Last news in Fakti

28 Април, 2024 18:09 1 178 41

Иво Христов: Българската политика заприлича на футболен шампионат

  • иво христов-
  • политика-
  • управление

Според евродепутата твърдението, че Украйна пази цяла Европа, е блъф

Иво Христов: Българската политика заприлича на футболен шампионат - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Работата на този Европейски парламент дерайлира вследствие на Ковид и войната Украйна. Той не изпълни първоначалните заявки, макар да прие полезно законодателство в сферата на екологията. Същевременно, без да е разрешил проблемите в енергетиката, натовари с твърде много екологични изисквания производителите, в резултат на което европейската индустрия губи конкурентоспособност. Това се отразява и на селското стопанство.“Това заяви в ефира на сутрешния блок на Euronews Bulgaria – „Добро утро, Европа“ – Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

По отношения на мандата си евродепутатът каза: „Като заместник-председател на Панела за наука и технологии на ЕП (STOA) заръчах ред изследвания на тема „Употребата на изкуствен интелект в образованието“, както и за дийпфейк технологиите, които позволяват да се похити нечия самоличност с цел човек да бъде опозорен – политик, но и обикновен човек. Това са все теми, които станаха централни за Европейския парламент, той прие полезно законодателство в тази сфера. Като член на Комисията по рибно стопанство в ЕП (PECH) изработих доклада за Черно море, който върна проблемите на българския риболов и българското крайбрежие във фокуса на ЕП.

Не мога да не отбележа и работата в индустриалната комисия – ITRE – където бях съдокладчик по космическата тема и успяхме да изработим ново европейско законодателство, което е база за разгръщането на автономна констелация от сателити на ЕС с ясни параметри и предназначение. Занимавах се и с темата за суперкомпютрите”.

„Несвършени неща има много, но за най-печални намирам допуснатите от Европейската комисия грешки”, категоричен е Иво Христов.

По думите му, ЕК е ангажирала Европа активно в една война, в която ние нямаме думата; война между Русия и САЩ на територията на Украйна с парите на Европа.

„Приключването на този конфликт не зависи от нас. Заедно с още неколцина депутати ние пледирахме за мирна инициатива на Европейския съюз, но това не бе чуто. Логиката „война до победен край“ е пагубна и ще удари и по единството на Съюза. Опасявам се, че това ще се случи още с избора на следващия Европейски парламент, в който ще влязат много шарени формации, част от тях – евроскептични, други – откровено еврофобски. Аргументите на проевропейските формации няма да са силни, тъй като тъкмо това наследство – вярата във войната до победен край – ще е причина за тези шарени резултати в ЕП“, каза още Христов.

Според евродепутата твърдението, че Украйна пази цяла Европа, е блъф.

„Украйна съжителстваше мирно с Русия в продължение на двайсет години. Проблемите започнаха след преврата в Киев през 2014 г. Европа загуби качествата си на посредник, какъвто беше тогава, след като не успя да наложи спазването на Минските съглашения. Днес тя е част от общия хор на войната и, което е най-тъжно, в момента Европейската комисия възприема курс към милитаризация. Тоест тя отменя смисъла на ЕС, който е съюз за мир и просперитет, и превръща в милитаризацията в негов нов смисъл. Когато се създаде икономика на войната, тя захранва и определени интереси, които нямат причина да искат спирането на войната, те печелят от нея и това вече се вижда на много места“, смята Иво Христов.

На въпрос на водещата дали ще участва в предстоящите избори, Христов отговори: „Няма да бъда част от следващия Европейски парламент. Това е решение вследствие на разрив с ръководството на партията, която ме номинира на предишните европейски избори – БСП. Тя поддържа антивоенна реторика, но беше част от правителство, което доставяше рекордни количества боеприпаси в Украйна. Това е неприемливо. Дори и г-жа Нинова да твърди, че нито един патрон не е изпратен в Украйна, украинските генерали благодариха на България, а премиерът Петков се хвалеше с обемите експортирано оръжие.“

Евродепутатът бе категоричен, че не би сменил и своето политическо семейство, тъй като е трайно закотвен в левицата, в чиито принципи продължавам да вярвам.

