Last news in Fakti

28 Април, 2024 20:04 2 739 16

Кой е най-скъпият зеленчук в света?

  • уасаби-
  • зеленчук-
  • най-скъпия-
  • пикантен-
  • ползи за здравето

Той заема седмо място в скалата на Сковил на най-пикантните храни

Кой е най-скъпият зеленчук в света? - 1
Снимка: Shutterstock

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. Едва ли има някой в България, който да не е чувал тази песен.

И тя е създадена не случайно. Плодовете и зеленчуците са ни необходими, за да си набавим витамини и минерали, важни за организма ни.

И макар че сме свикнали главно на даровете на природата, които са характерни за нашите географски ширини, напоследък все повече имаме възможност да опитаме и по-екзотични варианти.

Такъв е и най-скъпият зеленчук на света. Той обаче се оказва доста ценен и по отношение на качествата си, пише zdrave.to.

Японският корен, или уасаби, е най-скъпия зеленчук в света и е добре познат на любителите на рибата и сушито.

Първите сведения за уасаби се появяват преди повече от хиляда години. В Япония коренът е бил третиран като лечебно растение и най-вече като противоотрова за опасното рибно месо, което в Япония винаги обикновено се е консумирало сурово.

Това обаче не са единствените здравословни свойства на японския корен. Как още това зелено растение влияе на организма?

Уасаби е свързан със зелето. Той расте естествено в студени, сенчести планински потоци и между сезоните в необработвани оризови полета.

Най-ценната част на растението са неговите корени, които се използват точно както познатия ни корен хрян.

За да се извлече остротата и ароматът на растението, то трябва да се настърже - в противен случай коренът уасаби има стипчив вкус. В допълнение към корена, листата на растението също се използват в кулинарията.

Уасаби заема седмо място в скалата на най-пикантните храни в света (скалата на Сковил), но действителната му пикантност се влияе от много допълнителни фактори.

Той е и най-скъпият зеленчук в света. Поради тази причина уасаби, предлагано по рафтовете на супермаркетите, обикновено съдържа малки количества от растението, а останалите съставки са добавки, които наподобяват вкуса на растението.

Хранителни стойности на уасаби

Японският хрян съдържа приблизително 100 калории на 100 грама. Освен това в него се съдържат фибри, протеини и мазнини.

Уасаби е растение, богато на: калий, натрий, калций, фосфор, желязо, цинк. Уасаби съдържа и витамини, като сред тях са витамин А, С и витамини от група В.

Уасаби като антидот на рибното месо

Уасаби съдържа изотиоцианати, които имат силно антимикробно действие. Те потискат растежа на Escherichia coli и Staphyloccocus aureus. Коренът се консумира от японците от стотици години заедно с ястия, съдържащи сурова риба и морски дарове.

Смятало се е, че растението предпазва от фаталните последици от консумацията на отровна риба, както и че подпомага черния дроб в процесите на детоксикация.

Освен това изотиоцианатите проявяват противовъзпалително действие, като облекчават болките при артрит и др.

Противораково действие на уасаби

Уасаби има и потискащо действие върху растежа на раковите клетки. Доказано е, че той може да предотврати развитието на рак на гърдата, рак на стомаха и меланом.

Именно изотиоцианатите в растението елиминират свободните радикали в организма, които са отговорни за растежа на раковите клетки.

Обтривки от уасаби при ревматизъм

Интересно е, че настърганият японски корен може да се използва за приготвяне на обливания. Той има добър аналгетичен ефект при болки от ревматичен, нервен и мускулен произход.

От друга страна, вдишването на аромата на настъргания корен е отлично при инфекции на горните дихателни пътища - той отпушва носа и улеснява дишането.

Как може да се използва уасаби в кухнята?

На пазара уасаби може да се намери под формата на коренища, стъбла, а може да се закупи и под формата на прах или паста.

Уасаби се използва предимно за приготвяне на суши, но може успешно да се добави и към полски ястия от свинско месо, риба и дивеч. Уасаби на прах може да се използва за приготвяне на люти сосове или студени дипове към закуски./ zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Питка💋

    7 5 Отговор
    Краставицата?🥒🥒🥒

    Коментиран от #10

  • 2 Дупничанин

    17 3 Отговор
    Тиквата не е зеленчук, иначе държи първенството. Нашта тиква, специално, ни излезнА милиарди.
  • 3 ганю

    3 4 Отговор
    ами като помисля автора на статията е
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ганю

    4 1 Отговор
    осата дето е такава малка
    не ще брано ами драно
    а и 100г мамалига онуй не дига
  • 6 Ироничен

    5 1 Отговор
    Единствено ме заинтересува колко е скъп, като е най-скъпият. Хич не ми трябва.

    Коментиран от #7

  • 7 Налудник

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ироничен":

    То половината статии са такива кликосъбиращи. "Вижте защо не бива да спите с отвити крака" и статията е за материали за изработка на завивки.
  • 8 Гръч

    6 0 Отговор
    Днешните плодове и зеленчуци са отрова и е добре да минават през парата,където повечето пестициди биват унищожени
  • 9 Гръч

    6 0 Отговор
    Сегашните плодове и зеленчуци,ако не се пръскат ще раждат само цветчета.Листата им ще стават на петна,защото и въздуха е отровен и водата за поливане препикана...
  • 10 Азазел

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Леля Питка💋":

    Не те изпускам от поглед ! Вече душата ти е моя !
  • 11 Някой

    5 1 Отговор
    Това си е вид хрян. Не знам дали има значителна разлика. Продава се за изстискване и в магазини на 5% уасаби и 42% хрян, плюс други неща. Много е силно обаче така и отровно на вкус. ;) Особено като го ядеш без нищо като мен. Все едно ще ти изпадат и зъбите.
  • 12 Мими

    3 0 Отговор
    В Северна Корея си приготвяха ядене от трева...И тук може да ни подготвят за такива " суперхрани". Най напред ще ги опитат богатите пенсионери, дето не им дадоха добавки за Великден...
  • 13 Жайме

    0 0 Отговор
    Има такъв филм-"Уасаби". Много е хубав за гледане.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.