Last news in Fakti

1 Март, 2024 15:29 1 585 0

Лекар изброи най-честите признаци и симптоми на ендометриоза

  • ендометриоза-
  • ендокринна система-
  • яйчници-
  • репродуктивни проблеми-
  • матка

Специалистите са категорични, че отнема дълго време да се постави правилната диагноза що се касае до ендометриозата, заради което, ако имате съмнения, започнете изследвания възможно най-бързо

Лекар изброи най-честите признаци и симптоми на ендометриоза - 1
Снимка: Shutterstock

През месец март е седмицата за борба с ендометриозата и тази година темата е: Може ли да е ендометриоза?

Това е важен въпрос, тъй като въпреки че заболяването засяга една на всеки 10 жени, гласят данните на Endometriosis UK са необходими средно седем години и половина след първото посещение на лекар, за да се постави правилна диагноза. За това допринасят много фактори, включително и фактът, че ендометриозата се свързва с болезнена и тежка менструация, за която жените често са убеждавани, че е просто нормална.

“Може да съществува погрешно схващане, че менструацията трябва да бъде болезнена, а тя е тежка и може да окаже огромно влияние върху ежедневието ви“, казва д-р Стефани Оой, общопрактикуващ лекар, работещ с Active Iron. “Докато наистина бих казала, че тези неща определено са знак да отидете и да се консултирате с личния си лекар”

Ендометриозата се появява, когато клетки, подобни на тези в лигавицата на матката, растат извън нея. Тези лезии кървят (както се случва в матката по време на менструация), но тъй като кръвта не може да се отдели, тя може да причини възпаление и образуване на белези (сраствания), както и кисти.

При тежки случаи този процес може да бъде широко разпространен и да засегне други органи и тъкани в цялото тяло. Както казва Дирбейл Ормънд, основател и главен изпълнителен директор на frendo, приложение, което подкрепя хора, засегнати от ендометриоза или очакващи диагноза, и която също така живее с тежка ендометриоза:

“Ендометриозата е хронично възпалително заболяване на цялото тяло.”

Състоянието се свързва и с безплодие, а много хора с ендометриоза имат и аденомиоза, при която ендометриалната тъкан се разраства в стената на матката.

В България все още има шокираща липса на медицинско образование по въпросите на ендометриозата.

Не сте сигурни дали болките при менструация може да са ендометриоза? Ето някои явни симптоми и признаци:

Менструални болки, които пречат на живота ви

И така, какво се счита за обилна и необичайно болезнена менструация? Д-р Оой казва:

“Ако използвате тампони с максимална абсорбция, превръзки или чашка и ги сменяте на всеки час или повече, а съсиреците, по-големи от монета, минават съвсем редовно. И по отношение на болката, ако сте стигнали до точката, в която се налага да приемате редовно болкоуспокояващи и намирате болката за доста изтощителна и тя оказва влияние върху ежедневната ви активност, например не посещавате социални дейности, не ходите на фитнес, както обикновено го правите, а трябва да съобразите живота си със симптомите."

Ормонд посочва, че в проучване на frendo, проведено сред 2000 жени от Обединеното кралство, на 63% от страдащите от ендометриоза “е било казано, че лъжат за симптомите си”.

Тя добавя: “Изключително болезнените менструации не са нормални и не са в реда на нещата. Менструации, които прекъсват работата, училището или ежедневните ви дейности, не са нормални. Исторически жените са били принудени да приемат определено ниво на дискомфорт и болка, когато става въпрос за менструация. Моята собствена диагноза ендометриоза, стадий 4, беше поставена за 18 години, с посещения при повече от 20 лекари, години на болка и чувство на отхвърляне с много погрешни диагнози по пътя.

Интензивна умора

Ормонд казва: “Умората, която изпитват много от страдащите от ендометриоза, е много по-интензивна от обикновената умора. Най-често това е дълготрайно усещане за изтощение, което засяга страдащите както психически, така и физически и може да окаже сериозно влияние върху работата и личния живот на хората”

Възпалението играе важна роля тук. Както обяснява Ормънд: “Тялото разпознава, че лезиите ендо не са нормални и работи изключително усилено, за да ги елиминира – процес, при който се освобождават токсини. Тези вътрешни токсини са основната причина за умората при хората с ендометриоза. В допълнение, животът с хронична болка е още едно изтощение на системата, което увеличава умората при много хора.”

Ниски нива на желязо

Друг фактор е ниското съдържание на желязо. “Тъй като губите повече кръв по същество, нивата на желязото ви се изчерпват, така че много хора изпитват и така наречената "менструална умора",” обяснява д-р Оой. “Active Iron проведе проучване сред 1500 жени, което показа, че това може да има огромно влияние.”

Около 74% от анкетираните жени с ендометриоза са заявили, че са засегнати от умора, а 84% съобщават за забележима разлика в способността им да функционират нормално по време на менструация.

Безболезнени движения на червата и чревни проблеми

Ако ендометриозата засегне червата и ректума, ходенето до тоалетна може да стане мъчително и болезнено.

“Това често може да е признак, че ендометриозата се разраства в стената на червата или околните тъкани. Освен болезнено изхождане, други признаци могат да бъдат запек по време на менструация или болка по време на секс,”казва г-н Амер Раза, консултант гинеколог в болница Кромуел, в която има Международен център по ендометриоза.

“Когато ендометриозата се разпространи в червата, тя проявява много от същите симптоми като IBS и болестта на Крон", добавя Раза – включително запек, диария и гадене."

Силно подуване на корема

Много хора с ендометриоза изпитват "ендо корем" – “термин, използван за описание на неприятното, често болезнено подуване и подуване на корема, свързано с ендометриозата”, казва Раза. “Рядко се обсъжда, но може да бъде притеснителен симптом."

“Подуването на корема и задържането на течности са често срещани и могат да бъдат причинени от натрупване на ендометриална тъкан, която причинява възпаление в корема, задържана кръв, която може да образува кисти, или свръхрастеж на бактерии в тънките черва. Това често е свързано и с други симптоми, включително болки в корема, гадене, запек и диария, добавя Раза, и може да “причини подуване на долната част на корема в продължение на дни или дори седмици”.

Болка в краката

“Ендометриозата може да причини симптоми на краката като изтръпване, пулсиране, мравучкане, тежест или болка при ходене или упражнения. Усещането ще е различно от мускулните спазми или болките и може да се влоши по време на менструация”, казва Раза. “Няма достатъчно изследвания за това защо ендометриозата причинява болки в краката, но се смята, че тя може да е свързана с това, че тъкан, подобна на ендометриума, се захваща в близост до нервите или ендометриозата расте в близост до седалищните нерви”

Симптоми на пикочния мехур

Раза казва, че е рядкост ендометриозата да засегне пикочния мехур, но това може да се случи. “Симптомите за ендометриоза на пикочния мехур могат да включват дразнене на пикочния мехур, спешно ходене до тоалетната, болка при пълен пикочен мехур, кръв в урината по време на менструация или болка в бъбреците”, допълва той.

Посетете лекар

Ендометриозата може да бъде различна и не всеки е засегнат по един и същи начин. Също така е важно да помните, че всички горепосочени симптоми могат да бъдат причинени и от други неща. Ако сте обезпокоени, посетете личния си лекар и проверете нещата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА