Last news in Fakti

12 Април, 2024 16:15 1 837 6

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах?

  • тренировки-
  • хранене-
  • празен стомах-
  • изгаряне на мазнини

Спорът дали да тренирате на гладно или не предизвиква различни мнения, които оставят много фитнес ентусиасти объркани относно правилния подход

Здравословно ли е да тренираме на празен стомах? - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали тренирате отдавна или отскоро, може би искате да оптимизирате вашите тренировки по всякакъв начин. Със сигурност сте чували, че някои фитнес треньори препоръчват денят ви да започва с тренировка на гладно. Има ли реални ползи или всъщност това твърдение е мит? В следващите редове ще ви споделим няколко факта за него. И така:

Здравословно ли е?

Тренировката на празен стомах гарантира засилено изгаряне на мазнини, защото тялото ни разчита на складирани мазнини за енергия, тъй като нивата на гликоген са изчерпани. Това насърчава загубата на мазнини с течение на времето. Освен това „тренировките на гладно“ подобряват инсулиновата чувствителност, което улеснява тялото да управлява нивата на кръвната захар.

Горят ли се повече калории?

Обикновено се препоръчва да тренирате сутрин, на гладно, тъй като се смята, че по този начин изгаряте най-много калории. Спорът дали да тренирате или не на празен стомах предизвиква различни мнения, които оставят много фитнес ентусиасти объркани относно правилния подход. Докато някои се кълнат в „кардиото на гладно“, други настояват за обилно хранене преди тренировка.

Има ли недостатъци?

Минусите от друга страна са намалена производителност и понякога загуба на мускули. Упражняването без храна и калории води до намалени нива на енергия. Това превръща тренировката в предизвикателство, по време на което не можете да дадете 100% от себе си и може да доведе до по-кратки или по-малко интензивни тренировки. В някои екстремни случаи тренировките на гладно водят до разграждане на мускулите, тъй като тялото търси алтернативни източници на енергия.

Какво споделят експертите?

Ако искате да станете по-силни и предпочитате силова тренировка, фитнес експертите препоръчват да не правите упражнения на гладно. Кристина Кинг, спортен диетолог в Memorial Hermann and Rockets Sports Medicine Institute, споделя, че е по-полезно да се яде някакъв вид храна (на базата на въглехидрати) преди тренировка.

Храненето преди тренировка дава на мускулите гориво, за да се адаптират към интензивността на упражнението и в крайна сметка така ще помогнете на тялото си да поддържа по-голяма издръжливост и сила по време на тренировки с висока интензивност. Кинг препоръчва 4 г въглехидрати на килограм телесно тегло в рамките на един до четири часа преди тренировка.

Кога е най-добре да тренирате?

Времето, в което тренирате, има значение. Тренировката следобед или вечер предоставя много време за прием на това препоръчително количество въглехидрати. Но ако предпочитате да тренирате сутрин, експертите споделят, че не е добра идея да ядете обилна закуска, при която консумирате 4 г въглехидрати на килограм телесно тегло наведнъж.

Ето защо, ако тренирате рано сутрин, опитайте да консумирате по-малко въглехидрати преди тренировка (като например голям банан, чаша овесена каша или две филийки препечен хляб). Въглехидратите в тялото ви се съхраняват като гликоген, който мускулите предпочитат да използват като гориво по време на високоинтензивни тренировки. Тъй като вашите гликогенови резерви вече са били изчерпани през цялата нощ по време на сън, за вас може да бъде по-трудно да изпълните интензивна тренировка на празен стомах.

Упражненията подпомагат вашето общо здраве

Ако искате да бъдете здрави, храненето преди тренировка няма да се отрази зле на общото ви състояние, особено ако това е кратка и слабо интензивна дейност като ходене, пише az-jenata.bg. Въпреки това, ако искате да намалите теглото си, ще имате нужда от малко храна в стомаха си. Независимо дали сте решили да тренирате на гладно или не, не забравяйте да хапнете след това, за да помогнете на тялото си да се възстанови напълно от стреса по време на тренировката.

Не забравяйте, че добрата форма е пътуване с начална точка но без крайна такава. Ето защо се чувствайте свободни да експериментирате с различни модели на хранене и тренировки. Или пък направете период на упражнения на гладно, последван от такъв със закуска преди тренировка. Ако имате някакви притеснения относно това как трябва да изпълнявате тренировките си, говорете със здравен специалист. Той ще може да ви насочи към най-доброто решение за вашите цели относно здраве и фитнес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантира

    3 1 Отговор
    Колапс и вероятност за припадане. Ако пък сте преяли гарантира трудна тренировка и повръшане. Вие си правете сметката
  • 2 Коста

    2 0 Отговор
    Задължително на гладно!!! Налягането в стомаха при тренировка, ще предизвика РИФЛУКС, който трудно ще излекувате!
  • 3 Анонимен

    3 0 Отговор
    Представете си да вярвате на съвети за каквото и да е на бг медиите...не мерси
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСТ

    1 0 Отговор
    От опит да споделя , за намаляване на теглото кардио на гладно , за мускулна маса след ядене ( час след храна ) тежка тренировка и след тренировката протеинче и така :) Е всеки може да си тренира както си иска .

    Коментиран от #6

  • 6 Доктор

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "БСТ":

    Тренировка се започва два часа, дори два часа и половина след леко хранене! Как след един час! Било то кардио, било то за натрупване на мускулна маса!