Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 23:35 2 324 13

Алкохолизмът на старини: мълчаливото страдание на мнозина

  • здраве-
  • алкохол-
  • алкохолизъм-
  • алкохолици-
  • страдание-
  • възрастни хора

Това е един проблем, по който обществото предпочита да мълчи

Алкохолизмът на старини: мълчаливото страдание на мнозина - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече възрастни хора стават жертва на алкохолизъм в Германия, а обществото сякаш гузно извръща глава. Страданията, свързани с пристрастяване към определени субстанции на стари години, все още не привличат достатъчно внимание в Германия. "Възрастните хора практикуват тези зависимости далеч от чуждите погледи", казва професор Феликс Третер, психолог, психиатър и специалист по зависимостите. И подчертава, че изобщо не става дума за проблем на някаква периферна група.

Самотата и скуката на старини водят до алкохолизъм

През 2022 година в Германия близо 1,5 милиона зависими от алкохола са били подложени на амбулантно или стационарно лечение. Две трети от тях са мъже. Най-засегнати са именно хора "във втората половина на живота си", констатира обществената медия АРД. Според Ärztezeitung, те принадлежат към поколението на бейби-бумърите и към предишни генерации, които доказано употребяват повече алкохол, отколкото по-младите поколения, установяват специалистите. Имайки предвид демографското развитие, вероятно в бъдеще проблемът ще се задълбочава.

Главната причина е самотата, единодушни са всички специалисти. Професор д-р Анил Батра, ръководител на отделението за зависимости към Университетската клиника в Тюбинген, обяснява, че в много от случаите става дума за житейски обстоятелства - излизане в пенсия или изгубено работно място. В такива ситуации много хора просто не знаят какво да правят, нямат смислено занимание, нямат структуриран ден, казва професор Батра в интервю за списание "Кризмон".

Разбира се, пристрастяването към алкохола може да се дължи и на загубата на близък човек, което в тази възраст е напълно възможно. Умират връстници и приятели, срутва се цялата мрежа от социални контакти, а мнозина възрастни вече живеят с мисълта, че краят наближава. Особено когато житейската им равносметка не е много положителна, те изпадат в депресии и посягат към бутилката.

Професор Батра обяснява, че част от тези хора цял живот са употребявали алкохол, друга част обаче започват едва на стари години. От гледна точка на евентуалната терапия за първите е особено трудно да прекратят десетилетната си "алкохолна кариера". Освен това по-възрастните хора срещат по-големи трудности с това да се отворят за разговор и за терапия, да приемат помощ. "Често пъти по-възрастни хора, страдащи от алкохолно заболяване, попадат при нас в клиниката, само защото са ги довели техни роднини. Обичайно е децата да забележат едва на късен етап, че мама или татко имат алкохолен проблем", обяснява специалистът.

Такива родители естествено се срамуват и затова не искат да признаят пред децата си какво се случва. Професор Батра насочва критичен поглед и към цялото общество, където все още е разпространен възгледът, че алкохолиците са безхарактерни и със слаба воля, че могат начаса да спрат да пият, стига да го пожелаят. "Алкохолно зависимите възприемат и усвояват тази оценка, те започват да се мислят за хора второ качество. Самообвинението "Аз съм си виновен!" ги кара да се затворят в себе си и да не търсят ничия помощ. Получава се порочен кръг", казва професорът.

Алкохолната деменция - "епидемията на 21 век"?

Той добавя и още нещо важно. По-възрастните хора са расли в друго общество, с по-строги социални норми, чието спазване често ги сковава. Докато по-младите поколения вече знаят, че хората имат право да са различни и да имат проблеми, казва специалистът. Професорът казва, че при възрастните алкохолици може да помогне лечение в специализирана клиника, но добавя, че има и други начини да се помогне на един възрастен човек да се измъкне от капана на алкохолизма: подкрепа от роднини и близки хора, ново структуриране на всекидневието, търсене на някакво призвание, на хоби или на някакъв вид доброволческа дейност.

Независимо от всичко това проблемът си остава изключително сериозен. Специализираното издание Ärztezeitung цитира учени, според които алкохолната деменция може да се окаже "епидемията на 21 век".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 4 Отговор
    Яааа, германците станали на руснаци.
  • 2 Акула

    18 1 Отговор
    Алкохолът не Прощава никому

    Коментиран от #5

  • 3 Хохо Бохо

    11 5 Отговор
    Кажете за фентанила, за фентанила кажете. Как е в южните щати? Колко са и за колко приключват?
  • 4 ........

    9 4 Отговор
    Освен алкохолици вече има и друсалки.Миналата година като бяха проверките по пътищата ги видяхме кои са.
    По медиите са ги излъгали,че дрогата и/или алкохола подобрявали сърдечния ритъм и мозъчната дейност.То тийнейджърите колабират пък какво остава за хора на възраст...Лошото е,че пият,пафкат и карат коли.Трябва малко да се засрамят.Такива подобно на Нанси Пелоси,която е над 80 г. и хванаха мъжа й с наркотици пият,дрогират се и водят света към войни като искат да унищожат бъдещето.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Мислех ,че статията е писана от Венци-пияницата ,ама то и в DW са същите смокове.
  • 7 Ироничен

    9 1 Отговор
    По представите, лансирани в различни филмчета, мнозина българи сме алкохолици, включително и аз.
    Това не включва пиене до заспиване, както внушава снимката, а просто често кьоркане от скука или отвращение от работата. Не ви го хваля, няма защо, но реването пред психотерапевт не помага повече и не е по-евтнино.
    Както казват, алкохолът не решава проблемите, млякото - също.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Артилерист

    9 0 Отговор
    Алкохолизмът в България е признат едва ли не за ценност. Които пият и носят на напиване се признават за особен вид герои. Като правило, всички в България, който имат лозе или голяма асма или двете, са алкохолици. Алкохоликът не е непременно лош човек, но той е вреден за работа, защото, ако е трезвен мисли само за пиене, а ако е пиян иска това да продължава вечно. Имах командир, който правеше впечатление на свестен офицер и със сигурност някога е бил стойностен. Но когато му станах подчинен забелязах, че след обедната почивка(от 1 до 4) той идва преобразен-кисел, свадлив, необосновано груб с войниците. Веднъж наказа образцов войник затова, че в коридора бил без купе и момчето се разплака. Влязох при него, а той вика, че не ме е викал. Казах му, че при следващ подобен случай ще отида при командира на полка. Той ми се развика, какъв съм бил да му държа сметка, че без негово разрешение не мога да ходя при Командира и аз го прекъснах, че ще го докладвам, че е алкохолик и той се облещи. Вие, му викам, идвате следобед пили и сте друг човек, но моите войници страдат... И той взе да пелтечи, че пиел само по две чаши вино на обяд, пък аз хич ли не съм пиел и подобни глупости, но избутахме годината и се разделихме. Имам цяла глава за началници-алкохолици, но може би ще ви разказвам по малко друг път...

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сашо Магарето

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Артилерист":

    Да, в щаба на Първа армия, преди 25 г., събраха два чувала с празни бутилки - пили и хвърляли през прозорците на канцелариите.
  • 12 Свободен

    4 0 Отговор
    Това е и голямото страдание на путинофилите - не могат да накарат останалите да споделят техния алкохолизъм!
    Не им се иска това да се откроява при тях, затова му придават уж някакво руско "мъжество"!
    Демек ние, които се наливаме с водка сме истински мъже, а тези, които спортуват са "евродженд.ъри"!
    Но засега само те си вярват в тази смешка!
  • 13 Сила

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Артилерист":

    Обедна почивка от 1 до 4......?????!!!!!!???????Кво е това бе пич, от кво са се уморили толкова шапкарите? И сега взимат пенсии по 2 000 лева, щото са се изкривили от бачкане за 20 години при такъв режим на работа......