Last news in Fakti

2 Май, 2024 05:21 1 052 10

В САЩ разширяват определението за антисемитизъм

  • сащ-
  • антисемитизъм-
  • палестинци

Мярката бе предложена в отговор на пропалестинските протести

В САЩ разширяват определението за антисемитизъм - 1
Снимка: YouTube

Камарата на представителите на САЩ гласува за разширяване на определението за антисемитизъм, използвано от министерството на образованието - мярка, предложена в отговор на пропалестинските протести, разтърсили университетските кампуси в цялата страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Някои американски политици обвиняват университетските демонстранти в „антисемитизъм“, като се позовават, наред с другото, на лозунги, враждебни към Израел - основен съюзник на САЩ в Близкия изток.

Предложеният закон, подкрепен вчера от избрани представители от двете партии, използва определението за антисемитизъм, предложено от Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Според него антисемитизмът е "определено възприемане на евреите, което може да се прояви като омраза към тях. Риторичните и физическите прояви на антисемитизма са насочени към еврейски или нееврейски лица и/или тяхната собственост, обществени институции и места за поклонение".

Противниците на проектозакона обаче смятат, че тази дефиниция не позволява отправянето на определени критики към държавата Израел, които МАВХ осъжда. Те обвиняват конгресмените, че настояват за приемането му, за да ограничат свободата на изразяване в американските кампуси.

"Критичните към Израел изказвания сами по себе си не представляват незаконна дискриминация", предупреждава политикът демократ Джери Надлър, който се противопоставя на текста.

За да влезе в сила, мярката трябва да бъде приета в Сената, където бъдещето ѝ все още не е сигурно, а след това да бъде подписана от президента Байдън, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-скоро в САЩ има

    30 6 Отговор
    Анти хуманизъм. Мразят всичко и всички, унищожават ги с войни и им ограбват всичко. Страна основана от пирати и престъпници без никакви морални скруполи. Кога ще се разпадне?

    Коментиран от #5

  • 2 ЗОРО

    37 5 Отговор
    Хаахахах.... с две думи ционистките във ФАЩ ще забранят и криминализират протестите срещу престъпленията на исрел. Не може да се протестира срещу геноцид, извършван от исрел, незаконно е, това е антисемитизъм.... хахахахаааа... Това е абсолютен фашизъм!
  • 3 Милен

    16 2 Отговор
    На евреите не им пука за разни антисемитски закони, те си трепят семити наред.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Затова ли

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "По-скоро в САЩ има":

    всички българи началото на прехода хванаха ТЕРМИНАЛ 2 и отидоха да живеят в САЩ. Близо 1 милион българи са това. Само в Чикаго са около 200 000 .. Другите държави също напират да се изнасят в САЩ! Латиносите, мексиканците абе всички. Никой не бяга от хубавото нали? Пишете глупости.Човек да се погнуси,като чете тия простотии.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така Така

    12 0 Отговор
    сащ и ес се занимават само с глупости най лошото е,че силово налагат глупостите и на останалата част от света
  • 8 Ами слава Богу

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Затова ли":

    Днес все още не са ти падали техни бомби на главата. Ама питай сърбите, какво мислят по въпроса?
  • 9 Кадир

    3 0 Отговор
    Да го приемат, това ще ускори краха им.
  • 10 Кадир

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Затова ли":

    Именно, само бедняците бягат към САЩ. Богатите там започват да напускат.