Last news in Fakti

30 Април, 2024 09:49 1 434 48

Патриархът на Йерусалим: Нищо няма да е както преди

  • aleteia-
  • йерусалим-
  • патриарх-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • пиербатиста пицабала

Всичко, което се случи през тези шест месеца, ясно показа неизбежността на решението за две държави, каза той

Патриархът на Йерусалим: Нищо няма да е както преди - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Несигурността сега е колко дълго ще продължи тази война и още повече какво ще се случи след това, защото едно нещо е сигурно: нищо никога няма да бъде както преди. Това заяви латинският патриарх на Йерусалим, кардинал Пиербатиста Пицабала, в интервю за Vatican News, предаде Aleteia.org.

"Тази война ще промени всички ни. Ще отнеме много време, за да се метаболизира. Но също така е вярно, че тук дългите времена са норма, търпението за добро или за лошо никога не липсва. Иначе нямаше да има обяснение за една война, която под различни форми продължава вече 76 години“, каза той.

За латинския патриарх е възможно да се излезе от тази драма: „в тази земя – обяснява той – в миналото някой малко по-смел се опита да поеме по политическия път на мира. Но това винаги са били опити, които са вървели отгоре надолу: споразумения, преговори, компромиси. Всички те се провалиха ужасно. Помислете за Осло например. Така че сега е време да се смени посоката и да се започнете път, който върви отдолу нагоре. Повтарям: ще бъде уморително, но не виждам друг начин“. Накратко, „трябва да сложим точка в историята и да започнем всичко отначало и на нови и различни основи от миналото. Междувременно – добавя той – смятам, че всичко, което се случи през тези шест месеца, ясно показа неизбежността на решението за „две държави“. Другата алтернатива на „две държави“ е продължаването на войната. Но двете държави трябва да се променят отвътре, трябва да се преосмислят. Двете общества, които се промениха радикално и бързо през последните години, трябва да имат смелостта да преосмислят своето общество“.

В интервюто кардинал Пицабала се фокусира и върху малката християнска общност, около 500 души, разселени в латинската енория: „Два контейнера, пълни с храна, пристигнаха и те най-накрая могат да ядат нещо по-съществено. Ситуацията остава тежка за психологическото равновесие, което очевидно се разклаща след шест месеца пленничество в помещенията на Църквата. Всеки трябва да участва в някаква работа за доброто на цялата общност, а това е важно, защото по този начин се разсейва от мислите за настоящото си състояние, за опасностите, пред които е изправен, и за паметта на онези, които не оцеляха. Те не са само загиналите, убити от бомби и оръжия, но и тези, които не оцеляха поради липсата на лекарства и лечения. Смелостта и отдадеността, особено на трите монахини на Майка Тереза, които никога не са спирали да се грижат за деца с увреждания, са трогателни. Надявам се – завършва той – скоро да успеем да достигнем до тези наши братя и сестри и лично да им занесем необходимата помощ”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 име

    7 8 Отговор
    При следващия поход за освобождението на Божиите земи, хрисияни и мюсюлмани рамо до.рамо ще чистят ционистката чума!

    Коментиран от #7

  • 3 Бендида

    13 1 Отговор
    Смислени и рационални разсъждения изказва гласно този човек, нещо което рядко се случва:
    ,,смятам, че всичко през тези шест месеца, ясно показа неизбежността на решението за „две държави“. Другата алтернатива на „две държави“ е продължаването на войната"
  • 4 ха ха

    4 10 Отговор
    Абе, стига сте папагалили за две държави, бре? Гледам и Аналена-та прави точки пред ислямистите в Германистан. Как две държави като няма кой да направи държава Палестина!? Махмуд ли да я направи на 100 години, ето Хамас му изхвърляха хората от Газа през 2006-та? Каква Палестина да бъде? Проиранска, просаудитска, египетска, йорданска или...? Разбирате ли малоумието на ситуацията и как Израел ще позволи враждебна палестинска държава. Половината арабски държави наоколо не признават правото на съществуване на Израел със все арабите или поне 90% от тях... Как да допуснат палестинска държава на границите си евреите? Нито са луди, нито глупави...

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Бесен язовец

    4 8 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на Газа и приключвайте с ХАМАС. Другото е приказки.
  • 6 Мдаа

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Абсолютно си прав. Израел трябва да е луд за да позволи да има държава Палестина. На 7-ми октомври 2023г., света видя какво стана. Не е възможно да има палестинска държава.
  • 7 …..

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Сънувал си.
  • 8 Българските турци

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    През 1947 година там нямаше евреи и цялата земя беще сбственост на палестинците !...Вие какво си мислите , че там живеят роднини и потомци на родшилд , вартбург и рокфелер ли ?... Метастазата на ционистския тумор засаден с целия внос на готови мошета от гетата на Европа и оцелелите от концлагерите, се разрази след като ги пуснаха - бедни и алчни да мародерстват над местното население !...Вносът продължава и до днес !...От 70 години насам , ако в един палестински дом има 6 работоспособни , на работа отиват 5 и един остава да пази този дом !...Защото иначе като се върнат намират в къщата си един Якоб ,който е седнал вътре и твърди, че се е заселил в необитаван дом !... Все едно , да дойде някой мЮмюн да ти влезе в апартамента в София, като те няма там и го обяви за свой !... И колко "хамаси" и колко "терористи" ще се навъдят тогава по улиците на София...вие си направете сметка !... Пишете и твърдите от тука фантазии , които нямат абсолютно нищо общо с палестинската действителност и терора на еврейските заселници , които върлуват вече почти един век там !...Ако сте свестни хора , поне спрете дебелашката си гавра с трагедията на този нещастен народ !?...Не забравяйте "Апокалипсиса започва тогава когато гладните гледат как ядат ситите " !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен мравояд

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Светът видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #13

  • 10 Не лъжи

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Призната държава Палестина няма. Нито Газа. Това са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г. Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Палестинците са са чергари от западна Африка нагло настанили се по земите на Исус и Моисей по време на османската империя.Призната от ООН държава е Израел прието от общото събране през 1948г.

    Коментиран от #15

  • 11 Давид

    6 5 Отговор
    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
  • 12 Египтянин

    3 10 Отговор
    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 13 Не познаваш историята,

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен мравояд":

    а тя съвсем не започва на 7- ми октомври.

    Коментиран от #14

  • 14 Бесен мравояд

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Не познаваш историята,":

    На 7-ми октомври 2023г., светът видя, как терористите от ХАМАС изпекоха бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители. Коментарът е излишен.

    Коментиран от #16

  • 15 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Не лъжи":

    Преди да докарат оцелелите евреи от гетата и концлагерите на Европа след 9 май 1945 в земите на божи гроб, там нямаше еврейско население , но арабско - палестинско население имаше още от преди времето на Саладин, който с войската набрана изсред това население беше освободил Ерусалим от гнета и грабежа на кръстоносните походи на западните колонизатори ! ... Модерните евангелистко-ционистични кръстоносци отново са на Божи гроб и е близък денят в който ще се появи пак някой САЛАДИН , който пак ще ги изпоизчегърти от там за нови хиляда години напред !!!
  • 16 малко им е било

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен мравояд":

    Това е нищо в сравнеие с десетилетията терор на ционистите-нацисти над палестинския народ. Да не са им окупирали земите. Тези родители какво търсят на палестинска земя? Що не си направиха къщата на иврийска земя?

    Коментиран от #18

  • 17 Ливанец

    3 3 Отговор
    Вижте мързелът на палестинците, които просят разчитат на помощите от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Иначе, нищо полезно от тях. Да видим фактите какви са? Какъв е поминъкът на палестинците? - Университети техни нямат, Заводи нямат, Земеделие нямат, Хотели също нямат и т.н. От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н. Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел. По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на евреите от Израел. Не забравяйте също, че 60% от палестинците работиха в Израел. Отделно къде Израел им изгради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социални нужди за палестинците. Е, що за Народ е този на който Израел му помага, а той тръгнал с ножове и автомати да избива благодетелите си. Ужас
  • 18 Демократ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "малко им е било":

    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 реконструкция 19

    1 1 Отговор
    19 Българските турци
    00ОТГОВОР
    Проверете родните места на Давид Бен Гурион , Голда Меир , Моше Даян и всички останали известни или неизвестни ционистски знаменитости и ще видите и ce убедите как ингилизите за засадили Израел в Ерусалим !...
    11:36 30.04.2024

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "реконструкция 19":

    Пишеш глупости. Наскоро “ингилизите” (англичаните) отпуснаха помощ за ГАЗА в размер 28 милиона долара. А ти за благодарност ги плюеш

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Гост

    2 4 Отговор
    Тия джихадисти трябва да бъдат изхвърлени от всички еврейски земи, като Газа, Западен бряг, Витлеем ,целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от Ислямските терористи дори след 1967г.Те лъжливо клеветят Израел,който е на своите земи и които ислямските араби незаконно окупират, ограбват, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници,които живеят на окупирана Еврейска земя
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 реконструкция 19

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Това са изтъркани номера на стари крокодили !... Ингилизите никога на никого не помагат и не стават "братушки" с никого !...Те се имат за САХИБИ на целия свят и смятат , че са най хитрите и умните на този свят !...Но един българин със съборен гроб , беше казал някъде някога заветните думи : "Колелото на историята се върти" !

    Коментиран от #27

  • 27 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "реконструкция 19":

    Пишеш глупости

    Коментиран от #30

  • 28 Българските турци

    2 3 Отговор
    Газза е геополитическа пречка за целите на САЩ и ингилизите !...Ако стане част от държава наречена Палестина е пречка с териториални води в източно средиземно море, пречка е с въздушното си пространство през което Сащ планува да байпасира настоящия трафик през туското въздушно пространство ! ... И най вече е пречка за планувания израелски канал - алтернатива или байпас на Суецкия канал ! ...Затова Израел на цената на смъртта или разселването на 2милиона палестинци ще анексира Газза !!
    Всичко останало са приказки и крокодилски сълзи !

    Коментиран от #29

  • 29 Наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    Палестинските араби са придошли в ГАЗА от Турция. Време е да се върнат в Родината си.

    Коментиран от #31

  • 30 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    Пиша ИСТИНИ които бодат съвестта на ГУЗНИТЕ !... А тя е , че рухват всички пропагандни лъжи и легенди ! Първо рухна легендата за Адското дяволско оръжие на Садам Хюсенин и лъжата с кулите, и Ал каида и Осаме бин Ладен ! После се спука балонът за Арабската пролет на Хюсеин Барак Обама и красивата креолка Кондолиза Райс ! Грандиозният финал на сапунения корупционен кървав Афганистански сериал с акционните сцени на "изрядно организирано" изтегляне на юначните джонита и слугинажа им от местни марионетки , беше един вид кулминация на срива на световните лъжи за демокрацията , за западната цивилизация и хуманизъм !!..Рухна митът за Червената армия и балонът от парадите на Червения площад , изпари се "Вагнер"!...Рухва могъществото на ЕС и се пукат шевовете на супералианса НАТО ! Пукат се балоните на вездесъщите ЦРУ и Моссад ! Рухна " железният противовъздушен израелски мит" и кибернетичната им ултра техническа армия само с един парапланерен Хамасски десант !!......Пада булото от Плашилата и Караконджoлите с които сееха сатанизъм и страх сред хората по цялата ни планета !!!... РУХВА старият световен Ред !!! ...Идва нов Ред, в който Светът ще е по голям от ПЕТ и по справедлив без ционисти и американска Хегемония !!!

    Коментиран от #32

  • 31 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Това е голословие и типична дезинформация и манипулация с лъжи !... Посочи някакво историческо доказателство или всепризнато научно изследване с което би могло да се потвърди това ваше твърдение !
  • 32 Наблюдатил

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    И какъв е тоя нов ред? На талибаните може би с изостаналата в своето развитие мюсюлманска религия. Бурките, чалмите и шалварите ще управляват светът, така ли? Нещо не си добре. Иди се прегледай.

    Коментиран от #37

  • 33 07102023

    3 0 Отговор
    "Патриархът на Йерусалим: Нищо няма да е както преди
    Всичко, което се случи през тези шест месеца, ясно показа неизбежността на решението за две държави, каза той"

    И на тамошния Патриарх му е ясно но тукашните сПът.
    Събудете се.
  • 34 Българските турци

    1 2 Отговор
    Съвестта на ЧОВЕКА и ЧОВЕЧЕСТВОТО е ЖИВА и няма да се задуши от пороя на злобните ви слюнки !!! ... Айде изнасяйте се от тук !... Светът не е обречен вечно да диша отровата и смрадта на кривата ви пропаганда !...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 реконструкция 36

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдатил":

    Щом си такъв усърден " 32 Наблюдатил"...на теб как ти се струва, че ще Е ?... Вероятно моят език и стил на изразяване ти е доказал що за Малоазиатски Тип съм и с какъв религиозен фанатизъм и кристален нацизъм и цинизъм съм тръгнал да тролувам тук срещу вамподобните по всички тия платформи ?!...

    Коментиран от #38

  • 38 Наблюдател

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "реконструкция 36":

    Цивилизованият свят няма да допусне талибански мюсюлмански простотии да върлуват по света. На Израел трябва да се помогне в борбата срещу ислямските палестински терористи от ХАМАС.
  • 39 Мюслюманин

    2 2 Отговор
    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!

    Коментиран от #41, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мюслюманин":

    Ти си истински мюслюманин или не си българин , защото ако беше обратното трябваше да пишеш ника си "МюсУлманин" по татовския български език и граматика... А доколкото до Египет ?... Възможно е както да приберат палестинците , така да приберат и целия израел с евреите, и всичко да започне отнчало , както в древния Египет и стария завет с мойсей !...😊👍

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 реконструкция 42

    1 1 Отговор
    Не е вярно ! Такива като вас с такъв интелект, ги разпознават само по пушките !😊😍😂
  • 44 ВиденОФ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Българските турци":

    Това че някой е написал правилно една дума прави ли един човек правиден.

    Пък дали е правиден си е съвсем друго.
  • 45 ВЕТРОХОДКА

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мюслюманин":

    Най-лесно е да ги преселите но това няма да затихне свадата.
    Така се случи и със всички близо 14 милиона ПАЛЕСТИНЦИ по света. В Газа са останали 2 милиона а в Западната ивица 3 милиона.
    Знаете ли колко е прибрала Египет. Първо научете.
    Лесно е да давате акъл на други.

    Това че някои страни като Израел, ЕС, САЩ, Канада, Мексико, Гренландия, Панама, Ю Корея, Таиван, Япония, Молдов, Миаммар, Камерун, Еритре, Естония, Латвия, Летония и други малки диржавици не признават Палестина означава ли че трябва да не се зачита.

    Напомням на всички български граждани че България не е от тези страни.

    Коментиран от #46

  • 46 Мюслюманин

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "ВЕТРОХОДКА":

    Обръщам внимание, няма държава Палестина. Има държава ИЗРАЕЛ! Браво на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.

    Коментиран от #47

  • 47 ВЕТРОХОДКА

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мюслюманин":

    Една от 7 мижитурки на САЩ.
    Нищо повече.
    ПапаГали
  • 48 Юлия

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­р­е­щ­­и­­ ­­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­­т­а­­­ ­­­в­­и ­­­о­­­ч­а­­­к­в­­а­т 👉 ­­𝗡­­𝗨­­𝟮­­𝟭­­.­­𝗙­­­­𝗨­­­­𝗡