Last news in Fakti

30 Април, 2024 22:41 906 56

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание

  • димитър главчев-
  • априлско въстание-
  • клисура

Нека помним завета им, че нашата свобода от нас зависи, призова премиерът

Отбелязваме 148 г. от избухването на Априлското въстание и отдаваме почит пред паметта на онези български герои, които въстават срещу поробителя и водят кървави сражения в името на нашата свобода.

С тези думи министър-председателят Димитър Главчев започна тържественото си слово в Клисура, където тази вечер се състоя заря-проверка по случай историческата годишнина.

„За мен е изключителна чест да бъда тази вечер в Клисура, с потомци на тези славни патриоти, защото - убеден съм, всеки дом и всяко семейство тук ревностно пази в родовата си памет частица от героизма на свой предтеча, участвал в Априлската епопея, частица, която се предава и пребъдва вече близо век и половина в сърцата на потомците им“, изтъкна премиерът.

По думите му Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието.

Министър-председателят Главчев изтъкна, че преди 148 години Априлското въстание, макар и брутално потушено, е показало на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има своето място в Европа.

„Длъжни сме не просто да помним делото на героите, но и да отстояваме с категорична непоклатимост непреходните идеали за справедливост, свобода, независимост - ценности, за които те платиха с живота си. Нека заедно, с гордост и решителност, да продължим да пазим огъня на свободата, пламнал тук, в Клисура, преди 148 години“, добави Главчев.

Премиерът посочи, че днес почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединение на българския дух, възкресението и стремежа му към свобода и независимост. „Поклон пред подвига на нашите предци.

Нека помним завета им, че нашата свобода от нас зависи“, призова в заключение министър-председателят Димитър Главчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отврат

    26 2 Отговор
    И какво общо има този грозен и т ъп тиквен лакей с Априлското въстание ???
  • 2 Май по-добре щеше да е

    11 2 Отговор
    Май по-добре щеше да е да си Останем в Отоманската империя! Днес тук стеана по-зле и от тогава! Беззаконие и нагъл тормоз от служителити на Българската държава и Българските Политици!
  • 3 сноу

    12 1 Отговор
    Изоглавения кухоглавунчо празноглавчев ,пак го накичили като стар ерген на седянка и той се дере колко е велик...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕвроАтнатическа проказа

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕвроАтнатическа проказа":

    Английският флот превозва по море армията на Сюлейман паша, за да може тя да извърши кланетата в Тракия. Бейкър паша е командир на Орханийската дивизия, Сенклер (Хидает паша) създава цяла башибозушка армия в Родопите, която изколва хиляди българи, а броят на другите европейци, станали офицери в турската армия, надхвърля 100. През цялото време на войната в английската преса върви пропагандна кампания, обясняваща как мюсюлманите са жертва на българския фанатизъм и руските зверства...“
  • 6 Сакън Главчо...!

    13 1 Отговор
    А пита ли Пеевски,преди да го кажеш...?!
  • 7 ХАХАХА

    12 1 Отговор
    Абе аз да питам защо е било Априлските въстание ? Кой рита срещу хубавото ? Нали толкова сме били добре при турците и всичко за зверствата им над българите не е вярно? Ама и ние сме такива неблагода.ници при такъв живот да се вдигнем и да се противопоставим на султана ,а шепата подстрекатели толкова години да ги имаме за национални герои.
    Н
  • 8 хххх

    12 2 Отговор
    Почитаме фашисткия ти за д ник! ОСТАВКА!
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    БАЙ ГЛАВА,
    ..
    НИЙ НАШЕТО МЯСТО В ЕВРОПА ГИ ИМАМЕ
    ОЩЕ ОТКАК ХАН КУБРАТ СЪЗДАДЕ
    СТАРАТА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
    ......
    И ОЩЕ ОТ ТОГАВА СЕ БИЕМ С МАЙМУНИТЕ В ЗАПАДНАЛАТА И ЧАСТ :)

    Коментиран от #16

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    ТУРЦИТЕ СА ВЗЕЛИ ИСЛЯМА ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ
    .....
    А КАТОЛИЦИТЕ ХРИСТИЯНСТВОТО ОТ СВЕТИ ПЕТЪР
    ....
    НО ТОВА НЕ ИМ Е ПОПРЕЧИЛО ДА ИЗБИВАТ ХОРА НА ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ И ДА СА ФАШИСТИ :))
    ...
    ВЪПРОСА Е КАКВИ СА МОРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЧОВЕКА!

