Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 11:25 1 034 8

Лъчезар Богданов: Няма да е скоро моментът, в който ще видим инфлация от 1-2 процента

  • лъчезар богданов-
  • инфлация-
  • 1-2 процента

"Все някога ще има правителство и редовен бюджет, което означава, че ще трябва да се проведе този дебат и ще трябва да се събере мнозинство, което да се обедини около това, че България трябва да даде ясна и предвидима бюджетна перспектива. Така че този дебат е неизбежен и за мен колкото по-рано се случи, толкова по-добре“, коментира икономистът 

Лъчезар Богданов: Няма да е скоро моментът, в който ще видим инфлация от 1-2 процента - 1
Снимка: БГНЕС

Съвсем ясно се видяха причините за отчетения минимален спад на инфлацията – едната е енергията за бита, която леко поевтиня, другата течните горива, които също леко поевтиняха. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. "Другият фактор е чисто аритметически. Миналата есен, октомври, беше започнал този процес на вдигане на цените, така че също имаме и базов ефект. И това ще се случва и в следващите месеци. Това са основните факти, които ще доведат до това да виждаме същите или по-ниски нива на годишна инфлация. Дори може да очакваме постепенно спадане на годишния темп, но няма да е скоро моментът, в който ще видим инфлация от 1-2 процента“.

Голямото предизвикателство, когато говорим за зимата са енергийните разходи за бита, заяви икономистът. "Това, което в България е важно, е че цената за ел. енергията остава същата за домакинствата, това е много важен фактор. Вторият фактор е това, че централното отопление е поскъпнало с около 29%, което не е малък разход, но със сигурност е по-укротен от тези неколкократни поскъпвания в другите страни. И големият проблем е цената на въглищата и дървата, които се ползват традиционно от най-бедните и те ще пострадат най-много. На макрониво по-скоро избягваме апокалипсис и това надявам се да се запази следващите няколко месеца“.

Предизвикателствата за мен по-скоро идват от обратната посока – всички мерки за борба с инфлацията от големите централни банки в Европа, от ЕЦБ, по-скоро ще въздействат, разбира се сваляйки инфлацията, но и ограничавайки инвестициите и потреблението, категоричен е Богданов. "Рисковете по-скоро отиват в посока рецесия при падаща инфлация. Нещо подобно беше през 2008 г. - имахме рекордна инфлация, но след това финансовата криза доведе до обратния ефект, доведе до спиране на кредитната активност, висока безработица, т.е. съвсем скоро може да започне в Европа, а и в България, да започнем да се притесняваме за тези проблеми, а не толкова за нарастващите цени. Говорим за следващата година, а не за следващите 2-3 месеца“.

Мисля, че тази странна радост, която е обзела политиците и част от бизнес асоциациите, че е хубаво, че няма нов бюджет, т.е. няма да се вдигат дефицити и разходи, това е временно решение, предупреди Богданов. "Няма как да имаме удължителен бюджет, който да действа цяла година. Така че все някога ще има правителство и редовен бюджет, което означава, че ще трябва да се проведе този дебат и ще трябва да се събере мнозинство, което да се обедини около това, че България трябва да даде ясна и предвидима бюджетна перспектива. Така че този дебат е неизбежен и за мен колкото по-рано се случи, толкова по-добре“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Веднага след Официален Фалит в Крах, ще си плащаме у евро погребението. Друго няма как да стане. Черния лебед!
  • 2 Лъжец

    5 0 Отговор
    Хайде, покажете още някое мекере
  • 3 Дъртак

    1 4 Отговор
    Браво на младежа! Отличен анализ! Без майтап!
  • 4 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Ами да ! Няма да видим докато дъртите американци и западноевропейци не се наситят на млада мръвка !
  • 5 българина

    0 0 Отговор
    сериозно??? недумай! когато спрат да печатат долари и евра, това никога вече няма да спре, защото кутията на Пандора вече е отворена
  • 6 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Този какво каза сега, някой разбра ли? Ала, бала... Говорене, - "Дацов,Чобанов Сие".
  • 7 Коментар

    2 0 Отговор
    Поредния дебилен икономически "експерт" на нашата територия.
    Светът навлиза в рецесия той говори за спад на инфлацията ,при положение че промишлената инфлация в Германия е 45 %.
  • 8 хехеххе блаженни са верващите

    0 0 Отговор
    Тая легенда за това че ако имаме правителство ще се оправят проблемите на България е за 80% хорица - дебили както ги нарече професор Иво Христов!!
    33 години виждаме че нищо не се опправя но една малка група се оправи вовевеки веков и накрая бяхме и продадени на мръсниците от САЩ!

    Докато не заработи тоягата и не паднат 200 -300 кратуни нищо няма да се оправи тук!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол