Last news in Fakti

2 Май, 2024 05:11 2 331 36

Георги Първанов: Стотици хиляди българи нито работят, нито учат

  • работа-
  • труд-
  • георги първанов-
  • заетост

Внасяме служители от трети страни, заяви специалистът по управление на хора

Георги Първанов: Стотици хиляди българи нито работят, нито учат - 1
Снимка: YouTube

Работодателите у нас търсят стотици хиляди души, които да наемат. В същото време - пак стотици хиляди в България нито работят, нито учат. На този фон, голяма част от бранша също се пита кой ще работи по морето това лято.

"За пръв път наблюдаваме и задържане на търсенето в индустриалната сфера и производството. Търсят се по-малко хора от това, което е традиционно през последните години. В допълнение на лекия застой, който се вижда в IT и аутсорсинг сферата, безработицата се стабилизира на нива малко над 5% и тези 160 000, които не работят, изглежда че няма как да се реализират на пазара на труда. Ситуацията е на недостиг и има нужда от свежа кръв и нови хора отвън".

Това каза специалистът по управление на хора Георги Първанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Процедурите за внос на работна ръка от трети страни обаче остават доста сложни.

"В едни други времена България беше вносител на работна ръка, около 50 000 виетнамци са работили в страната. След това, за съжаление, станахме износител за доста дълго време. В момента се връщаме в ролята на вносител и нашите посолства навън все още не са подготвени и нямат ресурса бързо да издават визи, а и в някои ключови пазари, където има квалифицирани хора, например Филипините и Киргизстан, няма български посолства", обясни Първанов.

По негови думи се търсят хора в секторите на селското стопанство, производство, строителство, медицина и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    37 2 Отговор
    "Георги Първанов: Стотици хиляди българи нито работят, нито учат"
    Аз познавам доста млади хора, около 30 годишни са и не работят, за тяхното отглеждане е ангажиран целият роднински ресурс.
  • 2 Това е добър знак всъщност

    16 33 Отговор
    Богатите страни внасят мигранти: ЕС, САЩ
    Бедните страни изнасят мигранти: Индия, Бангладеш, Филипините

    Фактът че от износител ставаме вносител показва че стандартът на живот в БГ се качва и вече няма кой българн да работи на полето. Това е съвсем нормален симптом на прогреса и е добре за България.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Защото

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това е добър знак всъщност":

    от гледахме "КАНАПИ"!
  • 4 Напредък

    21 3 Отговор
    Георги Първанов: Стотици хиляди българи нито работят, нито учат, защото са "изкуствен интелект" !
  • 5 Баба ти Вуна

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това е добър знак всъщност":

    Е, щом е добър знак, дано и ти имаш такава челяд, баби, от догледници. Провери си в Гугъл значението на тази дума. Хайде, със здраве.
  • 6 Ми това ви е

    40 6 Отговор
    Демокрацията, бе! Хората са тотално разочаровани от всичко. Е, кой луд ще работи за 1000 лева, когато всичко в тази система е скапано? Ти да получаваш, колкото да не умреш, докато собствениците си купуват яхти и самолети? Еми нема как да стане.

    Коментиран от #22

  • 7 Ком

    36 0 Отговор
    Всъщност проблемът е, стотици хиляди души работят в сивия сектор, без трудови договори, без да плащат данъци. Най - масово у нас се практикува работа на минимална заплата (и осигуряване на минимум), а получаване на друга заплата. Доста разпространена е и практиката получаване на социални помощи и работа без трудов договор. (особено в смесените райони, под контрол на ДПС)
  • 8 Какво

    14 1 Отговор
    означава "специалист по управление на хора"? Явно за тези 5% няма специалист който да може да ги управлява.
  • 9 директор на дирекция

    17 1 Отговор
    Специалистите по "управление на хора", обикновено са вуду шамани или специалисти по дистанционно въздействие върху тъмните чакри.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 00001

    18 1 Отговор
    В българия има черен пазар на труда има и много които не работят.има и 65% бедно население. Щом един собственник на малък котел от 60 стаи може да плаща 2000-2500 евро заплата, със осихурени храна и квартире на работниците си, със същите цени за престой на вечер в България.То няма как Българските хотелиери да не могт да плащат същите заплати. Просто те искат роби. от другата страна в България има минимална заплата , няма минимално п;очасово заплащане, също има много скрите данаци и такси. Данаците преки и непреки в България са общо около 63% от заплатата особенно на бедните и средните хора които носат данъчния товар, но просто те не се виждат защото са непреки данаци и такси.

    Коментиран от #20

  • 12 Констатация

    18 1 Отговор
    Щом си специалист по "Управление на хора" значи лошо се справяш. Напразно взимаш заплата , и си ял на баща си хляба. Резултатите го показват. Как се управляват млади хора в условия на демокрация, които се мотивират само от вида на лъскав мобилен апарат , или лъскав автомобил. И щом не можеш да им го предложиш бързо и лесно , значи си "Чао". Направи се че някой те вика.
  • 13 Не плащате и фалирате

    16 4 Отговор
    Георги Първанов пак се прави на ударен , не работят защото им плащате много мизерно и не учат защото висшите учебни унивирситети дават непотребно образование . Това е вид бойкот на младите срещу мафията която ни управлява . И дискриминацията в държавните сектори където са набутани всички комунисти и русофили със силно раздут състав в пъти по- голям от необходимия . Чуждите работници като видят условията и мизерното заплащане ще избягат .

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахаха

    23 2 Отговор
    Пълни глупости!
    1. Над 150 хиляди са осъдени длъжници до гроб и затова работят на черно.
    2. Хотелиерите, въпреки всички облекчения, които получиха, не вдигат заплатите. Трябва да се въведе правило:Ползваш държавна помощ, наемаш персонал само от ЕС.
    3. Училищата вадят тотално непригодни деца за работа и живота. Техникумите закриха, а висшето е трагедия.
    4. Дори циганите избягаха по Франция и Германия, за да са общаци.
    5. Бизнесът трябва да реши: или подобрява условията на труд, производителност и вдига заплати, или фалира.
    Това е!
    А, такива, като тоз управленец на две магарета сеното не могат да разделят.
  • 16 Ганьо

    10 2 Отговор
    Избора е - дали да не работиш и да нямаш пари или да работиш и да получаваш много малка заплата и пак да нямаш пари хората избират първото - да не работят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Луд

    10 1 Отговор
    В България който работи ще яде , който не работи ще яде и ще пие.
    Или , по добре гладен от колкото гладен и уморен.
  • 19 БГ пич

    16 1 Отговор
    Тези така наречени бизнесмени или работодатели, ако не могат да плащат нормални заплати , просто трябва да минат от другата страна - да си закрият фирмите и те самите да станат хора на труда , Държавата трябва да ускори този процес като непрекъснато вдига минималната ставка за заплащане. Прави впечатление че в БГ повечето работодателски организации са от бивши ченгета. Те какво разбират от икономика и от мениджмънт . Откраднали са едни пари, вложили са ги, ама това не е достатъчно.Трябва и развитие някакво в крак с времето..
  • 20 Патиланско царство

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "00001":

    "Работодателите в България търсят стотици хиляди души, които да наемат, но не намират, кого да наемат"! Да "работодателите", по-скоро са ползватели на наемен труд, а не "датели"/"даващи" нещо си, са свикнали да вземат, без да дават! Та тези ползватели на наемен труд, обикновено искат да плащат една мижава заплатка на многофункционален работник, който е нещо средно между ядрен физик, космонавт, полиглот, акробат, проститутка и който е готов да работи поне по 25 часа в денонощието, поне 8 дни в седмицата, поне 370 дни в годината и по време на работа по възможност да не ходи до тоалетна, да не се храни, да не се разболява, да не забременява, да няма деца, които изискват грижи. Туй то българският ползвател на наемен труд, който търси нещо, което не намира. При такива ползватели на наемен труд, никой нищо добро не го чака, все едно е дали ще ти казват работник или роб.

    Коментиран от #28, #30

  • 21 Мда

    11 0 Отговор
    Искам да видя квалифицирани филипински работници у нас, за по 2000лв заплата, примерно!?
    Хаха, човекът идея си няма какво ги плещи.
  • 22 Ами стани собственик тогава

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ми това ви е":

    Толкова е лесно. Ще видиш колко малко ще работиш и по цял ден ще се излежаваш на яхтата. Ти някога на поне един човек заплата осигуровки плащал ли си? Истината е че на българина не му се работи а само гледа да краде. От работното време от стоката и от държавата. Мързелеливци наркомани и пияндури. С голямото самочуствие а ръцете му в гъ.а.
  • 23 дядо поп

    8 0 Отговор
    Мотото на съвременния младеж: – "По добре безделник , отколкото без празник"!
  • 24 В Държавата на

    4 0 Отговор
    В Държавата на Безсмислието ...... Какво друго да правиш? Анархия и Беззаконие! - Феодализъм на всяко ниво! - Какъв стимул имаш?
  • 25 Хаха

    11 0 Отговор
    Стотици хиляди българи нито работят, нито учат
    А тези "българи" не са ли цигани, които живеят на помощи от ТЕЛК? 🤣
  • 26 Справедлив

    4 0 Отговор
    Когато няма държава, а е един разграден двор , всеки прави това което иска, а управляващите се борят на кого да служат и ако могат да се облажат - това е действителността!
  • 27 Кадир

    8 1 Отговор
    Тоя какви ги бращолеви. Да работят и да изхранват плямпащи палячовци като него ли? Населението да опъва каиша, а той да се прави на умен и да критикува.
  • 28 Анти депресия

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Патиланско царство":

    Още през далечната 1933 година в Декларацията относно Закона за национално индустриално възстановяване президентът на САЩ, Франклин Делано Рузвелт казва че: „Нито един бизнес, чието съществуване зависи от плащането на заплати, по-ниски от жизнения стандарт, на работниците му, няма право да продължи да съществува в тази страна“, пояснявайки, че „под заплати за жизнен стандарт имам предвид нещо повече от жизнения минимум – имам предвид заплати за достоен живот на работниците и семействата им".
    „Някакъв глупак си помислил, че като напише закон може да контролира човешко поведение. Условията в които съществува човекът контролират човешкото поведение, не законите“ – казва великият Жак Фреско.
    Когато това се случи в България, когато условията на съществуването на хората станат добри няма да има недостиг на работна ръка, няма да има демографска криза, а ще се издават входни визи само за избраните да влязат.
  • 29 герап

    4 0 Отговор
    Тези участници в залата на НС не са ли специалисти по управлението на хора? Променят закони в тяхна угода,менят Конституцията в констипация ИТ.Н.
  • 30 Добрутро

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Патиланско царство":

    Подкрепям - Ако ползвателите на човешкия труд можеха да го заменят с животинска сила или с машинна работа, никога не биха плащали за труд, биха го заменили на мига с по-изгодна за тях алтернатива. Нека не се правят на добри и загрижени за работниците, грижа ги е само за печалбите им и за собствения им стандарт на живот!
  • 31 Нико

    2 1 Отговор
    Гледам моловете и заведенията пълни. Опашки по границите за всеки празник. Лъскави хотели без едно място в тях. Бабички и лелки подкараха мощни возила за които едно време и мутрите не смееха да мечтаят. Къщи като палати и имения за свръх богати. Значи се краде работи и просперира. Ходят бедни само некадърниците и мързеливите. Ако един индивид до 30 години в тези времена е все още беден значи цял живот ще е така. Или не го бива или не смее да рискува и не му се работи. Така е било и така ще бъде.
  • 32 Смешен плач

    1 0 Отговор
    Всяка година БГ робо%владелци/бизнесмени/ почват да ревът ,че не могът да си хванат жертви да им бачкат без пари, но нещата почват да излизат извън контрол вече.
  • 33 Петърчо

    3 0 Отговор
    Аз съм мамин Петърчо - тате носи, мама есе месии.Грехота е при живи родители да работя, все пак съм само на 28г.
  • 34 Окаванго

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не плащате и фалирате":

    Добре го каза, с трици маймуни не се ловят.По добре е да фалират - в Гърция и Туркия знаят как да се отнасят към туристите и гостите си.Наще мутри/бизнесмени/ има много йощи да учат
  • 35 Емо

    1 0 Отговор
    №16 и №18 най-добре са го казали, и да работиш, и да не работиш все тая, пак нямаш пари.
  • 36 иван

    0 0 Отговор
    Те мигрантите не искат да останат да работят,където са настанени тук,пък камо ли младежите.А тук някой работодатели са по скоро робовладелци,бачкаш цял ден и някрая да ти кажат само това ли направи ..сещайте се кой ще работи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове