Last news in Fakti

28 Април, 2024 08:50 2 127 150

Проблем с липсата на персонал на морето

  • персонал-
  • море

През годините работихме главно с Киргистан, напоследък работим с украинци, имаме хора от Индия, Филипини, Нигер. Но това нещо не може да ни задоволи нас, защото, за да има добър туристически продукт, трябва да има добро обслужване

Проблем с липсата на персонал на морето - 1
Снимка: shutterstock

По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят да посрещнат туристи за Великденските празници.

По думите на Румен Мончев, управител на хотел, намиращ се на първа линия в Слънчев бряг, проблемът с липсата на персонал е много голям, разказва бТВ.

„Превърнахме се инкубатор за работници. Наложи ни се през годините да взимаме повече и повече чужденци“, подчерта той.

„През годините работихме главно с Киргистан, напоследък работим с украинци, имаме хора от Индия, Филипини, Нигер. Но това нещо не може да ни задоволи нас, защото, за да има добър туристически продукт, трябва да има добро обслужване“, обясни Румен Тончев.

Според него трябва да се вземат спешни мерки, за да се облекчи бизнесът.

„Трябва да се погрижат за българските сезонни работници, които трябва да работят поне шест месеца, за да могат тези хора да идат на борсата, а след това да се върнат при нас“, каза той.

Въпреки, че проблемът с липсата на работна ръка остава сериозен, част от хотелите ще отворят, за да посрещнат туристи на първи май.

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг само няколко хотела ще отворят за Великденските празници. В повечето комплекси са резервирани поне 60% от леглата.

По думите на управителя на друг хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева по това време на годината се очакват най-много туристи, които могат да пристигнат със собствен транспорт, защото все още са много малко полетите от Летище Бургас.

“Очакваме туристи и от Румъния. Традиционно имаме гръцки туристи, които обичат да посрещат тук празника, които разглеждат нашите исторически места и забележителностите, църквите и манастирите в района“, обясни тя.

Цената за нощувка по това време от годината излиза средно по 120 лева на човек с включена услуга ол инклузив, коментират от бранша. По желание туристите могат да заплатят допълнително за празничен великденски обяд или вечеря, но опции за ресторант в района все още няма.

„Няма традиция да отварят заведенията около хотелите рано. Затова ние имаме едно предложение за изменение в Закона за туризма - специално за курортите с национално значение, да може заведенията около хотелите да бъдат задължени да отварят, поне процентно от тях да отварят тогава, когато се отварят хотелите, защото това оформя общия имидж на курорта. А не след това хотелът да носи негативи заради това че заведенията наоколо не са отворени и туристите остават недоволни“, допълни Стойка.

Магазините за дрехи и сувенири, които се намират в близост до работещите хотели обаче се подготвят да отворят.

Хотелите по Северното Черноморие също са готови за Великденските празници.

"Всички, които отварят казаха, че са си продали на 100% пакетите, които продават. Те се събират и много почивни дни. Така че се очакват едни прилични приходи за туризма тук", подчерта Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Около 75% от очакваните за празниците туристи по северното Черноморие ще бъдат от Румъния, а останалите от нашата страна.

За празника много българи ще пътуват и в съседните държави. Според туроператори, дестинациите Турция и Гърция вече са разпродадени, разказва още бТВ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивелин Михайлов

    51 16 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна работи само с български персонал, защото заплатите почват от 2500лв нагоре чисто
  • 2 Ний ша Ва упрайм

    51 4 Отговор
    проблема е излишното строителство на палати при прането на парите на мафията и лобито от софето в парламента. А й пари пари за заплати за нормални заплати на робите на труда!
  • 3 Оги

    88 2 Отговор
    А пробвахте ли да плащате повече или за това не се бяхте сетили? Да, признавам, доста сложно е, дори на мен ми отне 2 секунди да се досетя за това гениално решение, а все пак съм висшист.
  • 4 дамм

    72 2 Отговор
    Маймуни с трици не се ловят.
  • 5 ТаУмВзе

    57 2 Отговор
    Роби нема Действайте!
  • 6 А50

    67 3 Отговор
    Е па, защо бетонираха черноморието. Сега няма достатъчно работници на почасово повикване, нямало затоварване и накрая държавата, демек ние, да покриваме калпавия бизнес план на мафиотите. Е па да фалират и бутат грозотиите
  • 7 Васил

    70 2 Отговор
    Виновни са самите работодатели като не плащат заплати получават това липса на кадри!
  • 8 име

    76 2 Отговор
    Късно е да инвестирате в персонал. Когато с десетилетия си плащал смешни пари и осигуровки, а и често сте послъгвали със заплатите, няма кой да ви се върже в България. Инвестирайте в багери и гондоли, щото тия коптори дито сте ги нацвъкали по морето, трябва да се разчистят. И никакви данъчни облекчения.
  • 9 Гламав

    74 1 Отговор
    Мераклиите да работят по 16 часа на ден за почти без пари сериозно намаляха. Започнете да плащате заплати и персонал ще има.
  • 10 Изкуствен интелект продава кукуруз

    37 3 Отговор
    Нчииии до тук прочетох за "най-работливите" нации,требва бушмени и папуаси да докарат.
  • 11 един

    47 2 Отговор
    И на сушата е така не е само на морето!
  • 12 Кирил

    17 7 Отговор
    Българският туризъм е в най ниската ценова категория. Той е продуктово позициониран предимно в евтини почивки приблизително с цени като в Египет и Тунис. Съответно и не може да си позволи заплащане по различно от Египет и Тунис.

    Коментиран от #24, #26

  • 13 работил на слънчака

    63 1 Отговор
    започнете да плащате заплати и проблема ще се реши !!! не да ми давате 1000лв и да ми казвате че бакшиша ми щял да бъде още 1500 и ще си докарвам добра заплата БАКШИША НЕ Е ЗАПЛАТА!!!
  • 14 Слънчев браяг

    67 2 Отговор
    Хотела няма паркинг, персонала от Индия и Бангбладеж, цените космически, алкохола менте.

    Коментиран от #23

  • 15 Българин

    57 2 Отговор
    ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СРАВНЕНО СЪС ЗЕМЯТА КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАНЕ!
  • 16 един

    37 0 Отговор
    Мафията да си съкрати администрацията/може и след изборите/ и персонал за морето ще има бол!
  • 17 дебеЛ Лебед

    40 0 Отговор
    Вървели по пъта 3-ма самураи .......срещат ги някакви хора и ги питат ......вий кои сте , бе ? ......а самураите отговорили.......ний сме 7-те самураи !!!.....че как така сте 7-те , като сте само 3-ма ???.......самураите казали - ми няма хора , просто няма хора и това е !
  • 18 Юрист

    35 1 Отговор
    В слънчака слагат фентанил в алкохол и после в изтрезвителното ти вземат 300 евро! ТОП СХЕМА!
  • 19 При

    51 0 Отговор
    тези мижави пари и третиране като роби от всевъзможни мошеници , без хал хабер от хотелиерство и ресторантьорство , кой ще отиде да работи ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Двуок ЦИКЛОП

    34 4 Отговор
    Не е важно дали има или няма персонал ! Главното е , че България си има Двамата Кръвни Братя - Бойко и Делян ! Те са нашето незаменимо и неповторимо БОГАТСТВО !
  • 22 Българин

    53 0 Отговор
    как така да няма персонал за морето,ами върнете ги тези 3 милиона българи на които не плащахте за труда им лъжци проклети и ще имате персонал.Ама има малък проблем , трябва да плащате а не да държите хората за по две-три седмици,да не им платите,и хоп следващите наивници за по две-три седмици без застраховки и заплати.
  • 23 Язовец

    35 1 Отговор

    До коментар #14 от "Слънчев браяг":

    То за това не отварят хотелите за Великден. Вече няма мазохисти които да плащат скъпо и прескъпо за да им е гадно. Дори тъпите власи се усетиха.
  • 24 Он ончов

    40 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кирил":

    Ааааа, може, може... Ако собственика не си купи мерцедес последен модел ще има иза по-високи заплати,ако изобщо ги дава. Преди 2-3 години имаше случай за една пребита украинка, която бе направила грешката да си поиска неплатеното и я бяха пребили. А кой знае още колко случаи са покрити и изобщо не сме чули... Та да не се чудят защо нямат работници!
  • 25 Програмист

    3 24 Отговор
    Аз ходя само в Албена, защото има вход и недопускат га нювци и в най-големия Исторически парк в света до Варна на скъпото хехе малко да си почина от оскотелите га нювци ДА СИ ВЪРНЕМ ВЕЛИЧИЕТО! ОТ ПЕПЕЛТА КЪМ СЛЪНЦЕТО, ФЕНИКСИ!
  • 26 Боро

    42 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кирил":

    Чудо на чудесата! И защо 10 дневна почивка на остров Тасос ми излиза по-евтина от 7 дневна на "Златни пясъци". Обслужването в Гърция е на 5 нива по-високо от нашето, хотелите са по-добри, за храната да не говорим. А обслужващият персонал - само гърци. С европейски заплати. Същото е и в Малага, Испания.

    Коментиран от #134

  • 27 доктор ОХ боли

    23 0 Отговор
    За сведение - Едуардо Миролио е взел 200 .......НЕПАЛЦИ да работят в текстилната му фабрика в Сливен ! Какво ли значи това ?

    Коментиран от #32

  • 28 Уха

    30 0 Отговор
    Ми да видят заплатите в Кипър, Гърция, Италия и Испания и ще разберат. Персонала е там. Мутракис бачкакис с каките с джуките за готвачки. Балъци няма даже и за клиенти.

    Коментиран от #33

  • 29 решението

    32 0 Отговор
    Нискко зпалащане, лоши условия на труд и селяния - това са проблемите. Оправете ги и ще си намерите работници.
    Всеки втори българин в трудоспособна възраст работи в чужбина! Само 30% от тях да се върнат и ще фалираме.
    Време е за закон, който стриткно да съблюдава за разходите за заплати. Ние все още сме бананова република в която босчето прави милиони, а за труд хвърля стотинките си за закуски!
  • 30 Ричард Естес

    24 0 Отговор
    Имаме ли достатъчно работна ръка ? А тя достатъчно квалифицирана ли е ? А какви заплати дават работодателите ? И какво изискват за тези пари ? Достатъчно производителен ли е нашия труд ? И конкуретен ли е в сравнение с другите ? Кои са работодателите в България ? Какво дават , какво декларират ? Какви са условията за бизнес ? Държавата враг или приятел е ?
  • 31 дядо поп

    28 0 Отговор
    Вижте как стоят нещата по курортите , местните бекове отдавна са разбрали , че заведението което е негово , за да работи като хората се иска много работа и добри заплати за персонал , непрекъснато е подложено на свирепи атаки от данъчни , пожарникари и местни рекетьори и накрая като ударят хисапа се получава минимална печалба , а след лятото настъпва мъртъв сезон. Затова предпочитат да си отдадат кръчмата под наем , да опънат паричките и да оставят нещастниците от вътрешността на България решили за една лято да забогатеят , да си скубят косите и да се чудят какво да правят!
  • 32 хмм

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "доктор ОХ боли":

    Значи, че изпозлват някакви пишман фабрики за да правят трафик на чужденци.
  • 33 Първа линия Нурофен

    25 0 Отговор

    До коментар #28 от "Уха":

    Заплатите в туризма вървят от 1500-2000евро в Гърция и Кипър, до към 3000+ евро в Италия, Испания, Франция, Австрия и други "евроатлантически" бели държави. Бг е на ниво Африка, Южна Азия и латинска Америка в това отношение.
  • 34 За добро

    21 0 Отговор
    обслужване и качествен персонал трябват качествени заплати..
  • 35 Ян БибиЯН

    18 5 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА е нашата нова национална доктрина и тя ни води единствено и само към светло бъдеще ! А като виждаме , че към нея се е добавила и ПЕЕВЩИНАТА , то щастието и вярата в правилната посока са ГАРАНТИРАНИ !

    Коментиран от #38

  • 36 мутра хотелиер

    27 1 Отговор
    Търса работници.
    Първо изискване - да са сливи. Може да са учащи, даже е задължително да са таквиз.
    Зплата минималка + бакшиш ако си изкарат.
    Задължения - смяна 12 часа на бара, чистят бачкат, мазнаят се на пияни слеани, после 2 часа ми свирят духова музика.
    Допълнително условие - да хващат окото.

    Що ни моа си намеря ора????
  • 37 Антон

    35 1 Отговор
    Въобще не ме интересува липсата на персонал! Нашия туризъм е насочен към социално слаби чужденци, избушляци, за които е важно да има алкохол ментак и спагети от вчера! Слабото обслужваме и кофти хотелиери, тях не ги вълнува. Това е фактор за българите, които ценим парите си и ще ги изхарчим не на българското черноморие. Когато ганя хотелиера се научи да цени клиентите си българи, може и да си прекарам почивката при него. До тогава услех с чужденцоте, татуираните барки с 2 лева в джоба и джукестите простакеси, също татуирани, чакащи някок да им купи една салата за обяд и чаша вино менте!
  • 38 БСП милиардерите

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ян БибиЯН":

    За нашите хотели все ша са намери персонал
  • 39 Хотелиер

    3 7 Отговор
    Търся 4 сервитьори за закуска шведска маса. Отсервиране, почистване, измиване на помещението след закуска...работно време от 6 до 11 часа на обяд...
    Осигуряваме храна от закуска, квартира, заплата 1000 лв и осигуровки. Един ден почивка в седмицата.

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 зевзек

    15 1 Отговор
    в Испания и Гърция, заплата от 3000 евро друг път, по 1500 са заплатите там, но пак са три пъти повече, от това което дават тук, как ще живее непалец, или този от Нигер, с 500 евро, дори да са му осигурили квартира, като си плати храната и минералната вода, какво ще му остане

    Коментиран от #118

  • 42 Уж нема персонал

    20 0 Отговор
    Пък хотелите никнат като гъби по морето...как става тоя номер...

    Коментиран от #114

  • 43 Дунавец

    12 0 Отговор
    Румене,Румене късно бе началник. Аз съм свидетел на всичко това по морето!!! Заплатите в момента са добри,имаедно но,но,но! Вие сте печелбари,не уважавате труда на служителите! Направихте този бетонен Сл.бряг и тези ресторанти за вас и вашите сем-ва да има къде ТЕ да работят, хранят и да се учат без образование/хранене/.После се правят на" Голямата работа"
  • 44 Срамота

    19 0 Отговор
    Трябвало да има добро обслужване! Заплатите обаче като преди 20г. Хора от Марс да докарате, като ги лъжете с парите и не им плащате, научиха ви в цял свят. Защо са ви заведенията около хотелите, защото в хотелите всичко е под всякаква критика, не че в околните дупки не е същото. Сънито ли е с национално значение, че ни въ разбрах?

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Споко

    8 0 Отговор

    До коментар #44 от "Срамота":

    Персонал има....туристически кадри няма....
  • 46 Що строят хотели по морето

    3 7 Отговор

    До коментар #44 от "Срамота":

    Като нема персонал....тия с големите претенции да покажат какво могат....после да искат високи заплати....никой не ги кара насила да бачкат.

    Коментиран от #121

  • 47 ЕДна

    15 0 Отговор
    Да, а като кандидатсваш или не се обаждат (човек с опит и езици) или искат да им работиш цяло лято без почивен ден.
  • 48 Верно ли

    24 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хотелиер":

    мислиш че някой ще дойде да ти работи за 1000 лв. Мислиш ли че някой ти вярва за тези условия, които си написал? Хвани малко бачкай от 06 сутринта, до 11 , измий пода и после си легни в мухлясалата квартира за 1000 лева на месец. Паляк!

    Коментиран от #52, #62

  • 49 00001

    21 0 Отговор
    Все хубави искания у уж намерения, Ако Българи работят 6 месеца и след това не работат 6 месаца как ше получат пенсия трябват 35 години стаж?От тези изброени Филипинците са най работливи, но те имат също избор,на работа, заплатите на филипниските прислуцници в Абу Даби започват от 680 долара до 1100 долара на месец, храна, жилище, интърнет, ток телефон, транспорт се плашат от работодателя, при свършване на договора работодателят им дава още 3 месечни заплати. А Програмисти,Доктори и Инжинери вземат към 16 000 долараа на месец. Тези Филипинци ще дойдат веднъж в България и като раберът че са роби на 16 часов работен ден и на 500 евро заплата , повече в България няма да стъпят.

    Коментиран от #51

  • 50 Големи претенции

    7 4 Отговор
    Слаб потенциал...това са 80% от персонала в туризма....
  • 51 Работи се целогодишно

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "00001":

    6 месеца сервитьор по морето, после я охранител я шофьор на такси...много ти се иска зимата да не бачкаш и да чакаш от лятото....нема как да стане.

    Коментиран от #84

  • 52 Стига бе

    4 14 Отговор

    До коментар #48 от "Верно ли":

    Това ти е пет часов работен ден....от 6 сутринта до 11 на обяд...после си свободен....каква заплата искаш за пет часа на ден.....осигурявам ти това което е написано....ако искаш, никой не те кара на сила

    Коментиран от #94

  • 53 Истината!!!

    16 1 Отговор
    Работодателите са виновни! Не осигуряват добри условия на труд, не се отнасят с уважение към персонала, не им дават редовно заплатите, лъжат ги и им удържат чупливост, която всеслки ресторант трябва да има предвидена като процент загуба!!!
  • 54 Ден

    14 0 Отговор
    Г.з глава затрива и лакомо дупе кръв се.е! Са казали хората
  • 55 Хотелиер

    6 9 Отговор
    Персонала.....80% с големи претенции но слаб професионализъм....който не му харесва, има работа и в чужбина....

    Коментиран от #57, #63

  • 56 Мнение

    16 0 Отговор
    Българските работодатели да видят запратите на Запад, отношението и коректността към персонала там и тогава да реват! "Няма маймуни, които да ти работят за фъстъци!"

