Last news in Fakti

28 Април, 2024 13:40 2 584 12

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

  • евро-
  • еврозона-
  • бундесбанк-
  • фалшиви пари-
  • испания

Тези дни информационните агенции съобщиха, че испанската полиция е разбила организирана престъпна група за фалшифициране на пари, за която се твърди, че е пускала в обращение фалшиви монети от две евро в цяла Европа

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Испания бе разбита организирана престъпна група, фалшифицирала монети от две евро, които вероятно са вече в цяла Европа. Как можем да разпознаем фалшивите монети?

Тези дни информационните агенции съобщиха, че испанската полиция е разбила организирана престъпна група за фалшифициране на пари, за която се твърди, че е пускала в обращение фалшиви монети от две евро в цяла Европа. С помощта на Европол в Толедо успешно е била разбита работилница за фалшифи пари - "най-значителната в Европа за последните десет години", по оценка на полицията. Бандата е успяла да лансира на пазара почти 500 000 фалшиви монети с "високо качество". Арестувани са десет души, най-вероятно граждани на Китай.

Испанската полиция работи по случая от шест години. Разследването е било изключително сложно и продължителността поради огромните трудности за проследяване на фалшивите монети, както и заради това, че членовете на бандата са пазели стриктна тайна, уточнява агенция ДПА.

За щетите от фалшифицираните пари

Известно е, че фалшифицирането на платежни средства причинява икономически щети, които засягат всички. Потърпевши са и тези, които случайно са платили с фалшиви банкноти и монети или са ги получили като ресто: фалшивите пари се конфискуват и нямат право на финансова компенсация.

Макар икономическите щети в конкретния случай да не са големи (половин милион фалшиви монети от две евро се равняват на един милион евро), успехът на полицията не бива да се подценява. Всеки, който успешно и необезпокоявано разпространява фалшиви монети толкова дълго време, може да развие апетит за повече. Преди всичко обаче тук е важен психологическият ефект от удара срещу тази престъпна група - гражданите да са спокойни, че парите им са в безопасност и ще запазят стойността си.

Фалшивите банкноти се разпознават сравнително лесно: те са снабдени със защитна нишка, имат вградени холограми, трудни за копиране фонове и хартия. Монетите са нещо различно - по обясними причини те не могат да бъдат защитени с холограми или защитни нишки. Но дори и при "дребните монети" има неща, които фалшификаторът често не може да пресъздаде и за които си струва да внимаваме.

Как да разпознаем фалшивите монети?

За германските евромонети отговарността носи Бундесбанк. Нейните експерти уверяват, че и лаиците могат да различат фалшивите от истинските монети. Професионалистите използват стандартизиран европейски тест за проверка на монети, при които се използват технически устройства.

На специалната си уебстраница, разработена за монетите, Бундесбанк дава ценна информация. "При истинските монети релефът е с точни контури, изображението са откроява ясно от останалата част от повърхността на монетата. При фалшификатите изображението изглежда често размазано, някак размито, а по повърхността при по-внимателно вглеждане могат да бъдат открити следи от набраздяване, петна, линии или нелогични вдлъбнатини, казват експертите", пише там.

Има още нещо, на което следва да се обърне внимание. От съображения за сигурност, а също и за да се улесни разпознаването на монетите от незрящи хора, ръбът на монетата е характерно назъбен. "За разлика от фалшивите монети, върху които надписът по ръба често е с неясни контури и се губи, при истинските монети от две евро той е ясно разпознаваем. Освен това разстоянието между отделните символи и думи върху фалшивите монети също често се различава от това върху истинските монети", информира Бундесбанк.

Трикът с магнита

От Бундесбанк разкриват и още един начин за проверка, който обаче предполага наличието на магнит. Благодарение на специален защитен материал, монетите от едно и две евро реагират в централната си част слабо на магнитно поле и могат да бъдат привлечени от магнит. При леко разклащане те падат от магнита. За разлика от тях фалшивите монети от 1 и 2 евро или изобщо не реагират на магнит, или точно обратното - залепват здраво за него.

Трябва обаче да се има предвид и този детайл: "Външният пръстен на истинските монети от едно и две евро, както и на истинските монети от 10, 20 и 50 цента, не е магнитен", казват експертите. "Истинските монети от един, два и пет цента, изработени от стомана с медно покритие, са силно магнитни."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    10 6 Отговор
    за да няма ментета , правете сребърни монети , и банкноти със златна нишка! / следващият колапс на световната икономика е близо-няма държава , която да си обезпечи валутата със ,,злато и всички активи на банката,,

    Коментиран от #9

  • 2 Селянин

    21 8 Отговор
    500 000 по 2 = 1000 000 - Един милион.
    Колко милиарда подарихте на Зеленски?

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК 🐱

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    и още няколко милиарда сме приготвили , да ви осигурим руска ,,техника,,-чукове и длета , за каменоломните в Белене и други места
  • 4 ха ха

    8 3 Отговор
    то има ли нещо истинско в тоя съюз
  • 5 ПиПи

    8 2 Отговор
    Фалшивите банкноти се разпознават сравнително лесно: те са снабдени със защитна нишка, имат вградени холограми, трудни за копиране фонове и хартия. А ИСТИНСКИТЕ БАНКНОТИ КАК СЕ РАЗПОЗНАВАТ? Без хартия ли са?

    Коментиран от #7

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    5 1 Отговор
    Цялата глобална пропагандна артилерия на амбразурите........... Дръжте си парите в банките защото ще ви излъжат по телефона и ще ги хвърлите в плик през терасата..... 😂... Сменяйте лева с 💶, защото пълзят банкноти по 100 лева фалшиви. 😂. Сменяйте еврото с дигитално, защото е пълно с фалшиви.. 😂
  • 7 ТъПи

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПиПи":

    Нещо ти е лошичко, а?
  • 8 ИМА ОПРАВЯНЕ,БОРБА С/У ПЕЧАТНИЦИТЕ!!!

    1 0 Отговор
    ЧЕ ИМАЛИ НЕ ФАЛШИВИ ??? ВСИЧКИ БАНКНОТИ СА НАПЕЧАТАНИ ФАЛШИВИ ХАРТИЙКИ , С КАКВО СА ПОКРИТИ , КАК СА ИЗРАБОТЕНИ ??ЕЙ ТАКА ВКЛЮЧВАМЕ ПЕЧАТНИЦАТА И ГОТОВО,?? ЕТО ТОВА Е СЪВРЕМЕННИЯ НАЧИ ЗА ОБИРАНЕ РЕСУЕСИТЕ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ - ЧРЕЗ ФАЛШОНАПЕЧТАНИТЕ ХАРТИЙКИ С КОИТО ВДИГАТ СВЕТОВНАТА ИНФЛАЦИЯ ЗА ГРАБЕНЕ. С ТАЗИ НФЛАЦИЯ СЕ ОБВЪРЗВА СВЕТА ДА ПЛАЩА ВСЕ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ,С КОЕТО ИЗЛИЗА ЧЕ ЗА РАЗХОДИТЕ ИМ ПЛАЩА ЦЕЛИЯ СВЯТ . Т.Е. СЕГА МИЛЯРДИТЕ ДАДЕНИ НА УК ЩЕ ИЗПЛАЩА ЦЕЛИЯ СВЯТ .
    ЗА ТОВА БЕДНИТЕ СТАВАТ ПО-БЕДНИ А БОГАТИТЕ ПО-БОГАТА!!!. ТОВА ПРАВИ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ НО КРАДЛИВ СВЯТ НА ГЪРБА ОСОБЕНО НА ОНЕЗИ , КОИТО НЯМАТ ДОСТЪП ДО ПЕЧАТНИЦАТА , ЕТО ТАКА ВЛАДЕЯТ СВЕТА
    ,ПОДКУПВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ, С БЕЗКОНТРОЛНО ПЕЧАТАНЕ НА ХАРТИЙКИТЕ И НЕ ИМ ПУКА! ТОВА БЕЗАКОННО ОБИРДЖИЙСТВО ТРЯБВА ДА СПРЕ , ТЕЗИ МАШИНКИ ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ . БЕЗ ТЯХ СЛЕД 2 МЕСАЦА СА ФАЛИРАЛИ.
    КАК ДА СТАНЕ : ОТКАЗ ОТ УПОТРЕБА НА ХАРТИЙКИТЕ, ПЛАЩАНЕ В БАРТЕР ИЛИ В СОБСТВЕНА ВАЛУТА . ВСИЧКО ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА СЕ СПОРАЗУНЕЯТ ЗА ТОВА , ЗА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ ХЕГЕМОНИЯТЕ НА ЕВРОТО И ДОЛАРА!!! ТОГАВА ЩЕ ИМ ГЛЕДАМЕ СЕИРА - НЕКА ПЕЧАТАТ , НО АКО НИКОЙ НЕ ИМ ГИ ИСКА , КАКВО СТАВА ???

    Коментиран от #10

  • 9 бе ти нормален

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    защо говориш като ненормален Един биткойн дето струва 68000 долара обезпечен ли е с едно кило злато ОТде се навъдихте такива съвременни финансисти дето бащите ви са окрали държавата за да си живеете в некупени апартаменти и коли
  • 10 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИМА ОПРАВЯНЕ,БОРБА С/У ПЕЧАТНИЦИТЕ!!!":

    пак некакъв печатар а не ти ли прави впечатление печатарю като т живков че печатници дето пускат долари Навсякъде си купуваш всичко с тез пари Същото важи и за еврото и за швейц франк НО с рубли тугрици донги не можеш да си купиш и дъвка на запад даже и на соф летище не признават друго освен ЕВРО Та те печатарите и да печатат са си ограничени а Като става въпрос за фалшификаторите що не дойдеш в испания да печатиш Тук може и да не те фанат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: