Last news in Fakti

10 Май, 2024 09:49 503 6

Египет призова "Хамас" и Израел час по-скоро да постигнат споразумение за спиране на огъня в Газа

  • египет-
  • хамас-
  • газа-
  • споразумение-
  • прекратяване на огъня

Египет смята, че преговорите в Кайро, на които тази седмица не се стигна до споразумение, са понастоящем в "деликатна фаза"

Египет призова "Хамас" и Израел час по-скоро да постигнат споразумение за спиране на огъня в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Египет призова Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" да покажат гъвкавост в усилията си за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за освобождаване на заложниците, информират от Франс прес и БТА, цитирайки изявление на Египетското външно министерство.

В телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън египетският външен министър Самех Шукри подчерта "колко е важно страните да бъдат насърчени да проявят гъвкавост и да положат всички необходими усилия за постигането на споразумение за спиране на огъня и за слагане на край на хуманитарната трагедия" в ивицата Газа, се казва в изявление на египетското министерство.

Египет смята, че преговорите в Кайро, на които тази седмица не се стигна до споразумение, са понастоящем в "деликатна фаза", след като делегациите на "Хамас" и Израел напуснаха египетската столица, се подчертава в изявлението.

Кайро изразява опасенията си, че израелска операция в град Рафах, който се намира границата на ивицата Газа с Египет, застрашава стабилността и сигурността на региона, казва още външното министерство.

В разговора с Шукри държавният секретар Блинкън заяви отново, че САЩ са против "мащабна военна операция в Рафах" и против "насилствено преселване на палестинци от Газа", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Във вторник израелската армия разположи танкове в Рафах и установи контрол над палестинската страна на едноименния пропускателен пункт, който се намира на границата на ивицата Газа с Египет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 4 Отговор
    Абе Египет що не отвори границата за хамасите

    Коментиран от #3

  • 2 Червеният кръст

    2 0 Отговор
    Египет затворил границата за палестинците.Защо.?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕГИПЕТ Е С ОСНОВНА

    4 0 Отговор
    ЗАСЛУГА ДА НЯМА ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНА. ТЕЗИ СА ВЕРНИ СЛУГИ НА ЕВРЕИТЕ,ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ Е В ТЕХНИ РЪЦЕ.

    Коментиран от #5

  • 5 12345678

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕГИПЕТ Е С ОСНОВНА":

    " Палестинците сега имат статут на нечленуваща държава наблюдател, фактическо признаване на държавата им, което беше направено от Общото събрание на ООН през 2012 г."

    Коментиран от #6

  • 6 12345678

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "12345678":

    На 13 юни 2012 година е призната от 138 страни а 9 са гласували против.
    Да видим днес колко от страните са все още са послушници.(от 193 страни)

    България е една от първите страни която признава Палестина(споменавам това за онези драскач дето постоянно пишат че нямало държава ПАЛЕСТИНА).

    По това време президент на Египет не беше Мурси а тои бе избран едва след 2 седмици но страната е гласувала за.
    Не мога да намея данни по нета кои са страните които тогава са се обявии против но скоро след днешното гласуване пак ще ги видим.