особено нашите тук б.мозъци кото по соца си живееха добре въпреки некадърността и мързела.Но соца няма да се върни защото техните ръководители станаха най големите капиталисти.Но незнам защо най- читавите бългаи отиват на запад а и всички от юг отиват на север.Към изтока и юга както и в Русия няма наплив. обрантоното е.Иначе е много лошо в Амелика за мързеливите и тъпите де.

    Коментиран от #31, #48, #93

  • 21 az #СВО

    59 8 Отговор

    До коментар #13 от "az #СВО":

    И България както винаги, в глобален конфликт, пак безпогрешно и твърдо е на губещата страна ...

    Коментиран от #25

  • 22 Ква Мацкв бе

    10 45 Отговор
    Ей стига с проруски просто9ти...



    ......
  • 23 Цар Долар

    8 51 Отговор
    Русия набира популярност в Никарагуа, Папуа Нова Гвинея,Бису,Лаос и Хондурас.Пък в популярната на САЩ имало"пукнатини."
  • 24 Гост

    51 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    Ресурсите могат без фейсбук. Фейсбука не може без ресурси.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бако

    8 50 Отговор
    МалУмен копипейст ,на малУмна статия, нямаща нищо общо с реалността.
    Всички искат в САЩ.

    Коментиран от #32

  • 27 az #СВО

    19 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тихо бре":

    Само факти...
  • 28 Атина Палада

    41 8 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    А провели съотношението? Защото аз съм го проверила.... Европейчетата сме елементарните потребители на Китай.....И това те радва ли?

    Коментиран от #35, #46

  • 29 ХАХАХА

    57 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    Ами що си не ги работят технологиите ФАЩ бе? Що ЕС не произвежда нищо вече ,а всичко е в Китай. Ами аре да си прибират технологиите и производствата и друм . Ама ФАЩ и ЕС са пълна нула . Щом не е произведено в Китай значи нищо не е оригинално . И не ми дрънкай за разни марки като започнеш от кафе машини, та свършиш до коли къде пише маде ин Германия или Италия. Аре у лево.

    Коментиран от #37

  • 30 Госте,

    48 12 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Си и Путиин ти казаха, но кой дс чуе. Руската военна мощ и китайската икономическа мощ са най- силни. И като да в съюз и с Иран и Глобалния юг стават световна сила...
    и ще събират хегемона.
  • 31 Атина Палада

    46 10 Отговор

    До коментар #20 от "Кресна":

    В САЩ отиват такива като Мишо ш. амара, а на Изток отиват такива като концерна Мерцедес и Basf!
  • 32 ХАХАХА

    43 6 Отговор

    До коментар #26 от "Бако":

    Ами аре бе, раницата ,летището и ФАЩ ,ходи да живееш на улицата ,ти тука нищо нямаш от мързел ,та там п ък съвсем.
  • 33 оня с коня

    7 30 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Изобщо не ми пука дали кръчмарят ме харесва и няма проблем да му дам парите си,стига да ме гледа уважително и да изпънява прищевките ми.Но по-важното:Кръчмарят ВИНАГИ ще предпочете Мене - нехаресвания но ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН,пред някакъв симпатичен Прошляк.Анадън му?

    Коментиран от #102

  • 34 А Китай ако си поиска

    48 10 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    САЩ да си върнат задълженията. И дълга на САЩ от 35 трилиона става космически. Китай е кредитора на САЩ
  • 35 Блиад

    10 34 Отговор

    До коментар #28 от "Атина Палада":

    Ако не сме европейчетста да копуваме китайските дрънкулки, китайчетата се връщат в 1987.Провери много внимателно..Там нямаха даже и автомобили.Не знаеха какво е това.

    Коментиран от #42, #60

  • 36 БгТопИдиот🇧🇬

    38 6 Отговор
    Глобалните грабители (ФАЩ и пудели) ги наритват отвсекЪде !!
  • 37 Атина Палада

    43 5 Отговор

    До коментар #29 от "ХАХАХА":

    Много ми хареса лафа на един коментиращ тук:)) Да го пише по често!
    Сега ще го цитирам:- "Всичко, което не е създадено от Бог, е произведено в Китай"!

    Коментиран от #41, #64

  • 38 Открихте Америка...!

    28 5 Отговор
    Че то тази тенденция вече е очевадна...!
  • 39 Бамбука

    6 17 Отговор
    Си в Москва ли е ? Само за Протокола питам.
  • 40 Ха-ха-ха

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Пазара си е пазар. Със слава или без слава Щатите са просто пазар за китайците.

    Коментиран от #49

  • 41 Само да допълня!

    37 3 Отговор

    До коментар #37 от "Атина Палада":

    Дори и памперсите на Бай-Деменцън са произведени в Китай ...!

    Коментиран от #85

  • 42 Атина Палада

    24 6 Отговор

    До коментар #35 от "Блиад":

    Я дай по сериозно:))какъв пазар е Европа? 500 милиона.. САЩ - 300 милиона...

    Коментиран от #56, #59

  • 43 Кресна

    7 36 Отговор

    До коментар #16 от "112":

    Китайския змей вече захапа Сибир и Русия няма къде да иде.Това е братския им съюз.
  • 44 Хохо Бохо

    32 7 Отговор
    Все повече страни се отказват да търгуват в долари, особенно богатите на полезни изкопаеми. Дайте една статистика за темпа на дедоларизация, че е много интереснна. Иде края на краварската империя

    Коментиран от #67

  • 45 Хохо Бохо

    11 23 Отговор
    Политико са руски подлоги..хихихихи
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хохо Бохо

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Дай да видим статистиката дълг към бвп, а?

    Коментиран от #54

  • 48 ⚜️Лопата с чип⚜️

    6 14 Отговор

    До коментар #20 от "Кресна":

    Защо цар Симеон в живял и учил в Магнаурската школа , а не в България ??? Льохмане , не виждаш по далеч от непросветения си нос, а ползваш ирония! Иронията е за победителите, илитерат маргинален!

    Коментиран от #73

  • 49 Атина Палада

    34 9 Отговор

    До коментар #40 от "Ха-ха-ха":

    Точно, както Източна Европа станахме пазар на Западна в зората на прехода, когато убиха икономиките ни, за да ни направят потребители..
    Сега вече и Западна и Източна сме потребители на Китай..

    Коментиран от #52

  • 50 Анкета

    16 15 Отговор
    Който желае да живее в Мордор или в Китай да натисне плюсче.
  • 51 Манол

    20 5 Отговор
    Ех кво преобуване ще започне,09.44 ще е като детска приказка:))
  • 52 Факт!

    5 26 Отговор

    До коментар #49 от "Атина Палада":

    Потребители сме,защото сме богати.Нормалният работещ европеец не се лишава от нищо.

    Коментиран от #62, #77

  • 53 Куравял си онанист

    14 23 Отговор

    До коментар #9 от "няма вечно зло/САЩ и Израел/":

    Какво ти направиха сащ и Израел, бе?
    Всъщност, те ти осигуряват работата. Да не мислиш, че без тях някой ще ти плаща тролските тъпизми, дето ги драскаш денонощно.

    Коментиран от #137

  • 54 Ангел

    9 26 Отговор

    До коментар #47 от "Хохо Бохо":

    165 $ минимальная в Русия.Ти си гледай статистиката цяла нощ и блей.
  • 55 Трудно

    10 2 Отговор
    Ще им дойде акълът в главата.
  • 56 Правилно

    10 27 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    Сащ и Европа са почти милиард.Нсй-богатата и платежоспособна част от света.

    Коментиран от #98

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Блиад

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    Провери,ли?
  • 60 Ха-ха-ха

    21 6 Отговор

    До коментар #35 от "Блиад":

    Ами май не е въпрос на желание, европейчета. Просто сте принудени да купувате китайски джунджурийки. Нямате избор.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Атина Палада

    18 4 Отговор

    До коментар #52 от "Факт!":

    Ха ха ха, и продължавате:))) радваш се, че някой те е направил елементарен потребител на неговите стоки ха ха ха Лично мен, това ме обижда!
  • 63 Хаха

    16 9 Отговор
    Абсурд . Според напоителната журналистика едва шепа българи още копнеят по Русия , а останалите се кълнат в евроатлантизъм . Даже реват , че цял океан ни раздела с ФАЩ .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 защо

    13 0 Отговор
    Еми, глобалния юг като си нямат закон за дезинформацията, така ще е.
  • 66 Артилерист

    31 8 Отговор
    Във всяка пропаганда рано или късно се появяват пукнати и хората започват да схващат, че ги будалкат. В това отношение Русия и Китай имат големи резерви да обяснят правотата на своята позиция, докато на англосаксите ще става все по трудно да оправдаят подкрепата си за Украйна. Дори в самата Украйна нарастват гласовете, които питат, а ние защо избивахме донбасци...

