Last news in Fakti

16 Април, 2024 15:37 786 20

Доклад на ЦИД: Корупцията в България през 2023 година е най-висока за последните 20 години

  • корупция-
  • реформи-
  • правителство

Антикорупционните реформи трябва да станат действителен, а не декларативен приоритет за правителството - това е един от изводите на експертите

Доклад на ЦИД: Корупцията в България през 2023 година е най-висока за последните 20 години - 1

Административната корупция в България е достигнала връх за последните две десетилетия, като при 30% от гражданите и една четвърт от компаниите има засилен корупционен натиск и повишено лично участие в корупция през 2023 г.

Това сочат данните от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“. Резултатите от анализа бяха представени днес на публична дискусия в Представителството на Европейската комисия в България, организирана съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“, предава БТА.

В проучването подчертават, че 35% от гражданите съобщават, че през 2023 г. им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки – стойности, сравними единствено с нивата на корупция през 1999 г.

„Липсата на резултати в редица знакови случаи на завладяване на държавата става още по-тревожна на фона на новите данни за търговия с влияние в съдебната система, както и от неработещите регулаторни и специализирани антикорупционни институции“, се посочва в основните изводи на доклада.

Според анализа е отслабена способността на България да гарантира икономическата си сигурност срещу стратегическата корупция, която Русия използва като инструмент за натиск в Европа.

„Защитата на демокрацията в страната изисква да се даде приоритет на две паралелни политики: разкриване и противодействие на механизмите, чрез които Кремъл подхранва политическата корупция, и по-ефективно прилагане на мерките срещу изпирането на пари, с акцент върху незаконните финансови потоци в енергийния сектор“, се посочва в доклада.

В документа се отбелязва също, че антикорупционното законодателство в страната е неефективно и избирателно, както и че е необходимо да се използва мандатът на Европейската прокуратура, като той следва да бъде разширен, за да обхване и нарушенията на санкциите на ЕС срещу Русия.

„Антикорупционните реформи трябва да станат действителен, а не декларативен приоритет за правителството. Неотдавнашните изменения на Конституцията имат потенциала да засилят съдебната и политическата отчетност. Необходим е рестарт на контролната система от регулаторни и правоприлагащи органи“, пише в основните изводи на доклада.

Стратегическата корупция и завладяването на държавата са предизвикателства за целия Европейски съюз, като България едва ли може да бъде посочена като най-големия нарушител. ЕС трябва значително да увеличи усилията и капацитета си за справяне с тях чрез изграждане на коалиции за стратегическо противодействие на корупцията, пише още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    12 1 Отговор
    България ще стане единствената държава в Света разпаднала се заради корупция....... баба Ви Ванга

    Коментиран от #10

  • 2 благодарение на наивни преизбиращи

    14 2 Отговор
    Корупцията в България през 2023 година е най-висока за последните 20 години

    Коментиран от #7

  • 3 Никой

    12 0 Отговор
    Ние си искаме корупцията, да гази, убива простолюдието. Гласувайте за нас и ние ще ви направим " щастливи ".
  • 4 адаша

    9 0 Отговор
    Очаквам, че скоро ще въведат международна мерна единица за корупция. Нещо от сорта на - БУЛКОР.

    Коментиран от #6

  • 5 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 2 Отговор
    Аз лично с най-много корупция, съм се сблъскал през 2007-2009 г. в областта на строителни разрешителни, строителен контрол и кадастър в кметството на София. Тогава кмет беше Бойко Борисов. Не съм имал директни срищи с него, срещите ми бяха 3-5 ниво под кмета на София. На всички срещи ми се казваше, че Бойко Борисов така и така .... е казал. И докато не направя това, което е казал, няма да получа каквото ми трябва за да продължа напред. Случая ми беше подобен на случая Иванчев, само дето аз за разлика от Ваклин нямам връзки в прокуратурата, та да вкарам рекетьора общинар в затвора. И се наложи да плащам.

    При кмета Фъндъкове, вече нямах досег с общината, но съм сигурен, че пак е било същото.

    Сега при Васил Терзиев не знам как е.
  • 6 Някой

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "адаша":

    По-скоро единицата за корупция трябва да е:

    БойкоКОР или ПеевскиКОР или ГЕРБКОР или една "калинка".

    А единицата за некадърност трябва да е ППДБНЕК и БСПНЕК.

    Единицата за мошиничество трябва да е СлавиТрифонов, така както той излъга избирателите си, никой друг не ги е лъгал.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "благодарение на наивни преизбиращи":

    Не е през 2023, през 2001-2020 г., когато управляваха Сакскобургодски, Станишев, Бойко Борисов, Далавири и Шкембе Воевода, беше най-висока корупцията.
  • 8 Българин

    3 0 Отговор
    А как е корупцията в ЕП ?..
  • 9 администратите са корумпирани

    4 0 Отговор
    Петров така с 3 ходеше охрана . Казва как няма нужда и охраната се маха . След 2 атентата разбира че не е преследван . Греши . Идва с убиеца на колелото и прас . Петров се запътва за боянските гробища осъждайки българия в страсбург и обвинявайки прокурорите . Октопод с измрели свидетели .
  • 10 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    "България ще стане единствената държава в Света разпаднала се заради корупция"

    Не е вярно,

    Персийската импери, Римската империя, Византия, Испанската империя, Османската империя, Съветската империя/СССР/ ... са все примери за държави изчезнали заради корупция и за господари пияндупници като Елцин.

    Единствено в света Българския футболен съюз щеше да изчезне заради господар пияндурник с перука.
  • 11 Кирил петков

    8 0 Отговор
    Хехе това е заради нашата съдебна реформа 😉 продължаваме подмяната!
  • 12 Германец

    6 0 Отговор
    Ми нормално.. все пак българетата са най големите крадци и измамници в европа 😉
  • 13 Тракиец

    2 0 Отговор
    Не може да бъде ,простото я стопи корупцията.
  • 14 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Корупцията си има държава е системата, без да сме държава де. Кюлчета, пачки, чекмеджета и Пудел!
  • 15 Никой

    1 0 Отговор
    " Буда " е куклата на конци на Капо ди тути капи. " Буда " се огради с алчен елит. " Да си умен е трудно, лесно е, ако си прост " .
  • 16 Боко

    1 0 Отговор
    Господин Пеевски, какво е това корупция? Животно ли е, растение ли е, некъв бръмбар ли е? Виждал ли си такова нещо?
  • 17 Хохо Бохо

    2 0 Отговор
    С общи усилия кире клоуна, дбилния ристю, банкянският сатрап и пр@сето успяха да изведат корупцията на световно ниво. Как е жалкопаветни? Добре ли е?
  • 18 Простото Киро

    3 0 Отговор
    На харвардските шмекери на челата им пише, че са крадльовци и корумпета. Още като се появиха предрекох, че в сравнение с тях, управлението на ББ ще ни се стори рай.
    Изпълняват заръките, които им се спускат и крадат като за световно, разчитайки, че ще им се размине, защото слушкат.
  • 19 Боко Праните Гащи

    1 0 Отговор
    Щкафа се пълни балъци, е... съм ви с 200
  • 20 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    При ЕССР е така.
    Свиквайте !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове