Last news in Fakti

22 Март, 2024 09:08 1 716 10

Великите български владетели и мечтата на Симеон Велики

  • проф. николай овчаров-
  • книга-
  • симеон велики

Проф. Николай Овчаров представи най-новата си книга

Пред публика, изпълнила залата на хотел „София Хотел Балкан“ в столицата проф. Николай Овчаров представи най-новата си книга – „Великите владетели на Второто българско царство“.

Книгата е с внушителния обем от 776 страници, от които 93 цветни илюстрации, луксозно издание, с твърди корици и истински учебник по история. След вълнуващите думи на вицепрезидента Илиана Йотова, думата взеха известни историци и колеги на проф. Овчаров, сред които византологът проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, главният редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев. Това е книгата на моя живот, заяви проф. Николай Овчаров. Въпреки че се оказа, че този фундаментален труд ще има продължение. И то още по-интересно – за българската аристокрация, „блестяща“, както я определи известният археолог и за която се знае твърде малко. Може би някои не могат да си го представят, но тази книга е писана в разстояние на 25 години, обясни той за „Великите владетели на Второто българско царство“.

Когато човек разгръща страниците няма как да не се съгласи с определението на вицепрезидентката Илияна Йотова, че тази книга е „анатомия на българската история“. В нея ще видите редки археологически находки, съхранявани в чужди музеи и колекции, ще научите впечатляващи факти и исторически събития, представени с привлекателен и атрактивен стил. Не са случайни многобройните награди и отличия, научни признания за приноса на Николай Овчаров не само с археологическите открития, но и за популяризирането на историческата наука и българската история.

Книгата представя шестима български владетели – царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман.

„Във времена на храбри рицари, пагубни нашествия и чумни епидемии, на дворцови интриги, възходи и падения, на огромната империя, българският народе не само оцелява, но и оставя своя значим отпечатък върху световната история“. Благодарение на разсъдливостта и храбростта на българските владетелите от Второто българско царство, които пазят мечтата на Симеон Велики за българска империя.

Сред публиката на премиерата на книгата можеха да се видят президентът Георги Първанов, председателят на парламентарната комисия по култура Тома Биков, бивши и настоящи министри, депутати, издатели, журналисти.

Овчаров, Николай, Великите владетели на Второто българско царство, изд. Сиела, София, 2024

Източник: Валери Тодоров, obache.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 11 Отговор
    Когато английският крал Алфред Велики се криел в блатата от банда викинги в същото време цар Симеон Велики си делял Европа с франките.България граничела с Франция и Китай.
  • 2 Оракула от Делфи

    3 3 Отговор
    Овчаров , как оцеля Второто Българско Царство , ако Траките не бяха там ,
    където си бяха , от някоко хилядолетия !
    Генетиката за Овчаров, не е наука а предположение!
    Истината днес е тази с факти от генетични ислвдвания на 80% ,
    ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ !

    Българските гени днес!

    70-75 % ,Траки, автохонно Балканско население,
    25% население от северна Гърция и Италия ,
    Останалото 4-5 % ,население от Мала Азия
    и 1,5 % Ашкенази! "Евреиски"!
    1.5 % Ирландски и Скотски гени,
    което потвърждава че тракийските войни са се били, там където е имало войни!

    Не видях никъде , ни "славяни" нито монголи!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оракула от Делфи":

    Не е редно да се бутат фалшиви нагласени "изследвания" за истина! Не е редно и да се изследват гени от едно село, където повечето хора са роднини, и да се вадят генерални заключения от това. Не е редно и да се вадят заключения по нетрайният женски хромозом, вместо по трайният мъжки.

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Според автозомния световен атлас на генетичните смешения от 2014 г. при българите около 40% от генетичния материал е европейски и условно може да се свърже с миграцията на балтославяните. Периодът на примесването на този компонент в местното население е 900 – 1300 г. От данните се установява, че от този примес 46% е подобен на този, преобладаващ у беларусите, 23% на този у литовците и 19% на този у поляците.
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Научни спекулации по въпроса извън България
    Швейцарската фирма за генетични изследвания „iGENEA“ публикува на сайта си през 2009 г. свое „изследване“. В него се твърди, че е анализиран генетичния принос на различни исторически племена, който можел да се идентифицира в гените на съвременните хора. Според директорката на фирмата във вените на българите течала 49% тракийска, по 15% славянска и елинска кръв, 11% от гените ни идвали от античните македонци и 8% от финикийците. На въпрос на български репортер защо в изследването няма отчетени прабългари, тя заявява, че за нея изконното население на българските земи са траките и в този смисъл те са истинските прабългари. Със своето проучване, в което са включени редица европейски народи се оказва, че учените от Цюрих в известен смисъл подкрепят тезите на македонците, които се мъчат да наложат пред света, и най-вече пред своите съседи, съмнителни твърдения за своя древен произход. Те остават най-доволни от резултатите, тъй като според тях във вените им течала 30% от кръвта на древните македонци, а в тези на гърците само 5%. В тази връзка „изследването“ предизвиква балкански скандал и малко след това е свалено от сайта на компанията.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    След 1989 г. и променената политическа доктрина на България, страната обръща гръб на Русия, което стимулира желанието да бъде омаловажен славянският компонент в етногенезиса на българите. Участници в екзотични екскурзии, маскирани като „научни експедиции“, започват да сеят пседонаучни абсурди в общественото пространство. Несъмнената роля, която е изиграло античното балканско население в българския етногенезис, започва да се омаловажава и дори напълно да се отрича. Появяват се и твърдения, че днешните гърци, албанци и румънци са с повече славянска кръв, отколкото българите, въпреки славяноезичието им. Пренебрегва се фактът, че на над 80% от територията на Българското землище, няма никакви археологически артефакти останали от прабългарите, а там където ги има те са оскъдни. Пренебрегват се и обстоятелствата, че в днешния български език почти липсват прабългарски заемки, а единственият средновековен писмен източник посочващ конкретна бройка за Аспаруховите прабългари, ги описва като 10 000 души.

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оракула от Делфи":

    През последните години, генетиката се превръща в любимо занимание на дилетанти и патриотари, които съчиняват множество псевдоисторически и фантастични теории. Автори на подобни „изследвания“ са както учени – негенетици, така и ентусиасти без подходящо образование, познания и достъп до лабораторни технологии. Твърденията на някои от тях се доближават до научните спекулации в страната, като те поддържат тезата че съвременните българи са идентични с прабългарите и едновременно с това са най-близки с народите от Западна Европа, но същевременно са и наследниците на траките, а са най-отдалечнени от славяните
  • 8 Оракула от Делфи

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Генетичното изледване на което се обословям , не е от "едно село", а от 6 държави!
    България, Полша, Украйна , Северна Гърция и Италия, не само генетиката ти, ми дава повод да пиша,
    Чети Вергилий, Овидий ,Приск,Страбон и Херодот и мн. др. ако ги прочетеш ще се запиташ, монголец ли съм???
    НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ МОНГОЛИТЕ!
    ТЕ СЪЩО СА ВЕЛИК НАРОД, НО ВЪПРОСА Е ДРУГ!
    Знаем , че Хуните , са Скититски племена, които са се разбирали помежду си ,там са и Българите,
    и Гетите, наречени от неразбиране на някои полу-грамотни "монаси" като " Готи"!

    БИТКАТА ПРИ КАТАЛУНСКИТЕ ПОЛЕТА СИГУРНО Я ЗНАЕШ???

    За Гетите, Херодот казва , ще те са траки , от най -доблестните и още " Царските Гети"!
    Питам те ,на Овчаров ли да Вярвам ,или на Херодот и генетиката !

    И кой, всъщност е... Овчаров???
    Нека си гледа Българистиката,супер ...Крим е наш...или???... но защо го прави за сметка на Тракеологията!
    И какво всъщност, означава историк, в днешно време???
    Комунизма си имаше идеология ,която такива, като Овчаров , яростно ппобутваха "Сталинистката доктрина" ,
    "пан-славинизма" , което е нищо друго , освен Пан- тракизма , само и само ,тя да се докаже!
    Е ми, не се доказа, сега информацията е за всички, а и много от нас" селяните" говорят 5-6
    чужди езика, а и четат от библиотеки извън Русия и България и на други езици освен на руски!
    Интересното е , че историческите факти са такива, каквито са и е трудно да ги..." Изрусим!
    Без , ни най-малкото значение,
  • 9 От "селянина"!

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Знаеш ли, думата "славяни", кога се появява в речниците на Руския език???

    ....
    И КАК СЕ КАЗВАХА ТЕЗИ "СЛАВЯНИ" ,
    ПРЕДИ СТАЛИН ДА ГИ ПРЕКРЪСТИ???

    А знаеш ли думата " траки " или "трьохи", кога се появява в Руския речник???

    Ако не знаеш, виж в нета, аз нямам повече коментари!
  • 10 село

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ти пък ще кажеш, че не е редно! За каквото му плащат, за това ще хортува.