Last news in Fakti

30 Януари, 2024 23:33 3 002 13

Болестта, която поразява лицето и душата

  • здраве-
  • нома-
  • лице-
  • болест-
  • африка-
  • душа-
  • бактерии-
  • деформация

И до днес не е напълно ясно какво точно предизвиква коварната болест

Болестта, която поразява лицето и душата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нома обикновено започва с възпаление на венците, но много бързо се разпространява по цялото лице. Поразява устните и лицевата мускулатура, челюстите, бузите, носа. Обикновено са необходими само няколко дни, за да бъдат напълно разрушени засегнатите части от лицето. Заболяването не е заразно, но въпреки това всяка година в Африка се разболяват десетки хиляди хора.

18-годишната Амина описва как се е почувствала, когато е разбрала, че страда от това заболяване. "По това време бях много изтощена, сякаш имах треска. След това и двете ми уши се подуха. Когато опипах с ръка лицето си, усетих, че на едно място то е много меко. После опипах и бузите си, където вече се беше образувала дупка." Историята на Амина е част от документалния филм "Restoring Dignity", създаден от "Лекари без граници" съвместно с френски автори.

Оцелелите остават обезобразени за цял живот

Заболяването, наричано още воден рак, се причинява от различни бактерии. Обикновено те са естествена част от микрофлората в устната кухина. Изследователите предполагат, че недохранването и лошата хигиена на устната кухина отслабват имунната система, което улеснява проникването на бактериите.

Рисков фактор са и предишни заболявания като морбили или малария, тъй като също влияят на имунната система. Все още обаче не е достатъчно изследвано какво точно отключва болестта и как се развива тя. И все пак е постигнат известен успех в борбата с коварното заболяване: в края на декември 2023 година Световната здравна организация (СЗО) включи нома в списъка с пренебрегваните тропически болести. Това цели да привлече повече внимание към нея, а също и финансови средства, необходими за изследвания - диагностика, лечение и превенция на болестта.

Нома се среща най-вече в Африка, а Нигерия е най-засегнатата страна. Заболяването поразява предимно деца под седемгодишна възраст. Годишно се разболяват около 140 000 деца, 90% от които умират през първите две седмици, ако не започне веднага лечение с антибиотици. Това е единственият начин да се спре гангрената. Често обаче оцелелите остават с рани и обезобразявания по лицето. За тях говоренето, храненето и дори дишането се превръщат в мъчение.

Тъй като болестта обезобразява лицето, засегнатите страдат цял живот. Поради страх от дискриминация и обиди децата не смеят да ходят на училище, а и самите им родители ги крият от срам. Това на практика свежда до нула социалните им контакти. В болницата "Нома" в Сокото, Нигерия, нещата са различни, разказва медицинската сестра от Германия Фабиа Касти, която се е грижила за пациенти с нома в продължение на девет месеца. "Там децата могат да излизат навън, да играят с други деца, да се смеят. Понякога човек дори забравя, че това са деца с нома, които са се преборили с коварното заболяване", казва Касти.

Какво може да облекчи страданието

Лечението в болница продължава на първо време между четири и шест седмици. След това пациентите обикновено трябва да изчакат една до две години, преди да бъдат включени в списъка за операция за коригиране на тежките деформации.

"Операциите се провеждат три до четири пъти годишно. За целта се събира екип от международни хирурзи и анестезиолози. Последния път имахме около 40 пациенти, които бяха оперирани в рамките на две седмици", разказва Фабиа Касти. Много от пациентите не могат да се хранят нормално и се затрудняват да говорят, тъй като болестта е унищожила големи части от лицето им. Опитните хирурзи се опитват да възстановят поразените части във възможно най-естетичен вид, за да могат засегнатите отново да водят що-годе нормален живот. Пораженията върху психиката и душата остават обаче за цял живот.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    9 9 Отговор
    Почва се плашенеъо..
    Почват да ви подготвят за изолатора.
    И боцкането..
    Гласувайте за Ванчето..
    Тя е яростен и изпълнителен кадър
    Както при пандемията
    Тя непрекъснато беше в медиите да изисква всички, задължително да се инжектират..
    Тя е вашият човек!

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Хохо Бохо

    14 5 Отговор
    А сега пуснете статия за ваксината срещу Болестта Х, болест която не съществува...
    И призовете хората да се ваксинират срещу нея, иначе няма Зелен сертификат...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Плъх 🐀

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тази болест":

    Сам си биеш плюсчето, нали? 🤭🐁
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.