Last news in Fakti

10 Май, 2024 15:29 3 254 7

Закуските, които пречистват тялото от лошия холестерол

  • закуска-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • яйца-
  • овесена каша-
  • овесени ядки-
  • холестерол

Кардиолог смята, че не е нужно изцяло да премахнем мазните храни от диетата си

Закуските, които пречистват тялото от лошия холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Някои хора спират да ядат определени храни, за да намалят нивата на лошия холестерол в организма. Но това е свързано с риск от развитие на атеросклероза - стесняване на кръвоносните съдове поради натрупване на холестеролни отлагания, сочат лекари. Например, за да прочистят кръвоносните си съдове, хората премахват мазните храни от диетата си. Кокошите яйца също са в списъка.

Кардиологът Константин Иванов предупреждава, че не е напълно необходимо да се отказвате от маслото, яйцата и заквасената сметана, за да намалите холестерола.

„Трябва да се съсредоточите върху умерената им консумация и да се съветвате с лекарите“, казва специалистът, цитиран от Рамблер. Яйцата съдържат много холин, който премахва "лошия" холестерол, допълва кардиологът.

Друг продукт, който може да помогне в борбата с излишния холестерол в организма, е овесената каша. Бета-глюканът, съдържащ се в овеса, се комбинира с някои от богатите на холестерол жлъчни киселини в червата, като помага за отстраняването им от тялото.

Диетологът Лиза Атенскас съветва да се избират минимално обработени овесени ядки – колкото по-малко обработени, толкова по-добре се усвояват и имат по-нисък гликемичен индекс. Кашите, които се варят за 2-5 минути, няма да донесат никаква полза, добави лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и кво от това?

    12 2 Отговор
    Диетологът Лиза Атенскас съветва да се избират минимално обработени овесени ядки – колкото по-малко обработени, толкова по-добре се усвояват

    Аз мисля че е най-добре да се пасат директно от нивата!
  • 2 Я внимание !!!

    16 1 Отговор
    Никакво слушане " на правилни " диетолози , защото ще ви избият ! Основното - кръвоносните съдове се запушват от трансмазнините , защото тялото не ги разпознава , и не ги обработва и изхвърля ! Единственото спасение е да ядете истински животински мазнини , при което техните молекули се свързват с молекулите на трансмазнините , и ги извличат от организма ! Хайде умната - никакъв маргарин вместо масло !

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сутрешната закуска

    4 0 Отговор
    Сутрин ям пълнозърнест хляб, краве масло, яйце, маслини, кашкавал, домашно сладко от плодове и билков чай с мед. Е това е закуска. След това може и цял ден да не ядеш.

    Коментиран от #5

  • 5 Стрешната закуска

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сутрешната закуска":

    Ааа пропуснах един домат и луканката
  • 6 Сутрешната закуска

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Я внимание !!!":

    Маргарин е същото като олиото което се продава. Един и същи боклук са. Само като прочетох как правят олиото със сода кауистик ли беше нещо подобно. Ако искате качествено олио, има шарлан (студено пресовано олио) за тая работа. 8 лева се продава в Лидл, скъпо е, но и здравето е важно. Иначе най-доброто е студено пресован ЗЕХТИН.
  • 7 Белина срещу ковид

    7 0 Отговор
    На интернет и тв диетолозите, трябва да им се забрани да дават здравни съвети със закон.
    Диети се прилагат само при някои специфични заболявания, като диабет например.