    Коментиран от #18

  • 11 Хитрото

    9 2 Отговор
    А тие считаме Тиквата , духовен баща на Главчев
  • 12 00001

    9 3 Отговор
    Народ с елит който си подарява дървавата през 10 век, за пари, титли и земи на друг император.Народ който през 14 век активно се присъединява към Османлиите срещу собственните си господари и участва в обсадата на Търнов, и ущаства в превземането ограбването и поробванбето на Константиниопол. мразещ другите християнски народи. Народ на който свободата е подарена през 1878,народ на който елита за нищожни пари е готов да продаде цялата си дъжвава само той да спечели някакви пари..Политически елит който систематично ограбва, и унищожава собствения си народ и държава, може само да очаква още по бързо изчезване от картите на света на тази държава.Заучените светли думи нямат никакво значение, също както нямат никакво занчение и всички законии правила които са написали и не упражняват.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🍋🍊🇧🇬

    6 0 Отговор
    За отбелязване е че след най големият провал в Българската Революционна История (Обирът в проломът Араба Конак наказани няма).
  • 15 00001

    7 4 Отговор
    Граф Игантиев казва наръководителите на Априлскто възстание дайте ми повод, Повод има само че Граф Игантиев и Руския Император не прави нищо, докато Американския Посланник Шуйлър не отива на място заедно със Американския Журанлист Макгахан, който написва разтърсващи света стати за жестокостите в България направени от помаците не от Турците.Преди възстанието Граф Игантиев казва на Османите да не държват редовна армия в България.Действията на Уилиам Гладстоун принуждават, Английското правителство да откаже политическа ,икономическа и военна помощ на Османците,да даде зелена светлина на Русия за война в Бъллгария, когато Русия изпреварва със започване на война, Англия която е планирала отделянето на България от Османската Империя като Английски протекторат.
  • 16 На Балканите

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Много ясно се вижда, че мястото на българите не е в Европа, а в азиатската част, с тоя азиатски манталитет. А тези, които са били от буржоазията по онова време, съмнявам се да са били истински българи. Така че седите си на балканите и не се излагайте като искате да ходите по Европата!!!
  • 17 🍋🍊🇧🇬

    4 8 Отговор
    Васил Левски е предаден от Тайният Революционен Комитет, предателството на Левски е Вътрешно Партийно Дело.
  • 18 Комунизма е враг на човечеството

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Няма по-голямо зло от комунизма на тоя свят. Сатанистки враг на Човека и враг на Бога и религията. Ислямът е мир и светлина!
  • 19 🍋🍊🇧🇬

    1 6 Отговор
    Абсолютно сигурно е че Левски е щял накаже със смърт Любен Каравелов който въвежда Димитър Общи в Българският Таен Въстанически Комитет.
  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    9 0 Отговор
    РЕЗУЛТАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Е ЧЕ
    ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ СЕ ПРОСЪЛЗЯВА КОГА ЧЕТЕ ЗА ЗВЕРСТВАТА НА ФАШИСТИТЕ
    И ПИШЕ КРАТКО НА ЛИСТ ХАРТИЯ
    .," ДА СЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ !"
    ...
    .... ГОСПОД ДА ДАВА УПОКОЙ НА ВСИЧКИ
    БЪЛГАРСКИ И РУСКИ МЪЧЕНИЦИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ !
  • 21 🍋🍊🇧🇬

    6 3 Отговор
    ГЕРБавите Германски Еничари се готвят да векуват в Управлението на България.
  • 22 Емо

    11 0 Отговор
    Първо, не е днес датата, а на 20 април.
    Второ, и днес България е под робство, герберско, политическо, икономическо и олигархично робство.
    Следващото въстание трябва да е срещу герб и политическата система.
  • 23 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Главестият да беше споменал поне с половин уста срещу кого е било въстанието ,а не да шикалкави като циганите на нитака.Към днешна дата 30 април, Априлци са били избити или депортирани в Диарбекир от Турския башибозук
  • 24 Йеронимус БОШ

    8 1 Отговор
    Главчо , единственото , което почиташ е твоя Вожд - Бойко от Банкя ! Той те е СЛОЖИЛ на този пост , той те храни и потупва по главата , когато си му послушен !
  • 25 00001

    5 2 Отговор
    Ако не са били мужиците да накарат Царя да започне война,Царя на Русия не имал никакво намерения да започва война, още по малко за освобождение на Българите.Руските селяни са тгези найит трбва да се благодари, Царя използва тяхното желание да помогнат на близък народ да се освободи, като си прави сметките какво може да заграби от османците.
  • 26 🍋🍊🇧🇬

    4 2 Отговор
    За ГЕРБавите и Германия Славянската кръв е евтина но още по евтина и желана е омразата м/у Славяните.

    Коментиран от #29

  • 27 Зелен Чорап-Радев

    7 2 Отговор
    Аз назначих този празноглавец !
  • 28 🍋🍊🇧🇬

    8 1 Отговор
    ГЕРБ означава ГЕРманска България.

    Българите бяха докарани до просешка тояга през времето на Управлението на ГЕРБ, Бойко Методиев Борисов - галеникът на Меркел и Урсула Фон дер Лайен.

    Коментиран от #31

  • 29 Българите не са славяни

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "🍋🍊🇧🇬":

    Ти може и да си славянин като руснак, сърбин и т.н. но не се причислявай към българите. СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ И ХАН КУБРАТ нямат нищо общо с вас! IYI

    Коментиран от #30

  • 30 🍋🍊🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Българите не са славяни":

    Хан Кубрат и Велика България са Татари и досега живеят във Волжска България, преди това са били Номадски Етнос който се е подвизавал с набези срещу Китайската Поднебесна Империя.
    Китай строи Великата Китайска Стена за да се защити точно от такива Номадски Племена като Българите.

    Коментиран от #33

  • 31 Лъжеш

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "🍋🍊🇧🇬":

    Всъщност мизерията на българите започна още от времето на прехода от 90те когато комунистите приватизираха държавните предприятия и ги продадоха за собствена облага на безценица на чужди фирми. После се боядисаха в синьо задкулисно и се появиха като демократи пред обществото и така ви измамиха. Така че мизерията в комунизма се превръща в още по-лош вид - постмизерия от 90те. Помним.

    Коментиран от #50

  • 32 🍋🍊🇧🇬

    4 1 Отговор
    За отбелязване е че Българите на Аспарух се спират под стените на друга Велика Цивилизация - Византия и биват покръстени.

    Коментиран от #36

  • 33 Стара велика България

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "🍋🍊🇧🇬":

    Е, хан Аспарух на Дунавска България не е ли потомък на хан Кубрат от Стара Велика България. Не идва ли оттам на Балканите. Какви славяни ви гонят. Дори в днешна България, в североизточната част на страната може да се каже че там преобладават истинските българи откакто са се преселили там. В западна България, на север и на юг е спорно колко са българи, защото всичко е смесено. Особено в западна България да не се мислят за българи, там са си сърбобългари и всякакви други, но не и българи.

    Коментиран от #35

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    ДО " ИСТОРИЦИТЕ" ....
    ...
    ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ГОВОРИМ НА СЛАВЯНО- БЪЛГАРКИ КАТО РУСНАЦИТЕ ?
    ...
    ТОВА НЕ ГО ОБЯСНИХТЕ :))
    ....
    ХАН КУБРАТИВУЯ БЪЛГАРСКИ ГИ ГОВОРЯТ В ТАТАРСТАН , БАШКИРИЯ И ЧУВАШИЯ :)
  • 35 🍋🍊🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Стара велика България":

    Славяни са по Езикова принадлежност не по етнически принцип, Славяните говорят близки по разбиране Езици но са разнородни Етнически.

    Коментиран от #40

  • 36 Стара велика България

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "🍋🍊🇧🇬":

    Българите на хан Аспарух имат турански черти, демек са от тюркски произход. Техният символ е КОНЯТ, а не лъв. Лъвът не е символ на българите. Умишлено е вкарано символ на лъва да подмени българската идентичност и култура.

    Коментиран от #37

  • 37 🍋🍊🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Стара велика България":

    Точно, също така българите са яли кучета по подобие на китайците, кучешката кожа са я използвали да разгадаят близкото бъдеще.
  • 38 Дупничанин

    2 1 Отговор
    Оно април мина, бе, давай за Майското въстание. Баце ти не ти ли дърпа ушите, че не си у крак с времето?
  • 39 🍋🍊🇧🇬

    2 0 Отговор
    Единствено благодарение на Християнството българите на Балканите са успели да запазят някаква независимост и самостоятелен облик иначе отдавна да са претопени в Исляма.
  • 40 Стара велика България

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "🍋🍊🇧🇬":

    Българите от Стара велика България не са говорили славянски език, а прабългарски (тюркски). Когато Хан Аспарух с българските племена идва на Балканите, там на Балканите е Византия с разнородни етноси. По време на първата българска държава се е говорело на прабългарски език (истинския български език). Но по това време е имало и мнозинсттво славянски народи там със славянски език. И тъй като тези народи се смесват така езика на малцинството българи бива разтопен и слаявнския език надделява. Прабългарския език замира и е мъртъв език. Това означава че днешния "български" език не е български език, а славянски език от други народи!

