Last news in Fakti

16 Април, 2024 10:51 1 074 3

Конкурентната индустрия изисква сигурна и достъпна енергия

  • енергетика-
  • икономика-
  • индустрия-
  • аикб

Икономиката на ЕС в последните години не се развива достатъчно динамично

Конкурентната индустрия изисква сигурна и достъпна енергия - 1

„Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Не може да има конкурентна индустрия без сигурни енергийни доставки на конкурентни цени“, каза председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на конференцията на високо равнище "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика".

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) напоследък не се развива достатъчно динамично и за това свидетелстват резултатите от миналата година, както и прогнозите за тази. "В последно време ръстът на брутния вътрешен продукт е в диапазона 0% и 1%, докато в САЩ е между 2% и 3%, Руската федерация е 3% и над 3%, Китай между 4% и 5%, Индия – 6%-7%", посочи Велев.

По думите му през последните 5 години Европа допълнително е намалила своя дял в световната икономика. Освен това делът на държавните разходи на европейските страни нараства. "Тоест има спадащ дял в икономиката и растящ дял на държавните и социалните разходи", коментира Велев. Според него причините за това са много. Сред тях са демографската криза липсата на достатъчно кадри от инженерни специалности и регулациите.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че от около година с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) се работи по идеята за въвеждане на гъвкава схема за присъединяване. Той обясни, че в България, ако се комбинира на една точка енергия от вятър и слънце, те ще се "засекат" само в 2 процента от времето. Затова сега се работи по механизъм, който да позволи мрежата да се уплътни, без да е нужно тя да се разширява.

В Народното събрание, и в частност в енергийната комисия, нямаше да се постигнат и половината от резултатите, ако не е била подкрепата на бизнеса и българските работодатели.

„Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие. В подкрепа на сектора Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен ресурс. Само в синхрон с бизнеса възможностите могат да бъдат реализирани максимално ефективно“, това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

По думите му през следващите 5 до 7 години страната ни ще мобилизира ресурс в рамките на 3,2 млрд. евро по различни програми и проекти, в които могат да бъдат включени и дейности, отнасящи се до насърчаване използването на водородни технологии, така че да се подпомогне декарбонизацията на българската икономика.

„Не може да има значим преход без участието на националната банка за развитие. Така е във всички развити държави и това се опитваме, смятам успешно, да направим и ние. Българската банка за развитие (ББР) не само може, а трябва да бъде активен партньор в енергийната стратегия на България, защото ББР разполага с ресурс, който да бъде използван“, каза Цанко Арабаджиев, член на Управителния съвет и изпълнителен директор на ББР.

Той допълни, че предстои приключване на работата по изготвяне на споразумение между ББР и Европейката комисия по програма InvestEU. Чрез него ББР ще има възможност да издава гаранции за българския бизнес. Размерът на портфейлите, които ще се създадат по програмата InvestEU ще бъдат от порядъка на 2,7 млрд. лева. Около 60% от тези гаранции ще са за енергийна ефективност, производство на енергия, за ВЕИ.

В проекта на енергийната стратегия на България безспорен приоритет е гарантирането на енергийната сигурност в контекста на целите за декарбонизация с крайна цел постигане в дългосрочен план на сигурни доставки на достъпни цени за всички потребители. Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Ива Петрова.

По отношение на производството на енергия в проекта на стратегия е заложено продължаващото въвеждане на ВЕИ, съчетани с нови гъвкави нисковъглеродни мощности. Приоритетът на стратегията ясно залага на ВЕИ – от слънце и вятър, но също така и на хидроенергийните ресурси, обърна внимание Петрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    7 0 Отговор
    Подарихте ли атомните реактори от Белене на Украйна?
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    САНКЦИИТЕ ДЕЙСТВАТ ❗❗❗
    За Китай и Индия енергоносителите вече са ВПЪТИ по-евтини отколкото за ЕсеС❗❗
  • 3 име

    4 0 Отговор
    С безумията, наречени зелени сдерки и обща енергийна политика, се орязват яко възможностите на държавите за самостоятела политика в енергеиката. По този начин, вместо да имаме евтина енергия, която да служи като конкурентно предимство за промишлеността ни и привличане на инвестиции, ние трябва да се водим по международните цени на ток и газ и реално се изравняаме със развите икоомики. На ние нямаме тяхното КПД и инвестиции и така се обричаме да бъдем винаги неконкурентни.