Last news in Fakti

9 Май, 2024 16:30 2 514 2

Почина първата българка с медал от Световно по художествена гимнастика

  • почина-
  • българка-
  • медал-
  • световно първенство-
  • художествена гимнастика-
  • юлия трашлиева

Вчера на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева

Почина първата българка с медал от Световно по художествена гимнастика - 1
Снимка: shutterstock.com

Българската федерация по художествена гимнастика съобщи, че на 88-годишна възраст на 8 май е починала първата българка, донесла медал на страната ни от Световно първенство по художествена гимнастика - Юлия Трашлиева.

Ето какво написаха от федерацията:

"С прискърбие Ви съобщаваме, че вчера на 88-годишна възраст, почина Юлия Трашлиева!

Трашлиева е първата българка с медал от Световно първенство по художествена гимнастика – още на I-вия шампионат през 1963 г. в Будапеща печели индивидуално 2 бронзови медала (в многобоя и на обръч).

Юлия има важен принос за развитието на художествената гимнастика в България като треньор на националния отбор и треньор в столичното спортно дружество „Спартак“, впоследствие „Левски - Спартак“. Тя ръководи българския ансамбъл от шест гимнастички на Световното първенство през 1967 г. в Копенхаген, където печелят бронзови отличия. Случаят е известен като „Скандалът в КБ Хален“ поради това, че българките печелят най-високата оценка от всички участващи отбори за съчетанието си с обръчи, която обаче е намалена с цяла половин точка под претекст, че диаметърът на обръчите им е с един сантиметър повече от допустимото. Въпреки това, българките се нареждат на трето място в крайното класиране и печелят бронзовите медали след СССР (златен) и Чехословакия (сребърен). Те стават любимки на публиката, която става на крака, за да ги приветства по време на награждаването им.

Две години по-късно, през 1969-а във Варна, българският ансамбъл (Вера Маринова, Стела Милушева, Соня Пеева, Виолета Еленска, Богдана Тодорова и Деспа Кателиева), воден от треньорките Юлия Трашлиева и Лилия Мирчева, печели първата световна титла за България при ансамблите.

Трашлиева е носителка и на почетните звания: „Майстор на спорта“, „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор“, „Заслужил деятел на физическата култура".

Изказваме най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на г-жа Трашлиева!

Поклон пред светлата ѝ памет"!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отговор

    7 0 Отговор
    Светла й памет. Дайте снимка от онези години.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Да добавя за обръчите...Номерът са го скроили чехословашките "другари" с вероятно чужда помощ...Меренето е станало след изиграване на съчетанието и е било напълно нормално от триенето, тези стандартни, пластмасови обръчи, малко да увеличат диаметъра си от загряването при играта с тях...Чехословаците са знаели за този ефект и са го използвали за да подадат веднага контестация...Българската женска делегация се е ошашавила от неочаквания кален номер и не е реагирала адекватно, защото не са разбрали причината за това увеличение на диаметъра с 1 см. При завръщането си в България ги мерят отново и се разбира причината, но е немислимо да се вземат обратно златните медали от СССР... ВЕЧНА ДРУЖБА, У-Р-А-А-А!