Last news in Fakti

20 Май, 2024 13:19 1 174 5

Новият външен министър на Иран след смъртта на Абдолахиан е Али Багери Кани

  • външен министър-
  • али багери кани-
  • иран-
  • смъртта-
  • абдолахиан

Страната беше потопена в траур след катастрофата, отнела живота на президента Ебрахим Раиси

Новият външен министър на Иран след смъртта на Абдолахиан е Али Багери Кани  - 1
Снимка: БГНЕС

При внезапен обрат на събитията Иран преминава през смяна на ръководството след преждевременната смърт на две ключови фигури при катастрофа с хеликоптер. Али Багери Хани, който преди това е бил заместник-министър на външните работи, е назначен за изпълняващ длъжността министър. Това решение дойде малко след загубата на уважавания висш дипломат на Иран Хосейн Амир Абдолахян, предава БТА.

Страната беше потопена в траур след катастрофата, отнела живота и на президента Ебрахим Раиси. В отговор висшите служители на Иран се събраха на извънредна среща.

Мохамад Мохбар, първият вицепрезидент, се нае да ръководи изпълнителната власт през този критичен период. Мохбар изрази твърд ангажимент да продължи по пътя, начертан от президента Раизи, като подчерта непрекъснатото изпълнение на ангажиментите, поети от покойния президент.

Тази решимост подчертава отдадеността на правителството на стабилността и приемствеността в лицето на трудностите.

Конституционни протоколи и бъдещи избори

Според конституцията на Иран внезапното овакантяване на президентския пост кара първия вицепрезидент да поеме временно президентските задължения.

Това споразумение продължава 50 дни и изисква одобрението на Върховния водач, който има върховната власт по държавните въпроси. След този междинен период нацията ще се подготви за нови президентски избори, отбелязващи следващата глава в управлението на Иран.

Този преходен период е доказателство за устойчивостта и структурираното управление на Ислямската република, тъй като тя се придържа към конституционните мандати, като същевременно почита наследството на своите лидери.

Идните дни ще бъдат време за размисъл и очакване, докато Иран се придвижва към избора на нов президент.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Казуар

    6 2 Отговор
    Този външен министър се заканваше на Израел.
  • 3 Поп Кръстю

    7 2 Отговор
    УКРАЙНА КОГА ЩЕ ИМА ИЗБОРИ ДНЕС ИЗТИЧА СРОКА НА ЗЕЛИНСКИ.

    Коментиран от #4

  • 4 Ще има

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Поп Кръстю":

    В Раша.
    Путян е Пътник.
    Кобзон го зове
  • 5 Иго

    5 0 Отговор
    Не подценявайте Иран ,жалко за загиналите бяха образовани хора ,не се подаваха на сащисаните , имат млади и подготвени хора да водят страната си напред , за разлика от цяла Европа която полегна световните агресори !