Last news in Fakti

31 Януари, 2024 16:40 742 1

Депутатите приеха на второ четене нов механизъм за купуването на онкологичните лекарства

  • депутати-
  • нов механизъм-
  • купуване-
  • онкологични лекарства

Новият механизъм цели намаляването на разходването на публичен ресурс от страна на НЗОК, която плаща за специалните медикаменти

Депутатите приеха на второ четене нов механизъм за купуването на онкологичните лекарства - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето, с които се създава нов механизъм за закупуване на онкологичните лекарства, които са извън рамковите споразумения на НЗОК, информират от БНР.

Новият механизъм цели намаляването на разходването на публичен ресурс от страна на НЗОК, която плаща за специалните медикаменти.

Формулата, която ще работи от тук нататък, предвижда касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, провеждаща обществените поръчки, която стойност е не по-висока от средната претеглена през последните шест месеца.

Ако лечебните заведения са постигнали цена, която е с 20% по-висока от най-ниската цена, търговците ще трябва да връщат тези пари на болниците.

Промените дават възможност Районните здравноосигурителни каси да подписват договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно и с електронен подпис.

Промените, касаещи медикаментите за онкоболните, трябва да влязат в сила от 1 юли тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    3 0 Отговор
    Просто Пази Боже да не се разболее Човек Нямате ли средства връзки Късмет често края е Летален