Last news in Fakti

1 Май, 2024 20:21 1 328 18

Български ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

  • ученици-
  • математика-
  • състезание-
  • медали-
  • българия

Техни ръководители са Драгомир Грозев  и Александър Иванов

Български ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика - 1
Снимка: МОН

Българските участници в Балканската олимпиада по математика във Варна спечелиха 8 медала, а над 200 са отличията за страната ни от нейното основаване през 1984г. Това стана ясно на тазгодишната церемония по награждаване, която бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той връчи наградите на победителите, сред които отново са български ученици.

„Горд съм, че и този път ученици от България спечелиха медали в оспорвана надпревара със свои връстници от толкова много държави”, каза министърът. Той увери българските младежи, че имат подкрепа и от държавата и припомни, че класираните на първо, второ и трето място, получават право на специална едногодишна стипендия като деца с изявени дарби. “Всички тук вече сте победители и съм сигурен, че Ви очаква блестяща научна кариера. Пожелавам Ви много успехи, не спирайте да мечтаете, а с талантът, който имате ще сбъдвате с лекота всяка Ваша мечта”, каза министърът на всичките 137 участници от 22 държави в 41-вата Балканиада по математика.

От първия български отбор златните медали спечелиха Марин Христов (12 клас, СМГ) и Деян Хаджи-Манич (12 клас, МГ Варна). Сребърните отличия са за Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ), а бронзът е за Александър Бангачев (9 клас, ПЧМГ). Почетна грамота взе Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ). Техни ръководители са Драгомир Грозев и Александър Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    22 0 Отговор
    Браво на децата! Има още неква надежда за тая окаяна държава...
  • 2 Българин

    16 0 Отговор
    Честито!
  • 3 реру

    20 2 Отговор
    Браво на децата! Пожелавам им още много, много победи, достойно предтавяне и т.н.



    P.S. Защо ръководителите им обаче ги учат от малки да не спазват някои закони? Според закона за НАЦИОНАЛНИЯ флаг, на него не трябва да има никакви допълнителни аксесоари, какъвто се явява герба...

    Коментиран от #9, #12

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 16 Отговор
    За добрите математици не се съди по медалите ,а по Построеното от техните държави......като погледна Катедралите и нашите църкви,не ми трябва да ми се казва....Че ако не си завършил висше вМЕИ,няма да можеш да се справиш с математиката на 1во курсниците в германия!!!математиката е за да се Прилага в живота ,а не да се добиват медали!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво

    17 0 Отговор
    Балканиадата по математика отдавна не е е Балаканиада. Ако сте прочели внимателно участници са 22 държави - тези извън Балканския полуостров участват като гости.

    Медалистите от България имат право на стпипендии за даровити деца за следващата учебна година, които не са нищо особено и въпреки това не са никакъв приоритет на министерството. За справка по времето на министър на образованието сапунения академик тези стипендии се бавиха почти година за сметка на около 8 милиона лева за "плюнка тестове за Кромид", които бяха изплатени даже авансово на фирмите вносители. Имаме талантливи деца, имаме страхотни учители по математика, но нямаме държава.

    Това са успехи не на системата на образование, а въпреки нея, благодарение на труда на отделни личности. За да ме разберат и по незапознатите с материята, тези деца са нещо като Гришо. Постигнали успехи в името на България, която няма да си направи труда да ги задържи и те ще отидат да учат и работят навън, защото тук нямат реализация.

    Някои от тях може с идеалистична цел да останат тук и да помогнат като ръководители на следващите поколения, за да продължат успехите ни в математическите състезания. Дано!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Град Козлодуй

    10 0 Отговор
    Честито Таланти
  • 9 а бе Буквалист

    1 15 Отговор

    До коментар #3 от "реру":

    Ръководителите (математици) ли са виновни или Министъра на образованието решил да си прави ПиАр. Вместо да се зарадваш, че има повод за гордост, си се хванал за знамето. Ако нещо не ти хресва се обърни към пресценътра на Министерството. Няма да се учудя тези знамена да са закупени от отбора със стипендиите от миналата година, вместо да са подарени от Министерството.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 реру

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "а бе Буквалист":

    "Ръководителите (математици) ли са виновни..."


    При всички мероприятия организирани за деца /ученици/ отговорността за всичко ставащо от момента на тръгване до завръщането е на съответните ръководители на групата /математици, химици, физици и т.н./.

    Родителите си поверяват децата КОНКРЕТНО на тях, а не на някой безимен чиновни от мининистерство, началник на туроператорска или транспортна фирма и т.н...

    Основната вина обаче за тези противозаконни знамена е на МВР и Прокуратурата, защото не санкционират тяхното изработване, продажба и т.н...
  • 12 между другото

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "реру":

    Несъответствието не е само в допълнителните аксесоари. Цветовете на флага не са оригиналните.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ииии ... !

    4 0 Отговор
    Какво търси ония Главоч от дясно!
  • 15 реру

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "между другото":

    "Цветовете на флага не са оригиналните..."


    Това е очевидно, а цветовите характеристики са определени в приложение към закона.
    Може обаче само така да изглежда - различни снимки, осветление, използвани филтри и т.н.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мижави

    4 4 Отговор
    Браво на децата. Всички сме доволни от тях. Но ни става тъжно , че след завършванете ще отидат на Запад при господарите ни. Ще допълнят единия трилион евро/долари загубени ор БГ. Как така един трилион. Четете внимателно
    Българин
    с приличен доход в западна страна, плаща на година, наример, най-малко 30-50К евро/долари за данъци, здравна застраховка, наеми. Ако беше останал в БГ част от тези пари щяха частично да се влеят в нашата икономика. При допускане, че един милион от 2.5 -3 - та милиона българи са такива, ние финансираме 30 милиарда евро/долари Запада годишно, а получаваме 0.7 млд евро. За 15 години в ЕС - приблизително половин трилион.
    И още.

    За отглеждахе на едно дете до 18 г. в Америка са нужни 200 000 долара. Пресметнете 2.5 млн българи поне по 20.0000 евро. А разходите за висше и средно образование? Бедна България е финансирала запада най-малко 0.75 – 1.2 трилион евро, а е получила мижави 15 -20 млд. Браво на демокрацията !!!
  • 18 Айвън

    4 0 Отговор
    Браво, за информатици и програмисти се плаща по 10 бона чисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове