Last news in Fakti

10 Май, 2024 08:54 1 246 5

Газове от лава образували атмосферата на близка диамантена супер-Земя в съзвездието Рак

  • планета-
  • космос-
  • атмосфера

Звездната система е само на 41 светлинни години, което прави възможно изследването ѝ

Планетолози установиха, че атмосферата на странната „диамантена планета“ 55 Cnc в съзвездието Рак не се състои от изпарени скали, както вярваха астрономите в миналото, а от газове, които постоянно се отделят от лавата, покриваща повърхността на планетата. Резултатите от измерванията на учените са публикувани в научното списание Nature, предаде ТАСС.

„Измерванията, които извършихме с помощта на инструментите на телескопа James Webb изключват възможността атмосферата на тази планета да се състои от изпарени скали и говорят за наличието на пълноценна газова обвивка, състояща се главно от въглероден окис или въглероден диоксид. Предполага се, че тя е възникнала в резултат на обезгазяване на лава“, пишат изследователите.

До това заключение стигнаха група американски, европейски и японски планетарни учени, ръководени от Ху Реню, изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, при анализиране на данни и изображения, получени от орбиталния телескоп Джеймс Уеб след наблюдение на "диамантената планета" 55 Cnc e през ноември 2022 г. и март 2023 г.

И в двата периода от време, както обясняват планетарните учени, тази далечна екзопланета изчезва зад диска на звездата, около която се върти. Това дава възможност на учените да отделят излъчването, произведено от нейната атмосфера, от сиянието на самата звезда и да определят възможно най-точно химичния състав на въздуха на „диамантената планета“, за което учените изследваха структурата на спектъра на нейния атмосфера.

Оказа се, че атмосферата на „диамантената планета“ е сравнително плътен слой от въглероден окис или въглероден диоксид, а не разредена смес от водород, хелий и отровна циановодородна киселина, както е посочено от предишни опити за изследване на въздушната му обвивка с помощта на орбиталния телескоп Spitzer. В допълнение към това учените са установили, че "слънчевата" страна на 55 Cnc e по-малко гореща, отколкото смятаха планетарните учени по-рано - тя е нагрята до 1 500, а не 2 200 градуса по Целзий.

Според изследователите подобни резултати от измерванията изключват възможността атмосферата на „диамантената планета“ да е възникнала в резултат на изпарението на част от скалите му. Вместо това учените смятат, че атмосферата на 55 Cnc постоянно се допълва с въглероден диоксид и други летливи вещества, които се отделят от лавата на повърхността на този свят. Това обяснява защо атмосферата на "диамантената планета" все още не е унищожена от слънчевия вятър и радиацията на Коперник, заключиха планетарните учени.

Диамантената екзопланета 55 Cnc e е един от петте спътника на звездата Коперник в съзвездието Рак. Тази звездна система е само на 41 светлинни години от нас, което прави възможно изучаването на нейните планети с помощта на съществуващите телескопи. Изображенията, които са получили, показват, че планетата, която е най-близо до звездата, 55 Cnc, е голяма „супер-Земя“, чиито дълбочини съдържат големи запаси от диаманти или подобни форми на въглерод, нагрят до много високи температури.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Йоцо гледа

    4 0 Отговор
    На западната наука не бива да се вярва , та те не знаят каква е атмосферата на Юпитер, та тази далечната планета ни говорят ! Доскоро се смяташе,че на Луната е отрицателна температурата , а пак китайския луноход замери +70 градуса !!!
  • 2 Слаб 2+

    3 1 Отговор
    Това е нагледен начин да се покаже как се усвояват едни ПАРИ.
  • 3 космонафта

    1 1 Отговор
    Вероятно това е ядрото на газов гигант, но твърдението че 41 светлинни години е близко разстояние, е озадачаващо.

    Коментиран от #4

  • 4 село

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "космонафта":

    Щом смяташ така, не ти е тук мястото.
  • 5 космонафта

    0 0 Отговор
    Вероятно това е ядрото на газов гигант, но твърдението че 41 светлинни години е близко разстояние, е озадачаващо.