    Коментиран от #42

  • 41 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    2 1 Отговор
    Ах, каква величествена фигура на Бойкова мижитурка!
  • 42 🍋🍊🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Стара велика България":

    Има логика в това което казваш, аз казвам същото, въпросът е кога Племето Българи на Аспарух което е величаело конят и ядяло кучета започва да говори славянски език, много вероятно когато се установява на Балканите, етимологията на думата Балкан е Турска и означава Планина, с две думи голяма каша се е забъркала през столетията етнически и етимологично.

    Коментиран от #43

  • 43 🍋🍊🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "🍋🍊🇧🇬":

    Или по скоро тюркска - Балкан, един дявол знае?
  • 44 00001

    1 1 Отговор
    Относно езика на прабългарите , на славяните и на траките.От Страбо римски учен и географ пътувал из земите римската импери. На Балканите от Тесалия в гърция на северо изток живеят Траки и Келти, на севрозапад живеят Илири, между тях има разпръснати малки пленена които не принадлежат нито на еднит нито на другите, от северната страна на стара планина живеят мизи и гети, скордиси.На север над дунав живеят Даки от извора на Дунав до западна румъния, на изток са гетите до река Дон, езика на всички тези е взаимно разбираем. което от многобройните плема стане слабо и по малко не може да продължава да воюва прекосява дунав и търси закрила под река дунав в района на мизия. Пра българите са част от имеприята на хуните, част от империята на аварите, и същевременно са заселвани от 300 години на територията на тракия и мизия.Никога не са Говорили монголски или тюркски нито са изглеждали като монголи,всики техни гробове имат европеиско днкТози е доминирашия език в тази част на европа по това време и сега, промяна няма голама...Дори и монголоидните авари са говорили на това на което сега му казват славянско Български.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 🍋🍊🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "00001":

    Възможно и вероятно, Страбон е достоверен източник на информация, Сердика съм чел че е основана от Келтското Племе Серди но това съм го чел в Западни Източници, за Сердика в България така и не се знае кой го е основал?
    Варианти на историята са много.

    Коментиран от #47

  • 46 Не съм съгласен с теб

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "00001":

    Символът на Прабългарите е КОНЯТ. А на европейците е Лъва. И лъвът е умишлено се вкарва в българския герб за да заличи българската идентичност и да покаже българите като европейци. Но не е така. Прабългарите са от тюрски произход. Езика също, който вече е мъртъв език, но може и да има тук таме някои съхранили се думички.

    Коментиран от #48

  • 47 00001

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "🍋🍊🇧🇬":

    София/Сердика, Североизточна България, Кюстендил и Сърбия, са обитавани от местното тракийско племе Трибали и Скордиси, малко по различен но много близък и разбираем език с Тракийски.Тракийци е общо название на само 22 племена от този етнос и езикова група живеещи под Стара Планина .страбо казва езика на Тракиицте е почти същия като на Гетите , а Даките на запад говорят същия език.
  • 48 00001

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Не съм съгласен с теб":

    Символа на тези на които казваш че са пра българи прилича на тризъбецкато долната част е полукръг, а това са много и различни племена, специално за тези от водещия род на Патрия Хуногурия както е точното име на тази страна Също Страбо описва какви са им обичаите, как изглеждат и от какво живеят.на цалата тази. В България се знае че има 3 от големите скитски номадски племена,кутригури,Хуногури и Утигури-последните са тези дошли с Испор/Аспарух, с него идват и 7 малки племена със различни имена,като например Агацирите .Името българи произлиза от името на един от вождовете на кутригурите Булгаро заселен в Северна България в райина на Силистра тези племена са номади животновъди, които постоянно се движат със стадата си там където има паша от унгарските степи до азовко море и бакансия полуостров до средна гърция. по пътия си също живеят от убийства и грабеж на племената които живеят от земеделие, като ги поробват за което тези уседнали пемена трбва да им плащат данък и да им дават част от реколтата си. Тюрки има малко и те идват с монголите през 13 век и са предимно в южна и средна източна европеиса Русия,има и в азиатската им част
  • 49 Тия докато не

    2 0 Отговор
    Тия докато не Опорочат Всичко ! Не спират!
  • 50 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Лъжеш":

    Точно по това време Бойко е бил правоверен КОМУНИСТ , лично записал се в партията още на 19 години ! А същевременно е работил и като МУТРА / по-нискоразрядна/ и с общ бизнес и фирми с хора като Моргини , Маджо , Паша , бай Миле !
    Това е истината ! А сега се пише за АНТИ-комунист и борец срещу мафията ли ?
  • 51 И подкопаваме идеите

    0 0 Отговор
    И подкопаваме идеите на тези борци загинали за Свободата на България!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове