Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 23:34 2 065 16

Как канабисът може да помогне на онкологично болни

  • канабис-
  • онкология-
  • рак-
  • марихуана-
  • лечение-
  • медицина-
  • апетит-
  • храна-
  • здраве

Нови изследвания в САЩ разкриха как точно канабисът стимулира желанието ни да ядем

Как канабисът може да помогне на онкологично болни - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Държавния университет на Вашингтон са провели опити с плъхове и мишки, които са поставили в среда с пари от канабис. Така те са искали да стимулират специфични области на мозъка, свързани с апетита. Освен това са следили внимателно промените в хранителното поведение на гризачите - например това колко често се хранят.

Според Доналд Ейбрамс, онколог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, резултатите от изследването разкриват нови области на медицинското приложение на канабиса. "Знаем, че канабисът стимулира апетита. А това може да се използва в помощ на хора с онкологични заболявания, които обикновено нямат апетит, но трябва да се хранят, за да поддържат силите си", казва той за ДВ.

Канабисът активира специфични неврони за апетита

Плъховете и мишките, изложени на пари от канабис, са започнали по-често да търсят храна. Освен това учените са установили, че канабисът е активирал малка група специфични неврони в хипоталамуса.

Известно е, че хипоталамусът контролира апетита, както и други функции като телесната температура и настроението.

Но когато тези специфични неврони се активират, това създава каскада от нервни сигнали, свързани с мотивацията и движението. При хората това е нещото, което ни кара да станем от дивана и да тършуваме из кухненските шкафове за бисквити и бонбони. Плъховете и мишките в това проучване не са по-различни - те също са търсели храна.

Как химикалите в канабиса влияят на апетита

Изследователите са проучили взаимодействието между химикалите в канабиса и мозъчната активност, свързана с апетита и храненето. В канабиса се отделят химикали, известни като канабиноиди: делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Те задействат неврони в хипоталамуса, които активират протеин, наречен канабиноид-1 рецептор (CB1 рецептор). Именно той повишава апетита и стимулира храненето.

Новото изследване е установило, че щом мишките видят храна хипоталамусът активира значително повече клетки със CB1 рецептор. Проверката, при която при някои мишки са били изключени съответните неврони, е потвърдила резултата, тъй като при тях канабисът е стимулирал апетита в значително по-малка степен.

Лечебен канабис за стимулиране на апетита

Надеждата е медицинският канабис да се използва за стимулиране на апетита при хора, подложени на химиотерапия. Разработени са синтетични лекарства, които имитират ефекта на канабиса. При някои изследвания обаче - например при лечението на анорексия - тези лекарства не са действали надеждно.

Мишел Секстън, изследователка от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, казва, че това може да се дължи на факта, че лекарствата са приемани перорално, което може да не е толкова ефективно, колкото пушенето на канабис. Но според Секстън изследванията за въздействието на канабиса върху апетита са недостатъчни, е уточнила тя за ДВ.

Канабисът продължава да бъде забранено вещество в САЩ и други държави, включително Германия. Той не е приет за медицинска употреба дори в американски щати като Колорадо и Калифорния, където канабисът може да се закупи от диспансери.

"Канабисът е единствената терапия срещу гадене, която повишава апетита. Освен това е добър за болка, безсъние, тревожност и депресия, така че е нещо, което често препоръчвам на хора, живеещи с рак и след него", казва Ейбрамс за ДВ. Вече от 40 години той го препоръчва на пациентите си с рак, макар да не му е позволено да го предписва.

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    1 14 Отговор
    От това нещо даже тийнеджъри колабират...няма как да е полезно.

    Коментиран от #2

  • 2 Човека КоZа

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "........":

    Глупости. Тревата е дар божи, и е полезна за още много неща не упоменати в статията.
    Въпреки, че гласувам за Възраждане съм твърдо ЗА легализацията на марихуана, но с идеята за много по-тежки наказания за всички останали наркотици.

    Коментиран от #4

  • 3 Факт

    2 9 Отговор
    Тревата е бълвоч с не константен химичен състав зависещ от долината в коят расте.Коката поне е ясна
  • 4 Любопитен

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Човека КоZа":

    А виждал ли си човек на 60 години който е почнал от 15 годишен да пуши марихуана?

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 5 Хохо Бохо

    2 0 Отговор
    "Как канабисът може да помогне на онкологично болни"

    Това не знам...
    Но им пожелавам Здраве!

    Болестите съществуват само в главите ни...

    И малко езотерика. Опитайте! Нищо няма да ви струва...

    Казвайте си на глас или на ум поне по три пъти на ден, но не много повече - да на вземе да луднете

    == С ВСЕКИ ДЕН АЗ СТАВАМ ВСЕ ПО–ДОБРЕ И ПО–ДОБРЕ==
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Масло от коноп

    7 0 Отговор
    Лекува болни от рак, но това не е в интерес на бялата мафия.
  • 8 това го знае всяко дете

    1 1 Отговор
    да ви имам и института правели изследвания вършу мишки и стигнали до заключение което аз стигнах на 15г. когато пуших трева за първи път много добре развит институт…
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 умник

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Да виждал съм, доктор по кардиология е !!!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Наблюдател ,

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Виждал съм и ти си ги виждал по ТВ-то. Пример Уили Нелсън,Ози Озбърн и много други. Нещо не са в ред или са млади? Я преди да пишеш помисли. А ти виждал ли си наркоман или алкохолик на 65Г.?
  • 16 онкопъдар

    0 0 Отговор
    не се споменава най-голямата полза - анестетичният ефект