Last news in Fakti

18 Май, 2024 19:10 922 15

Състоянието на Роберт Фицо е сериозно, но стабилизирано

  • робер тфицо-
  • словакия-
  • премиер-
  • ранен-
  • операция

Вчерашната операция е допринесла за положителна прогноза

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи след покушението срещу него министърът на здравеопазването Зузана Долинкова, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Долинкова поясни, че вчерашната двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която увеличи надеждите за неговото възстановяване, е "допринесла за положителна прогноза" за него.

Фицо претърпя вчера двучасова операция, която подобри изгледите за възстановяване. "Успяваме постепенно да се доближим до положителна прогноза", каза словашкият вицепремиер Роберт Калиняк на журналисти пред болницата, в която се лекува Фицо.

"В първите часове прогнозата беше много, много лоша, вие знаете, че изстрелите в корема по принцип са фатални, в този случай (лекарите) успяха да обърнат това развитие и допълнително да стабилизират неговото състояние", поясни вицепремиерът.

По думите му Фицо все още е изправен пред "голям риск" от усложнения, каза Калиняк. "Реакцията на организма към огнестрелна рана винаги е много сериозна и носи (риск от) редица усложнения, което продължава 4-5 дни, т. е. днес и утре", заяви той, като добави, че е малко вероятно Фицо да бъде преместен през следващите дни в столицата Братислава от болницата в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер, след като беше прострелян пет пъти от упор в град Хандлова.

"В последните дни се случиха няколко чудеса /.../ чрез ръцете на лекарите, медицинските сестри и целия медицински персонал", каза Калиняк. "Не мога да намеря думи на благодарност за това, че неотклонно се приближаваме към тази положителна прогноза", добави той.

По думите на вицепремиера не е било необходимо официално да бъдат поемани премиерските функции на Фицо и с него се осъществява известна комуникация.

Около 100 поддръжници на Роберт Фицо, някои от които носеха цветя, днес се събраха пред университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където той се лекува след стрелбата.

Покушението предизвика шок в цяла Европа и породи безпокойство от поляризираната и нестабилна политическа ситуация в Словакия, която има население от 5,4 милиона души.

Словашката полиция повдигна за покушението срещу Фицо обвинение в опит за убийство на мъж, идентифициран само като Юрай Ц. от прокуратурата.

Днес съдът в Пезинок, малък град недалеч от столицата Братислава, разпореди той да остане в ареста, съобщиха официални словашки представители.

Прокурорите поискаха от специализирания наказателен съд на Словакия заповед заподозреният да остане задържан под стража поради опасения, че той може да избяга или да извърши други престъпления, заяви говорител на съда.

Словашката прокуратура поиска от полицията да не идентифицира публично мъжа и да не съобщава други подробности по случая. По непотвърдени данни в местните медии той е 71-годишен пенсионер, известен като поет любител и автор на три стихосбирки, който някога изглежда е работил като бивш охранител в търговски център в югозападната част на страната, отбелязва Ройтерс.

Според предоставените от словашките държавни органи подробности, които отговарят на това описание, заподозреният не е принадлежал към никакви политически групи, въпреки че самото нападение е било политически мотивирано.

При днешното му първо явяване в съдебната зала в Пезинок сградата на съда беше охранявана от полицаи с маски и каски, въоръжени с пушки. Медиите не бяха допуснати в съда, а журналистите бяха държани извън сградата, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 10 Отговор
    Ако беше живял у нас щеше да знае, че има две народни поговорки. Едната за хитрото агне дето бозало от две овце и другата, какво се се случва на оня който се опитва да седне на два стола. От други коментари няма нужда

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Демократ

    4 16 Отговор
    Мръсна комунистическа утрепкане мре. Ясно е че със снайпер трябва да се действа

    Коментиран от #14

  • 5 АБВ

    2 11 Отговор
    Руска подлога има и втори път
  • 6 Ами

    12 0 Отговор
    Човекът май ще се оправи, да му мислят поръчителите, които са мотивирали политически извършването на това престъпление...
  • 7 Така

    8 0 Отговор
    А украинката дали също е оставена в ареста?
  • 8 Поета с китарата

    11 0 Отговор
    Стига сте ни набивали в главите че тоя бил "поет"! :):) Ясна ни е идеята ви!

    Че кой не се е упражнявал да пише стихове? Някои и по стените на тоалетните дори.

    Коментиран от #9

  • 9 Вапцаров съм

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Поета с китарата":

    С поезия могат да се постигнат много неща, но с поезия и пистолет- дори много повече!
  • 10 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 7 Отговор
    Спокойно. Всичко ще си отиде по местата. Когато организъм или общество страда от гангрена заплашваща да го унищожи, то хирурга реже до живо месо, Селските тарикатлъци минават до време, докато обществото не се почувства заплашено. Следващия да си прецени коя кожа е по ценна. Неговата или тая на Путин

    Коментиран от #13

  • 11 Марков

    5 1 Отговор
    До коментарии 4 и 5: що за хора сте? Вътрешно сте с убиеца и неговото дело. Съпричастни сте. Ами отивайте при зеления на сафари, като англичани, поляци, американци.
  • 12 Отец Чапаев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Беж на фронта в Украйна да седнеш на натовския стол.
  • 13 Вапцаров.

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    А как ще щурмувате, моля?

    С куршуми?

    Не! Неуместно!

    Ресто! — Не струва!
  • 14 Ооооооооо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    Ако ти зашия един шамар и ще се на$ереш небинарен✡🕎
  • 15 Роза

    1 0 Отговор
    От цялата работа има две ползи:Фицо,ако оцелее,няма повече да се занимава активно с политика, а извършителя на покушението ще приключи житейския си път в затвора!
Новини по държави: