Last news in Fakti

15 Април, 2024 15:56 4 913 4

10 предупредителни признака, че нещо с червата ви не е наред

  • чревно здраве-
  • чревно възпаление-
  • черва-
  • здравословно хранене

Тези сигнали показват, че трябва да се погрижите за чревното си здраве

10 предупредителни признака, че нещо с червата ви не е наред - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече и повече изследвания показват, че червата са мозъкът зад много области на здравето. Всичко от риска от диабет до психичното здраве изглежда се влияе от състоянието на трилионите микроби, които обитават храносмилателния ни тракт. За добро или за зло, тази екосистема от малки организми, наричана чревна микробиома, има сериозна власт върху нашето благосъстояние. Знаейки това, то е отлична мотивация да поддържаме червата си възможно най-щастливи със стратегии като ядене на ферментирали храни, достатъчно сън и намаляване на нивата на стрес.

Понякога обаче всички ние може да изпитаме дисбаланс на чревните бактерии, който е известен в научния свят като дисбиоза. Това се проявява, разбира се, в храносмилателни симптоми, но може да се прояви и по други начини. Ето как да разберем, че здравето на червата ни е разклатено:

1.Запек

Няма шокиращо тук. Когато здравето на червата ви е нарушено, може да забележите забавяне на движението на червата.

Според изследване от 2022 г. в списанието Nutrients, микробиомът пряко влияе върху движението на червата (или липсата на такова). За щастие, въпреки че микробният дисбаланс може да причини запек, възстановяването на баланса може да го облекчи. Изследователите зад това проучване заключиха, че правилните пробиотици действат върху имунната и нервната система, за да подобрят чревната функция. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви помогне да определите кой пробиотичен щам е подходящ, за да задвижите нещата отново.

Диария

Не всеки дисбаланс на червата води до запек. Понякога—и може би по-често—може да изпитате обратния проблем. Диарията е класически предвестник на дисбиоза. Когато вашата колония от чревна микробиота не процъфтява, тя не може да върши по най-добрия начин работата си за предпазване от нахлуващи патогени като вредни бактерии, гъбички и вируси, които причиняват диария.

Добрата новина е, че проучванията показват обещаващи възможности за лечение както на хронична, така и на остра диария с правилните пробиотици.

Киселини

Когато нещата в долната част на червата ви не са наред, проблемите могат да пропълзят в горната част на стомашно-чревния тракт. Киселините може да са признак за лошо чревно здраве. В проучване от 2021 г. пациентите, насочени за антирефлуксна хирургия, са имали изключително високо разпространение на чревна дисбиоза: 60,6%! Други изследвания показват, че хората с киселинен рефлукс имат необичайно високи нива на грам-отрицателни бактерии в хранопровода.

Кожни проблеми

Могат ли стомашно-чревни проблеми да се проявят върху кожата ви? Със сигурност могат. Така наречената "ос черва-кожа" се отнася до взаимодействието между здравето на червата и кожата. Според изследване от 2021 г. в микроорганизмите, небалансираният микробиом е свързан с променен имунен отговор, който може да причини акне, атопичен дерматит, псориазис, пърхот и рак на кожата.

Хранителна чувствителност или непоносимост

Изглежда, че не понасяте определени храни както преди? Здравето на червата ви може да е в основата на проблема. Връзката между хранителната чувствителност и микробиома е сложен танц, който според изследователите включва имунния отговор. Въпреки че чувствителността или непоносимостта могат да продължат цял живот, някои, като непоносимостта към лактоза, могат да бъдат смекчени чрез лечение с пробиотици.

Умора

Изследванията отдавна са показали потенциална връзка между състоянията на хронична умора и влошеното здраве на червата, но дори млади, здрави възрастни могат да изпитат умора, ако здравето на червата им е нарушено, според проучване от 2022 г. в Nutrients. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се установи точната връзка между умората и микробиома.

Болки в стомаха

Това е знакът, който веднага свързваме с нещо нередно в червата: болка. Въпреки че болката в корема може да има различни причини, тя често е ясен индикатор, че лошите бактерии се настаняват в червата ви. Хората с функционални стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS) и функционална диспепсия (FD) често изпитват болки в стомаха — и може да е виновен нерегулиран микробиом.

Напълняване

Все още не знаем всички тънкости за това как нездравословните черва насърчават наддаването на тегло, но е ясно, че бактериите в корема ни влияят върху числото на кантара. Изследване от 2020 г. в Превантивното хранене и науката за храните съобщава, че микробиомът влияе върху метаболизма на хранителните вещества и разхода на енергия – два основни компонента на управлението на теглото. От друга страна, здравата, разнообразна чревна колония е свързана със загуба на тегло.

Подуване

Въпреки че метеоризмът всъщност е нормален израз на здрав стомашно-чревен тракт, не е нормално да се чувствате неудобно подути през цялото време. Прекомерното подуване може да е резултат от свръхрастеж на бактерии в тънките черва. Ако коремът ви редовно е стегнат като барабан, вероятно е време да посетите вашия лекар, за да се погрижите за здравето на червата си.

Лошо качество на съня

Лошият сън и здравето на червата понякога се забъркват заедно в порочен кръг. Лошият сън може да повлияе отрицателно на микробиома, което от своя страна причинява повече лишаване от сън. За щастие, обратното също изглежда вярно. Хората, които имат по-добър сън, обикновено имат по-голямо микробиомно разнообразие. Създаването на рутина за здравословна хигиена на съня може да ви помогне не само да затворите по-добре очите си, но и да подобрите здравето на червата си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли??? Трябва да се консултирам с моя "доставчик на здравни услуги", "вероятно е време" да посетя моя лекар!
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Как може да обяснявате всички проблеми само с чревната флора, дори и киселините в стомаха? Приличате на гадатели! Пълни глупости са това!
  • 3 123

    6 1 Отговор
    Сатанистите ни тровят с храни и после: "Нещо с червата не ви е наред."
  • 4 ефедрил

    4 0 Отговор
    Лекари вече няма. Има доставчици си на здравни услуги.