„Моето разбиране е, че в политиката са необходими ясни и устойчиви принципи. Ние сме за това – за да забождаме определени репери и да позволяваме на гражданина да прави своя избор. Опасявам се, че в българската политика – и в парламентарните листи, и на местно ниво – всичко се разиграва като във футболния шампионат. Разни хора се картотекират между два сезона в различни футболни клубове, в различни партийни семейства. Този политически живот е показателен за разпада на парламентарната република; той вече е нечетивен за гражданина.

По отношение на твърденията на Корнелия Нинова за зависимости на Елена Йончева: бих оставил г-жа Йончева сама да ги коментира, но г-жа Нинова поднесе на г-н Пеевски някакви сигнали за корупция в служебните кабинети ден, след като Прокуратурата заяви, че нямала такива сигнали. Това също показва някакъв странен синхрон“, каза още Христов.

Според него критиките на ръководството на БСП към Делегацията на българските социалисти в ЕП не са нищо повече от административни хватки за притискане на политическия опонент: „Не се е отчел“, „не е входирал доклад“ и т.н. Познаваме тези хватки още от комсомолски времена. Всъщност разривът е дълбок и принципен и датира още от началото на мандата. Конфликтът не е само между нас и ръководството; той е между ръководството и столичната организация, между ръководството и много други регионални организации; между ръководството и някогашния състав на вестник „ДУМА“, между ръководството и всички.“

„Знаете убеждението ми: и партийният, и конституционният модел в България са в дълбока криза и се нуждаят от рестарт, от дълбока реформа“, каза още Иво Христов в ефира на Euronews Bulgaria.

Той коментира и настоящите политически събития в България: „Видно е, че служебният кабинет бе създаден бързо, но зле, тъй като изборът на президента беше ограничен до няколко функции, част от които несъвместими със самия пост. Накрая бе избрана фигурата на г-н Главчев, който има ясно партийно минало. Срещу това негодуват същите тези, които реформираха Конституцията. Това е най-добрият атестат за провала на конституционната реформа. Същите аргументи – че не са имали време да я довършат – чухме навремето и за съдебната реформа, след което бе избран Гешев.

Президентът не може да откаже указ. Той даже прояви характер с оглед съхраняването на някаква стабилност на властта и поиска мотиви за предложените промени в състава на кабинета. Би могъл да подпише и автоматично, каквато възможност съществува в сегашната Конституция, тя е недомислена на всички нива. Представете си, че всяка седмица някоя партия или бизнес кръг искат смяна на някой неугоден министър – това може да доведе до ускорена въртележка и разпад на кабинета.“

Христов определи като „медийно внушение“ твърдението, че президентът иска повече власт.

„Това внушение идва от политици, които отнеха неговата власт, за да си я присвоят. Те ограничиха правомощията му, посягат към регулаторите, искат да владеят и службите и направиха компромис, за да бъдат във властта. Същите тези казват, че някой друг иска повече власт, това е нелепо“, смята той.

Според Иво Христов президентска република е единственият възможен изход.

„В исторически план той се е доказал и в други страни. У нас връщането към изначалната редакция на Конституцията, ако Конституционният съд нихилира промените, няма с нищо да реши въпроса. Това ще ни върне към онази Конституция, която роди серия от непродуктивни избори.“

Евродепутатът каза, че не смее да прогнозира дали ще има коалиция след изборите през юни: „Би могло да има, но тя ще бъде плод на толкова компромиси, че всички ще копнеем за нови избори. Да речем: коалиция ДПС, ГЕРБ и нещо си или коалиция от типа „сглобка 2“ – кое от двете би могло да ни зарадва? Нищо.“

Относно състава на бъдещия Европейски парламент евродепутатът каза: „Не знам какво наричаме „крайни формации“. Намирам тези, които се обявяват за „война до победен край“, са възможно най-крайните. В момента това са традиционните партии в ЕП. Така или иначе, следващият парламент ще бъде много по-шумен, много по-контрастен, по-трудно ще изработва консенсуси, което най-вероятно ще блокира работата на европейските институции, и ще заседава в условия на война и кумулирани кризи. Към войната ще се прибавят възможна икономическа и инфлационна криза. Това ще постави парламента в много деликатно положение.“

Според Христов залогът за членството на България в сухопътния Шенген се надценява силно.

„Възможно е Шенген в сегашния вариант да бъде реформиран, тоест да бъде рестартиран целият процес. Ние трябва да се опитаме да бъдем част от него. Аз съм много скептичен по отношение на много от нещата, които се правят в ЕС, и често гласувах срещу предлаганите политики. Същевременно съм напълно убеден, че ЕС трябва да бъде съхранен, тъй като разпадът му би означавал кризи, войни и нищо по-добро от сегашното. Не трябва да губим историческо време и да се връщаме 30-40 години назад, знаем колко усилия костваше цялата тази интеграция. Трябва да се опитаме да го съхраним и изцерим, ако успеем“, смята Иво Христов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 14 Отговор
    Българската политика заприлича на затъване в руската пропаганда.

    Коментиран от #37

  • 2 Неумесно

    9 4 Отговор
    Политиката в БГ е като мръсен нужник. А политиците са микробите.
  • 3 Софийски

    13 3 Отговор
    Така е, иде новия девети и плявата изпълзя
  • 4 ТаУмВзе

    7 9 Отговор
    Територията е Приключила Вчера, коя политика при положение, Галя от Посолството ни врътка!
  • 5 реру

    22 4 Отговор
    "... Христов определи като „медийно внушение“ твърдението, че президентът иска повече власт..."


    Самият Христов обаче няма да откаже някаква власт... зависи само от менторите...

    Коментиран от #9

  • 6 Как да ви чуят

    6 9 Отговор
    за мирно инициатива на ЕС, като ЕС с продажни политици, се е превърнал във васал на САЩ, изпълняващ интригите на САЩ! Това васалство на Европа, е пагубно и е равносилно на самоубийство! Дано влязат нови и независими опт САЩ хора в новият европарламент, защото иначе, ЕС ще се разпадне!
  • 7 Мързелът е болест

    18 2 Отговор
    Трагичен герой.... мазен, не свърши нищо 5 години
  • 8 За всеки лъжлив български политик

    4 2 Отговор
    Умират поне по 50 българи месечно. Да изкласи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 12340

    10 2 Отговор
    Др. Иво Христов не е член на БСП и е малко странно да коментира "вътрешни процеси" в БСП.

    Коментиран от #22

  • 11 гост

    7 6 Отговор
    Много е прав Иво Христов. Наистина българската политика е като "българския" футбулен шампионат. И при едните и при другите основните играчи са чужденци !
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 6 Отговор
    ИВО БЕГОМ СЪС ............... ZЛОВОННИЯ ЧОРАП И ПИГИ ЙОТОВА НА ............ ФРОНТА ZA PУСИЯ И ПУТЛЕР ............
  • 13 реру

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не те ли е гнус":

    Щом казваш, но има разлика между...

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    18 11 Отговор
    На този кремълски говорител ще кажа само едно. През 2014 нямаше преврат на майдана. Имаше протести и избори, на които украинците казаха, че не искат да са руска губерния. Явно те т"ва Нещо е ученик на Гьобелс и си мисли, че като повтори една лъжа стотици пъти, ще я направи истина. Да, ама НЕ!

    Коментиран от #18, #26

  • 16 Така Така

    7 1 Отговор
    Така е ама с много уговорени мачове, черно тото и подкупени съдии. Те тва е българската политика на мафията
  • 17 Недоумяващ

    17 7 Отговор
    Какво правят и ще правят евразийци като Иво Христов, Елена Йончева и Петър Волгин в ЕП? Ще саботират отвътре институцията, от която получават своите тлъсти възнаграждения и привилегии. И това ако не е лицемериеи, здраве му кажи.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами не

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "Недоумяващ":

    Ще бъдат европейци, а не предатели на САЩ!
  • 20 Не правилен ли беше ком. 18

    4 1 Отговор
    Извинявай! Забравих, че истината не се тоерира тук, а само простотия и лъжи на троловете!
  • 21 Та пак да питам

    2 11 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    Не те ли е гнус, да тиражираш лъжи и лъжливи колажи? Че на мен ми изглежда тотално удряне на дъното!
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "12340":

    ИВО НЕ Е ЧЛЕН НА ........... БСП , НО Е ВЪРЛ СИМПАТИЗАТ И ПРОПАГАНДАТОР ZA ............. ПРЕZИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА НА ZЛОВОННИЯ ЧОРАП И ПУТЛЕР ............. ФАКТ !
  • 23 Българин

    3 12 Отговор
    Българския народ е с ДПС. Всички нормални хора имат огромно уважение и респект към органите на Държавна Сигурност на НРБ. Затова изборните победи на ДПС са повече от сигурно през идните десетилетия!

    Коментиран от #24

  • 24 Българка

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Не срами името Българин. Никога нормалните българи не са били подръжници на турски сараи и грабливи корумпета!

    Коментиран от #25

  • 25 Е ти

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    що го срамиш, като тиражираш евтините лъжи на шарлатаните и измамниците ПП и ДБ?

    Коментиран от #27

  • 26 Соломон П.ед.ерасти

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Е каквото искаха си го получиха. Нали бяха богоизбраната “нация” с междупланетарната вселенска свещена мисия да унищожат руснаците.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 оня с коня

    6 9 Отговор
    Иво Христов наистина влиза в ЕП от листата на БСП/4-то място в списъка/,но това е ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на Президента,на чийто Кабинет Христов е бил назначен за началник ...пак от радев.Затова и логично Иво иска Президентска Република,което съвпада и с моето Полит. Предпочитание.Това по което обаче се различаваме с Христов е че Той начело на Президентската република да е РАДЕВ,а аз - БОРИСОВ.Затва и НИВГИШ няма се разберем с него.

    Коментиран от #29

  • 29 Крвата Евгени Чертовенски

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Бат Боко праи магистрали на дупки, не става.

    Коментиран от #32

  • 30 гумата

    10 3 Отговор
    Така им се иска на българомраците от Кремъл и слугите им в българската духовна пустош. Искат да няма българска държава и да сме руска губерния. Искат да мизерстваме и да мрем. Искат най- доброто за Кремъл и най- лошото за нас и си личат от Луната! Едно време нямахме държава и ни претопяваха гърците, турците , а всички наоколо ни газеха. За справка четете Раковски, Ботев и Левски!
    Прочетете как са оставили в руската степ преселените бългри и как са умирали от глад, как са ги давили в Черно море, ако не говорят руски. Четете! И днес, когато Иво Христов бива наречен умен и образован, а се забравят Ботев, Левски и Раковски лошотията и глупостта маршируват победоносно!
  • 31 Иван

    5 13 Отговор
    Точно - ние българите нямаме никакви спорове с Русия, те ни освободиха на 2 пъти - и от турците - и от фашистите.

    Нека не забравяме - че в България - имаше концлагери, а евреите се разхождаха с жълти звезди.

    А имаше и Закон за защита на нацията.

    всичко това беше премахнато от Съветската армия, а отделно - в България не е имало нито един асфалтов път, на практика - само малко в София.

    СССР идва и създава у нас - язовири, както и да е - доста е различно да рушиш и да градиш.
  • 32 оня с коня

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "Крвата Евгени Чертовенски":

    Е баш по такива Магистрали на дупки може да се ШПОРИ с 250 и нагоре ,къде по света освен в германия ще видиш такива ДОКУМЕНТИРАНИ скорости,след като там пълзят със 110-130км/ч?Лично аз съм стигал 239км/ч с БМВ-то,ама толкова си е предписанието от Фабриката - 242км за моя модел.Пък дали ББ става или не става - ще видиш на Изборите!

    Коментиран от #33, #40

  • 33 Крвата Евгени Чертовенски

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Днеска си карам по “Струма” със 120 и след село Студена посока София - кратер до колене, не се вижда отдалече. Знаеш ли какво ме спаси? Едно пиле беше кацнало до дупката и го заобиколих. Божия намеса! Айде сега мини през дупката с 240 с БМВто.
  • 34 ЗА СЕГА ЛЪЖАТА СЕ ТОЛЕРИРА !

    1 2 Отговор
    МНОГО СИ ПРАВ !!! И МНОГО ДРУГИ , ДОРИ ПОВЕЧЕТО ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕП СА СЪЩО МИЛСЕЩИ КАТО ТЕБ , ЗАЩОТО ТОВА Е САМАТА ИСИНА ,НО СА ЗАВИСИМИ ОТ ЯКИТЕ СИ ЗАПЛАТИ И НЕ СМЕЯТ ДА ОПОНИРАТ. ТРАЯТ СИ , ДОБРЕ ИМ Е ,ЗА КАКВО ДА СИ РАЗВАЛЯТ РАХАТЛЪКА! ПОГЛЕДНЕТЕ В КАКВА ЗАВИСИМОСТ ОТ БРЮКСЕЛ СА ПРАВИТЕЛСТВА В 27-ТЕ , А БРЮКСЕЛ ОТ ВАШИНГТОН !!! ВСИЧККИ ПЕЯТ В ЕДИ Н ФАЛШИВ ХОР - УК ПАЗЕЛА ЕВРОПА , ПОМАГАЛИ НА УК , Р НЯМАЛА ДА СПРЕ ДО УК , С НИЩО НЕПРИДИЗВИКАНА ИНВАЗИЯ И САМО ТОВА ЛИ???НИЩО ВЯРНО !! НАНАПУДРЕИ ФАЛШИВИ МАНТРИ ,НА КОИТО И САМИТЕ ТЕ НЕ ВЯРВАТ, НО ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ ТОНОВЕТЕ ОРЪЖИЕ И СТОТИЦИТЕ МИЛЯРДИ ЗА ВОЙНАТА НА САЩ С/У Р , СЕ ТЪРКАЛЯТ ТЕЯ "УБЕДИТЕЛНИ ИСТИНИ" !! ГЛУПОСТИТЕ ИМ НАДХВЪРЛЯТ ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ НА НЕЛЕПИ ИЗМИШЛЬОТИНИ С КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ НИ ЗАБЛУЖДАВАТ. ФАКТИТЕ,ФАКТИТЕ ГОСПОДА -НА ТЯХ СЕ ОПИРА ЗДРАВЯ РАЗУМ И ИСТИНАТА!! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ОТ СОРТА БЛЯ,БЛЯ БЛЯ - МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ-НЕ МИНАВА НОМЕРА!! ЛЪЖИТЕ ВИ НЯМА ДА СТАНАТ ИСТИНА , КОЛКОТО И ДА ДО ВТРЪСВАНЕ ДА НИ ГИ ПОВТАРЯТЕ!!
  • 35 ТЪРСЯТ СЕ УМНИ ,ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ХОРА

    1 5 Отговор
    ЕТО ЕДИН УМЕН ЧОВЕК, ИВО ХРИСТОВ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е !! ДАНО НЕ ГО ЗАДУШАТ ТЪПАЦИТЕ!!
    ДРГИЯ УМЕН ЧОВЕК В БГ ,Е БОГОМИЛ БОНЕВ ,БИВШ БЪТРЕШЕН МИНИСТЪР НА БГ , КОЙТО УСПЯХА ДА ИЗОЛИРАТ.
    ТОЗИ ЧОВЕК Е МНОГО ВЕЩ ПРАВИСТ И С ВИСОК ИНТЕЛЕКТ ,С КОЙТО НИКОЙ ДО СЕГА НЕ БИ МОГЪЛ ДА СЕ РАВНЯВА. ТОЗИ ЧОВЕК Е НАЙ-ПОДХОДЯЩ ЗА ПРЕЗИДЕНТ . ДАНО НЯКОЯ ОТ ПАРТИИТЕ ГО ПРЕПОЗНАЕ И ДА ГО ПРЕДЛОЖИ ДОРИ СЕГА НА ЕВРОИЗБОРИТЕ . ОТ ТАКИВА ХОРА БГ ИМА ПОЛЗА , НЕ ОТ БЕЗГЛАСНИ МИЖИТУРКИ , ЗАВИСИМИ ОТ ТЪПАЦИ УПРАВНИЦИ ,ОСОБЕНО ОТ ТЕЗИ В БРЮКСЕЛ.
  • 36 А50

    1 1 Отговор
    По-зле е, на Бигбрадър прилича. Иначе спортът е отражение на държавата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1944

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    тва докато пътуваше към града през 1994? на жигулката ти пише 160 на километража.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове