Last news in Fakti

20 Юни, 2022 16:08 3 075 8

Виктор Билянски, БАСКОМ: Дигиталната трансформация няма да приключи

  • виктор билянски-
  • баском-
  • дигитална трансформация

Според него здравеопазване, финанси и транспорт са трите индустрии, в които регионът има потенциал да бъде водещ в дигитализацията

Виктор Билянски, БАСКОМ: Дигиталната трансформация няма да приключи - 1
Снимка: БАСКОМ

Дигиталната трансформация никога няма да приключи. Неправилно е тя да се измерва в проценти завършеност, защото е постоянен и на практика безкраен процес. Дигиталната трансформация е част от технологичната бизнес революция, след нея навярно ще се появи друг вид трансформация - AI трансформация или нещо друго. Това каза Виктор Билянски, член на УС на БАСКОМ по време на събитието „Smart Cities and Digital Transformation”, организирано от Министерство на търговията на Турция, Turkish Exporters Assembly, Турската Асоциация на износителите на услуги (HIB) и Турската Aсоциация на софтуерните компании (Software Industrialist Association - YASAD). БАСКОМ е партньор на събитието.

Като основни причини за изоставането на дигиталната трансформация в нашия регион Виктор Билянски посочи нуждата от сериозен капитал за иновации и фрагментираността на пазарите.

„Ако искаме да променим нещата, да подобряваме технологиите и процесите, трябва да имаме средства за това. И е логично, че колкото по-големи са печалбите на компаниите, толкова по-големи следва да са и техните бюджети за иновации. ЕС и САЩ имат огромен глобален общ пазар, в който говорят на един език. Като цяло в Европа и в нашия регион има много различни държави, има физически граници за преодоляване, различни регулации, говорим на различни езици и това прави взаимодействието ни много по-трудно. Разбира се членството на България в ЕС въздейства положително, защото ние получихме много ползи от него, ставайки част от глобалния европейски пазар. Водени от този пример, на Балканите трябва да сме много по-креативни и кооперативни със съседните държави, за да достигнем по-големи нива на дигитална свързаност и дигитална трансформация“, сподели още Билянски.

Според него здравеопазване, финанси и транспорт са трите индустрии, в които регионът има потенциал да бъде водещ в дигитализацията. Доброто ниво на развитие на технологиите крие възможности за още по-мащабно навлизане на AI в диагностицирането, извършването на прецизни операции посредством роботи, устройства за помощ на хора с увредено зрение и ползването на много други технологични иновации, които са от пряка полза за хората. В същото време бумът на финтех технологиите в дигиталното банкиране, дигиталните разплащания, блокчейн и децентрализация на финансите засягат буквално всеки човек. „И не на последно място е транспортът – там също има много иновации и дигитализации, а също знаем, че самоуправляващите се автомобили са зад ъгъла. Въпрос на време е те да се появят. Когато това се случи, то ще промени всичко. Ще промени и начина, по който много компании правят и управляват бизнеса си.“

Виктор Билянски обърна и специално внимание на това, че компаниите трябва да пренастроят мисленето си по отношение на дигиталната трансформация не само като възможност да се оптимизират работните процеси, но и като нови бизнес модели. „Те трябва да направят така, че да добавят още повече стойност за клиентите си чрез дигиталната трансформация. В противен случай пазарите им ще бъдат заети от конкуренти, които ще запълнят и създадат нови бизнес ниши, просто защото са успели да се адаптират по-добре. Мисля, че това е едно от големите предизвикателства пред нашия регион“, каза още Виктор Билянски.

В рамките на събитието представителите на УС на БАСКОМ Виден Даскалов и Мая Маринова проведоха работна среща с представители на Министерство на търговията на Р Турция, Турската Асоциация на износителите на услуги (HIB) и Турската Aсоциация на софтуерните компании (Software Industrialist Association - YASAD). На нея бяха обсъдени възможности за разширяване на партньорството както на ниво организации, така и на ниво компании.

Двете страни засвидетелстваха удовлетворение си от успешното сътрудничество през годините и се ангажираха да работят за организиране на посещение на български софтуерни компании в Турция и провеждане на В2В срещи с местни фирми.

YASAD представлява повече от 400 софтуерни компании в Турция и си партнира с БАСКОМ от години, като в историята на взаимоотношенията между асоциациите има редица успешни общи инициативи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    11 1 Отговор
    Марионетките на шваб искат бързо да ни набутат в цифровия концлагер. Млади, алчни индивиди, които не виждат по-далеч от носа си.
  • 2 трансформатор

    9 0 Отговор
    Искат да ни превърнат в контролирани роби и да получават все повече информация за нас.
  • 3 Дигитална Трансформация и Вуктор

    5 0 Отговор
    Билянски???? Локумена фабрика за Турски локум, давайте ми Инвестиции и аз ще ви разтегам до бескрайност дегитално трансформирани локуми!!! Ловене на Шарани на Бастун!!!
  • 4 Виктор Билянски Клуб Шарлатан

    6 0 Отговор
    за Балъци!!!
  • 5 Флипп

    6 0 Отговор
    Видяхте в Канада, който не иска да участва в експеримента, му спряха парите и гладна смърт на улицата, и на нас това ни гласят

    Коментиран от #8

  • 6 Слава Украiнi

    2 2 Отговор
    Путин ще дигитализира глобалистите.
  • 7 Тероризъм електронен невронен

    1 0 Отговор
    ДАНС, МВР, Прокуратурата и мутри вече масово изтезават хора чрез електроника - това ада!
    Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник изтезава хора с СРС из целия Европейски Съюз с любезното съдействие на Виваком!
  • 8 И тук ни убиват

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Флипп":

    Това го правят и в България, вече има над 1000 жертви, а институциите се правят на ударени!
    Жертвите като останат без от МВР ги убиват! Поне такива са данните за ОДМВР Перник.