Last news in Fakti

15 Януари, 2024 15:29 3 901 1

Кардиолог обясни връзката между проблемите с щитовидната жлеза и сърцето

  • сърце-
  • щитовидна жлеза-
  • щитовидните заболявания-
  • кардиолог-
  • сърдечни заболявания

Лекар поясни, че неправилно функциониращата щитовидна жлеза може да доведе до сериозни сърдечни проблеми

Кардиолог обясни връзката между проблемите с щитовидната жлеза и сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Кардиологичният експерт настоява, че е наложително човек с проблем с щитовидната жлеза да полага максимални грижи за сърцето и да подобри качеството на живот.

Щитовидната жлеза, наподобяваща пеперуда, се намира в долната част на врата и секретира хормони, които влияят на цялото тяло, главно на сърцето. Хормонът на щитовидната жлеза играе роля в регулирането на интензивността и темпото на сърдечния ритъм, както и на кръвното ви налягане и нивата на холестерола, но неправилното функциониране на щитовидната жлеза може да доведе до проблеми, които имитират сърдечни заболявания или да влошат съществуващи сърдечни заболявания.

В интервю за HT Lifestyle д-р Бипеенчандра Бамре, консултант по сърдечна хирургия, сподели:

“Голям брой хора имат хипотиреоидизъм, което означава недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Когато нивата на щитовидната жлеза спаднат, всички системи в тялото са склонни да се забавят и човек може да изпита симптоми като умора, наддаване на тегло, непоносимост към студ, запек и суха кожа. Това е моментът, в който човек трябва да побърза да се консултира със специалист за своевременно откриване на хипотиреоидизъм.”

Връзката между хипотиреоидизма и сърцето:

Д-р Бамре обясни: “Хипотиреоидизмът може да повлияе на сърдечно-съдовата система по различни начини. Неадекватните нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да доведат до намаляване на сърдечната честота и намалена еластичност на артериите, което води до повишено кръвно налягане. Ниските нива на щитовидната жлеза също могат да допринесат за повишени нива на холестерол, което отново може да доведе до стеснени и втвърдени артерии.”

Лекарят добави: „Мускулни болки, които са свързани както с хипотиреоидизъм, така и с миалгия, свързана със статини, може да са друг симптом. Наблюдавано е, че хората, които изпитват затруднения със статините, са по-предразположени да имат хипотиреоидизъм. Доказано е, че лечението на хипотиреоидизъм облекчава свързаната със статини миалгия (мускулна болка) в някои случаи. Тези с хипотиреоидизъм трябва да ходят на редовни сърдечни прегледи.”

Когато се справяте с проблеми с щитовидната жлеза, е важно да обърнете специално внимание на здравето на сърцето:

Подчертавайки, че хормоните на щитовидната жлеза имат пряко въздействие върху сърдечно-съдовата система, така че управлението на състоянието на щитовидната жлеза може значително да облагодетелства сърцето ви, д-р Бамре съветва:

„Изключително важно е да наблюдавате отблизо нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да ходите при лекар, който да ви помогне да ги оптимизирате. Това може да помогне за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане, намалявайки напрежението върху сърцето. Фокусирането върху здравословен начин на живот чрез поддържане на балансирана диета, извършване на редовни упражнения и управление на стреса може значително да подпомогне цялостното здраве на сърцето, докато се справяте и с предизвикателствата на щитовидната жлеза.”

В заключение кардиологът казва, че „да бъдеш информиран за потенциалните сърдечно-съдови рискове, свързани с определени заболявания на щитовидната жлеза, е от съществено значение. Състояния като хипотиреоидизъм са свързани с повишени нива на холестерол и по-висок риск от сърдечни заболявания. Като разбират тези рискове и предприемат проактивни стъпки като редовни прегледи и мониторинг на холестерола, хората с проблеми с щитовидната жлеза могат по-добре да защитят сърцата си. Като се обърне внимание както на функцията на щитовидната жлеза, така и на здравето на сърцето, човек може да осигури цялостно благосъстояние въпреки предизвикателствата.”


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иива

    6 0 Отговор
    Винаги търсете второ мнение. Не се доверявайте напълно на всичко, което чуете.