Last news in Fakti

26 Април, 2024 22:11 808 19

КС образува дело за решението на парламента за освобождаване на Станимир Михайлов като управител на НЗОК

  • конституционен съд-
  • нзок-
  • парламент

Депутатите настояват КС да отмени решението за предсрочно прекратяване на мандата на управителя, а ако това се случи, ще означава, че то се счита за изначално невалидно

КС образува дело за решението на парламента за освобождаване на Станимир Михайлов като управител на НЗОК  - 1

Решението за предсрочно освобождаване на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса , което струва поста на доскорошния председател на Народното събрание Росен Желязков, вече е оспорено в Конституционния съд и по него е образувано дело.

За докладчик по него е определен Филип Димитров.

Решението на Народното събрание, с което Михайлов беше свален от поста, е атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ, които сочат, че с него са нарушени принципите на правовата държава, на законността и на разделение на властите (пълния текст на искането до КС виж тук).

Както е известно, на 17 април 2024 г. тогавашният председател на парламента Росен Желязков предложи в дневния ред на заседанието да влезе като извънредна точка решение за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на НЗОК. Към него няма мотиви, тъй като на 1 декември 2023 г. Михайлов е депозирал оставката си в НС.

За тези над 4 месеца, в които парламентът така и не стига до гласуването ѝ, обаче той я оттегля. Този факт беше съобщен на депутатите и съответно от ПП-ДБ предложиха да не се приема решение, свързано с управителя на НЗОК.

Въпреки оттеглянето на оставката, мнозинството в парламента гласува решение за освобождаване на Михайлов от поста му. Самият той дойде в пленарната зала, за да потвърди устно, че е оттеглил оставката си, но Желязков не му даде думата.

Сега депутатите настояват КС да отмени решението за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов, а ако това се случи, ще означава, че то се счита за изначално невалидно.

„…когато НС приема решение, с което упражнява своя конституционно предвидена конститутивна функция по избор или предсрочно прекратяване на мандата на орган на управление на независим публичен орган, то също трябва да е съобразено с принципа на правовата държава в различните негови аспекти (правна сигурност, законност, прозрачност, предвидимост, надеждност Национа процеса). Това производство не може да се провежда самоцелно, произволно, внезапно и немотивирано, в нарушение на изрични и императивни законови норми. В конкретния случай приемането на атакуваното решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК е в нарушение на тези изисквания“, заявяват вносителите в искането си до КС.

Те напомнят, че вън от основанията в Конституцията и законите, мандатните членове на държавни органи не могат да бъдат уволнявани, съкращавани и отстранявани под никаква форма и под никакъв предлог. А в случая с Михайлов освобождаването му е станало без законово основание, тъй като оставката му, която би могла да бъде такова, е оттеглена.

„При липса на воля за прекратяване на мандата при оттегляне на оставката, per argumentum a contrario, според практиката на КС, не е налице предмет на произнасяне от страна на НС“, изтъкват депутатите. И обясняват, че при наличие на последна воля по оттегляне на оставката, което е достигнало до Народното събрание преди вземане на решение, парламентът има законосъобразната възможност единствено да прекрати разискванията по точката и да не вземе решение или да вземе решение, с което да отхвърли проекта на решение. „Единственото противоконституционно решение като подход е да се вземе решение за потвърждаване на несъществуващата оставка“, сочат от ПП-ДБ.

В искането са изложени подробно изисквания за независимост на НЗОК и нейния управител и се напомня, че мандатът е юридическата гаранция за нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    5 2 Отговор
    за шефа наНЗОК може ,НОза референдума и ддругите подобни нарушения през тази цялата сесия на НС не може.....айде у лево....
  • 2 Този е за Прокурор!

    2 3 Отговор
    Този е за Прокурор! Не за Конституционния съд! Конституционния съд трябва да го Вкара в Пътя! И Всеки друг който идва след него!

    Коментиран от #3

  • 3 Да де

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този е за Прокурор!":

    Заместникът му, гербавият крадец Мавров е за прокурор. А този човек е много свестен и затова герберските крадци го отстраниха.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове