Last news in Fakti

10 Май, 2024 11:58 1 321 3

Царят на мечките в Белица почина на 33 г.

  • парк за танцуващи мечки-
  • парк за мечки-
  • белица-
  • мечка-
  • почина-
  • мечок

Чарли е бил танцуваща мечка, преди да бъде спасен и да изживее остатъка от дните си в парка Белица

На 33 години почина "Царят на Белица" - Чарли, който бе една от емблемите на парка за танцуващи мечки, спонсориран от фондацията на легендарната актрисата и природозащитничка Бриджит Бардо. В последните дни Чарли е имал силна скованост и накуцване на задните крайници, които много бързо прогресирали до степен, в която той не можел да се изправя, споделя съкрушеният персонал на Парка в Белица.

"Въпреки нашите усилия и интензивното медицинско лечение, той не реагира добре на него и трябваше да вземем най-трудното решение - да го пуснем да си отиде", написаха те във Фейсбук страницата си.

Преди да бъде спасен през 2004 г., бившият "танцуващ мечок" е имал тежък живот и е страдал изключително много, разказват още те. Подобно на други мечки, които са били част от тази жестока "развлекателна" практика, Чарли е носил халка през носа си и когато не е "изпълнявал", е бил оковаван до дърво в задния двор на собственика си.

"Изпитваме огромна мъка, че загубихме Чарли, но се радваме, че той успя да прекара 20 прекрасни години в Парк за мечки Белица, който "Четири лапи" управлява съвместно с Фондация Бриджит Бардо. Можем само да кажем, че той бе истински цар сред мечките", споделят още те.

През последните няколко години гледачите му се грижеха за нуждите му на възрастен мечок с ежедневни упражнения и много лакомства, като осигуряваха на Чарли удобни пространства за почивка и уединение, колкото е необходимо.

Чарли обичаше водата и всеки път, когато в заграждението му имаше поток, той прекарваше дълго време в игри. Преди мечокът беше част от най-стабилната група в парка, но накрая споделяше заграждението само с любимата си мечка Дана, наслаждавайки се на приятелска компания.

33-годишният Чарли беше много спокойно животно. Той предпочиташе да се крие навътре в гората, което го правеше трудно забележим.

"Царят на Белица" бе най-красив когато сменя своята лятна козина със зимна, която е много по-плътна и дълга. "През късна есен той е особено величествен и великолепен", споделиха преди време от Парка.

Чарли обичаше да копае бърлоги. Той обикновено не използваше една и съща бърлога два пъти - решение, от което се възползват много мечки. Компания в Парка му правеха три други негови събратя и посестрими по вид и съдба - Нада, Дана и Боби.

През септември 2022 г. в мечешкия рай отиде още една негова приятелка - 34-годишната Нада. Тогава ултразвукът и рентгенът показаха, че тя страда от напреднала артроза, както и проблеми с гръбначния стълб вследствие на нейната възраст. Бе назначена медикаментозна терапия, но за съжаление, състоянието ѝ не се повлия от болкоуспокояващите и останалите лекарства, затова, за да ѝ спестят по-нататъшни страдания, трябваше да я приспят.

Нада също бе бивша танцуваща мечка. Тя беше спасена през 2003 г. и успя да загърби тъжното си минало и да се наслади на дълъг и спокоен живот в Парка за мечки в Белица.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечна му памет

    2 7 Отговор
    Хубаво ли беше погребението ? Дойдоха ли Бардо и други мечки ?
  • 2 Горкият чичо Чарли

    2 7 Отговор
    От опечалените две мечки и половина.
    Колко му беше разкладката ?
  • 3 Възраждане

    3 4 Отговор
    Чакаме с нетърпение руската мечка