Last news in Fakti

15 Април, 2024 14:11 991 1

Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

  • инсулин-
  • забрана-
  • износ-
  • лекарства

И тук идват различните интерпретации на проблема

Днес изтича срокът на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Заповедта на бившия здравен министър Христо Хинков беше мотивирана с факта, че се наблюдава недостиг на тези медикаменти у нас.

У нас от инсулина зависят 80 000 деца и възрастни.

Това беше поредно удължаване на забраната за износ след като проверки на Агенцията по лекарствата и РЗИ в страната показаха проблеми с осигуряването на няколко вида инсулин.

Обяснението на министерството тогава беше, че лекарства има, но заради проблем при търговците на едро - те не стигат до аптеките.

По данни на пациентски организации дефицитът е от близо година. За проблема със забавяне на доставките или липса на инсулин потвърдиха преди месеци и от Министерството на здравеопазването.

И тук идват различните интерпретации на проблема – според собствениците на аптеките дистрибуторите умишлено задържат количества, за да бъдат изнесени, когато забраната за износ падне след три дни. А според дистрибуторите не паралелният износ е причината за проблема, а по-скоро лошата организация от страна на здравните власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    3 0 Отговор
    постоянна забрана,у нас сроковете са вредни