    Коментиран от #74, #79

  • 67 Атина Палада

    22 7 Отговор

    До коментар #44 от "Хохо Бохо":

    Статистиката я има в нета. Всеки може даа я прочете. За последните две години търговията с долари от 70% е паднала на 40%!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Сащ напълно загубиха

    27 7 Отговор
    блясъка си от 80-те години на миналия век!
    Тогава цял свят ги обожаваше, понеже нямаше толкова открито информация, какви са и какво правят по света!
    Отделно се оказа, че тяхната "капиталистическа система" е много слаба! Да, имат лъскави коли, лъскави музикални уредби и много много всичко красиво, НО само по рекламите. В истнският живот ги видяхме и тях.
    Много са слаби, като общество! Даже една малка социалистическа страна е много по-силна. В соца работи целият народ, има много фабрики, заводи, предприятия и може да се прави всичко, НО не е толкова лъскаво и добре боядисано, понеже няма конкуренция и така и така някой ще го купи. В соца може за нула време да се ангажира цялата страна за нещо си, докато в капитализма не става. Това е система от вълци единаци. Уж партии, уж не знам си кво си. Първо политиците са слабаци и само чакат от индустрията или банките да им дават пари и ги подкупват. След това народът не им вярва на нищо. Няма и патриотизъм, понеже ценностната система е НУЛА. Е, САЩ единствено все още баламосват цял свят с рекламите си, с фукането си, че са "нещо", НО ТЕ НЕ СА!!! Даже и атомните им ракети са ръждясали, понеже си унищожиха индустриалната преработка на Урана. Западът не е единен и нямат общество. Имат огромни разделения на бедни, средни и богати, на разни народи, на мирогледи и т.н... Една Северна Корея изплаши Тръмп, че ще стреля с атомни ракети по САЩ и той се отказа да воюва с тях! А слаби страни, като Ирак, Либия, Сирия ... напа

    Коментиран от #76, #145

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Роки

    2 6 Отговор
    Не и мойте симпатии
  • 73 Защо

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Тотално бъркаш посоките,смисъла и времената.Ако ти е трудно да разбираш сложни изречения чети по два - три пъти.Явно омразата и б. ти мозък ти пречат на причинно-следствените връзки.Онези времена няма да се върнат.Но скоро ще се спасиш явно.
  • 74 Дай източник.

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Артилерист":

    Линк?Автор? Институция?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ха-ха-ха

    14 6 Отговор

    До коментар #52 от "Факт!":

    Наистина не разбираш за какво иде реч, нали? Потребявай си тогава неволя между другото обикновенния китаец също не се лишава от нищо. А наскоро чух че най-много мерцедес купували в Китай.

    Коментиран от #82

  • 78 Демократ

    7 19 Отговор
    Китай 1.5 млрд пенсионерски затници за подмивъне а в Рашка 75% от мъжете са алкохолици.Каква сила са тия

    Коментиран от #86

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ФАКТИ

    8 4 Отговор
    ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА.
  • 81 Хахаха

    9 4 Отговор
    дртн дрън та. пляс
  • 82 Атина Палада

    14 5 Отговор

    До коментар #77 от "Ха-ха-ха":

    Тук не разбират, че стокообмена е добре да е около 1:1! А при Китай и Европа е в полза на Китай.. И те се радват на това.. А трябва не да се радваме а да ревем:)
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Ван

    4 16 Отговор
    Най- бандитската, алкохолизирана и дебилна нация печели симпатии...
  • 85 ХА ХА

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Само да допълня!":

    Имаш много здраве, неговите са поръчков фейсов тунинг с принодително обдухване.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Атина Палада

    20 17 Отговор

    До коментар #83 от "Тодоров":

    По времето на втория мандат на Обама, в САЩ бяха направили допитване сред американците, кой предпочитат за президент от двамата - Обама или Путин :))) За Путин бяха над 80% от американците.. За Обама милия.... смях:))))

    Коментиран от #90, #119

  • 88 Хе,хе...!

    12 4 Отговор

    До коментар #79 от "Казала една":

    А в проспериращ Китай кой управлява?!
    Китайската Комунистическа Партия!
    Ахъмм...?!
  • 89 Госあ

    10 7 Отговор
    Кой първи ще удари окончателно балтията на юдеосаксонската сган, Япония и Южна Корея или Европа ? Моля гласувайте с + за азиатските страни или с - да европейските !
  • 90 Госあ

    8 21 Отговор

    До коментар #87 от "Атина Палада":

    Русия трябва да се оттърве от Путин.

    Коментиран от #99

  • 91 Били богати?

    15 5 Отговор
    До коментар 76

    Еми хубаво, но не са единни и един язовир даже не могат да направят. Ако САЩ нямаха печатницата, с която ни мамят, нищо нямаше да имат.
    Всеки от тях може да кара Поршета и не знам си кво си. Яхти и самолети... Ама, един недоволен от тебе, понеже ти работи във фабриката може да си купи автомат и да те дрънне на магистралата, както си минаваш с Ламборджинито!
    И какво са богати? Виж на какво направиха народите уж "богатите" по време на заразата? Колко милионери и собственици на предприятия ходеха с маски и бяха също затворени?
    Истината е, че има една още по-богата и опасна мафия, която може да смачка всичко и всички... Еми какво като си богат, когато с една инжекция могат да те съсипят? Познавам хора с около 1 милиард на сметката и те си слагаха от инжекциите...
    Понеже някои други с над 1 трилион ги тормозеха и тях.
  • 92 Нъц

    12 13 Отговор
    Русия и Китай не се слагат под един знаменател. Китай си гони собствени бизнес интереси и дере живо месо от руските загубеняци. Даже пропагандоните по руските тв почват да мърморят срещу Китай, но не смеят да се изказват злобно.

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Госあ

    18 8 Отговор

    До коментар #92 от "Нъц":

    А западна Европа к’во гони ? Май без руски ресурси, гони фалита, А ? Но затова пък пропагандата се изказва доста злобно как Китай драл месо, пък видиш икономиката на Русия расте. Не ви е виновен Китай, а сащ.
  • 95 Механик

    19 7 Отговор
    Хегемона вече не е хегемон. Покрай войната в о-краина и тази в Газа, на света му се отвориха очите.
    На някои това може да не се каресва, но трябва да свикват. Светът вече не иска Световния Бияч САЩ да казва кое е криво и кое е право.
    п.п.
    На надъханите козячета само ще кажа, че ми е жал за тях, но така се случва, когато си купуваш фабрика на 8-ми срещу 9-ти септември.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 БгТопИдиот🇧🇬

    12 5 Отговор
    НАТО: На Москва не може да се вярва, руската армия може да удари няколко военни цели в Белгия

    Москва:Мато е картонен тигър с дженди"армия"и мое се прави на велики пред козари.
  • 98 Над милиард са

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Правилно":

    с Канада, Австралия, Ю.Корея,Тайван и Япония. Китайския бум в икономиката се дължи основно на САЩ и ЕС които си изнесоха заводите в Китай за да използват евтиния, трудолюбив и многоброен китайски народ. Като бяха толкова години с СССР какво направиха? Др. Мао ги караше във всяко село да има доменна пещ за стомана и да избиват врабчетата защото ядели житото. Сега търговията със САЩ и ЕС е 2200млрд.$, а с РФ е 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина. Руснаците внасят от Китай черна и бяла техника, смартфони и друга електроника.

    Коментиран от #100

  • 99 Атина Палада

    10 10 Отговор

    До коментар #90 от "Госあ":

    И да дойде Елцин2.? Ха ха ха

    Коментиран от #103

  • 100 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #98 от "Над милиард са":

    Всъщност, Токио е един от най големите реални инвеститори на технологии в Китай. И това е опит за извинение за золумите през ВСВ. Странни са ми техните взаимоотношения … едните казват, че другите никога не са се извинили и се измъквали като жертва заради зверството на краварите с атомните бомби, пък другите казват че инвестирали и дали безвъзмездно огромни суми…

    Коментиран от #101

  • 101 При една война

    8 3 Отговор

    До коментар #100 от "Госあ":

    за Тайван японците заедно с Ю. Корея ще са против Китай.

    Коментиран от #105, #113

  • 102 Ха-ха-ха

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    А ако не те гледа с уважение? И ти прави двойна сметката? И ти просто няма къде другаде да отидеш да се нахраниш?
  • 103 Госあ

    5 11 Отговор

    До коментар #99 от "Атина Палада":

    Защо трябва да е Елцин или Горби ? Може да е някой нормален политик…руснаците имат много школи в науката, изкуството и спорта, обаче за политици йок ! Затова идват такива гопници като Путин или мекушави пияндета като Елцин и Горби …не знам на какво се дължи това..

    Коментиран от #112

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #101 от "При една война":

    Може са бъдат против Китай, но едва ли ще се намесят. Южна Корея се оказа по стабилна от Япония в традициите си май, но се надявам в Япония да имат механизми за такива като кишидко все пак…

    Коментиран от #107

  • 106 Демократ

    10 18 Отговор
    Няма нормален народ, който да иска да бъде тероризират и да харесва вероломен убиец като Путин. Лудите в България, които харесват това опасно чудовище да заминават при него да му се радват.

    Коментиран от #108, #120

  • 107 Ще помагат на Тайван

    2 6 Отговор

    До коментар #105 от "Госあ":

    както С. Корея, Иран и може би Китай помагат на Русия срещу Великата Украйна.

    Коментиран от #110, #111

  • 108 Ха-ха-ха

    8 7 Отговор

    До коментар #106 от "Демократ":

    Демократ е вече мръсна дума. Звучи като комунист
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #107 от "Ще помагат на Тайван":

    За Южна Корея съм сигурен, че няма да се намесят. Китай държи юздите на Севера заедно с Путин. онова соросоидче за което абсолютно никой японец не е гласувал защото се появи като заменка от нищото, прилича на Макрон и действително може да забърка каша на острова, но там самата партия има вътрешни лостове и може да замине само той за сащ да помага. А украинците се оказаха по-глупави и от нас !
  • 111 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #107 от "Ще помагат на Тайван":

    Та ван е остров населен с китайци и принадлежи на единен Китай. Не вярвам да го откъснат.
  • 112 Атина Палада

    13 14 Отговор

    До коментар #103 от "Госあ":

    Моето виждане е различно.. След разрухата при Елцин, където американците управляваха в Кремъл, КГБ се зае да спасява Русия.. Постави Путин начело....Русия е президентска държава, но не можем да кажем, че всички решения се взимат от президента.....Особено пък в момента външната политика... Изобщо курса на Русия... Това се решава от върхушката на Русия!
    Мое мнение, че в момента Русия се управлява най-грамотно, а политиците й спрямо нашите Европ.алячовци (говоря за ЕС) са висш пилотаж! Мен дори ме е срам от Урсула (ръководител на ЕС) Борел(първи дипломат) Шолц, канцлера на Германия управлява с Урсула!
    Русия пропиля 30 години с това компрадорско лоби там...Сега Русия започва да се развива при националния промишлен капитал... Русия ще развие всички сектори... А руските инженери са добри. Много добри.. Там се пресече и разлагането наа образователната система.. При нас вече... образователната система е нула... И в Русия беше тръгнало така, обаче се пресече... Ще видиш след 10 години какво ще е Русия... Запомни го от мен..
    А, че Русия акцентира на военната промишленост, това е разбираемо, защото при нейните несметни богатства поводи заа агресия от вън има бол... На един коментиращ му писах, че ако перални те можеха даа спрат руските ракети, то руснаците щяха да направят най добрите...

    Коментиран от #114, #115, #129, #131

  • 113 Ха-ха-ха

    4 2 Отговор

    До коментар #101 от "При една война":

    Корейците недолюбват японците. Сега са съюзници щото ги натискат.
  • 114 Атина Палада

    4 13 Отговор

    До коментар #112 от "Атина Палада":

    Поправка:Ако пералните можеха да спрат американските ракети, то руснаците щяха да направят наай добрите

    Коментиран от #118

  • 115 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #112 от "Атина Палада":

    Руските инженери са добри, но повечето от тях не са в Русия. Между другото, сега много от тях предпочитат Китай пред сащ. Пари се наливат само във военната индустрия, а на всякъде другаде всичко става не благодарение на Путин, а въпреки Путин. Руснака е родолюбец и въпреки всичко някои остават. И не ми давай за пример само последните две -пет години в предвоенна и военна мобилизация от управлението на Путин, моля ти се ! Тоя управлява доста дълго и имотите, яхтите и лукса на олигархичната клика около него на запад лъснаха в целия си блясък като ги замразиха, конфискуваха и оповестиха !

    Коментиран от #121, #122, #128

  • 116 😂😂😂

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Рашистан е много популярен сред всички ислямски държави които все още не се досещат, че именно кремълските бандити платиха на Хамас да нападне вероломно Израел и да предизвика войната в Газа...
  • 117 Това какво общо има с тематаКурво?

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Атина Палада":

    Или трябва да спамиш по принцип?
  • 118 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #114 от "Атина Палада":

    Айде по спокойно 😅 кажи ми едно нещо в което руснаците са най добри ? Само не ми казвай в космическите технологии, защо днес те са много по различни от ВОСТОК ! СССР беше на ниво, днес не могат да пратят сонда на светлата страна на Луната. Но това не попречи на онзи наглец да изръси, че СССР произвеждал само галоши ! Та ? В кое ? В компютрите ? Или в медицината ? В Биотехнологиите ? В електрониката ?
  • 119 и сега

    10 6 Отговор

    До коментар #87 от "Атина Палада":

    да ги питат - пак ще изберат Путин. Разликата сега просто би била, че не 80%, а 99% от америнакците биха си избрали Путин. Всъщност, от години американците класират Путин много по-високо от техните си президенти и няма значения за какво е класацията.
    Горките американци са в потрес от предлаганият им избор - от трън та на глог или още по-просто, да хванеш единия та да удариш другия.
  • 120 Раша

    5 6 Отговор

    До коментар #106 от "Демократ":

    За теб Хитлер е по примливо?
    Нали,си бил му съюзник?
  • 121 да не би

    5 4 Отговор

    До коментар #115 от "Госあ":

    да казваш, че политическия елит на Запад е заобиколен от бедни и честни хора! Че, западния елит служи на интересите на малките компании и обикновения човечец!
    По-голям виц не бях чувал!
  • 122 Атина Палада

    11 9 Отговор

    До коментар #115 от "Госあ":

    Русия винаги ще акцентира наа ВПК. Писах защо! Да, руски инженери, са купувани от Западния свят... обаче, виждаш ккаво става в Западния свят... Кой специалист ще отиде там?
    За олигарсите в Русия... такова беше времето... От 30 години в света, включително и Русия действа друг вид капитализъм... Олигархичен! За което писах, че в края на 2022 г в Русия имаше сътресение по върховете и националния промишлен капитал надделя.. Сиреч, Русия приключи с неолибераялната система....Дори и Господ да им беше президент на Русия, олигарси щеше да има, поради системата. Нима в България не е такава ли? Тук в Гърция е същото.. В Европа е същото. В САЩ е същото... Това е неолибералната система.. А, че в Европа им викат бизнесмени... това не променя факта... Аз съм убедена, че само за броени години Русия ще възстанови всички сектори и няма да имаа изтичане на специалисти... Защото държавата се развива, а не е в разпад, както сме в Европа..
    Според мен Путин направи много за Русия.. Това е мое мнение....

    Коментиран от #126, #133

  • 123 сега да видя

    4 5 Отговор
    смешните тролове кво ще пишат ,,, тъпаци заминавайте си в америка да се боцкате с фентанил докато преключите хахахха тъпаци
  • 124 анонимин

    6 4 Отговор
    Краварите и евреите са новите фашиси ,и в украйна,и в палестина.Затова и ще изчезнат от лицето на земята!!!
  • 125 Реалист

    5 7 Отговор
    Смешно е да поставят икономическото жуже московия до Китай.
    Русия не е фактор вече във нищо, видяхме и и военните силички - въздух под налягане
  • 126 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #122 от "Атина Палада":

    Ами аз пък да ти кажа, няма лошо че САЩ купуваха и все още купуват специалисти ! Това е уважението пред труда (на първо място) и таланта. Лошото е, че се взеха за световен господар (в тази връзка действително подкрепям, донякъде, агресивните действия на Путин) и отдалечиха света от правилния път на социум изграден на взаимопомощ и сътрудничество. В такъв социум, разбира се че трябва отново да има йерархия но изградена на измерими и прозрачни критерии, а разпределението трябва да бъде нормално ! Глупости са, че всички сме равни, но още по големи глупости са че един прекупвач трябва да притежава повече дори от дузина работници !

    Коментиран от #127

  • 127 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #126 от "Госあ":

    А работата е там, че в Путин не виждам ни най малък проблясък за такъв социум. Въпреки че съм пристрастен, такова нещо виждам в Китай със всички недостатъци все още. Не можем да вземем модела на Норвегия и Дания за света. Не става.
  • 128 Атина Палада

    5 6 Отговор

    До коментар #115 от "Госあ":

    Олигархичния капитализъм е това:целият бизнес в държавата се раздава на шепа играчи близки до политическата власт. .. И от политическата власт им зависи бизнеса... Така е в цяла Европа, корпорациите в САЩ..
    Така беше и в Русия...

    Коментиран от #130

  • 129 Ти на тоталната, международна

    7 13 Отговор

    До коментар #112 от "Атина Палада":

    изолация в която е фашистка Русия... спасяване ли казваш. 😂
    Няма друг руски политик в цялата история който да е сринал имиджа на РФ повече от Путлер...
  • 130 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #128 от "Атина Палада":

    Гледах джак ма след като му беше разяснено как стоят нещата, та разпраа разни лакърдии и по едно време каза, че ако имаш милион може да мислиш на него като за собствен, но ако имаш повече, тези пари вече не са твои 😂 И милион му е много, според мен, ама айде…
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 дфгдфг

    9 3 Отговор
    Бъдещето е на Китай . Икономика която се крепи на производство а не икономика на фондови борси и спекула което си е чисто казино, както е в САЩ
  • 133 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #122 от "Атина Палада":

    За системата в света днес и отражението и във всички страни съм съгласен. Но Путин ни най малко не се противеше на тази система преди войната, дори напротив. А на всичкото отгоре си позволи да плюе СССР с който путинова Русия абсолютно по никакъв начин не може да се сравнява ! СССР беше лидер. Пряк конкурент на сащ, а Русия при Путин е агресор. И не е само Украйна, а и Грузия.

    Коментиран от #141, #144

  • 134 Биби Кинг

    0 1 Отговор
    Симпатиите се овелечават,наведените пемберузи одат постояно охилени!
  • 135 Тити

    0 1 Отговор
    По голяма простотия не бях чел.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 АРГОН

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Куравял си онанист":

    Заминавай за Изcpahell да избиваш палестински деца и жени. Кво чакаш бре?
  • 138 АРГОН

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Президентът Путин има и други "волности и прегрешения", поради които е заклеймяван от еврейския западнал Запад, Например той забрани ЛГБТ и чуждите агенти и НПО-та от сорта на юдеина Сорос. Освен това Русия национализира еврейските частни банки на Ротшилд. Също така грабежите на руски ресурси са вече невъзможни. Но най е мразен от еврейския Запад, защото президентът Путин забрани сатанизма.
  • 139 Ислямисти и путинисти от всички страни

    0 5 Отговор
    съединявайте се!
  • 140 Бай Лисан

    5 0 Отговор
    Айда-а-а-а, и Политико са копейкаджии.
    И вати, и ушанки!
    Ама шеф Галя каза, че ушанките са измислени в Канада, така че това отпада.
  • 141 Атина Палада

    4 0 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Според мен грешиш като мислиш,че президента може да вземе решение за смяна на системата. Макар и да е президентска държавата! Ти смяташ ли,че Рейгън ,който замени техният либерализъм -чист капитализъм с тази система е взел това решение сам? Аз не смятам! И точно тази система доведе света до ръба на пропаста. ..Според мен тази система устройва собствениците на долара...Знаем кои са ! Защото при тази система парите се откъсват от цената на стоката и себестойноста на продукта и започват да се печатат безразборно .Неолибералните политици разчитат да постигнат ръст в икономиката не с производителна дейноост а с финансови игри ,като безразборно печатене на пари и ценни книжа ,въртят търговия с облигации,издават ипотечни кредити с което правят хората роби на банките ,въртят игри с бюджетните дефицити и данъци ,след ,което нарастват външните дългове на държавите...Дойдохме си на думата...Стара схема за поставяне на една държава в зависимост-даваш им заеми от онези напечатените ,убиваш икономиката с "оздравителни програми" и после,който не слушка,щракаш с пръст и фалираш държавата....и грабиш каквото ти харесва,защото то е твое! А с неолибералната система даже не беше необходимо и да пълниш даръжавата със заеми....Те си нарастват по горе описаните действияна неолибаралните политици..
    И най- лошото е ,че тази система не е свита само в икономически рамки а мощна идеология обхваща всички сфери на живота и формираща по различен начин ценностната система на човека и о

    Коментиран от #142

  • 142 Атина Палада

    4 0 Отговор

    До коментар #141 от "Атина Палада":

    Проодъължение- Формираща по различен начин ценностанат система на човека и обществото.Социалната държава ,каквато беше в Западна Европа след ВСВ прозвеждаше от пиле мляко,а неолибаралната само си играе с парите и ги върти без прозводство.
    Аз като гледам какво става в Русия,какви укази издава президента им....дословно изкопираха системата на Западна Европа и от една година -в Русия няма неолиберална...
    В неолибаралната държава хората обслужват парите ,а в социалната държава-тази ,каквато беше в Западна Европа -парите обслужват хората..
    Всички беди донесени от неолибаралния капитализъм са предизвикани от неговия глобален парзар.
    Има една книга на един френски икономист-Тома Пикети ,казва се капиталът на 21 век. .В нея той описва как глобалния пазар убива средната класа и намалява нейните доходи...
  • 143 Ердоган

    1 4 Отговор
    Русофилите сами ще си сменят имената на Хасан
  • 144 Атина Палада

    6 1 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Да кажа и мнението си относно СССР! При СССР Западния свят не беше фалирал ,затова нямаше такава директна агресия.А като няма директна агресия....логично е ,че няма да отговаряш .
    Не, Русия не е агресор. Срещу Русия се проявява агресия!Защо?
    Ще започна от там...Още през 70-те години на миналия век в САЩ се усети "скърцане",Фед бързо изхвърлиха златото и напарвиха петродолара... След ,което Рейгън въведе неолибарална система ,както писах в предния коментар.Защо ? Защото при нея главен бог са парите ,главен субект са банките ,и главен лост е глобалния пазар ,който стихиино движи капитала без правила и национални рамки и работи за по силната икономика ,като по силната прибира парите и националните богатства на по слабите в своите банки..Така Фед ограбваха останалите по слаби икономики в света ,прибираха всичко в своите банки...Обаче това е временно.В по дългосрочен план...се убива средната класа,нарастват дълговете на държавите...През октомври на 1987 година Уолстрийт рухна катастрофално и само чудо можеше да ги спаси .И чудото се появи в образа на Горбачов.... Така се даде отсрочка от двайсетина години да поживеят ,ограбвайки Източна Европа... Сега вече ...ножа е опрял в кокала! Светът е фалирал.....И се тръгва ва банк...Трябват богатства ,ресурси+ конкурентна валута на долара в лицето на юана...
    Само за последните две години търговията с долара от 70% е спаднала на 40%,поради отказа на много страни в света да търгуват снего...Как мислиш,че собствениц

    Коментиран от #147

  • 145 Констатираща

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Сащ напълно загубиха":

    Много добра характеристика, но искам да добавя, че никога не съм ги смятала за хубави и привлекателни и само една малка част от съучениците ми се увличаше по тяхната мода, купуваше корекомски торбички и се фукаше с тях. Добре познавах гнилата им същност и се отвращавах от всичко тяхно и съм била права, защото сега се оказа, че е дори по-лошо. Тези, които са се лъжели по една или друга грешна информация, те са причината сега да се кланяме на тях и да сме в това положение. Дано повече хора поумнеят, докато не е съвсем късно!
  • 146 руска пропаганда

    1 4 Отговор
    Ха ха, като САЩ няма втори! Копейките да плачат!
  • 147 Слава на Горбачов

    2 3 Отговор

    До коментар #144 от "Атина Палада":

    Единствения Нормален руски вожд беше Горбачов!!! Другите са войствени психари с мания за величие!