Last news in Fakti

2 Май, 2024 09:48 1 537 20

На каква възраст се чувстваме най-самотни?

  • сам-
  • самота-
  • самотни-
  • чувства-
  • възраст-
  • години-
  • проучване-
  • психология

Проучване показва как се развива чувството за самота с напредване на възрастта

На каква възраст се чувстваме най-самотни? - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване показва, че хората са по-самотни в млада възраст, намаляват самотата си с наближаването на средната възраст и отново изпадат в самота в напреднала възраст. Резултатите от изследването са публикувани този вторник в списание Psychological Science, пише БТА.

“Поразително е колко последователно е нарастването на самотата в по-зряла възраст”, казва изследователката Айлин Греъм, доцент по медицински социални науки в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет в Чикаго.

„Има много доказателства, че самотата води до по-лошо здраве, така че искахме да разберем по-добре кой е самотен и защо хората стават все по-самотни с напредването на средната възраст, за да можем да се надяваме, че ще започнем да намираме начини за смекчаване на последиците“, каза Греъм.

Според Министерството на здравеопазването на САЩ социалната изолация може да увеличи риска от преждевременна смърт до нива, сравними с ежедневното пушене. За целите на проучването учените оценили данните от девет дългосрочни изследвания, проведени в цял свят.

Всички проучвания показали U-образна крива на самотата, въпреки че са тествани различни групи хора от САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Нидерландия, Австралия и Израел.

„Нашето проучване е уникално, защото използва възможностите на всички тези набори от данни, за да отговори на един и същ въпрос: „Как се променя самотата през целия живот и кои фактори допринасят за това да се чувстваме повече или по-малко самотни с течение на времето?“, пояснява Греъм.

Всички проучвания са проведени преди пандемията, която е направила самотата още по-силно изразена, казват изследователите.

Греъм каза, че намаляването на самотата на средна възраст може да се дължи на това, че през този период от живота хората имат повече социални контакти - като например да се оженят, да имат деца и да ходят на работа. Въпреки това социалното взаимодействие само по себе си не е показател за намаляване на самотата, отбелязва Греъм.

„Може да имате много социални контакти и въпреки това да сте самотни или пък да сте относително изолирани и да не се чувствате самотни“, казва Греъм в прессъобщение на Северозападния университет.

Данните от проучванията започват точно в края на юношеството, когато младите хора преминават през редица важни житейски промени, казва изследователят Томико Йонеда, доцент по психология в Калифорнийския университет в Дейвис. Те включват завършване на образованието, започване на кариера и постоянни промени в отношенията им със семейството, приятелите и романтичните партньори.

„С напредването на възрастта и развитието през младата възраст до средата на живота си хората започват да пускат корени и да се установяват, затвърждавайки групи от приятели, социални мрежи и партньори в живота“, казва Йонеда. „Имаме доказателства, че женените хора са по-малко самотни, така че за възрастните, които не са женени, намирането на постоянни точки на значими социални контакти вероятно ще помогне за намаляване на риска от постоянна самота.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    17 0 Отговор
    Възраст ! Ако няма никой до тебе , на всяка възраст ще бъдеш самотен! Вещите не убиват самотата , само истински човек може да ви измъкне от дупката!
  • 2 хараре

    12 4 Отговор
    В България вече ,ако не си бизнесмен или милионер,жена няма да имаш и ще си самотен до дупка. До там я докарахме. Ако не си гиздав с банкноти,не ставаш в женските очи,щото няма накити,дрешки,лукс коли,екскурзии в чужбините,купони до сутринта. Е,те това е причината за мъжката самота.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 3 ПЪРВИ

    10 2 Отговор
    Каква самота и каква възраст,...може би ако не работиш, излежаваш се или пушиш, след това си самоъен защото го няма леглото и отминало пушенето. Ако си ангажиран в работа, не ме критикувайте за ниско платена, имаш стремежи,защо да говорим за самота. Напротив, ще бъдеш оритегателен център като приятел, любовник или както искате го наричайте. Безделието подхранва самотата на духа
  • 4 ТОЧНО

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "хараре":

    И от там идва самотата,... иначе всеки ще те ласкае и търси компанията ти. Особено жените, и няма да им трябва Ергенът или Момата, ти си човекът за тях
  • 5 Не е така.

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "хараре":

    Въпросът е каква жена търсиш. Има и свестни жени, които не ламтят за милиони и скъпи коли. Просто човек трябва да търси ...
  • 6 Близо до 70 години

    8 2 Отговор
    Цял живот учиш, работиш, търчиш насам-натам по задължения и когато родителите си заминат и децата си навирят носовете/думата ми е за младото поколение/ и гледат собствения си живот, без даже и да го осъзнават не се замислят на кого дължат израстване и образование, не смятат за необходимо даже внуците да опознаят баби и дядовци...това е най-дългото изречение и не е достатъчно....Та в един момент се замислям, че вече даже няма и за какво да се скарате с човека, с когото сте преживели всичко, даже и на развлечения не ви се ходи, тогава осъзнаваш, че винаги си бил самотен. Много рядко си направил нещо за себе си, без да се съобразяваш с близките. Те това е и си даже благодарен, че все още можеш да стоиш прав и да се познаеш в огледалото / не те е хванал алцхаймер/. Ако се върнеш назад би ли променил нещо? Да, ама за да го проумееш, трябва да си го преживял, а времето не се връща.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тцтц

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "хараре":

    Една от причините да мразя бГ момичетата,ако няма пари не поглежда към теб 🤣
    Хващаш си жена от друга държава и си ок, като мен,азиатка

    Коментиран от #12, #13

  • 9 доста самотни моми

    1 2 Отговор
    имат вибратори и цъкат по сайтове дето баламурници си губят времето да им вдигат акциите а на самотните кочове не им остава друго освен пътуват то тайланд за разнообразие където има нощен живот и жени срещу заплащане. Пълно е с такива клипове
  • 10 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Близо до 70 години":

    Много хубаво написано...И навярно става така... Но да имаш човек до себе си е много по- добре- отколкото ако го няма.Дори и да си мълчите- той е до теб. АКО СЕ ЧУВСТВАТЕ САМОТНИ ПО ОТДЕЛНО- ИЗМИСЛЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ЗАЕДНО- ще готвите ли- ще чистите ли- ще пазарувате ли- ще четете ли- ще слушате музика ли... А чувствате се самотни- защото сте в застой .
  • 11 таквизи ми работи

    0 3 Отговор
    В Тайланд за разнообразие има жени срещу заплащане,а в България няма. Публичните домове са забранени. А уж сме в демокрация. Вятър и облаци партийни.
  • 12 Сори.

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тцтц":

    Не намирам нищо привлекателно в азиатската външност

    Коментиран от #19

  • 13 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тцтц":

    Има много красиви китайки, но ще призная че и те като нас страдат от комплекси имайки предвид годините на болшевизма и днес. Всъщност, онези години със сигурност са имали и плюсове, та гледат и те банкнотата и лукса. А богати китайци - бая, вервайте. Японките си остават класа и като маниери и като красота, но пък те трудно се хващат с европейци, въпреки рефрена дето върви особено у българистан хахаха. Та таа работа не е както я обясняваш. Е, ако тръгнеш по селата в Китай, със сигурност ще хванеш някоя от всички жени там 😂 Но не е в това въпроса.
  • 14 Госあ

    4 1 Отговор
    А и може да е клише, обаче си е вярно, ако човек се чувства самотен сам със себе си, значи не е в ред. Не казвам че не трябва да има семейство, но такъв човек ще бъде много досаден за околните в стремежа да избяга от себе си.

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    …а днес света е пълен с досадници с претенции към другите…

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Или си млад, или не разбираш

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Има един фактор, дето му казват "натрупване на умора", аз му казвам "уморих се от всичко и от всички". При всеки настъпва по различно време. Без сериозни житейски сътресения /да чукам на дърво/. Някои казват "еех, пари да имам, па ще видиш дали ще скучая". Е, рано или късно ще разберете какво искам да кажа.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Човек

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Или си млад, или не разбираш":

    Точно така е. Аз те разбрах!
  • 18 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Или си млад, или не разбираш":

    Тази година, следващия месец официално отпадам от категорията на младите. Защото в много сфери има такава - официална ! За разлика от 90 годишните старци, които управляват или поне си мислят че управляват държави. Но поне всичко е ясно и точно в моята сфера. Това с умората мога да го разбера. Не мога да разбера обаче, що за дебил ще разчита на пари да не му е скучно особено след определена възраст. Пари трябват на млади години, след определена възраст трябва смирение и мир. Да, опасявам се да не остана сам, точно тогава, когато би трябвало да споделям мира си с друг. И действително не е добре, когато другия го няма. От младите смирение не бива да се търси, но действително средата не влияе добре за основите за постигане на такъв, съгласен съм.
  • 19 ....

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сори.":

    Лузърите намират.
  • 20 вЕрвай ми

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Ти си от тях.