    Коментиран от #61

  • 57 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хотелиер":

    Ами аз затова съм в чужбина! Нашите гатьовци селяндури работодатели са дъното!

    Коментиран от #60

  • 58 Големи претенции на персонала

    4 3 Отговор
    Слаби познания и работа.....такива и в чужбина не виреят....
  • 59 Чума

    11 1 Отговор
    Защо ви е да работите, след като можете да станете телефонни измамници или да отидете и се регистрирате в Париж като безработни! Ако все пак ви се налага, къде по достойно е да отидете овчар в Канада, теляк на Хаваите или откровен гей във Франция!? Електората го научихте да изкарва пари, без да се труди, върви сега го накарай да работи! Съвсем скоро показаха как една фамилия електорат източили Англия и се замерват с пачки и кюлчета в хола на мезонета си! Снимали си клип и се хвалят, а славяните да се сражават в Домбас.
  • 60 Ами стой си там

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Хахаха":

    Да те спукат от бачкане......

    Коментиран от #67

  • 61 Стой си на запад

    1 6 Отговор

    До коментар #56 от "Мнение":

    Никой не е умреш за тебе....
  • 62 Кой те кара да вярваш

    0 6 Отговор

    До коментар #48 от "Верно ли":

    Проблема си е твой....
  • 63 Емигрант

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хотелиер":

    Отивам в Германия готвач, там дават от 2 500 до 3 000 евро заплата, което се равнява на 5 900 лв.!

    Коментиран от #69

  • 64 Ол онклузива

    6 1 Отговор
    Убиец на бармани и сервитьори......нема далавера, затова плачат като девици за х.....
  • 65 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    Попитайте онази камериерка, която един швед мисля ритна в главата и после го пуснаха да си ходи по живо, по здраво......
  • 66 Ксквото сте посяли...

    20 0 Отговор
    Това ще жънете!

    Лъгахте хората, доста години, а сега ревете...

    Баламите свършиха!

    Най - големия капитал на един бизнес са хората, но това вие не можехте да го проумеете...

    Коментиран от #71

  • 67 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #60 от "Ами стой си там":

    Работата е еднаква навсякъде. Който го е страх от мечки не ходи в гората!
  • 68 До търговците наричащи се хотелиери

    14 1 Отговор
    Плащайте на работещите за вас, така се прави. Ако не ви върви, бизнеса се продава на който е осъзнал проблема. Цялото ви сдружение е едно събирателно дружество, а трябва и да се дава. Защо Пешо от Врачанско село трябва с данъците си да ви подпомага вие да не плащате данъци?

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Има НАП....

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "До търговците наричащи се хотелиери":

    Те се грижат за данъците....а и не знам хотел по морето да не е прицел на НАП и Митниците.
  • 71 Кой реве.....

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "Ксквото сте посяли...":

    В виж колко нови хотела се строят по морето.....тва не е от....реване.

    Коментиран от #83

  • 72 Чума

    5 2 Отговор
    Хе! Къде са днес специалистите по правопис!? За една запетая правят проблем, а сега си траят!? Много е хубаво, че тези дребнавости отминават!
  • 73 Реалист

    7 0 Отговор
    За кво ви е персонал бе :) от 17 години летата съм на тасос:)

    Коментиран от #76

  • 74 Ол инклузив

    4 3 Отговор
    Затова нема бармани и сервитьори......кражбите значително намаляха....нема далавера за тях.
  • 75 Сивата котка

    8 0 Отговор
    Най-добре да дойдат багерите. Проблемът ще се реши.

    Коментиран от #78

  • 76 Стой си на тасос

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Реалист":

    Слънчака не е ....Тасос.
  • 77 Парадокс Бг

    16 0 Отговор
    Работодател, който дава малки заплати е един некадърник и нищо не разбира от бизнес! Мисли, че персонала му е виновен. Е, не е! Сам си е виновен! С какво мотивира персонала, за да работят добре за него! Как си го подбира този персонол! Не са виновни работещите! А работодателя!

    Коментиран от #81

  • 78 Багери идват ама все за....

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Сивата котка":

    Строителство на нови хотели....
  • 79 Каква

    13 0 Отговор
    ..борса бе мамy т, на ден е 17 лв, тези пари са до обяд, а сметки, а вечеря, а събота и неделя..
    Вие и вашите политици изгонихте работниците си в чужбина. Хората за 6 м. сезонна работа си донасят чисти поне 6 хил евра и после са на западни бори по 1800-900 лв...щом не уважаваме и не се грижим за бг работника, други ще се...
  • 80 Даниел

    13 1 Отговор
    То море вече няма,имаме огромна септична яма!

    Коментиран от #82

  • 81 Така де

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Парадокс Бг":

    Като не може да намери свестен персона, така ще да е.
  • 82 Чудно в гърция

    7 0 Отговор

    До коментар #80 от "Даниел":

    Къде ли си изхвърлят фекалните води......

    Коментиран от #104, #106

  • 83 6нтщ5ж

    14 0 Отговор

    До коментар #71 от "Кой реве.....":

    Дошли някакви прости мутри, свили пари отнякъде и искат да ги изперат като построят хотел. Ама мозъка им пилешки, не знаят как да въртят бизнес, то не е като да крадеш...и обвиняват все другите, а в себе си критично не поглеждат къде им е грешката. Все другите им виновни!

    Коментиран от #88

  • 84 00001

    15 1 Отговор

    До коментар #51 от "Работи се целогодишно":

    Който иска да работи за жълти стотинки като роб 6-7 по 16 часа на ден дена в седмицата в България си е негов избор.има работа в други страни.Срендата работна заплата на работник в хотел в Гърция е 1953 Евро на Месец или 11 евро на час, работи се на 8 часа 5 дени в седмицата, в по малките хотели се работи по малко часове но 6 дни в седмицата. Над 40те работни часа на седмица се заплашат се по 17.60 евро на час. в Гърция, А цените за туристите в България са по високи от Гърция.Въпрос на избор за Българските работници
  • 85 Хаха

    15 1 Отговор
    Ама вЕрно ли нЕма персонал!? А съпруги, любовници, деца, роднини, братовчеди кво работят!? Що не пробвате с тях вместо същите да безделничат - на същите заплати, каквито давате на киргизи...
  • 86 Алооо

    13 0 Отговор
    В Австрия брутен месечен доход за Готвач е между 1000 и 3033 евро!!! Кой с опит и компетенции ще ви бачка тук за мизерните 500 евро?!

    Коментиран от #87, #89

  • 87 Бехсй в Австрия

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "Алооо":

    Некой да те спира....

    Коментиран от #92

  • 88 То па на запад

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "6нтщ5ж":

    Хотелите все от професори се строят.....
  • 89 Бехсй в Австрия

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Алооо":

    Там та чакат с....нетърпение.
  • 90 Чироза

    14 1 Отговор
    Работа в хотел :сутрин в 5часа чистиш басеина.Косиш тревата,с колата посрещаш и изпращаш гости от и до летището.Носиш багажа.Помагаш в кухнята и зареждаш с продукти от Метро.Ремонт на счупени мебели и брави.Ремонт и боядисване на стени в стаите поляти с червено вино.За първия месец не плащат защото те обучават.Последния също няма заплата.Тя покривала счупено и липси.Ами ,няма кой да ви работи бе,няма!

    Коментиран от #93

  • 91 Ол инклузива

    3 0 Отговор
    Разката сервитьори и бармани....затова вият на умряло....
  • 92 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "Бехсй в Австрия":

    Точно че никой не ги "спира", т.е. плащам им адекватно, тук рИвете като хималайски мечки, че нЕма кой да ви гърби за без пари!? Що не пробваш с любовницата да я направиш "главен готвач" за 500 евро!? Или жената, сина, дъщерята, племенниците....

    Коментиран от #95

  • 93 Щом си ЧИРОЗ

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "Чироза":

    Така ша са отнасят към теб....кат не ти харесва, на третия ден напускай и бегай за Германия....там та чакат с отворени обятия.
  • 94 Така Така

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Стига бе":

    Пич по добре е да работя 8-9 за 4000 и Събота и Неделя свобода

    Коментиран от #96

  • 95 В един частен хотел

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "Хаха":

    Работи почти цялата фамилия......ако хотела е малък, даже не наемат и персонал....

    Коментиран от #99

  • 96 Твой избор

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Така Така":

    Това са мои условия...на сила никой не карам....
  • 97 Ол инклузива

    3 1 Отговор
    Нема гювеч за бармани и сервитьори.....затова реват на умрело.
  • 98 Гледам по морето

    3 0 Отговор
    Все повече азиатски работят за на.....има и рускини.....
  • 99 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "В един частен хотел":

    Малко са такива хотели в България.... За съжаление!
  • 100 Големи претенции

    2 3 Отговор
    Слаба квалификация......после що не ни плащат....

    Коментиран от #107

  • 101 По морето

    4 0 Отговор
    Все повече чужденци бачкат за нас...лошо нема...авганци, араби, джагали....рускини.....що ли?????
  • 102 Ол инклузива

    4 0 Отговор
    Трепач на кадри.....затова разни барманчета и сервитьорчета вечно са недоволни....нема КЕЛЕПИР ОТ КЕШ.
  • 103 ВСЕ НОВИ ХОТЕЛИ СЕ СТРОЯТ

    3 0 Отговор
    По морето......а немало кадри.....как ли работят тия хотели....
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ГЕРБ=ДПС=БСП

    9 0 Отговор
    Персонал няма, защото се търсят роби. Скоро заплатите няма да удовлетворяват дори ржбите от Индия, Киргизтан и Малайзия.

    Като почнат да плащат поне по 1500 евро месечно, колкото е минималната заплата на Запад, ще има работници за всичко. Българите ще спрат да ходят на Запад да берат боровинки, картофи, ягоди ... и ще започнат да ходят да сервират по Чирноморието.

    Коментиран от #108

  • 106 Там тия

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "Чудно в гърция":

    Не ходят по нужда бре.....
  • 107 Хаха

    8 0 Отговор

    До коментар #100 от "Големи претенции":

    Ами инвестирай в персонал - отгледай си ги, изучи ги! Можеш да започнеш от децата и племенниците, като дадеш личен пример! И докато се изучат да ти работят за 1000 лв. на месец...

    Коментиран от #115

  • 108 Покажи качества

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Взимай висока заплата....само с претенции не става. На запад е същото.

    Коментиран от #109

  • 109 Възраждане

    4 1 Отговор

    До коментар #108 от "Покажи качества":

    Ние като дойдем, ша ви опраим.
  • 110 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 1 Отговор
    Лъжат, в бг туризма работят над 300 000 човека, само 14 000 от тях са индийци ...

    Няма работници за 1000 лева заплата, за 3000-5000 лева месечна заплата ще има.
    Вече заплатите на "нискоквалифициран" но добър готвач и "висококвалифиципан" програмист с 3 висши обпазонатия се изравниха.

    Коментиран от #112

  • 111 Хотелиер

    0 5 Отговор
    Търся за закуска 4 сервитьора. От 6 сутринта до 11 на обяд. Отсервиране, почистване, изминване на пода. Заплата 1000 лв, осигуровки, квартира, храна от закуска.....

    Коментиран от #113

  • 112 За 5000 лв заплата

    3 1 Отговор

    До коментар #110 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Бая ша ти се изпоти зад.....ка
  • 113 Хотелиер

    2 5 Отговор

    До коментар #111 от "Хотелиер":

    Търся камериерки....работно време от 8 до 16 часа...и една нощна смяна седмично...заплата 1600 лв, осигуровки, стая в хотела, храна от закуска...
  • 114 Баш психиатър

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Уж нема персонал":

    Някой е перач,затова никнат като гъби.

    Коментиран от #116

  • 115 Ами то така става

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Хаха":

    Мойте деца ша ме наследят...нека разберат как е в хотелския бранш...бачкат....къде ша ходят...
  • 116 Перач, не перач

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "Баш психиатър":

    Хотелите никнат.....чудно с какъв ли персонал работят тогава.
  • 117 Леля Гошо

    4 0 Отговор
    Сезонът е кратък, но мутрафоните с хотели искат за три месеца така да се напечелят, че след това 9 месеца да бичат айляк. Това може да стане като предлагат гадни условия на високи цени, скапани напитки и храна, неплащане на заплатите за последния месец и пр. Затова, Гърция бате!

    Коментиран от #119

  • 118 Алена

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "зевзек":

    Аз работя като камериеркав хотел в италианските Алпи.Заплата 1800 евро,спане и храна за сметка на работодателя.Имаме и тежки дни,обикновено събота и неделя,когато се сменят туристите,но след това е ок.Оставят и доста бакшиши.Така че бг работодателите да ни чакат,ама друг път.Тук има доста българки.Има и ски учители.И само да кажа че шеф готвач получава 5 000 евро заплата а помощниците 3 000 евро.

    Коментиран от #120

  • 119 Оди у гръцко

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "Леля Гошо":

    Да ти спукат зад....ка
  • 120 Кажи името на хотела

    0 1 Отговор

    До коментар #118 от "Алена":

    И аз да дойда........

    Коментиран от #125

  • 121 Алена

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Що строят хотели по морето":

    Аз в Италия получавам 1800 евро чисто като камериерка.Ела да видиш как си бачкам с кеф без никой да ме юрка.

    Коментиран от #122, #123

  • 122 Кажи името на хотела

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Алена":

    Да дойда....
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Не е до пари дебили ратрЕотични...

    2 1 Отговор
    До трудови навици и елементарна култура в търсене на перспектива чрез труд !
  • 125 Алена

    1 1 Отговор

    До коментар #120 от "Кажи името на хотела":

    Какво можеш да работиш и какви езици говориш? На колко години си?Мъж или жена си?
  • 126 Ами няма

    4 0 Отговор
    Затваряйте кибуците и да идват багерите ,какво сте се разревали вие се докарахте на това дередже

    Коментиран от #128

  • 127 Мунчо

    5 0 Отговор
    Голяма мъка ей. Като чета жалбите и не мога да спя. Лежа на каманяка на Халкидики, пия бира за евро от местното магазинче и се чудя как се оправя българския бизнес. То немало туристи и работници нямало. У хотела разход след разход, руло тоалетна хартия всека седмица. Украинката требе да премита стаята всеки 5 дни ужас.
    Ами в ресторанта бе, порция миналогодишна цаца само за 30 лева и я ядат трима. Абе голяма мъка.
  • 128 Никой не затваря

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Ами няма":

    Всеки отваря....що ли?????
  • 129 Алена

    0 2 Отговор

    До коментар #123 от "А не правиш ли":

    Не,тук хората са интелигентни,не се отнасят с жените както вие в бг.Шефа си има прекрасна жена и си гледа само нея.
  • 130 Свидетел

    9 0 Отговор
    Преди 15ина години детето на мой познат работи сезонно в един наш морски курорт за 400лв. месечно.По мутренски последния месец не му платиха.Приятно прекарване им пожелавам на алчните мутри.

    Коментиран от #132

  • 131 Изобщо

    5 0 Отговор
    Не ни дреме за. Вас мошеници.Как го построи този хотел? С изпрани пари от наркотици ли?Продават боклудджийска храна и иисскат майка си и татко си.Тезу всички от първа линия хотели следващата буря да ви потопи.
  • 132 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "Свидетел":

    Това е и заради управляващата 30 години червена мафия, бг законите и бг депутатите. В САЩ заплата се плаща всяка седмица.

    Ако бг закона се промени, така че работодателя, да трябва да плаща заплата всяка седмица и то още понеселник, вторник на следващата седмица. А не като сега всеки месец и то един месец след периода за който е заплатата.
    Та, ако заплата се плаща всяка седмица. Никой робовладелец няма да може да експлоатират роби цял месец, без да им плаща заплата. Като на роба, не му платят заплата за предната седмица. Става и си тръгва, не стои да чака цял месец за да разбере, че некоректен робовладилец няма да му плати.
  • 133 Знайко

    2 0 Отговор
    ...за търговки предтавители които няма да си вземат последната заплата заради изфабрикувани липси-
    събираш плащания от клиенти, които отговарят на заплатата+процента и им казваш да ти плащат заплатата и да не търсят парите от клиентите, защото вече са ти платили.
    "....ама ти не можещ да правиш така"....каза шефа ми чудейки се как да ме пореже
    "....еми вече го направих така че може да си направите ревизията ми сами...айде чао и ще ми трябвад трудовата книжка УТРЕ!"
    Голям кеф да им гледаш тъпите физиономии, докато се чудят как така станало така?
  • 134 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Боро":

    Ходил си....ама на виртуална почивка
  • 135 Горски

    4 1 Отговор
    Наемат те като охрана на 12 часа, особено дневната трябва да стоиш прав, с риза с дълъг ръкав нищо, че е 35 градусова жега. Обаче трябва и да отсервираш чинии, особено като си нощна след вечеря, понеже видиш ли сервитьорите работели по 16 часа, за да си докарат нормална заплата. А също така трябва да работиш и като пиколо, понеже като пристигнат гости в 4 часа през нощта, някой трябва да им пренесе багажа и да отвори бариерата ако има такава. Отделно трябва да ходиш по етажите и да се ослушваш дали вдигат шум и да се разправяш с пияндури, да им отключваш вратата на хотелската стая, понеже си загубил ключа след среднощен запой. И не на последно място да проверяваш персонала от кухнята след втора смяна да не са отмъкнали някой салам, кашкавал или сирене от кухнята - и всичко това за минимална заплата.

    Коментиран от #136

  • 136 Драсни клечката на

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "Горски":

    Колата на хотелиера
  • 137 12345

    1 0 Отговор
    Внасяйте от Германия , Франция или Люксембург !

    Коментиран от #138

  • 138 Внасяме от русия

    1 1 Отговор

    До коментар #137 от "12345":

    Клети руски вдовици.....
  • 139 Мунчо

    1 0 Отговор
    Интересно....миналата година бях на родното черноморие, опитах се да поръчам, но сервитьорката. ми обясни, че поръчки се правят само на украински....Да не ме чакат повече!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове